Στη διαφήμιση…όλα είναι δυνατά!
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Παραθετικά:
Συγκριτικός βαθμός: επίθετα που φανερώνουν ότι ένα ουσιαστικό έχει ένα γνώρισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από ένα άλλο. Ο συγκριτικός βαθμός σχηματίζεται με δύο τρόπους:
- -τερος (ομορφότερος, μακρύτερος, ευγενέστερος)
- πιο + θετικός βαθμός (πιο όμορφος, πιο μακρύς, πιο ευγενής)
Υπερθετικός βαθμός:
- σχετικός υπερθετικός βαθμός: δηλώνει ότι το ουσιαστικό που συνοδεύει αυτό το επίθετο έχει ένα γνώρισμα σε μεγαλύτερο βαθμό από όλα τα άλλα όμοιά του. Ο σχετικός υπερθετικός σχηματίζεται ως εξής: άρθρο + συγκριτικός βαθμός (ο ομορφότερος, ο μακρύτερος, ο ευγενέστερος) (ο πιο όμορφος, ο πιο μακρύς, ο πιο ευγενής)
- απόλυτος υπερθετικός βαθμός: δηλώνει ότι το ουσιαστικό που συνοδεύει αυτό το επίθετο έχει ένα γνώρισμα σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς να γίνεται σύγκριση με άλλα. Ο απόλυτος υπερθετικός σχηματίζεται με δύο τρόπους:
- -τατος (ομορφότατος, μακρύτατος, ευγενέστατος)
- πολύ + θετικός βαθμός (πολύ όμορφος, πολύ μακρύς, πολύ ευγενής)
Συμφράσεις: συνήθως δύο λέξεις που τις συναντάμε σταθερά μαζί, όπως «σοκολάτα γάλακτος», «παιδική χαρά», «κέικ σοκολάτας» κλπ.
Εκφράσεις: φράσεις που οι λέξεις τους σχηματίζουν ένα σύνολο με ιδιαίτερο νόημα. Συνήθως το νόημά τους είναι μεταφορικό ή ξεχωρίζει από το ύφος που τη λέμε, όπως «(πλέει) σε πελάγη ευτυχίας», «τι τραβάει η όρεξή σας;», «Μου έσπασε τα νεύρα», «Τι λες τώρα!», «Απίστευτο!» κλπ.
Κουίζ ΕΔΩ
https://blogs.sch.gr/andromachig/files/2025/07/Askhseis__Diatrofh_.pdf
https://blogs.sch.gr/andromachig/files/2025/07/Parathetika_epitheton.pdf