Ενέργειες Marie Curie
Tο πρόγραμμα ενεργειών Marie Curie, το οποίο βοηθά στη χρηματοδότηση των καλύτερων ερευνητών στην Ευρώπη, εορτάζει την 15η επέτειο του. Επ’ ευκαιρία του ορόσημου αυτού, η κ. Aνδρούλλα Βασιλείου, μέλος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, συνάντησε 300 ερευνητές από διάφορους επιστημονικούς κλάδους και εθνικότητες σε ένα συνέδριο στην πολωνική πρωτεύουσα. Η εκδήλωση συνέπιπτε, επίσης, με την 100ή επέτειο της απονομής του βραβείου Nobel Χημείας στην Marie Sklodowska-Curie, τη γαλλίδα επιστήμονα πολωνικής καταγωγής, που έγινε διάσημη για την πρωτοπόρο εργασία της σχετικά με τη ραδιενέργεια.
Tο θέμα του συνεδρίου, που διοργανώθηκε από την πολωνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πρόγραμμα “άνθρωποι”», ήταν «Επιστήμη – πάθος, αποστολή και ευθύνη». Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως: με ποιο τρόπο να προωθηθεί η Ευρώπη ως ο ιδανικός τόπος για την επιδίωξη επιστημονικής σταδιοδρομίας, ποιος είναι ο ρόλος της επιστήμης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία καθώς και πώς θα πρέπει οι ερευνητές να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο απέναντι στο ευρύτερο κοινό.
Το συνέδριο επέφερε επίσης πλεονεκτήματα για το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Επιτροπής «Ορίζοντας 2020», το οποίο θα περιλαμβάνει τις ενέργειες Marie Curie και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Η Επιτροπή πρότεινε χρηματοδότηση 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για το νέο πρόγραμμα το 2014-2020, σε σύγκριση με 55 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα στο πλαίσιο του τρέχοντος προϋπολογισμού. Η επίτροπος κ. Βασιλείου ζητά την παροχή σημαντικά μεγαλύτερης υποστήριξης για το πρόγραμμα Marie Curie, στο οποίο χορηγήθηκαν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2007-2013.
Ιστορικό
Οι ενέργειες Marie Curie έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 50 000 ερευνητές από σχεδόν 130 διαφορετικές εθνικότητες από τη δημιουργία του προγράμματος το 1996. Πάνω από το ήμισυ της χρηματοδότησης που χορηγείται μέσω του προγράμματος προορίζεται για την έρευνα σχετικά με μείζονες κοινωνικές προκλήσεις όπως είναι η υγεία, ο εφοδιασμός με ενέργεια και η κλιματική αλλαγή (βλέπε πίνακα παρακάτω).
Το πρόγραμμα επενδύει στην κατάρτιση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας ερευνητών σε κάθε στάδιο του επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών. Ανταποκρίνεται άμεσα στις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια «Ένωση καινοτομίας» με την προσέλκυση και την κατάρτιση νέων ώστε να γίνουν ερευνητές και με την προσφορά διδακτορικής κατάρτισης υψηλής ποιότητας, με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, ώστε να προωθούνται διεθνώς ανταγωνιστικές ερευνητικές σταδιοδρομίες στην Ευρώπη.
Οι ενέργειες Marie Curie ενθαρρύνουν επίσης την κινητικότητα των ερευνητών ανάμεσα στους τομείς, στις επιστήμες και στις χώρες και με τον τρόπο αυτόν συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση» της ΕΕ.
Εκτός από την επιδότηση μεμονωμένων ερευνητών, οι ενέργειες Marie Curie υποστηρίζουν επίσης την πιο στενή συνεργασία μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 70 χώρες συμμετείχαν στα σχέδια του προγράμματος Marie Curie.
Για την ενίσχυση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, και για την κατάρτιση της επόμενης γενιάς επιστημόνων στην καλύτερη κατανόηση τόσο του ακαδημαϊκού όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, η Επιτροπή ανέλαβε πρόσφατα μια νέα πιλοτική πρωτοβουλία με τίτλο «Ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί διδακτορικοί τίτλοι». Έτσι παρέχεται η ευκαιρία σε νεαρούς ερευνητές να πραγματοποιήσουν τη διδακτορική τους κατάρτιση τόσο σε πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ινστιτούτο όσο και σε μια εταιρεία, σε διάφορα κράτη μέλη ή άλλες χώρες που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα της Επιτροπής.
Αρμόδιος για τη διαχείριση των ενεργειών Marie Curie είναι ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης τμήματα του έβδομου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης της ΕΕ (ΠΠ7), ενός από τους πυλώνες της στρατηγικής «Eυρώπη 2020» για διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμπόσιο, βλέπε: http://www.mariecurie2011.pl. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες Marie Curie, βλέπε: http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions