Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Το 2006 η Αμερικανική Σχολή αναζήτησε και έλαβε οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την ανάδειξη των μοναδικών θησαυρών της μέσω του διαδικτύου και την προβολή των κλασικών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρις στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», η Αμερικανική Σχολή ανέλαβε και ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση σημαντικού μέρους από το αρχειακό υλικό της. Πάνω από 400,000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια είναι πλέον διαθέσιμα για μελέτη και έρευνα στο διαδίκτυο.

Το ψηφιοποιημένο υλικό περιλαμβάνει τα ιστορικά «λευκώματα» του Ιωάννη Γενναδίου με φωτογραφίες και έγγραφα που τεκμηριώνουν τη διπλωματική και ερευνητική σταδιοδρομία του ιδρυτή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, την αλληλογραφία του πολιτικού Ίωνος Δραγούμη, τη φωτογραφική συλλογή της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Dorothy Burr Thompson, μία από τις πιο διακεκριμένες αρχαιολόγους του 20ου αιώνα, ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τα ιστορικά αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, καθώς και τα αρχεία των ανασκαφών (ανασκαφικά δελτία, φωτογραφίες, σχέδια) από τις αρχαιολογικές έρευνες της Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο (από το 1896 μέχρι και σήμερα).

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας ξεκίνησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο το 1896. Οι πρώτοι ανασκαφείς ενδιαφέρθηκαν πρωταρχικά για την αρχαία τοπογραφία της περιοχής και εργάστηκαν επισταμένα προκειμένου να αποκαλύψουν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Μεταξύ των ετών 1925 και 1940 έγινε συνεχής και πιο συστηματική αποκάλυψη του χώρου, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από θέματα τοπογραφίας σε ζητήματα ταξινόμησης και χρονολόγησης. Οι αρχαιολόγοι δημοσίευσαν ευρέως στοιχεία για την ιστορία του πολεοδομικού ιστού, τα κτίρια, τις επιγραφές, τη γλυπτική, την κεραμική και τα μικροαντικείμενα. Οι μελέτες εκείνης της γενιάς διαμόρφωσαν την σημερινή γενική αντίληψη για την Κόρινθο και έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και υπό τη διεύθυνση του Charles Williams, η επιστημονική προσέγγιση των αρχαιολόγων στην Κόρινθο παρουσίασε μια περίοδο στιβαρής ιδεολογικής και μεθοδολογικής προόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επιστημονικής μεταμόρφωσης, η μελέτη επικεντρώθηκε περισσότερο στην «ανθρώπινη» παρά στη «μνημειώδη» πλευρά του αρχαίου κόσμου. Οι εργασίες των τελευταίων 35 χρόνων δεν άλλαξαν τη γενική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά μετάλλαξαν την αντίληψή μας για το πολεοδομικό και ιστορικό τοπίο του. (Περισσότερες πληροφορίες για τις ανασκαφές της Κορίνθου).

Τέλος, έχοντας ως σκοπό την προσέγγιση του ευρύτερου κοινού σχεδιάστηκαν τέσσερις ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα που αντλούν τη θεματογραφία τους από τις παραπάνω συλλογές, καθώς και από το ανασκαφικό έργο της Σχολής στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Αφήστε μια απάντηση