Δελφοί – ένας Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας (EDEN)

Ο τίτλος «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας στον Τουρισμό και στην Ανάπλαση Φυσικών Χώρων 2011» απονεμήθηκε σε είκοσι έναν τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης στη διάρκεια τελετής για την απονομή του Βραβείου στις Βρυξέλες στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. EDEN είναι το αρκτικόλεξο στα αγγλικά του “European Destinations of Excellence” («Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»), μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προάγει μοντέλα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και οδηγούν στην επιλογή ενός τουριστικού «προορισμού αριστείας» από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Για την Ελλάδα είναι ο Δήμος Δελφών: www.delphi.gr

Έδρα του γνωστού «Μαντείου» και, στην ελληνική μυθολογία, τοποθεσία του «κέντρου του σύμπαντος», οι Δελφοί έχουν μακρά και μυστηριώδη ιστορία καθώς και απίστευτα γραφικό τοπίο, με καθαρές παραλίες σημασμένες με τη Γαλάζια Σημαία και με πλούτο αρχαιολογικών ερειπίων. Στα πολλά σχέδια ανάπλασης στους Δελφούς περιλαμβάνονται: η αναστήλωση των βυρσοδεψείων ηλικίας αιώνων στη συνοικία Χάρμαινα και η αποκατάσταση της Παλιάς Πόλης της Άμφισσας με χρήση βιώσιμων δομικών τεχνικών. Είτε σας αρέσουν τα περιπετειώδη υπαίθρια αθλήματα είτε προτιμάτε την περιήγηση σε ιερά εδάφη αρχαίων ναών, αμφιθεάτρων ή σταδίων – οι Δελφοί τα έχουν όλα.

Για την Κύπρο είναι ο Καλοπαναγιώτης, κοντά στις θερμές πηγές τις οποίες επισκέφτηκαν ο Βασιλιάς Σολομώντας και οι Βυζαντινοί στην αρχαιότητα, ένα ειδυλλιακό κυπριακό ορεινό χωριό που αναρριχάται στα άγρια υψώματα της οροσειράς του Τροόδους. Μια πραγματική γαλήνη ολικής απόδρασης είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα αυτής της εκπληκτικής πόλης. Τα αρχαία παρεκκλήσια της, τα μοναστήρια της και οι κατοικίες της έχουν υποστεί προσεκτική αναστήλωση, και τώρα στεγάζουν εντυπωσιακές συλλογές βυζαντινής τέχνης και μουσεία τοπικής ιστορίας. Οι επισκέπτες έρχονται για να χαλαρώσουν στα ιαματικά λουτρά, να απολαύσουν ένα ειρηνικό φυσικό τοπίο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και την πεζοπορία στα μονοπάτια που περιβάλλουν τον Καλοπαναγιώτη.

Δείτε και ταξιδέψτε μέσω Διαδικτύου και στους 21 προορισμούς αριστείας.

Αφήστε μια απάντηση