Γεια σας παιδιά
Έχει πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζεις πώς ζούνε οι άνθρωποι σε άλλα μέρη αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έχει όταν τα μέρη αυτά είναι εντελώς διαφορετικά. Σήμερα θα δούμε πώς ζουν οι άνθρωποι πέρα από τον αρκτικό κύκλο, κοντά στους πόλους.
Η βόρεια πολική ζώνη ή Αρκτική
Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία λέξη άρκτος (αρκούδα) και της δόθηκε κατ’ αναλογία προς τους αστερισμούς της Μεγάλης και της Μικρής Άρκτου, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πολικό αστέρα. Καλύπτεται από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό (Αρκτικό Ωκεανό). Περιλαμβάνει τις βόρειες ακτές της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης και το νησί Γροιλανδία.
Η νότια πολική ζώνη ή Ανταρκτική
Το όνομα Ανταρκτική (Antarctica) προέρχεται από την ελληνική σύνθετη λέξη ανταρκτική, θηλυκό του ανταρκτικός, που σημαίνει «αντίθετα από τον Αρκτικό». Περιλαμβάνει την Ανταρκτική, η οποία από πολλούς θεωρείται ως έκτη ήπειρος στη Γη και τέταρτη κατά σειρά μεγέθους ήπειρος και είναι ακατοίκητη.
Στις πολικές περιοχές η διάρκεια τόσο της μέρας όσο και της νύχτας είναι έξι μήνες και ονομάζονται αντίστοιχα πολική ημέρα και πολική νύχτα. Όταν στην Αρκτική είναι μέρα στην Ανταρκτική είναι νύχτα και αντίστροφα. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλίσης του άξονα της Γης.
Η βλάστηση που αναπτύσσεται το καλοκαίρι μόνο για δύο μήνες και μόνο στις βόρειες πολικές περιοχές είναι
- της τούνδρας και
- της τάιγκα χαμηλότερα, στα όρια της εύκρατης και πολικής.
Η τούνδρα αποτελείται από βρύα, λειχήνες, μικρούς θάμνους και νανώδη δέντρα. Στη βλάστηση αυτή μπορούν να ζήσουν τάρανδοι, λύκοι, η πολική αλεπού, η αρκούδα, ο λαγός, αποδημητικά πουλιά κ.ά
Την τάιγκα συναντάμε αμέσως μετά την τούνδρα, καθώς και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Στην τάιγκα κυριαρχούν δάση από κωνοφόρα δέντρα (πεύκα, έλατα). Τα ζωικά είδη στην Τάιγκα είναι περιορισμένα σε σύγκριση με την τούνδρα και περιλαμβάνουν ταράνδους, αρκούδες, λύκους και ελάφια. Τα περισσότερα είδη έχουν μέτριο μέγεθος, όπως τα τρωκτικά, οι λαγοί και οι λύγκες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών που μετακινούνται νοτιότερα για να περάσουν το χειμώνα και λίγα αμφίβια και ερπετά.
Κάνοντας “κλικ” στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε μερικές πανέμορφες εικόνες από την Ανταρκτική.
Ας μάθουμε κάποια πράγματα για τους Εσκιμώους.
Ας μάθουμε κάποια πράγματα για τους Λάπωνες.
Τώρα ας δούμε πώς κατασκευάζεται ένα ιγκλού.
Το σέλας το γνωρίζετε; Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείτε στον ουρανό κοντά στον βόρειο πόλο. Το Σέλας είναι ένα ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα καθώς είναι πλούσιο σε φανταχτερά χρώματα και περίτεχνα σχέδια που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας. (Aurora Borealis ή Northern Lights) ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας. (Aurora Australis ή Southern Lights).
Το φαινόμενο του Σέλαος οφείλεται σε φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από τον Ήλιο μετά από εκρήξεις, τον ηλιακό ή αστρικό άνεμο. Μόλις τα σωματίδια εισέλθουν στην ιονισμένη ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, αντιδρούν με αέρια και ως μέρος της αντίδρασης, εκπέμπεται φως. Κάθε αέριο εκπέμπει ένα συγκεκριμένο χρώμα φωτός ανάλογα με τη θέση του στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο φως όταν βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ όταν βρίσκεται μεταξύ 100-200 χιλιομέτρων παράγει κόκκινα χρώματα. Το άζωτο προκαλεί μια γαλάζια λάμψη στον ουρανό, αλλά όταν είναι υψηλότερα στην ατμόσφαιρα η λάμψη του προσλαμβάνει μία μοβ απόχρωση.
Θαυμάστε το!
Παρακάτω υπάρχουν οι ασκήσεις του ΤΕ λυμένες.