Πώς μπορεί να σωθεί η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης Μια νέα έρευνα του ACEA και της McKinsey εξετάζει τις προκλήσεις της ευρωπαίκής αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς και τις ενέργειες για να σωθούν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

0c99095aea4145a99e4bfab859cd5998

Το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει η πρόσφατη έρευνα της McKinsey που διενεργήθηκε για τον ACEA, τον σύνδεσμο ευρωπαίων κατασκευαστών και διερευνά επίσης τις προκλήσεις και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν μελλοντικά.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται από τον κλαδο οδηγεί σε 2,6 φορές μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί εδώ και δεκαετίες θεμέλιο της οικονομίας της περιοχής, συνεισφέροντας το 7% του ΑΕΠ και παρέχοντας 13,8 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η παγκόσμια στροφή προς την ηλεκτροκίνηση έχουν διαταράξει τη θέση της στην αγορά, απαιτώντας άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Από το 2017, οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν χάσει πάνω από 13 ποσοστιαίες μονάδες μεριδίου αγοράς, ενώ η κερδοφορία των προμηθευτών έχει μειωθεί από 7,4% το 2017 σε 5,1% το 2023. Το χαμηλό επίπεδο κερδοφορίας απειλεί τις επενδύσεις στον μετασχηματισμό του κλάδου, ιδιαίτερα για μικρότερες εταιρείες με περιορισμένη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση. Συνολικά, εκτιμάται ότι 370 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση.

Γεωοικονομικές εντάσεις: Η εξάρτηση από τις εξαγωγές και οι εμπορικοί δασμοί της ΕΕ και των ΗΠΑ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα επηρεάζουν τις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

– Αβεβαιότητα στην τεχνολογία κινητήρων: Η στροφή στα BEV αλλάζει τον καταμερισμό της αξίας, με μόλις 50-60% της αξίας ενός ηλεκτρικού οχήματος να παραμένει στην Ευρώπη.

– Αυξανόμενες απαιτήσεις πελατών: Η συνδεσιμότητα και τα infotainment συστήματα είναι πλέον καθοριστικά κριτήρια αγοράς, με την πλειονότητα των αγοραστών να απαιτούν ενσωμάτωση smartphone και βελτιωμένα ADAS συστήματα.

– Πίεση από την Κίνα: Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, απειλώντας τις ευρωπαϊκές μάρκες.

 Έλλειψη ημιαγωγών και κρίσιμων εξαρτημάτων: Η Ευρώπη καλύπτει μόλις το 70% των αναγκών της σε ημιαγωγούς, ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δική τους παραγωγή με μεγάλες επενδύσεις.

Προτάσεις για αναστροφή της κατάστασης

Για να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει:

Προσαρμογή στις απαιτήσεις των καταναλωτών: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας και ADAS, προσαρμοσμένα στις περιφερειακές ανάγκες.

Ανάπτυξη τοπικής παραγωγής μπαταριών: Η επένδυση σε εργοστάσια παραγωγής μπαταριών LFP (λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού) είναι κρίσιμη για την αυτονομία του κλάδου.

Βελτίωση της ευελιξίας παραγωγής: Οι κατασκευαστές πρέπει να αναπτύξουν κοινές πλατφόρμες παραγωγής που θα επιτρέπουν την ταυτόχρονη συναρμολόγηση διαφορετικών τύπων οχημάτων.

Αναδιάρθρωση του τομέα προμηθευτών: Οι ευρωπαίοι προμηθευτές πρέπει να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και να αναζητήσουν νέες συνεργασίες.

Ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης και αναβάθμιση των δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού: Χρειάζονται άμεσες επενδύσεις 130 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση επαρκών φορτιστών, ενώ η εκπαίδευση των εργαζομένων σε νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητη για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί συνεργασία μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών, προμηθευτών, κυβερνήσεων και πανεπιστημίων. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στις παραδοσιακές της δυνάμεις. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο που θα προωθεί την καινοτομία, την ευελιξία και τη στρατηγική αυτονομία σε κρίσιμους τομείς όπως οι μπαταρίες, οι ημιαγωγοί και η ψηφιοποίηση των οχημάτων.

