Δραστηριότητες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ: Τι, γιατί…

hd wallpaper g926d1209f 640

            smiley gd6bc4175b 640Οι άνθρωποι έχουν δύο τρόπους να δραστηριοποιούνται, τις υποχρεωτικές και τις δημιουργικές δραστηριότητες. Οι υποχρεωτικές δραστηριότητες είναι κάτι που μπορεί να μη θέλουν να κάνουν αλλά πρέπει, γιατί με κάποιον τρόπο ωφελούνται από αυτό. Αντιθέτως, τις δημιουργικές δραστηριότητες οι άνθρωποι τις κάνουν γιατί τους προσφέρουν χαρά και συνήθως είναι καλοί σε αυτές, εφόσον τους αρέσουν και βάζουν τη θέλησή τους σε αυτές.

Θανάσης Μπαντής

           Κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου μπορεί να ανοίξει ένα μονοπάτι δημιουργικότητας. Αλλά οι λεγόμενες «δημιουργικές δραστηριότητες» είναι αυτές τις οποίες κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο για να διασκεδάσουμε, είναι δραστηριότητες που απολαμβάνουμε.
          Οι δημιουργικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη διαφορά από τις υποχρεωτικές. Τις υποχρεωτικές δραστηριότητες είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε διότι, αν δεν τις κάνουμε θα έχουμε αρνητικές συνέπειες. Αντίθετα, τις δημιουργικές δραστηριότητες δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τις κάνουμε, αποφασίζουμε εμείς αν θέλουμε να τις κάνουμε. Κάποιες δημιουργικές δραστηριότητες είναι το ποδόσφαιρο, οι επισκέψεις σε μουσεία, η ζωγραφική, η έρευνα για το διάστημα κλπ, ενώ κάποιες υποχρεωτικές δραστηριότητες είναι το να κάνουμε τα μαθήματά μας, να κάνουμε δουλειές του σπιτιού κλπ.
       colour g33030a9f8 640Η δική μου αγαπημένη απασχόληση είναι η ζωγραφική. Οι ζωγραφιές μου είναι τις περισσότερες φορές ασπρόμαυρες και ρεαλιστικές. Συνηθίζω να ζωγραφίζω στο σπίτι μου, γιατί εκεί υπάρχει πολλή ησυχία και δεν μπορεί να με διακόψει κανείς.
Άρχισα να ζωγραφίζω όταν ήμουν τριών ετών. Εκείνη την πρώτη μέρα μου έμαθε να ζωγραφίζω η γιαγιά μου: Μας πήρε μια ώρα ολόκληρη για να καταλάβω τι θα ζωγράφιζα, όμως μετά από πολλή υπομονή και σκληρή δουλειά έκανα την πρώτη μου ζωγραφιά!
         Μου αρέσει να ζωγραφίζω γιατί μου προσφέρει χαρά και με χαλαρώνει το να το ασχολούμαι κάνοντας πολλές μικρές λεπτομέρειες. Επίσης, με βοηθάει να απελευθερώνομαι από αρνητικά συναισθήματα και γενικά είναι ένας καλός τρόπος για να ξεχνάω τα προβλήματά μου.

Αναστασία Ντιβιάκα

             Οι δημιουργικές δραστηριότητες έχουν θετική επίδραση στη ζωή μας. Μας βοηθούν να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας, τις ικανότητές μας, το σώμα και την  ψυχή μας. Μπορούμε να ανακαλύψουμε την κλίση μας σε κάποιον τομέα και, αν ασχολούμαστε συστηματικά, μπορούμε να καλύπτουμε σωματικές και πνευματικές, ψυχικές μας ανάγκες. Μέσω των δημιουργικών δραστηριοτήτων ο άνθρωπος καλλιεργεί τις δεξιότητες, τον χαρακτήρα του και σε αρκετές περιπτώσεις το ομαδικό πνεύμα και την αλληλεγγύη.

smiley g11cc6e7e3 640           Για παράδειγμα, εμένα μου αρέσει να παίζω βόλεϋ. Σχεδόν καθημερινά πηγαίνω σε προπονήσεις όπου ξεχνιέμαι από τα προβλήματά μου, διασκεδάζω, δουλεύω ομαδικά και ταυτόχρονα γυμνάζω το σώμα και την ψυχή μου. Γενικά, στο βόλεϋ πρέπει να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή, να κινούμαστε συνεχώς, να πετάμε την μπάλα με διάφορους τρόπους – πάσες, σερβίς, άμυνες, καρφιά – να σκεφτόμαστε έξυπνα όλοι μαζί. Συνεργαζόμαστε, τρέχουμε, ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον, πανηγυρίζουμε όταν παίρνουμε πόντο. Μπορεί να κουραζόμαστε και να ξοδεύουμε ενέργεια, αλλά αξίζει τον κόπο και δεν το μετανιώνουμε, το διασκεδάζουμε. Εγώ προσωπικά, όταν παίζω βόλεϋ νιώθω πολύ χαρούμενος και θα ήθελα να κάθομαι με τις ώρες. Λατρεύω το βόλεϋ, μακάρι να παίζω για πάντα…

