Δημοσιεύθηκε στην Ταξίδι ...στον τόπο μου

Αρωματικό ταξίδι …στη γεύση

Αρωματικό ταξίδι …στη γεύση

 Post Template Photo Collage 21Picture1Twitter Post Photo Collage 1

Ακούραστη και καθημερινή πρόδρομος του Ήλιου,η Ηώς, άνοιξε με τα ρόδινα χέρια της τη ¨Θύρα της Ανατολής¨και κροκόπεπλη, πορφυρόχρωμη ξεπρόβαλε η αυγή. Κάτω στη γη ένας πληγωμένος από βέλη  αίγαγρος έσταξε δίκταμο στην πληγή του για να γιατρευτεί και μια αγριοτριανταφυλλιά βάφτηκε ολοκόκκινη με το αίμα της Αφροδίτης στην προσπάθειά της να σώσει τον Άδωνι από τα χέρια του Άρη. Ο Προμηθέας κατορθώνοντας να κλέψει τη φωτιά πίσω από τον Δία ,την έκρυψε στο εσωτερικό μιας σχισμής ενός κρίταμου ,ενώ αρχαίοι έμποροι μετρούσαν το βάρος πολύτιμων μετάλλων χρησιμοποιώντας ξυλοκεράτια…<<καράτια>> χρυσού. Αρχαίοι Έλληνες αρωμάτιζαν το κρασί τους με σατουρέγια, ενώ ο ιατρός, φαρμακολόγος Διοσκουρίδης εξερευνούσε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας και τη φαρμακευτική αξία του μελισσόχορτου.

Μόλις ξεκλειδώσαμε το βαρύ σεντούκι της αρχαίας μας ιστορίας, αρωματικές νότες αναμνήσεων ξεχύθηκαν. Κλειδί η όσφρηση και η γεύση και πρέσβειρα των ιστορικών μας ενθυμήσεων η food blogger Μαρία Στικούδη η οποία  αρωμάτισε με τη γευσιγνωστική της αύρα το σχολείο μας και τις αισθήσεις μας.

Οι τάξεις Ε΄και Στ΄του Δ.Σ. Αγίας Μαρίνας -Τριλόφου με τους εκπαιδευτικούς Κατερίνα Πέτρου, Σίσσυ Βασιλειάδου (Τμήμα ένταξης),Αντώνη Γκιουλέκα, Άγγελο Γκρόζο (Μουσικής) και Μαρία Τσαραμπουλίδου( Εικαστικών) έχουν ενταχθεί στο δίκτυο συνεργατικών σχολείων <<Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο χθες,στο σήμερα,στο αύριο>>με στόχο την παρουσίαση ,από τους μαθητές ,του τόπου τους μέσα από πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές.Η προσπάθεια αυτή δίνει τη δυνατότητα να ξαναδούμε πού βρισκόμαστε στον χάρτη, αξιοποιώντας πολλά εργαλεία της ψηφιακής μας εποχής, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, μέσα από τα μάτια των μελλοντικών μας πολιτών. Στα πλαίσια αυτής  της συνεργατικής εμπειρίας, καλέσαμε τη food blogger,συγγραφέα  βιβλίων μαγειρικής Μαρία Στικούδη να μας παρουσιάσει τα αρωματικά φυτά του τόπου μας και του Τριλόφου.

Η ίδια με περισσή φροντίδα και απαράμιλλο ενθουσιασμό μας παρουσίασε 10 αρωματικά φυτά ,την αγριοτριανταφυλλιά, το δίκταμο,το κρίταμο,τον κρόκο ,τη μαστίχα ,το μελισσόχορτο, τη σατουρέγια,το σουμάκι και τη χαρουπιά, τα οποία αγγίξαμε, μυρίσαμε και γευτήκαμε. Ετοίμασε μυρωδάτο ρόφημα αγριοτριαντάφυλλου και πεντανόστιμα ψωμάκια χαρουπιού με αλοιφή τυριού αρωματισμένη με σατουρέγια και σουμάκι.Σε συνέχεια αυτής της δράσης παίξαμε το παιχνίδι αναγνώρισης των φυτών οσφρητικά και απτικά κλείνοντας τα μάτια. Στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στον αρωματικό κήπο της κ. Στικούδη ,όπου αναγνωρίσαμε μερικά από τα  εν λόγω φυτά και τέλος ανηφορίσαμε την πλαγιά του βουνού ψάχνοντας την αγριοτριανταφυλλιά.Τα παιδιά  απεικόνισαν καλλιτεχνικά όλη αυτή την εμπειρία κι έγραψαν  μικρά κείμενα για την ηλεκτρονική εφημερίδα που ετοιμάζουν για την προβολή του τόπου τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων Τριλόφου που βοήθησε να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση αλλά πάνω απ΄ όλα την κ.Στικούδη η οποία ανταποκρίθηκε  με ασύγκριτη χαρά και ζήλο στο κάλεσμά μας και ευωδίασε με την αέρινη αύρα της τις αισθήσεις μας.

Ήχοι και εικόνες ξεθωριάζουν. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις παραμένουν χαραγμένες στον εγκέφαλο. Εμείς κλείσαμε τα αρώματα και τις γεύσεις σ΄ένα βάζο ,καλά φυλαγμένο στην καρδιά μας,δημιουργώντας αρωματικές αναμνήσεις μιας ζωής. Σας ευχαριστούμε κ. Μαρία, πριγκίπισσα του φαγητού, όπως σας ονόμασε μία μαθήτρια!

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα

Τα φωτεινά μυαλά

Τα φωτεινά μυαλά

 

15 μικροί συντάκτες άρθρων της Ε΄τάξης  σας παρουσιάζουν  το 1ο τεύχος της  ηλεκτρονικής εφημερίδας τους  με τίτλο ¨Τα φωτεινά μυαλά¨.Περιλαμβάνει συνολικά 14 άρθρα. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην πρώτη σελίδα διαβάζοντας τα άρθρα,τις στήλες, τις ετικέτες αλλά και το μενού που υπάρχει οριζόντια.H δεύτερη σελίδα εμφανίζεται επιλέγοντας πιο κάτω την επόμενη σελίδα.Στο τέλος θα βρείτε σκακιστική άσκηση και τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.Σας δίνεται η δυνατότητα να μεταφράσετε την εφημερίδα σε όποια γλώσσα επιθυμείτε πατώντας την επιλογή SELECT A LANGUAGE. Καλή περιήγηση!

 

https://schoolpress.sch.gr/etaxi2022/