Αν η βιομηχανία ανταποκριθεί έγκαιρα στις προκλήσεις και προσαρμόσει τις στρατηγικές της, μπορεί να διατηρήσει τον ιστορικό της ρόλο ως ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ανεβάζουν την κατανάλωση καυσίμου

w11 162826barumcardrivingonsnow

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ανεβάζουν την κατανάλωση καυσίμου και φέρνουν αλλαγές στη λειτουργία του κινητήρα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, ο κινητήρας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας. Μέχρι να φθάσει στο επιθυμητό σημείο, ο κινητήρας καίει περισσότερο καύσιμο για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.

Ο ψυχρότερος αέρας είναι πιο πυκνός, γεγονός που αυξάνει την αντίσταση κατά την οδήγηση. Έτσι στις υψηλές ταχύτητες ο κινητήρας θα πρέπει να δουλεύει περισσότερο, άρα χρειάζεται περισσότερο καύσιμο, για να ξεπεράσει την αντίσταση. Επίσης, η πυκνότητα των μορίων οξυγόνου στο εσωτερικό του κινητήρα τις κρύες ημέρες είναι τέτοια που ανεβάζει την κατανάλωση.

Στις χαμηλές θερμοκρασίες τα ελαστικά έχουν χαμηλότερη πίεση. Αυτό αυξάνεται η αντίσταση κύλισης, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Τον χειμώνα, τα αυτοκίνητα για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν θα χρειαστούν κάποια λεπτά για να ξεθαμπώσουν τα τζάμια, άρα κάποια λεπτά που θα πρέπει να λειτουργεί ο κινητήρα, μέχρι ο οδηγός να έχει καλή ορατότητα. Επίσης, όταν έχει κρύο και οι διαδρομές είναι σύντομες, ο κινητήρας δεν προλαβαίνει να φθάσει στην ιδανική του θερμοκρασία. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Σήμερα ο οδηγός δεν χρειάζεται να ζεστάνει το αυτοκίνητό του, όπως γίνονταν κάποιες δεκαετίες πριν. Μπορεί απλά να ξεκινήστε την οδήγηση με ήπιους ρυθμούς οδήγησης, μέχρι ο κινητήρας πάρει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Όταν το λάδι και τα άλλα υγρά είναι κρύα, επιβραδύνουν τη λειτουργία του κινητήρα. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία λειτουργία.

Η χρήση του κλιματισμού επιβαρύνει την κατανάλωση του κινητήρα. Η λειτουργία του καλοριφέρ μπορεί να μην απαιτεί τόσο ενέργεια όσο ο κλιματισμός, ωστόσο συμβάλει και αυτό στην αύξηση της κατανάλωσης. Τα θερμαινόμενα καθίσματα, το θερμαινόμενο τιμόνι και τα τζάμια, οι ανεμιστήρες του καλοριφέρ χρησιμοποιούν ενέργεια, την οποία παίρνουν από την λειτουργία του κινητήρα.

Ο οδηγός για να μπορέσει να μειώσει την κατανάλωση, μπορεί να ενοποιήσει (εφόσον είναι εφικτό) τις μικρές διαδρομές, για να γίνει ένα μεγαλύτερο δρομολόγιο που θα έχει όλες τις διαδρομές. Με αυτόν τον τρόπο, ο κινητήρας θα παραμείνει περισσότερη ώρα στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας, βελτιώνοντας την απόδοση και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, η τακτική συντήρηση, όπως η αντικατάσταση λαδιών και φίλτρων, διασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία του κινητήρα, ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ η σωστή πίεση των ελαστικών θα βελτιώσει, επίσης, την κατανάλωση.

 

Τα ηλεκτρονικά καύσιμα χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να παραχθούν, σύμφωνα με έρευνα

w10 194008BENZINADIKO 1

Τα ηλεκτρονικά καύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα που θα παράγονται από «πράσινο» υδρογόνο και άνθρακα, θα έχουν την ονομασία «e-fuel» και θα αποτελέσουν την εναλλακτική λύση μετά το 2035, όπου θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων συμβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά θα μπορούν να κατασκευαστούν και από γεωργικά απόβλητα ή σε συνδυασμό υδρογόνου με διοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις καθιστούν τα ηλεκτρονικά καύσιμα κλιματικά ουδέτερα, εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρησιμοποιούν θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να παραχθεί το τελικό προϊόν.

