Για μαθητές και όχι μόνο

του Δημήτρη Μυταρά

Λέσχη Ανάγνωσης: H Ιστορία ενός αιχμαλώτου

Εφέτος η Γ΄ γυμνασίου διάβασε την Ιστορία ενός αιχμαλώτου, του Στρατή Δούκα. Σύμφωνα με τον Φ. Πολίτη, ο Αιχμάλωτος είναι ένα μικρό αριστούργημα. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι το βιβλίο άρεσε σε όλους σας. Διατυπώσετε στα σχόλια τους λόγους για τους οποίους θα προτείνατε και σε άλλους να το διαβάσουν.

Προηγούμενη

Όνειρα και οιωνοί…

Επόμενο

Αντιπολεμικές σελίδες

  1. Δημήτρης Τσεμεντζής

    Το βιβλίο ” Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ” του Στρατή Δούκα είναι ένα διήγημα με αντιμιλιταριστικό περιεχόμενο και αναδεικνύει την παγκόσμια συναδέλφωση των λαών . Το λιτό ύφος ,η περιγραφή σκηνών , οι τούρκικες λέξεις και το καθημερινό λεξιλόγιο προσδίδουν αληθοφάνεια. Ο συγγραφέας διηγείται την ιστορία μέσα από τα μάτια του ήρωα και όχι σαν παρατηρητής, και αυτό κάνει το έργο πιο περιπετειώδες. Το προτείνω σε άτομα που τους αρέσει η δράση και τα βιβλία με έντονο χαρακτήρα.

  2. Δημοσθένης Σιάτος

    Το βιβλίο “η ιστορία ενός αιχμαλώτου” είναι ένα αντιμιλιταριστικό και φιλειρηνικό διήγημα που τονίζει ιδιαίτερα τη φρίκη του πολέμου αλλά και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο ήρωας διηγείται την περιπέτεια του στα τάγματα εργασίας σε πρώτο πρόσωπο και όχι ως εξωτερικός παρατηρητής και αυτό κάνει το έργο πιο περιπετειώδης. Το προτείνω σε άτομα που τους αρέσει η περιπέτεια και η αγωνία για την έκβαση της ιστορίας. Τέλος, το βιβλίο είναι κατανοητό για όσους δυσκολεύονται με την περίπλοκη λογοτεχνική γλώσσα.

  3. Γιάννης Τσιόγκας

    Στο διήγημα του Στρατή Δούκα <>, καταγγέλλεται η πολεμική εξαθλίωση και τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν από τις τουρκικές δυνάμεις την περίοδο της καταστροφής της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1992.Η αφήγηση δίνεται με τον κεντρικό ήρωα σε πρόσωπο και όχι ως εξωτερικό παρατηρητή κάτι που το κάνει πιο παραστατικό. Η γλώσσα του κειμένου είναι πολύ λιτή και καθημερινή έτσι είναι εύκολο στην ανάγνωση και δεν κουράζει, ούτε δυσκολεύει τους αναγνώστες. Εγώ θα το πρότεινα σε άτομα όλων των ηλικιών και όσους αρέσει η περιπέτεια.

  4. Σπυριδούλα Γλάστρα

    Το διήγημα “Η ιστορία ενός αιχμαλώτου ” του Στρατή Δούκα αναδεικνύει την παγκόσμια συναδέλφωση των λαών και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα στον πόλεμο . Το θέμα του μιλάει για έναν αιχμάλωτο από την Μικρασιατική καταστροφή τον Σεπτέμβριου του 1892 και περιγράφει τις περιπέτειες του μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα . Έχει φιλειρηνικό και αντιπολεμικό τόνο, είναι αληθοφανές και έχει γρήγορη εξέλιξη. Είναι ό,τι πρέπει για όσους τους αρέσει η δράση και η απλή κατανοητή γλώσσα που δεν κουράζει τον αναγνώστη. Επίσης το προτείνω διότι είναι πολύ παραστατικό εφόσον ο αφηγητής είναι κεντρικός χαρακτήρας και όχι ένα τρίτο πρόσωπο.

  5. Νικόλας Χριστόπουλος

    Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην αντιπολεμική λογοτεχνία είναι αρκετά καλό και μπορώ να πω ότι δεν είναι για όλες τις ηλικίες. Το βιβλίο αφηγείται κυρίως για τον πόλεμο και για τις δυσκολίες που πέρασε ο ήρωας, μετά την μικρασιατική καταστροφή επίσης αναδεικνύει την παγκόσμια συναδελφοσύνη των λαών. το ύφος του κειμένου είναι απλό, λιτό και έχει γρήγορη εξέλιξη τον γεγονότων αλλά και περιγραφή ιδιαίτερα ζωντανών σκηνών. ένας από τους λόγους που μου άρεσε αυτό το βιβλίο είναι που είχε καθημερινό λόγο, επίσης το κείμενο στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα που το κάνει πολύ ποιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Στο τέλος ο ήρωας νιώθει χαρά που γλύτωσε και που μπορούσε να γυρίσει στην Ελλάδα.

  6. Δημήτρης Τσιόγκας

    Το έργο καταγγέλλει την πολεμική εξαθλίωση του αιχμαλώτου Στρατή Δούκα σε απλό ύφος και γρήγορη εξέλιξη. Θεωρεί τον πόλεμο βασικό υπεύθυνο για την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων με αφορμή τα γεγονότα που έγιναν την περίοδο του Σεπτέμβρη του 1992 στην μικρά Ασία. και αυτό το κάνει να είναι παραστατικό και δημιουργεί μια έντονη αίσθηση. Η Γλώσσα του διηγήματος είναι απλή και κατανοητή που καθιστά το κείμενο ευκολοδιάβαστο.

  7. Λαλιώτης Κωνσταντίνος

    Το βιβλίο μου άρεσε ιδιαίτερα επειδή είχε ευχάριστο τέλος και πολύ δράση. Επίσης η ιστορία ενός αιχμαλώτου είναι ένα αντιμιλιταριστικό, φιλειρηνικό και βαθιά αντιπολεμικό διήγημα που δεν παρουσιάζει τον πόλεμο ως κατόρθωμα αλλά μέσα από τα μάτια ενός κατατρεγμένου ανθρώπου. Tο απλό και λιτό του ύφος, με την απουσία αναλύσεων και τις μικρές προτάσεις, δείχνει τη λαϊκή καταγωγή του κειμένου, κάτι που το κάνει κατανοητό από τον καθένα. Η ιστορία αυτή είναι πραγματική και μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τις δυσκολίες των λαών από τον πόλεμο και ιδιαίτερα τις ταλαιπωρίες των Μικρασιατών Ελλήνων το ’22.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση