Κλιματική αλλαγή: έρευνα κοινής γνώμης

Πάνω από δύο στους τρεις Ευρωπαίους θεωρούν την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ σε ποσοστό σχεδόν 80% πιστεύουν ότι η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπισή της μπορεί να τονώσει την οικονομία και την απασχόληση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας της σειράς «Ευρωβαρόμετρο» που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Στη δημοσκόπηση αυτή (Ειδικό ευρωβαρόμετρο 372: Κλιματική αλλαγή), που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, διαπιστώθηκε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ανησυχεί περισσότερο για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με το 2009 και ότι εξακολουθεί να την θεωρεί σοβαρότερο λόγο ανησυχίας από την οικονομική κατάσταση.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης μια γενικευμένη προσδοκία στα 27 κράτη μέλη για μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, σε φιλική προς το κλίμα κοινωνία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών.

Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης είναι τα ακόλουθα:

  • Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρό πρόβλημα (αύξηση σε σχέση με το 64% του 2009), ενώ ένα συνολικό ποσοστό 89% την θεωρεί σοβαρό πρόβλημα (είτε «πολύ σοβαρό» είτε «αρκετά σοβαρό»). Στην κλίμακα από 1 (ελάχιστο) έως 10 (μέγιστο), η σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής κατατάσσεται στο 7,4 έναντι 7,1 το 2009.
  • Συνολικά, η κλιματική αλλαγή θεωρείται το δεύτερο σοβαρότερο παγκόσμιο πρόβλημα, μετά τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την έλλειψη πόσιμου νερού (που λογίζονται ως ενιαίο ζήτημα). Ένας στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί το σοβαρότερο μεμονωμένο πρόβλημα. Το 51% (αύξηση σε σχέση με το 47% του 2009) δήλωσε ότι πρόκειται είτε για το σοβαρότερο είτε για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, έναντι ποσοστού 45% που έχει την ίδια γνώμη για την οικονομική κατάσταση.
  • Το 78% συμφωνεί στο ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορούν να τονώσουν την οικονομία και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αύξηση από το 2009, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63%. Δεν υπάρχει κράτος μέλος στο οποίο οι υποστηρικτές της άποψης αυτής να είναι λιγότεροι από δύο στους τρεις.
  • Το 68% τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής της χρήσης ενέργειας στη φορολογική βάση, στροφή που υποστηρίζεται από την πλειονότητα σε κάθε κράτος μέλος.
  • Η κοινή γνώμη προσδοκά από την Ευρώπη να έχει καταστεί φιλική προς το κλίμα κοινωνία μέχρι το 2050, ένα όραμα που περιέγραψε προ μηνών η Επιτροπή στον χάρτη πορείας για μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών2. Σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (88%) αναμένουν ότι το 2050 στην Ευρώπη θα χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές, ενώ το 87% αναμένει ότι η ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποδοτικότερα και το 73% ότι τα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με αποδοτικότερους κινητήρες απ’ ό,τι σήμερα.
  • Αρμόδιοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θεωρούνται κυρίως οι εθνικές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επιχειρηματικός κόσμος. Αν και μόνο το 21% θεωρεί ότι φέρει προσωπική ευθύνη, ένα περαιτέρω ποσοστό 23% υπαινίχθηκε, χωρίς να ερωτηθεί, ότι η ευθύνη είναι συλλογική και κατανέμεται μεταξύ όλων των παραγόντων, των ιδίων συμπεριλαμβανομένων.
  • Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια μέτρα το προηγούμενο εξάμηνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό που αποδείχθηκε πάντως μεγαλύτερο, όταν ρωτήθηκαν ποια συγκεκριμένα μέτρα έλαβαν. Το 66% απάντησε ότι έχει μειώσει και ανακυκλώνει τα οικιακά του απορρίμματα – το συνηθέστερο από τα μέτρα που λαμβάνονται.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης του Ευρωβαρόμετρου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_379_360_en.htm#372

Αφήστε μια απάντηση