Τα ηλεκτρονικά καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά από ειδική προσαρμογή των κινητήρων και θα δώσουν λύσει μετά το 2035. Όμως μια μελέτη από το Forum Ecological and Social Market Economy αναφέρει ότι όλες οι χημικές αντιδράσεις θέλουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από 150 ανεμογεννήτριες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 240.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά μόνο 37.500 κινητήρες εσωτερικής καύσης με ηλεκτρονικά καύσιμα. Σε άλλο σημείο της μελέτης γίνεται λόγος ότι η προσφορά των ηλεκτρονικών καυσίμων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ιδιαίτερα δαπανηρή στην παραγωγή.

Τα περιορισμένα σημεία φόρτισης, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη

w12 184154charger

Τα περιορισμένα σημεία φόρτισης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Αν και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυρίως εντός πόλης είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος που χρειάζεται ένα συμβατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα, εντούτοις η έλλειψη ταχυφορτιστών δεν βοηθάει την ανάπτυξή της. Αυτό αναφέρει ένα νέο έγγραφο του Κοινωνικού Ιδρύματος Αγοράς (SMF) που επισημαίνει το πρόβλημα, θεωρώντας παράλληλα ότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να μειωθούν.

Οι κατασκευαστές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσουν το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων, παρά το περίπλοκο και δαπανηρό πλαίσιο κατασκευής στην Ευρώπη. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 370 μοντέλα ηλεκτρικών στην αγορά. Όμως, η απαιτούμενη εγκατάσταση δημόσιων σημείων φόρτισης δεν ταιριάζει με τον ρυθμό χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, υπονομεύοντας την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης. Συνολικά χρειάζονται 1,2 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης μέχρι το 2030 σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να μπαίνουν 210.000 νέα σημεία φόρτισης.

Η εγκατάσταση των σημείων φόρτισης είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να συμπεριλάβουν τα κράτη μέλη στα σχέδιά τους, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης, αλλά και στην επέκταση των κυβερνητικών προγραμμάτων που καθιστούν τα EV πιο προσιτά. Όπως προσδιορίζει το έγγραφο SMF, οι εταιρείες μίσθωσης μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του αρχικού κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι εταιρείες μίσθωσης δεν αποτελούν πανάκεια. Ο αντίκτυπος και η αποτελεσματικότητά τους δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται, καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Απαιτείται μια ευρύτερη, πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς για οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κινήτρων, ανάπτυξης υποδομών και μέτρων ώστε για να διασφαλιστεί η διάδοση της ηλεκτροκίνησης και κατ’ επέκταση η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

ΕΕ: Προθεσμία τριών ετών στις αυτοκινητοβιομηχανίες για τους στόχους CO2

cars 640x426 1

Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν πιθανότατα τρία χρόνια αντί για ένα για να επιτύχουν τους στόχους για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά τους, αναφέρει το Reuters.

Τρία χρόνια και όχι ένα θα έχουν από την ΕΕ οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων και των φορτηγών τους, αναφέρει το Reuters, αφού, όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Επιτροπή υπέκυψε στις πιέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε σημαντικά το ανώτατο όριο των εκπομπών CO2 από τα αυτοκίνητα φέτος, που σημαίνει ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των πωλήσεων αυτοκινήτων πρέπει να είναι ηλεκτρικά οχήματα (EV) για να αποφευχθούν βαριά πρόστιμα. Ο απώτερος στόχος είναι η μηδενική εκπομπή ρύπων το 2035.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα από το κλείσιμο των εργοστασίων και τώρα αντιμετωπίζουν και τους δασμούς από τις ΗΠΑ, κάλεσαν την Επιτροπή να χορηγήσει ελάφρυνση από πρόστιμα, που, όπως λένε, θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 15,7 δις δολάρια εάν οι στόλοι τους δεν πληρούν τα όρια φέτος. Η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει το σχέδιο δράσης της για την αυτοκινητοβιομηχανία αύριο Τετάρτη, 5 Μαρτίου.

Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες: Αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα

703ecf2a Honda CR V PHEV Plug in Hybrid 14

Παρέμβαση στην Κομισιόν από τρεις Γάλλους υπουργούς που κρίνουν «ξεπερασμένους από τη συγκυρία» τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για τον άνθρακα

Την χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων με την παράταση του χρόνου εφαρμογής των κανόνων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν την Παρασκευή τρεις υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αιτία οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, Μαρκ Φερασί και Μπενζαμέν Χαντάντ, υπουργοί Οικολογικής Μετάβασης, Βιομηχανίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αντίστοιχα της νέας γαλλικής κυβέρνησης του Φρανσουά Μπαϊρού, ζήτησαν ουσιαστικά την αναθεώρηση των στόχων της ΕΕ για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση προκειμένου να μην πιεστεί κι άλλο για να προσαρμοστεί ένας βιομηχανικός τομέας που «βιώνει ήδη μια ιστορική κρίση».

