Συμμετέχουμε σε ΣΥΝΕΔΡΙΟ κατά της ΒΙΑΣ – 2024

Πρόσκληση Προχωράμε Μαζί

Ομάδα μαθητριών που εκπαιδεύτηκαν φέτος ως Διαμεσολαβήτριες, μέσα στις οποίες ήταν και μαθήτριες της Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στους ενδοσχολικούς Αγώνες Λόγου με θέμα τη βία στα γήπεδα, παρουσίασαν τις δράσεις του σχολείου μας για την καλλιέργεια ειρηνικών και εποικοδομητικών διαπροσωπικών σχέσεων, αρχίζοντας από τη σχολική μας κοινότητα. 

Μια πρακτική που χρησιμοποιήσαμε ήταν και οι Αγώνες Λόγου στα μαθήματα Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Κοινωνικής-Πολιτικής Αγωγής: Εκεί διαφωνούσαμε αλλά  ανταλλάσσαμε με αλληλοσεβασμό και λογικά επιχειρήματα τις ιδέες μας, μέχρι να συμφωνήσουμε για κάποιες αρχές βασικές στη ζωή μας. Ή παραθέτοντας  τα λεγόμενα από τους συμμετέχοντες στους Αγώνες Λόγου:

Τι ακούμε σε ποδοσφ αγώνες   Τι ακούμε σε ποδοσφ αγώνες2

Η Μαρία Ιωαννίδου συμβουλεύει: 

Η στάση αυτή μας οδηγεί σε φασαρίες, πίκρα, δυσαρμονική συνύπαρξη και σε επικίνδυνους τραυματισμούς. Δε γευόμαστε την χαρά του αθλητισμού.

Ώρα, λοιπόν, για αλλαγή στάσης

Να τι κάναμε εμείς στην τάξη μας:

Ακούσαμε τους διαφορετικούς Άλλους και μείναμε εκεί χωρίς να μιλάμε. Τους προσέξαμε αληθινά και τους γνωρίσαμε καλύτερα. Μοιραστήκαμε προβλήματα και ιδέες για λύση.

Τότε αναγνωρίσαμε κάποιες κοινές ιδέες και αισθήματα, παραδεχθήκαμε με ανοιχτή καρδιά κάποια θετικά σημεία των Άλλων και πήραμε την ευθύνη για κάποια αρνητικά δικά μας. Συναποφασίσαμε να συναγωνιζόμαστε για να γίνεται καλύτερο το κλίμα, η σχέση, το μάθημα, το παιχνίδι, αντί να ανταγωνιζόμαστε μέχρι τελικής πτώσεως και να δημιουργούμε χάος.

♣ 

Οι μαθήτριες Λυδία Τσαμασλίδου, Τουρλουμπάνη Κατερίνα και Δήμητρα Χατζηπαρασκευά, με τη βοήθεια της υπόλοιπης τάξης, δημιούργησαν ένα τραγούδι ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό. Όπως είπαν οι ίδιες:

“Οι Φίλοι ποδοσφαιρικοί δημιουργήθηκαν για να δείξουμε τη διάθεση συνεργασίας με συμμαθητές μας, από το δικό μας και από άλλα σχολεία, και τη φιλική μας διάθεση στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας, που ήταν ο κεντρικός σκοπός και αυτό που διδαχθήκαμε κάνοντας τους Αγώνες Λόγου.”

=> Διάβασε τους στίχους:

ΦΙΛΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ

Εμπρός καλές ομάδες

ήρθε η στιγμή

να παίξουμε ποδόσφαιρο

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Μαγεύει, τρελαίνει, κυριαρχεί,

βάλτε γκολ για τη νίκη αυτή.

Όλα τα δίχτυα ανοιχτά,

βάλτε γκολ, ρε παιδιά,

με την μπάλα οδηγό,

βάζουν γκολ στο γήπεδο.

Η νίκη των αθλητών…

Δείτε πώς σουτάρουν στα γήπεδα.

Η νίκη των αθλητών…..

Όλοι αυτοί έχουν πόδια

ΔΥ-ΝΑ-ΤΑ

Υποκλιθείτε,

η μπάλα είναι ΑΡΧΗΓΟΣ.

=> Άκου το τραγούδι:  

football 5155143 640Υπεύθυνες Καθηγήτριες για τη διαμεσολάβηση: Π. Αποστόλου – Ειρ. Κουμπή – Μ. Φλώρου

Υπεύθυνη Καθηγήτρια για τους Αγώνες Λόγου: Α. Καλαντζή, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Αθ. Δελαπάσχο.

=> Δες την παρουσίασή μας – ppt στο συνέδριο:



Λήψη αρχείου

=> Δες τη συνολική παρουσίασή μας στο συνέδριο εδώ, στο τέλος του βίντεο. 

Αφήστε μια απάντηση