Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας

Η 19η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τιμά εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους στη διατήρηση και τη βελτίωση της ζωής άλλων οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια για να επιζήσουν.

Συλλογικά, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας – από τις αρχές αυτού του έτους έχει καλύψει πάνω από το 37% της παγκόσμιας χρηματοδότησης της βοήθειας αυτής. Η Επιτροπή δραστηριοποιείται ενεργά για να εξασφαλίσει ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτόν τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στον ανθρωπιστικό τομέα. Η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (ECHO) της Επιτροπής απαριθμεί περισσότερα από 400 άτομα που εργάζονται σε 47 τοπικά γραφεία ανά τον κόσμο εκεί που είναι απαραίτητη η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Επιτροπή συνεργάζεται με περισσότερες από 200 ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μεταξύ των εταίρων της στον ανθρωπιστικό τομέα συμπεριλαμβάνονται 14 οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, 191 μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις διεθνείς οργανισμοί (Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης).

Το 2010, η Επιτροπή χρηματοδότησε τις δραστηριότητες των πλέον αποτελεσματικών φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως με ποσό 1 115 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η υποστήριξη έδωσε ανακούφιση και ελπίδα σε 151 εκατομμύρια δοκιμαζόμενων ατόμων σε 80 χώρες.

Για τέταρτη φορά, εορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, τιμώντας το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασε τη ζωή του και ευαισθητοποιώντας το κοινό για τις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που διεξάγονται ανά τον κόσμο. Ο ΟΗΕ επέλεξε να δώσει στην εκστρατεία του τρέχοντος έτους τον τίτλο «People helping people (άτομα που τίθενται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας)». Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2008, η οποία επέλεξε την 19η Αυγούστου εις μνήμη των 22 εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα που έχασαν τη ζωή τους σε μια έκρηξη που έγινε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου 2003. Ένας εξ αυτών ήταν ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πληρώνουν υψηλό τίμημα για την αφοσίωσή τους αυτή. Απαγωγές, ένοπλες επιθέσεις και απειλές θανάτου αποτελούν μέρος της περιγραφής καθηκόντων στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία, στο Νταρφούρ στη Σρι Λάνκα και αλλού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κατά την τελευταία δεκαετία, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα να συνδράμουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν τριπλασιαστεί, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο 100 περίπου ατόμων ετησίως. Το 2010 σημειώθηκαν 129 περιστατικά που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα· 69 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 86 τραυματίσθηκαν και 87 έπεσαν θύματα απαγωγής.

Η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αγώνα τους κατά της εξαθλίωσης και θα συνεχίσει να προωθεί το σεβασμό των ανθρωπιστικών αρχών.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Η Ευρώπη είναι υπερήφανη για τη μακροχρόνια παράδοσή της στον ανθρωπιστικό τομέα και για το γεγονός ότι στην επικράτειά της δημιουργήθηκαν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετείχαν ενεργά και προσέφεραν γενναιόδωρη υποστήριξη στα θύματα πολλών ανθρωπιστικών καταστροφών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για διάστημα που υπερβαίνει τα 40 έτη. Το 1992 δημιούργησε την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHO) «για να εξασφαλίσει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση». Τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανέλαβε καθήκοντα η τωρινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ECHO μετατράπηκε σε Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την εξέλιξη που σημειώθηκε μέσω της συνθήκης της Λισσαβώνας η οποία αναγνωρίζει έναν κοινό και πιο σημαντικό ρόλο στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην πολιτική προστασία. Η κα Kristalina Georgieva διορίσθηκε πρώτη Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων.

Η Επιτροπή χορήγησε ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών οι μεγαλύτεροι αποδέκτες χρηματοδότησης της ΕΕ για ανθρωπιστικές δράσεις υπήρξαν: η Κροατία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας), το Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, το Πακιστάν, η Ρωσία και το Μπουρούντι.

Σημαντικές κρίσεις, όπως το τσουνάμι στη Νότιο Ασία το 2004, ο σεισμός στην Αϊτή και οι πλημμύρες στο Πακιστάν το 2010, απέδειξαν τη μεγάλη σημασία της αλληλεγγύης της ΕΕ. Μια από τις σημαντικές πτυχές της ανθρωπιστικής δράσης της Επιτροπής είναι το γεγονός ότι συγκεντρώνει την προσοχή της σε «ξεχασμένες κρίσεις», δηλαδή σε ανθρωπιστικές καταστάσεις που δεν αποτελούν πρώτη είδηση στα μέσα ενημέρωσης και στις οποίες η Επιτροπή αποτελεί συχνά τον μοναδικό πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας. Μεταξύ των είκοσι σημαντικότερων θεσμικών χορηγών παγκοσμίως συγκαταλέγονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ – Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Φινλανδία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ιταλία.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Δικτυακός τόπος της Επιτρόπου Georgieva, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

Ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Αφήστε μια απάντηση