«Η αυστηρή και άκαμπτη εφαρμογή των κανόνων και των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από την κειμένη νομοθεσία έχουν ξεπεραστεί από την οικονομική συγκυρία και ως εκ τούτου θα ήταν, κατά την άποψή μας, ένα σοβαρό πολιτικό λάθος να επιμείνουμε στην εφαρμογή τους, καθώς αυτή θα αποδυνάμωσε τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την οικολογική μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας μας», σημειώνουν οι τρεις υπουργοί σε άρθρο που υπογράφουν στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Μαξιμαλιστική η Πράσινη Συμφωνία

Ως γνωστόν η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), που συμφώνησαν το 2020 τα κράτη-μέλη της ΕΕ με στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση της Ευρώπης το έτος 2050, προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας θεσπίστηκε ο λεγόμενος «κανονισμός CAFE» (Corporate Average Fuel Economy ή Μέση Εταιρική Οικονομία Καυσίμου), που υποχρεώνει τους κατασκευαστές περίπου ένα στα τέσσερα μοντέλα τους που πωλούν το ένα να είναι ηλεκτρικό. Οι κατασκευαστές που δεν πετυχαίνουν την καθορισθείσα αναλογία τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα, που για το 2025 υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους τρεις υπουργούς.

 

Η απόκλιση από τους στόχους αποδίδεται στην πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη που είχε η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου το 2024 κυρίως σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, που αυξάνονται μεν αλλά με ρυθμούς πιο συγκρατημένους από τους προσδοκώμενους. Ως εκ τούτου οι στόχοι που έχει θέσει η Green Deal μοιάζουν ήδη ανέφικτοι, καθώς αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων μαξιμαλιστικοί.

«Ευελιξία και προσαρμοστικότητα»

Οι τρεις υπουργοί στην κοινή επιστολή τους προειδοποιούν ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη διέρχεται μια περίοδο «ιστορικής κρίσης» και υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές «δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τη χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ζήτηση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων».

 

Κατά τους Πανιέ-Ρινασέ, Φερασί και Χαντάντ υπεύθυνες είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχουν φροντίσει ώστε να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, με τη δημιουργία κατά κύριο λόγο πυκνών δικτύων σταθμών ανεφοδιασμού για τα EV.

Ως εκ τούτου οι υπουργοί καλούν πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παρέμβει ώστε πρώτον να αποφευχθεί η καταβολή προστίμων που οφείλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να καταβάλουν το 2025 και δεύτερον να εξασφαλιστεί η «εξομάλυνση των στόχων για την πράσινη μετάβαση για πολλά χρόνια».

Επιλογές lose-lose

Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποφασίσει την χρονική επιμήκυνση επίτευξης των ανέφικτων, όπως φαίνεται, στόχων που θέτει η Green Deal και αν δεν παρέμβει ώστε να μην καταβληθούν τα πρόστιμα, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν δύο εναλλακτικές, απευκταίες αμφότερες για λόγους και οικονομικούς και κοινωνικούς, κατά τους Γάλλους υπουργούς.

«Ο κλάδος του αυτοκινήτου βρίσκεται μπροστά σε δύο κακές επιλογές: να αγοράσουν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές πιστώσεις εκπομπών ρύπων από κατασκευαστές τρίτων χωρών ή να μειώσουν τις δικές τους πωλήσεις θερμικών οχημάτων», σημειώνουν οι υπουργοί. Αυτά όμως θα που θα είχαν ως αποτέλεσμα «είτε τη μεταφορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε Κινέζους και Αμερικανούς κατασκευαστές, αν επιλεγεί η πρώτη λύση, είτε την καταφυγή σε απολύσεις προσωπικού στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, σε ακυρώσεις συμβάσεων με προμηθευτές και εν τέλει στη συρρίκνωση του ευρωπαϊκού βιομηχανικού τομέα και της παραγωγής, αν επιλεγεί η δεύτερη λύση».

