DO THE EVOLUTION

Editorial
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΡΑΓΑΝΟΓΛΟΥ

Ήρθε κιόλας ο Οκτώβριος, ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου. Τον μήνα αυτό η εφημερίδα μας έχει γενέθλια (16 Οκτωβρίου). Τέσσερα χρόνια αστείρευτης δουλειάς και κόπου, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό τον λόγο αξίζει να θυμόμαστε όλους αυτούς που πέρασαν από τη θέση μας, δημιουργώντας τη μικρή «οικογένεια» των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΧΑΡΤΙΩΝ.

Αναζητώντας το θέμα αυτού του μήνα, ακούστηκαν διάφορες ιδέες. Μία ήταν, ωστόσο, αυτή που ξεχώρισε. Η Θεσσαλονίκη! Αναμφίβολα, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της και δε θα μπορούσαμε παρά να της αφιερώσουμε αυτό το φύλλο. Τέτοιες μέρες μας πλημμυρίζουν όλους συναισθήματα χαράς και περηφάνιας, καθώς οι μνήμες του Μακεδονικού αγώνα, της απελευθέρωσης της αλλά και του 1940 είναι πιο έντονες.

Ως κάτοικος της Μακεδονίας αισθάνομαι δέος για την ιστορία της πόλης μου αλλά και για όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της. Η Μακεδονία κατάφερε τελικά να ενσωματωθεί στο Ελληνικό κράτος και η Θεσσαλονίκη έγινε η συμπρωτεύουσά του. Όμως, συχνά, ακούω να γίνεται λόγος για κάποιου είδους διάκριση· ότι δεν υπάρχει ισοτιμία στον τρόπο αντιμετώπισής μας σε σχέση με τους… άλλους.

Έρχομαι, όμως, να σας θέσω το εξής ερώτημα «Εμείς τι κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι;». Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, ενώ το λιμάνι της αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας. Η γεωγραφική της θέση από την άλλη την τοποθετεί πιο κοντά στις χώρες των Βαλκανίων, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Παρόλα αυτά, τα προτερήματά της δε φαίνεται να την ευνοούν. Η χαμηλή φορολογία των γειτονικών χωρών μας οδηγεί στο να καταφεύγουμε στη φτηνότερη λύση. Εάν εμείς οι ίδιοι δεν στηρίξουμε την οικονομία του τόπου μας, ποιος θα το κάνει; Επιπλέον, παραπονιόμαστε διαρκώς για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απαιτούμε μετρό, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν το χρειαζόμαστε, κυρίως επειδή έχουν οι… άλλοι. Ταυτόχρονα απαιτούμε καλύτερα λεωφορεία, όταν εμείς δεν πληρώνουμε εισιτήριο. Ζητάμε την προσοχή του κράτους σαν να είμαστε οι φτωχοί επαρχιώτες συγγενείς που θέλουν να ζήσουν τη μεγάλη ζωή της πόλης.

Ας αποβάλουμε τη μιζέρια, ας εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας και ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο που μας αξίζει!

Χρόνια πολλά, Θεσσαλονίκη!