Μάθηση μέσω ΤΠΕ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού

Η τάση μετανάστευσης προς τον κυβερνοχώρο αυξάνεται όλο και περισσότερο. Οι ΤΠΕ αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής και διέπουν πολλές από τις δραστηριότητές μας, όπως είναι το περιβάλλον εργασίας μας, οι ημερήσιες επαφές μας και οι σχέσεις μας με τους άλλους, η διευθέτηση διοικητικών θεμάτων, κλπ. Επιπλέον, οι ΤΠΕ αποτελούν βασική προτεραιότητα και σημαντικό παραινετικό παράγοντα στον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και φυσικά της εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή ισότητα θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνική ένταξη σε αυτή και μέσω αυτής της μεταναστευτικής διαδικασίας.

Πολλοί συμφωνούν σήμερα ότι οι περισσότερες ιδέες για την ψηφιακή ανισότητα ή τον ονομαζόμενο ψηφιακό διαχωρισμό θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς η παροχή εξοπλισμού, λογισμικού και πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν εγγυώνται ούτε βελτιώνουν από μόνες τους την ηλεκτρονική ένταξη (e inclusion). Στην ουσία, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα εργαλεία έχουν ενσωματωθεί αποτελεσματικά στις κοινότητες, τους φορείς και τις κοινωνίες, και ότι χρησιμοποιούνται από τους πολίτες που εμπλέκονται σε θετικές κοινωνικές πρακτικές (Warschauer, 2003 ).

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος της παρούσας έκδοσης eLearning Papers είναι να συνεισφέρει σε αυτό το θέμα παρουσιάζοντας ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που παρέχει η μάθηση μέσω ΤΠΕ στην κοινωνική ένταξη. Οι συγγραφείς των δημοσιεύσεων εξηγούν με ποιο τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερες ΤΠΕ κατά του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω καινοτόμων ιδεών.

Διαβάστε ολόκληρο το κύριο άρθρο
Πηγή: eLearning Papers

Αφήστε μια απάντηση