Οι Ανιές Πανιές-Ρινασέ, Μαρκ Φερασί και Μπενζαμέν Χαντάντ επιμένουν ότι «η βιομηχανική πολιτική απαιτεί ευελιξία, προσαρμοστικότητα και απλότητα». Πρόκειται, κατά την εκτίμησή τους, για «αρετές που μπορούν να είναι και ευρωπαϊκές». Κατά τα άλλα και οι τρεις εκτιμούν ότι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση με την αντικατάσταση του στόλου των ρυπογόνων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης παραμένει «μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και τις οικονομικές προκλήσεις της δεκαετίας».

Πηγή: ΟΤ

Αλλάζουν τα δεδομένα για τα plug-in υβριδικά

703ecf2a Honda CR V PHEV Plug in Hybrid 14

Με τις έως τώρα μετρήσεις τα plug-in υβριδικά μοντέλα (PHEV) εμφάνιζαν ιδιαίτερα χαμηλές επίσημες τιμές μέσης κατανάλωσης και αντίστοιχες τιμές εκπομπών CO2.

Από τις αρχές του 2025 όμως τα παραπάνω έχουν αλλάξει καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει μια επικαιροποιημένη διαδικασία μέτρησης των εκπομπών, η οποία περιλαμβάνει έναν αναθεωρημένο «συντελεστή χρησιμότητας». Ο συντελεστής αυτός αποτυπώνει το εκτιμώμενο ποσοστό χρήσης ενός PHEV αποκλειστικά σε ηλεκτρική λειτουργία, ενώ η νέα διαδικασία δοκιμών στοχεύει στη βελτίωση της ακρίβειας των εκτιμήσεων των εκπομπών CO2. Και αυτό λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι οι οδηγοί PHEV συχνά δεν φορτίζουν πλήρως τα οχήματά τους, με αποτέλεσμα οι πραγματικές εκπομπές να είναι σημαντικά πιο υψηλές από τις επίσημες.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική αύξηση στις εκπομπές CO2 των plug-in υβριδικών μοντέλων. Μάλιστα κάποια από αυτά θα δουν τις εκπομπές τους να διπλασιάζονται, ενώ αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να περιορίσει τη συμβολή των PHEV στη μείωση των συνολικών εκπομπών των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απαιτούνται μεγαλύτερες μπαταρίες με αυξημένη ηλεκτρική αυτονομία, ωστόσο, αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κόστος παραγωγής και πιθανώς υψηλότερες τιμές πώλησης, περιορίζοντας και τη δημοτικότητά τους.

Τα υπάρχοντα plug-in υβριδικά μοντέλα θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου έως την 1η Ιανουαρίου 2026, ενώ περαιτέρω αλλαγές στις δοκιμές αναμένονται από το 2027 έως και το 2028.

Ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Renault και η Stellantis, έχουν ήδη αρχίσει να αποσύρουν κάποια από τα plug-in υβριδικά μοντέλα τους, ενώ άλλες μάρκες, όπως η Volkswagen και η Volvo, συνεχίζουν να επενδύουν σε PHEV με μεγαλύτερη αυτονομία.

Συνολικά η ζήτηση των plug-in υβριδικών μοντέλων στην Ευρώπη για το 2025 αναμένεται να μείνει σταθερή και ενδεχόμενα με κάποιες αυξητικές τάσεις για αυτά των premium κατασκευαστών.

Μακροπρόθεσμα όμως οι αυξημένες τιμές που θα είναι επακόλουθο της χρήσης μεγαλύτερων μπαταριών ίσως στρέψουν τους καταναλωτές στα πλήρως υβριδικά μοντέλα που είναι πιο προσιτά είτε στα αμιγώς ηλεκτρικά που έχουν να επιδείξουν χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης.

Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης μάλλον θα αποδειχθούν εφτάψυχοι

79ea2a48 MERCEDES AMG ENGINE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιορισμών για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, με στόχο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας και τη μείωση των οικονομικών πιέσεων προς αυτήν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται η πιθανή αναστολή των προστίμων για τις εκπομπές CO₂ καθώς και η αναθεώρηση της απαγόρευσης πώλησης αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες (βενζίνης, πετρελαίου και αερίου) από το 2035.

