Μετά την ανάγνωση ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ κειμένων…

ΜανθάνομενΑ.Ε.κΣκεπτόμεθα
Διαβάζουμε κείμενα στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, σκεφτόμαστε και εκφραζόμαστε…
=> Oι Φελλόποδες του Λουκιανού και της Λάιμας

ΣτηΣελήνηΛουκιανόςΠλέομεν ὅσον τριακοσίους σταδίους καὶ νήσῳ μικρᾷ καὶ ἐρήμῃ προσφερόμεθα. Μείναντες δὲ ἡμέρας ἐν τῇ νήσῳ πέντε, τῇ ἕκτῃ ἐξορμῶμεν καὶ τῇ ὀγδόῃ καθορῶμεν ἀνθρώπους πολλοὺς ἐπὶ τοῦ πελάγους διαθέοντας, ἅπαντα ἡμῖν προσεοικότας καὶ τὰ σώματα καὶ τὰ μεγέθη, πλὴν τῶν ποδῶν μόνων· ταῦτα γὰρ φέλλινα ἔχουσιν· ἀφ’ οὗ δή, οἶμαι, καὶ καλοῦνται Φελλόποδες. Θαυμάζομεν οὖν ὁρῶντες οὐ βαπτιζομένους, ἀλλὰ ὑπερέχοντας τῶν κυμάτων καὶ ἀδεῶς ὁδοιποροῦντας. Οἱ δὲ καὶ προσέρχονται καὶ ἀσπάζονται ἡμᾶς ἑλληνικῇ φωνῇ λέγουσί τε εἰς Φελλὼ τὴν αὑτῶν πατρίδα ἐπείγεσθαι. Μέχρι μὲν οὖν τινος συνοδοιποροῦσι ἡμῖν παραθέοντες, εἶτα ἀποτρεπόμενοι τῆς ὁδοῦ βαδίζουσιν εὔπλοιαν ἡμῖν ἐπευχόμενοι.

Λουκιανός, Ἀληθὴς Ἱστορία 2.3-4 (διασκευή)

Οπτικοποίηση της Λ. Ποντρουσνιάκ. Αφού μελετήσετε το αρχαίο κείμενο, ανεβάστε τον ήχο σας και απολαύστε το βίντεο, βάζοντας τα λόγια στην ιστορία που θα δείτε… 
♦ ♦ 
=> H oμορφιά, μα τι ομορφιά… ΜύθοςΕλάφιΓουίντερ

 

=> Ο μύθος σε κόμικς από την Κωνσταντίνα Ατματζίδου:

 

=> Συναρμολόγησε ΕΔΩ τον μύθο, αφού πρώτα τον διαβάσεις στο βιβλίο “Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου”…  Εργασία – κόμικς που δημιούργησε η Δάφνη Ιωαννίδου.
=> Φύλλο μελέτης – εργασίας στο κείμενο ΕΔΩ.
♦ ♦ 

 

♦ 
=> Μελετάμε αρχαίο ιστορικό κείμενο για τον Μέγα Αλέξανδρο και…
συζητάμε το περιεχόμενο όχι μόνο για να καταλάβουμε τη γλώσσα, αλλά κυρίως αυτά που μας λέει ο αρχαίος ιστορικός για τη ζωή και την προσωπικότητα του Αλεξάνδρου, πώς σκεφτόταν, πώς ενεργούσε, πώς ήταν με τους άλλους γύρω του,  τους εχθρούς και το άλογό του, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα κίνητρά του, τον χαρακτήρα του.  

Διάβασε κείμενα που γράψαμε. Θα δεις ότι μπορεί να συμφωνούμε σε πολλά, αλλά μπορεί και να βλέπουμε με διαφορετικά μάτια…

Γιώργος Λιαρμακόπουλος

Στο κείμενο του Αρριανού περιγράφεται πώς έλυσε τον γόρδιο δεσμό ο Αλέξανδρος. Έφτασε στο Γόρδιο και εκεί ήθελε να λύσει τον δεσμό από τον ζυγό της άμαξας. Αφού έμαθε τον χρησμό, δεν είχε τρόπο να βρει άλλη λύση, γι’ αυτόν τον έκοψε. Μόλις τον έλυσε στάλθηκαν σημάδια απ’ τον ουρανό, γι’ αυτό και έκανε θυσίες στους θεούς.

Ο Αλέξανδρος ήταν έξυπνος γιατί είδε ότι δεν μπορούσε να λύσει τον δεσμό, γι’ αυτόν τον έκοψε. Επίσης, ήταν και επίμονος και δυναμικός, επειδή δεν ήθελε να τον αφήσει άλυτο. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ένας Έλληνας ήθελε να γίνει βασιλιάς της Ασίας, ότι ήθελε να επεκταθεί σε μεγάλες χώρες.

♦ 

Δάφνη Ιωαννίδου

Ο Αλέξανδρος είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, το οποίο το δείχνει με τον τρόπο που έλυσε τον γόρδιο δεσμό, κόβοντάς τον, επιπλέον ο Αλέξανδρος δείχνει το πόσο νοιάζεται για τη ζωή των άλλων ανθρώπων, προτιμώντας να λύσει τον δεσμό παρά να πολεμήσει. Επίσης, δείχνει την πονηριά του, λέγοντας ψέματα ότι λύθηκε, όχι ότι τον έκοψε, και χρησιμοποιώντας την πίστη τους στους θεούς, λέγοντας ότι η καταιγίδα ήταν σημάδι των θεών.

