Επέτειος της 25ης Μαρτίου

ΑΓΑΛΜΑ : Αύριο ξημερώνει πάλι 25 του Μάρτη…Θα ‘ρθουνε με στεφάνια και τούμπανα…Εγώ θα ‘μαι εκεί πάνω σαν άγαλμα…Και σαν έρθει η στιγμή να βγει μπροστά ο μαγκούφης που θα βγάλει το λόγο… «Στάσου»…θα του πω!… «Κάθε χρόνο το λόγο τον εβγάνατε εσείς!…Φέτος θα τον βγάλουμε εμείς…(πάει μπροστά στη σκηνή και απευθύνεται κατευθείαν στο κοινό)
…Για ακούτε βρε τωρινοί Έλληνες. Άμα σας φέρνουνε για παράδειγμα εμάς τους πεθαμένους, μάθετε να ξεχωρίζετε με ποια πονηριά σας το λένε…Κι άμα σας λένε για την ελευθεριά που πολεμήσαμε, να τη βλέπετε πρώτα αν έχει τέσσερα μάτια. Δυο μπροστά για να βλέπει τον κατακτητή και δυο πίσω για να βλέπει εκείνον που θέλει να φύγει ο κατακτητής, για να γίνει αφέντης αυτός. Προσέχετε Έλληνες, εμείς οι παλιοί όσο ζούσαμε πολλά επικραθήκαμε κι αδικηθήκαμε…Κι αν θέτε στ’ αλήθεια να τιμήσετε εμάς τους παλιούς, μη μας τηράτε πλέον. Κάμετε το δικό σας δρόμο, πάτε μπροστά και αγωνιστείτε! Εμάς το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε και δε μοιάζει με το δικό σας. Μη σας λένε πως εμείς αγράμματοι, μ’ ένα ξεροκόμματο και με την πίστη στο Χριστό κάναμε θαύματα ! …Που ‘σαι ορέ Καραϊσκάκη να τα πεις καλύτερα !… Εμείς επολεμήσαμε για να ‘χετε εσείς τα γράμματα και το ψωμί που δεν είχαμε και να μη χρειάζεστε θάματα για να ζήσετε μια ζωή ανθρωπινή…Έι Παπαφλέσσα, σήκω κι έλα βοήθα. Αφήστε το δικό μας αγώνα και κοιτάτε το δικό σας. Εμείς τι άλλο να θέμε ;…Που είσαι Καραΐσκο !…Έμπα μπροστά γερό – Πλαπούτα…Άει μπράβο παίξτε μας ένα τσάμικο… (η μουσική δυναμώνει και ακούγεται η «Ιτιά» ή κάποιο άλλο τσάμικο και τρεις τέσσερις κλέφτες βγαίνουν στη σκηνή και χορεύουν τσάμικο μαζί με τον Κολοκοτρώνη και μετά αποχωρούν από τη σκηνή χορεύοντας.)

Απόσπασμα από το θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολουθεί ο πρόλογος και το επιμύθιο από τον πανηγυρικό του 2009, στο Λύκειο.

Σκοπός των εορτασμών και των επετείων δε θα έπρεπε να είναι τόσο η εξύμνηση των κατορθωμάτων της φυλής μας, μα κυρίως η συντήρηση της ιστορικής μνήμης, η διάσωση της συλλογικής κληρονομιάς. Χωρίς ιστορία δεν υπάρχει παρελθόν και το παρελθόν είναι η κληρονομιά ενός λαού! Επιπλέον, η ιστορική γνώση είναι γνώση πολύτιμη για το μέλλον μιας και θα έπρεπε να μας παραδειγματίζει.

Σε καθέναν από εμάς έχει δοθεί ένα πιστεύω και μία αποστολή, κληρονομήσαμε από την πλευρά των προγόνων μας την ιστορία και τη γλώσσα μας, ορισμένες ιδιότητες, καλές και κακές, ευχάριστες και δυσάρεστες, ταλέντα και ελλείψεις και είμαστε όλα αυτά μαζί! Tη μοναδική αυτή κληρονομιά πρέπει να την κάνουμε δική μας και να τη ζήσουμε μέχρι τέλους, να την κάνουμε να δώσει τους καρπούς της και τέλος να την επιστρέψουμε περισσότερο και όχι λιγότερο άρτια!

Αφήστε μια απάντηση