Ανδρόνικος Αποστολίδης

            Η δραστηριότητα η οποία με κατέπληξε και έκανε συναρπαστική τη ζωή μου είναι το πιάνο. Παίζω πιάνο εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.
           Όλα άρχισαν όταν ήμουν εφτά ετών. Ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στο ωδείο. Σιγά σιγά άρχισα να μαθαίνω νότες, αργότερα μελωδίες και ύστερα από μεγάλες προσπάθειες μπορούσα να παίζω τραγούδια μεγάλων συνθετών.
         Το πιάνο, αλλά και γενικότερα η μουσική με χαλαρώνει και με ξεκουράζει, με κάνει να ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ακόμη περισσότερο, είναι για μένα ένας τρόπος εκτόνωσης και ψυχικής γαλήνης.
         Όλοι οι άνθρωποι αξίζει να έχουν στη ζωή τους μια συναρπαστική δημιουργική δραστηριότητα.

Βαλεντίνη Βουτσή  band g85082f551 640       H δημιουργική δραστηριότητα που κάνω εγώ είναι να γράφω ιστορίες. Με αυτή τη δραστηριότητα ασχολούμαι από δέκα χρονών. Δουλεύω στο σπίτι μόνος μου ή μερικές φορές κάνουμε ιστορίες με την παρέα μου.  Άρχισα τη δραστηριότητα για να δω αν μπορώ να γράψω, αλλά μετά μου άρεσε και τη συνέχισα σα δημιουργία από αγάπη.
        Είναι κάτι που με ευχαριστεί πάρα πολύ και μου προσφέρει πολλά στην ψυχή. Είναι κάτι που το κάνω με πολύ μεγάλη χαρά και, όποτε γράφω μια ιστορία, νιώθω μια απελευθέρωση, γιατί είναι σα να απελευθερώνομαι από ο,τιδήποτε με στεναχωρεί.

           Άκου μια ιστορία:pen g49f7841b0 640
          Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν εφτά νεράιδες που η καθεμία είχε από δύο βοηθούς, μια μικρή γοργόνα και μια μικρή νεράιδα. Οι νεράιδες είχαν δυνάμεις: Η Λουμ, που ήταν η αρχηγός, είχε τη δύναμη της φλόγας του δράκου, η Ζέλλα είχε τη δύναμη του λαμπερού ήλιου, η Κόρρα είχε τη δύναμη της φύσης, η Μούσα είχε τη δύναμη της μουσικής, η Τέπλα είχε τη δύναμη των κυμάτων, η Τέκνα είχε τη δύναμη της τεχνολογίας και η Δάφνη είχε τη δύναμη του αέρα. Κι όλες μαζί έκαναν την ομάδα Guinx, που βοηθούσε πολύ κόσμο σε ό,τι είχε ανάγκη.
         Οι Guinx, λοιπόν, ζούσαν όλες μαζί σε ένα μεγάλο σπίτι και περνούσαν πάρα πολύ ωραία. Και μια μέρα αποφάσισαν να πάνε σε ένα δημόσιο κτίριο που είχε πολλά τέρατα. Όταν έφτασαν και μπήκαν μέσα η Ζέλλα τρόμαξε και τσίριξε τόσο δυνατά που… … …
Τι λες να έγινε μετά; Θέλεις να μάθεις τη συνέχεια της ιστορίας;…

Αλέξανδρος Αγαπίδης

      Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι η ζωγραφική. Είναι κάτι που καλλιεργεί τη φαντασία και τη σκέψη μου. Το κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου, προσπαθώντας να εμπνευστώ για μια καλύτερη ζωγραφιά. Μπορώ να ζωγραφίσω ό,τι μα ό,τι θέλω, φεύγει η φαντασία μου και αφήνω το χέρι μου να δημιουργήσει σε ένα φύλλο χαρτί.
      emoticon gaf9d3b4a8 640  Άρχισα όταν ήμουν μικρό παιδί και η γιαγιά μου μού αγόραζε συνέχεια μπλοκ και μαρκαδόρους. Από μικρή είχα συνέχεια έναν μαρκαδόρο στο χέρι μου και προσπαθούσα να δημιουργήσω και μετά να το χρωματίσω. Είναι απίθανο, με κάνει να νιώθω καλά με τον εαυτό μου, γιατί μου δείχνει ότι αν βάλω το χέρι μου σε ένα απλό φύλλο χαρτί με σκέψη και φαντασία, θα πετύχω πολλά πράγματα.

