Α1 – ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 2021-22

.jpg

 

1

Ασπασία Αποστολίδου

♥ ♥ ♥

Βαλεντίνη Βουτσή

Παγκόσμια ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έχουν κάνει οι γυναίκες για τα δικαιώματα τους. Στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη καθιέρωση της Ημέρας των Γυναικών από το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζας Μαλκίελ. Το 1910, μετά από Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών, η ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε να είναι τον Μάρτιο στις 8.

Στις μέρες μας τα δικαιώματα των γυναικών συνεχίζουν να είναι ένας αγώνας χωρίς τέλος. Απαιτούμε τα δικαιώματά μας να τηρούνται. Μερικά είναι : Ισότητα και αυτονομία, ελευθερία από τη βία (σεξουαλική βία, λεκτική βία, σωματική βία, ψυχολογική βία), ελευθερία άποψης και ψήφου, μόρφωση και αμοιβή με δίκαιο μισθό.

.jpg        .jpg

ΣΤΟΠ στη ΒΙΑ κατά των ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σαν ανθρώπινες υπάρξεις έχουμε δικαιώματα που γίνονται απαιτήσεις όταν μάς τα αμφισβητούν. Δε θέλουμε να ανεχόμαστε οπoιαδήποτε μορφή βίας, π.χ. σχόλια ή υπονοούμενα εναντίον μας, που μας προσβάλλουν και μας μειώνουν. Έτσι, όποια μαθήτρια δεχτεί στο σχολείο κάποιο άσεμνο και προσβλητικό σχόλιο, πρέπει να καταγγείλει τη συμπεριφορά στους καθηγητές και αυτοί να δράσουν άμεσα όπως πρέπει.

Δυστυχώς, πολλοί  άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με ιδέες ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι μόνο για τις δουλειές του σπιτιού. Οι άντρες μπορεί να χειραγωγούν τις γυναίκες τους ή να τις επιβάλλουν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, να μη βγαίνουν έξω χωρίς αυτούς ή ακόμα και να ντύνονται όπως αποφασίζουν αυτοί. Εάν κάποια κοπέλα αρνηθεί αυτά τα παράλογα πράγματα, ο άντρας μπορεί να φτάσει να γίνει θύτης, να χρησιμοποιήσει εναντίον της βία σε διάφορες μορφές, όπως συναισθηματικό εκβιασμό ή ακόμα και σωματική βία. Το πιο ακραίο φαινόμενο, που όμως το συναντάμε σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι ο βασανισμός και η δολοφονία γυναικών. Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να δικάζονται και να καταδικάζονται, γιατί τίποτα δε δικαιολογεί φρικτές πράξεις βαρβαρότητας. Πρέπει να σταματήσουν βασανισμοί, βιασμοί και δολοφονίες γυναικών. Αλλά και όλα αυτά σταματούν όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός του ενός φύλου για το άλλο και αξιοπρέπεια.

.jpg .jpg

Σοφία Βασίλη                                                                                                                                                      

                                                                                                                                       Μαρία Ιωαννίδου

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση