Προστατεύοντας τα δάση στην Ευρώπη και τον κόσμο

Πηγή: freedigitalphotos.net

Πηγή: freedigitalphotos.net

Νέα στρατηγική για τη διαχείριση των δασών της ΕΕ με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές: Παρότι παρατηρείται μια παγκόσμια τάση αποψίλωσης των δασών, στην Ευρώπη το ποσοστό των δασωδών εκτάσεων υπερβαίνει το 42% και η ξυλεία (δασική βιομάζα) προμηθεύει το μισό της συνολικής ανανεώσιμης ενέργειας.

Για να προστατεύσει αυτόν τον σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο, η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δάση προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των δασωδών εκτάσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η στρατηγική αυτή επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, αυξάνοντας τις δυνατότητες αναψυχής αλλά και προστατεύοντας παράλληλα τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.

Μια συντονισμένη προσέγγιση

Οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των δασών και τον συγκερασμό πολιτικών που είναι συναφείς μεταξύ τους, όπως οι πολιτικές για την αγροτική ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την έρευνα και την ανάπτυξη, και τη βιοενέργεια.

Περιορισμός των ολοένα αυξανόμενων επιβαρύνσεων

Η νέα στρατηγική είναι καρπός μιας διετούς περιόδου διαβουλεύσεων και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και τους βασικούς ενδιαφερομένους. Αντικαθιστά την προηγούμενη στρατηγική για τα δάση που είχε θεσπιστεί το 1998 και αποσκοπεί στον περιορισμό των αυξανόμενων επιβαρύνσεων για τα δάση, οι οποίες οφείλονται σε εμπορικούς λόγους αλλά και δραστηριότητες αναψυχής. Ανταποκρίνεται δε στις πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές των περασμένων 15 ετών.

Η νέα στρατηγική λαμβάνει επίσης υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία στη νότια Ευρώπη έχουν αντίκτυπο στα δέντρα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των βιομηχανιών δασικών προϊόντων, ιδίως των βιομηχανιών επεξεργασίας ξυλείας και παραγωγής χαρτιού. Ο κλάδος αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών της Επιτροπής για δημιουργία απασχόλησης και ανάπτυξης, καθώς ισοδυναμεί με περίπου 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ περίπου.

Το παρακάτω βίντεο με υπότιτλους σε αφήγηση Edward Norton (προβλήθηκε στην εκπομπή «Μπες στο κλίμα» στις 12/2/2011) με αφορμή το γεγονός ότι το 2011 είχε οριστεί Διεθνές Έτος Δασών (βλ. σχετική ανάρτηση

Αφήστε μια απάντηση