Μαρία Πατσά

          Eγώ ασχολούμαι στον ελεύθερο χρόνο μου με το μπάσκετ. Το ξεκίνησα πριν τριάμισι χρόνια. Ο λόγος που το άρχισα είναι διότι με ενθάρρυνε ένας φίλοςbasketball g6edbe9aaf 640 μου.
      Αυτό το άθλημα μου προσφέρει υγεία, χαρά, διασκέδαση και κοινωνικότητα, ενώ γνωρίζω και καινούρια άτομα, καθώς παίζουμε αγώνες.  Επίσης, χαίρομαι που άρχισα το μπάσκετ διότι έχω μάθει πολλά από αυτό. Με όλα όσα κάνω σε κάθε αγώνα προσπαθώ να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Σε όλα αυτά τα χρόνια που παίζω έχω μάθει ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε και ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες που μας μειώνουν.

Άντι Κρίπα

        Εγώ ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο στον ελεύθερο χρόνο μου. Μου αρέσει πολύ, είναι ένα άθλημα με πολλή δύναμη.
     boy g7586012cc 640Στο ποδόσφαιρο στόχος της ομάδας είναι να παίζει ομαδικά και πάθος, ώστε να βάλει γκολ. Οι οπαδοί στο γήπεδο, όσο περισσότεροι είναι και όσο περισσότερο φωνάζουν με την καρδιά τους, τόσο πιο πολύ θάρρος δίνουν στους παίκτες, για να παίξουν καλύτερα και με πολύ πείσμα.
     Το ποδόσφαιρο το άρχισα από μικρή ηλικία, όταν ήμουν τριών χρονών, γιατί με πήγαινε στο γήπεδο για προπόνηση ο μπαμπάς μου. Μου προσφέρει δυνατό σώμα, δυνατά πόδια και πάθος για τη νίκη και με κάνει πολύ χαρούμενο!

Ορέστης Γκοράρι

       Η πρώτη φορά που έπαιξα σκάκι ήταν στα τρία χρόνια της ζωής μου. Έβλεπα τα αδέλφια μου να παίζουν αυτό το παιχνίδι και μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Όταν έκλεισα τα πέντε οι γονείς μου μού έκαναν δώρο μια σκακιέρα. Με την πρώτη μου ματιά πάνω της ήθελα να παίξω. Προκάλεσα τον αδελφό μου σε ένα παιχνίδι και… έχασα. Όταν έγινα εφτά οι γονείς μου μού πήραν έναν υπολογιστή. Μετά από έναν χρόνο έμαθα να τον χειρίζομαι εξαιρετικά. Τότε σκέφτηκα να παίξω online σκάκι, αλλά προτίμησα το άτομο εναντίον του υπολογιστή.
        Όταν έγινα εννιά άρχισα πραγματικά να μαθαίνω το σκάκι πολύ καλά: Έμαθα τακτικές άμυνας, κινήσεις επίθεσης check, checkmate και άλλες. Τότε άρχισα να προκαλώ τους φίλους μου στο σχολείο και πάντα νικούσα. Κάνοντας ένα τεράστιο άλμα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, έμαθα σκάκι σαν επαγγελματίας.chess g75a3dc8d3 640
       Αλλά στα δώδεκά μου αλλάξαμε σπίτι, που σήμαινε ότι θα έπρεπε να κάνω άλλους φίλους… Στη Νεάπολη, όταν έφερα το σκάκι στο σχολείο, οι συμμαθητές με πρόσεχαν ενώ έκανα εξάσκηση, οπότε σκέφτηκα να τους προκαλέσω σε αγώνα, και κλασικά νικούσα. 
      Το σκάκι με κάνει να νιώθω ότι έχω συντροφιά, ότι έχω εξυπνάδα και νιώθω ικανοποίηση με αυτό που καταφέρνω. Πάντοτε βέβαια ήθελα να προκαλέσω κάποιον μεγαλύτερο και πιο άξιο από εμένα σε αγώνα, αλλά μέχρι τώρα δεν τα κατάφερα.

     Υ.Γ. σχόλιο από την κ.Καλαντζή:
     Φαίνεται πώς τελικά, η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε. Τον Μάιο του 2022 ο Αρίστος έπαιξε στο «3ο Διαδικτυακό Σκακιστικό Τουρνουά» που οργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης και νίκησε στους 2 από τους 3 αγώνες!

Αρίστος Σελιμολλάρι

         Ο χορός είναι ένα χόμπι με το οποίο ασχολούμαι εδώ και πέντε χρόνια. Έχω συνεργαστεί με πολλά κορίτσια αλλά και αγόρια για να δημιουργήσουμε χορογραφίες και σωστές ομάδες, όπου συγχρονιζόμαστε μεταξύ μας σε τραγούδια.
        Ο χορός μπορεί να γυμνάσει και να ψυχαγωγήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, χρειάζεται φαντασία και έμπνευση, να μπορείς να ελέγξεις το σώμα σου, τις κινήσεις σου, να έχεις θέληση και να προσπαθείς. Αλλά και να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις τα θετικά και τα αρνητικά για το αποτέλεσμα! Με τον χορό μαθαίνεις όμως και να μην απογοητεύεσαι, να συνεχίζεις να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο, βάζοντας στόχους!
        Αυτό είναι ο χορός!!! 

Ασπασία Αποστολίδουfreedom g731899353 640

 

Αφήστε μια απάντηση