Πιο συγκεκριμένα από τη χρονιά που διανύουμε οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να περιορίσουν το μέσο όρο εκπομπών CO2 της γκάμας τους κάτω από τα 93 γραμμάρια το χιλιόμετρα. Αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ σε περίπτωση μη τήρησης των ορίων προβλέπονται πρόστιμα που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και τα 5,0 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιτίθεται στις βαριές οικονομικές κυρώσεις, προωθώντας πιο ευέλικτες ρυθμίσεις. Παράλληλα τα συνθετικά καύσιμα (e-fuels), που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των συμβατικών κινητήρων και πέραν του 2035 -δεν είναι καθόλου απίθανο και αυτό το όριο να μετατεθεί χρονικά- κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος με αποτέλεσμα η ΕΕ ένα εξετάζει τη νομιμοποίησή τους.

Πάντως παρά τις πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία, το βέβαιο είναι πως η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση παραμένει βασικός στόχος της ΕΕ και οι κατασκευαστές από την πλευράς τους πρέπει να βρουν τον τρόπο να αυξήσουν τις πωλήσεις των BEV (Battery Electric Vehicles) τους προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική τους επιβάρυνση. Και τώρα και στο μέλλον.

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν περίπου 5% της χωρητικότητας τους στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα

w07 144926EVgoBaker

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν περίπου 5% της χωρητικότητας τους στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα. Μετά από αυτό το όριο των χιλιομέτρων αυτή μειώνεται σχετικά αργά. Ακόμη και μετά από τα 200.000 χιλιόμετρα, ο μέσος όρος των μπαταριών εξακολουθεί να διατηρείται χωρητικότητα περίπου 87%. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την P3, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνεργασία με τους ειδικούς φόρτους Aviloo.

Αναλύθηκαν δεδομένα μπαταριών 7.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το σύνολο των δεδομένων έδειξε ότι στα 160.000 χιλιόμετρα όπου ισχύουν οι εγγυήσεις των κατασκευαστών οι μπαταρίες δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκαλύψεις της χωρητικότητας τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα αντικατάστασης λόγω της εγγύησης των 8 ετών ή των 160.000 χιλιομέτρων, αν και το τελευταίο διάστημα οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν εγγύηση 10 ετών ή 250.000 χιλιομέτρων.

Κατά μέσο όρο, υπάρχει μια επιταχυνόμενη απώλεια χωρητικότητας στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα, με τη χωρητικότητα να πέφτει γρήγορα στο 95% και κατόπιν στα 100.000 χιλιόμετρα να φθάνει το 90%. Αυτή αγγίζει το 87% μεταξύ των 200.000 και 300.000 χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων κύκλων φόρτισης, σχηματίζεται ένα στρώμα ενδιάμεσης φάσης στερεού ηλεκτρολύτη στην άνοδο της κυψέλης της μπαταρίας (δηλαδή στον αρνητικό ακροδέκτη της). Αυτή είναι μια κοινή διαδικασία, αλλά ποικίλλει λόγω των παραλλαγών στη ρύθμιση της χημείας της μπαταρίας. Η συνετή οδήγηση και η σωστή διαχείριση της μπαταρίας αποτελεί έναν λόγο που διατηρούν σε καλή κατάσταση τις μπαταρίες.

Από την άλλη στην πράξη, οι γρήγορες φορτίσεις, αλλά και οι γρήγορες οδήγηση έδειξαν ότι έριξαν γρηγορότερα τις μπαταρίες. Οσον αφορά τη γήρανση των μπαταριών, αυτές προτιμούν τις χαμηλές έως τις μεσαίες θερμοκρασίες, που είναι μέχρι τους 25 ° C. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε χημικές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την επιταχυνόμενη υποβάθμιση της χωρητικότητας. Η πολύ γρήγορη φόρτιση σημαίνει υψηλότερη τάση στην κυψέλη, η οποία επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας μακροπρόθεσμα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να σταθμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα που πρέπει η μπαταρία να έχει χαμηλή έως μέση φόρτιση (10-50%).

Συμπερασματικά η οδηγική συμπεριφορά σε σταθερές χαμηλές ταχύτητες και η συνετή συμπεριφορά φόρτισης διατηρούν σε καλό επίπεδο την μπαταρία. Η μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ανοίγει τις δυνατότητες της δεύτερης ζωής για τις εν λόγω μπαταρίες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μεγάλες αποθήκες ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συνετή οδήγηση και η σωστή συντήρηση της μπαταρίας, μπορεί να παρατείνει τη ζωή της μέχρι και για τα 20 χρόνια.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση προχώρησε με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως το 2024

