Διέλευση των Άλπεων με σεβασμό στο περιβάλλον

Ένα ταξίδι 1.500 χλμ. διαμέσου των Άλπεων για την ανάδειξη των τόπων όπου εκτελούνται έργα του προγράμματος LIFE που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς και των μοναδικών χαρακτηριστικών του ορεινού όγκου της κεντρικής Ευρώπης, το οποίο ξεκίνησε από τη Σλοβενία και, διασχίζοντας την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γαλλία, θα καταλήξει στην πόλη της Γκρενόμπλ. Πρόκειται για το 6ο ταξίδι διαμέσου των Άλπεων!: διέλευση των Άλπεων με σεβασμό στο περιβάλλον που διοργανώνεται από τη Μόνιμη Γραμματεία της Σύμβασης των Άλπεων.

Από τις 4 έως τις 11 Ιουλίου μια ομάδα δημοσιογράφων από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ταξιδεύουν διαμέσου των Άλπεων, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, χρησιμοποιώντας διάφορα μεταφορικά μέσα ως εναλλακτικά των ιδιωτικών αυτοκινήτων: τρένο, λεωφορείο, ποδήλατο και, φυσικά, πεζοπορία. Ένας από τους στόχους του SuperAlp! είναι να προβληθεί η δυνατότητα διέλευσης των Άλπεων με χρήση δημόσιων μεταφορικών μέσων.

Το βασικό πρόγραμμα του ταξιδιού του 2012 περιλαμβάνει επισκέψεις σε οκτώ έργα του προγράμματος LIFE – ένα στη Σλοβενία, δύο στην Αυστρία, τρία στην Ιταλία και δύο στη Γαλλία – με ποικίλο αντικείμενο, που εκτείνεται από την επανεισαγωγή της αρκούδας μέχρι τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Αυτό το ειδικό ταξίδι διοργανώνεται σε συνεργασία με τη ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εορτασμό της 20ής επετείου της οδηγίας για τους οικοτόπους και του προγράμματος LIFE, που έχουν ως στόχο την προστασία των περισσότερο απειλούμενων ειδών και των οικότοπων της Ευρώπης. Με βάση την οδηγία για τους οικοτόπους δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο συνεκτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, το Natura 2000, που περιλαμβάνει πάνω από 26.000 τόπους στα 27 κράτη μέλη και καλύπτει το 18 % περίπου της έκτασης της ΕΕ. Αυτό το μοναδικό δίκτυο δημιουργήθηκε με την οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας LIFE.

Τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης επιβαρύνουν το αλπικό τόξο και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους απαιτεί συντονισμένη δράση εκ μέρους των εθνικών αρχών των εδαφών που καλύπτει. Ο στόχος της Σύμβασης των Άλπεων, μιας διεθνούς συνθήκης που υπεγράφη το 1991 μεταξύ των οκτώ αλπικών κρατών και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, είναι η προώθηση στενής συνεργασίας για τη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης των Άλπεων και η προστασία των συμφερόντων των αλπικών πληθυσμών. Οι οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους της ΕΕ καθώς και το LIFE παρέχουν σημαντική ενίσχυση για τη διατήρηση της φύσης στις Άλπεις και αποτελούν βασικό εργαλείο για να διασφαλισθεί ότι η αειφόρος κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη θα συμβαδίζει με την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της πολύτιμης αλπικής βιοποικιλότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Η οδηγία για τα πτηνά της ΕΕ

Η οδηγία για τους οικοτόπους της ΕΕ

Natura 2000

Αφήστε μια απάντηση