1ο Βραβείο δημ.σχ. Μαρίνας
– Πολλών Νερών – Γιαννακοχωρίου
δημ.σχολείο
Θεολόγου -Ποτού
Δες τα παρακάτω video.
Ενημερώσου….
Προστατέψου !!!
(έρευνα)
Τα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι n βία
Άγνοια για τη βία και τις μορφές που μπορεί να πάρει εντός του σχολείου εκφράζει ένα σημαντικό ποσοστό εφήβων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θεωρούν βίαιες τις πράξεις όπως n απόρριψη, ο βανδαλισμός, n ληστεία, ακόμα και n σωματική βία!
To προφίλ του μαθητή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμπληρώνουν η ρατσιστική συμπεριφορά και n μερική αποστασιοποίηση από πιθανές ενέργειες με στόχο την καταπολέμηση της βίας. To φαινόμενο του bullying έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στα ελληνικά σχολεία, με επτά στους δέκα μαθητές να έχουν υπάρξει θύτες ή θύματα σχολικού εκφοβισμού, κυρίως κατά τη διάρκεια, των διαλειμμάτων ατο προαύλιο και τους διαδρόμους.
To πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι ο τελευταίος που το μαθαίνει είναι ο… εκπαιδευτικός. Μόνο το 6% των παιδιών έχουν αναφέρει στον καθηγητή τους κάποιο περιστατικό βίας στο οποίο είτε ενεπλάκησαν είτε ήταν μάρτυρες.
Έρευνα σε 61.000 μαθητές
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο Βίας το 2013 μέσω ερωτηματολογίων που δόθηκαν σε 61.000 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. To 34,69% των μαθητών δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 34,01 % παραδέχεται ότι έχει ασκήσει βία.
Ο χώρος όπου… ανθεί n βία στα σχολεία είναι κατά βάση το προαύλιο. Με συντριπτικό ποσοστό, κατά 56,08%, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στο προαύλιο ή στους διαδρόμους του σχολείου. Ακολουθούν οι χώροι εκτός σχολείου, σε κάποια εκδρομή ή περίπατο κατά 18%, ενώ μόνο το 3,29% αναφέρθηκε σε βίαια περιστατικά μεταξύ μαθητών κατά τη διάρκεια καταλήψεων.
Όσον αφορά τις μορφές βίας, οι μαθητές εμφανίζονται «μπερδεμένοι» σχετικά με τα όρια που υπάρχουν ανάμεσα στο bullying και το «πείραγμα» μεταξύ φίλων. H σωματική βία θεωρείται σε ποσοστό 78%, σύμφωνα με τους μαθητές, χαρακτηριστική συμπεριφορά βίας, αν και υπάρχει ένα 22% που δεν το θεωρεί περιστατικό βίας ή εκφοβισμού.
Οι απειλές (68%), n σεξουαλική παρενόχληση (63%) και οι προσβλητικές εκφράσεις (63%) καταδικάζονται ως bullying από την πλειονότητα των εφήβων, όχι όμως και οι βανδαλισμοί, οι κλοπές και n καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, που σύμφωνα με έξι στους δέκα μαθητές δεν θεωρούνται βίαιες συμπεριφορές.
Από τα περιστατικά βίας, το 33%, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οφείλεται σε ρατσιστική συμπεριφορά που αφορά τον τόπο ή τη χώρα καταγωγής των μαθητών ή των γονιών τους, ενώ όσον αφορά στις μειονότητες το 11% θίγεται από βίαιες συμπεριφορές.
Δεν το μαθαίνουν όλοι
Τα νέα για τα περιστατικά βίας κυκλοφορούν γρήγορα αλλά δεν φτάνουν στ” αφτιά που πρέπει. To 32% των μαθητών συζητάει με τους συμμαθητές του κάποιο γεγονός εκφοβισμού, ενώ το 20% θα το αναφέρει και στους γονείς του. Οι άμεσα αρμόδιοι, όμως, όπως ο διευθυντής του σχολείου ή ο υπεύθυνος καθηγητής της τάξης θα το μάθουν μόνο από το 9% και το 6% των μαθητών, αντίστοιχα. To 19% των εφήβων δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα διαχείρισης συγκρούσεων για την καταπολέμηση της βίας, ενώ το 23% δήλωσε ότι θα τον ενδιέφερε αρκετά μία τέτοια πρωτοβουλία.
Αφήστε μια απάντηση