w24 173317KiaEV92024

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να προχωρά με ταχείς ρυθμούς παγκοσμίως, με το 2024 να χαρακτηρίζεται δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων, καθώς φέτος κυκλοφόρησαν περίπου 17 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα δεν ήταν το ίδιο σε όλες τις Ηπείρους. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα και την Ινδονησία ήταν ισχυρές, ενώ στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Κορέα, μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες προσαρμόζουν τα σχέδιά τους για το μέλλον. Για παράδειγμα, η Volvo αναθεώρησε πρόσφατα τον στόχο της ότι το 2030 θα βγάζει στην κυκλοφορία μόνο ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ενώ τώρα δηλώνει ότι το 10% των μοντέλων της θα είναι υβριδικά. Πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο ότι και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, η Mercedes και η Stellantis ενδέχεται να επανεξετάσουν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2030 και το 55% το 2035. Ωστόσο, ένας κρίσιμος παράγοντας στον ρυθμό ανάπτυξης στις αγορές είναι να γίνουν πιο προσιτά. Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα έχουν συχνά χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μετακίνησης, ακόμη θεωρούνται αρκετά ακριβά. Ειδικά όταν δεν υπάρχουν επιδοτήσεις.

Ωστόσο το 2023, περίπου το 60% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν στην Κίνα είχαν ήδη τιμές χαμηλότερες από αυτές των αντίστοιχων κινητήρων εσωτερικής καύσης, ενώ το 95% των μικρών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ηλεκτρικά μοντέλα.

Αντίθετα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερα premium μοντέλα που παραμένουν ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Το 2022 και το 2023, τα ηλεκτρικά οχήματα που πωλήθηκαν κόστιζαν περίπου 40% περισσότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα, παρά τις μειώσεις στις μέσες τιμές των μπαταριών. Μια έρευνα του 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η τιμή αγοράς παραμένει το κύριο εμπόδιο που εμποδίζει τους ευρωπαίους καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η μέση τιμή που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές ήταν 20.000 ευρώ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ασφάλιστρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 50% το 2022 και 20% το 2023, προκειμένου να δοθεί ένας επιπλέον λόγος απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακόμη ακριβότερα από τα συμβατικά. Στην Ινδία, η εγχώρια κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία Tata κυκλοφόρησε μερικά ηλεκτρικά μοντέλα με τιμές κάτω από 15.000 δολάρια το 2023, όταν εκεί ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο στοιχίζει κοντά στα 7000 δολάρια.

Εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού στην Κίνα, με επικεφαλής την πρωτοπόρο BYD, αλλά και άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μειώνουν γρήγορα τις τιμές για να μείνουν μέσα στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν μικρότερα και φθηνότερα μοντέλα. Στην ευρωπαϊκή αγορά, η κυκλοφορία νέων, πιο προσιτών ηλεκτρικών μοντέλων έχει προγραμματιστεί να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς ρύπων. Το 2025 οι στόχοι των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται αυστηρότεροι και σε περίπτωση που επιβληθούν τα πρόστιμα αυτά θα είναι δυσβάστακτα. Ήδη πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εξαγγείλει πολλά ηλεκτρικά μοντέλα κάτω των 25.000 ευρώ.

Καθώς οι αρχικές τιμές των καινούριων ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέφτουν, τα μεταχειρισμένα γίνονται ακόμη φθηνότερα. Από τα μέσα του 2024, η μέση τιμή των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν πάνω από τα 33.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας πτώση άνω του 20% από έτος σε έτος. Ελεύθερη πτώση αναμένεται να έχουν τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά το νέο έτος και στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που λήγουν τα συμβόλαια πολλών εταιρειών μίσθωσης και θα έχουν αδιάθετα χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, τα προγράμματα μίσθωσης των εταιρειών μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις σε πολλούς καταναλωτές να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, χωρίς προκαταβολή, παρά μόνο πληρώνοντας δόσεις και έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να το αλλάξουν μετά το τέλος του συμβολαίου χωρίς κόστος.

Ωστόσο, οι πρόσφατοι δασμοί στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα, που υιοθετήθηκαν από χώρες και περιοχές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να περιορίσουν βραχυπρόθεσμα τη διαθεσιμότητα προσιτών μοντέλων.

Τέλος, η τιμή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει στην απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι υποδομές φόρτισης. Εάν δεν υπάρχουν αυτές, τότε ουσιαστικά το κόστος μετακίνησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις ασύμφορο…

Copyright © Ψυγείο και Κλιματιστικό          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση