ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ

ΠαράγραφοιΚαραμέλες

Παράγραφοι με προσδιορισμούς/επίθετα 

Κείμενα μαθητών
Για τη στήλη μας ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ περίγραψε σε μια παράγραφο γλυκό / γλυκά, ώστε να με κάνεις να θέλω να το / τα φάω. 
Φρόντισε η παράγραφός σου να έχει
 Προσδιορισμούς για τα γλυκά, κυρίως επίθετα. Επίσης,
– τα δομικά συστατικά που χρειάζονται,
– σε συνοχή μεταξύ τους.                          

       Το γλύκισμα που λέμε κουραμπιέ το κάνουμε συνήθως τα Χριστούγεννα. Οι κουραμπιέδες χρειάζονται τα εξής για να γίνουν: Μεγάλη ποσότητα αλεύρι, μαζί με λιπαρό βούτυρο, αιγοπρόβειο ή τύπου Κερκύρας, τη γλύκα της ζάχαρης άχνης και το άρωμα της βανίλιας σε σκόνη, καθώς και ένα φλυτζάνι γάλα πικραμύγδαλου. Από τα σημαντικά στους κουραμπιέδες είναι η γέμιση με αμύγδαλο ξεφλουδισμένο, αλλά το πιο σημαντικό, που δίνει και την ιδιαίτερη γεύση τους, είναι η ζάχαρη άχνη. Αυτή η γεύση σε ταξιδεύει στον πιο γλυκό λευκό χειμώνα. Είναι μέσα στις καλύτερες επιλογές γλυκού που μπορείς να κάνεις.

Καλάης Παναγιώτης

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα (παρακάτω) της Αρετής. Εικόνες στο www.digitalscullery.eu/cook/?p=2994%C2%A0+creativecommons.org%2Flicenses%2Fby-nc-sa%2F2.0%2F+%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD+%CE%B1%CF%80%CF%8C+flickr%2C+Sofia+Gk.

        Τα γλυκά που τρώμε στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές είναι πολλά· τα πιο συνηθισμένα είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα σοκολατένια αυγά. Τα σοκολατένιο αυγό, που το τρώμε το Πάσχα, είναι
πολύ απλό γλυκό και τις περισσότερες φορές η σοκολάτα δεν είναι ποιοτική, γιατί δεν είναι αγνή. Όταν βέβαια είναι ποιοτική είναι ωραία, αν και γενικά το πασχαλινό αυγό είναι μέτριο γλυκό για τα δικά μου γούστα. Αντίθετα, τα μελομακάρονα, που τα τρώμε τα Χριστούγεννα, είναι πολύ νόστιμα και για γλυκό είναι υγιεινά. Γιατί τη γλυκιά γεύση τη δίνει το μέλι και όχι η ζάχαρη, ενώ δεν υπάρχουν χρωστικές ύλες. Οι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες είναι επίσης ωραίο γλυκό, γιατί είναι πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη και έχουν μέσα αμύγδαλο.

Κομνηνός Ηρακλής 

Εικόνα αυγών από pixabay.com/el/photos/%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B1-524545/

       Εμένα το αγαπημένο μου γλυκό είναι το προφιτερόλ. Φτιάχνεται με αφράτες μπαλίτσες ψωμιού ή ζυμαριού, ανάλογα με το τι προτιμά ο καθένας. Μέσα έχει άσπρη γλυκιά σαντιγύ και απέξω απαλή κρέμα σοκολάτας. Επίσης, είναι πασπαλισμένο από πάνω με μπισκότο. Μπορούμε να το φάμε την καυτή εποχή του καλοκαιριού.

Δράκος Χάρης 

 Εικόνα από www.flickr.com/photos/34618278@N00/24940572203/in/photolist-DZUXyX-ELPhvq-DZUXcz