Η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος, επέλεξα να ποστάρω το εξής αντί ευχολογίων:
Στις 31 Μαΐου 2012, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να βελτιώσει την επεξεργασία των λυμάτων και τη λειτουργία ενός χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στην επικράτειά της. Η επεξεργασία των αστικών λυμάτων δώδεκα περιοχών της χώρας δεν ανταποκρίνεται σε πρότυπα επαρκούς επιπέδου, ενώ ένας ΧΥΤΑ στο Κιάτο λειτουργεί με ελλείψεις, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μετά από σύσταση του αρμοδίου για το περιβάλλον Επιτρόπου, η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα δύο αιτιολογημένες γνώμες, ζητώντας την ορθή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει εντός διμήνου, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρώτη υπόθεση αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο και, ειδικότερα, την ελλιπή λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου. Η ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία – οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων – επιβάλλει αυστηρές τεχνικές απαιτήσεις όσον αφορά τα απόβλητα και τους ΧΥΤΑ. Με βάση διάφορες επιτόπιες επιθεωρήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργεί ανεπαρκέστατα, χωρίς άδεια και κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία και το περιβάλλον.
Με την oδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων επιδιώκεται να εξασφαλιστεί ότι τα οικιακά και τα βιομηχανικά απόβλητα δεν έχουν δυσμενείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Από έκθεση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές για το έτος 2009 προκύπτει ότι τα αστικά λύματα της Προσοτσάνης, του Δοξάτου, της Ελευθερούπολης και της Βάγιας δεν υποβάλλονται στη δευτεροβάθμια επεξεργασία που επιβάλλει η οδηγία, ενώ σε άλλους οκτώ οικισμούς οι απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν πληρούν τις απαιτήσεις.
Οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Επειδή, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, η Επιτροπή ζητεί επίσημα από την Ελλάδα να διορθώσει την κατάσταση στις δύο αυτές περιπτώσεις.
Ιστορικό
Η οδηγία 99/31/EΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποτελεί βασική νομοθετική πράξη για την πρόληψη ή τη μείωση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της υγειονομικής ταφής αποβλήτων, σε όλη τη διάρκεια ζωής των ΧΥΤΑ, καθώς και για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις δυσμενείς επιδράσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων.
Τρέχοντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παραβάσεις γενικότερα παρέχονται στον ιστότοπο:
http://ec.europa.eu/environment/legal/implementation_en.htm
Βλ. επίσης: Europa – Υγειονομική ταφή αποβλήτων