Ο Αλέξανδρος δείχνει και το πόσο νοιάζεται για τον Βουκεφάλα, διεκδικώντας να τον φέρουν όταν χάθηκε και απειλώντας μια ολόκληρη χώρα γι’ αυτό. Ο Βουκεφάλας είναι ένα άγριο άλογο που αφήνει μόνο τον Αλέξανδρο να τον καβαλικέψει, πράγμα που δείχνει πόσο δυνατός, θαρραλέος και διαφορετικός είναι  σε σχέση με τους άλλους καβαλάρηδες που προσπάθησαν να τον καβαλικέψουν.

Τέλος, ο Αλέξανδρος αποδεικνύει ότι είναι ένας καλός βασιλιάς και πάνω απ’ όλα στρατηγός με όλες τις νίκες που κατάφερε.

♦ 

Δήμητρα Χαραλαμπίδου

Η προσωπικότητα του Αλέξανδρου διαφέρει από αυτή των ανθρώπων που συναντάμε σε καθημερινή βάση. Το γεγονός ότι σκέφτηκε να κόψει τον γόρδιο δεσμό αντί να τον ξεμπλέξει, σε αντίθεση με τους άλλους ανθρώπους, δείχνει ότι ήταν ένας άνθρωπος ευφυής, με ιδιαίτερο και κοφτερό νου. Ήταν ο μόνος  που κατάφερε να λύσει τον δεσμό, χρησιμοποιώντας έναν τέτοιο πρωτότυπο τρόπο. Επιπλέον, αυτό μας φανερώνει ότι ήταν ένα άτομο που δεν το βάζει κάτω εύκολα και στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν τα παρατάει και δεν αδυνατεί να βρει τις λύσεις που χρειάζεται.

Προσωπικά εμένα μου άρεσε και μου έκανε εντύπωση το σημείο όπου ο Αλέξανδρος επινόησε έναν διαφορετικό τρόπο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο μοναδική προσωπικότητα είχε, που δε σκεφτόταν όπως οι υπόλοιποι.

♦ 

Κωνσταντίνα Ατματζίδου

Το άλογο του Αλέξανδρου ήταν ο Βουκεφάλας, ένα μαύρο άλογο με ένα άσπρο σημάδι σαν κεφάλι βοδιού.

Ο Βουκεφάλας ήταν πάρα πολύ δεμένος με τον Αλέξανδρο, αφού τον ακολουθούσε σε κάθε του εκστρατεία και γενικά όπου πήγαινε. Τον αγαπούσε πολύ, αφού απέρριπτε τους υπόλοιπους καβαλάρηδες που πλησίαζαν. Δηλαδή ο Βουκεφάλας ήταν ο «βοηθός» του Αλέξανδρου σε κάθε του πράξη. Γενικά ο Βουκεφάλας πέρασε μια ζωή γεμάτη κίνδυνο, αγωνία, κούραση, αλλά και αγάπη και στοργή από τον Αλέξανδρο.

Ο Αλέξανδρος φάνηκε πονηρός και έξυπνος με τους Γορδίους. Όταν όμως του πήραν τον Βουκεφάλα οι Ούξιοι, ο Αλέξανδρος έδειξε έναν άλλο εαυτό. Τους απείλησε ότι θα τους σκοτώσει όλους! Δηλαδή δείχτηκε βίαιος, κακός. Αλλά μέσα από αυτή την κίνηση έδειξε το πόσο αγαπούσε τον Βουκεφάλα. Ο Βουκεφάλας κάνει το ίδιο απαξιώνοντας τους υπόλοιπους που τον πλησιάζουν. Επίσης, ο Αλέξανδρος προς τιμήν του αλόγου του ονόμασε μια πόλη με το όνομά του.

♦ 

Μιχάλης Γιακουμής

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να δει την άμαξα του Γορδίου και τον δεσμό της. Ήξερε πως μπορούσε να τον λύσει και, μιας και ο θρύλος έλεγε ότι όποιος τον έλυνε θα γινόταν κατακτητής της Ασίας, κατάλαβε πώς οι άνθρωποι θα τον δέχονταν χωρίς πόλεμο. Πήγε λοιπόν και είδε πως δε γινόταν να λυθεί, οπότε έβγαλε το ξίφος του και τον έκοψε.

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το πώς σκέφτηκε και χρησιμοποίησε τον πιο απλό τρόπο, αλλά όμως δούλεψε. Και φοβερό είναι το γεγονός ότι κατέκτησε την πόλη χωρίς πόλεμο.

Από την άλλη μεριά είδα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος φέρεται πότε καλά στους άλλους και πότε με σκληρότητα. Σε στιγμές λύπης θυμώνει και κρατάει τη δύναμη ακόμα και να σκοτώσει. Φέρεται  όμως και έξυπνα. Προσπαθεί όταν μπορεί να αποφεύγει τον πόλεμο. Είναι λίγο ευαίσθητος όμως, όταν δεν είναι συναισθηματικά καλά τρελαίνεται και αλλάζει τελείως χαρακτήρα και ύφος, όπως είδα όταν ο Βουκεφάλας χάθηκε.

♦ 
=> Διάβασε και τα άλλα κείμενά μας ΕΔΩ.ΑλέξΒουκεφάλαςΛάιμαBλέμμα

Αφήστε μια απάντηση