Μόλις έξι συστήματα ADAS μπορούν να μειώσουν τα ατυχήματα έως και 24%

w15 121709battery 1

Ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με μόνο έξι συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) θα μείωνε τον κίνδυνο ατυχήματος έως και 24%. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Limerick, στην Ιρλανδία, όπου διαπιστώθηκε η σπουδαιότητα των συστημάτων.

Τα συστήματα που μειώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος είναι το cruise control, η προειδοποίηση για εμπρός εμπόδιο, η προειδοποίηση αναχώρησης από την λωρίδα κυκλοφορίας , το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας και η προειδοποίηση τυφλού σημείου. Από αυτά τα συστήματα ως σημαντικότερο είναι το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης που αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό στο 28% των περιπτώσεων σε διασταυρώσεις, στο 27,7% σε συγκρούσεις που έχουν γίνονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και στο 28,4% σε συγκρούσεις με πεζούς.

Με βάση τις διαθέσιμες εκθέσεις οδικής ασφάλειας από τη Μεγάλη Βρετανία που είχαν γίνει το 2019, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η πλήρης ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS) θα μείωνε τη συχνότητα ατυχημάτων στη Βρετανία κατά 23,8%, αντιπροσωπεύοντας ετήσια μείωση 18.925 ατυχημάτων.

Οι δύο έρευνες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ADAS εξαρτάται από την σωστή χρήση αυτών των συστημάτων από τον οδηγό και τις συνθήκες οδήγησης. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η εισαγωγή του ADAS σε όλα τα οχήματα θα μείωνε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων σχεδόν κατά ένα τέταρτο (23,8%). Επιπλέον, τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του αυτοκινήτου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 29%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Barry Sheehan, καθηγητής του Ιρλανδικού Ερευνητικού Κέντρου Λογισμικού στο Πανεπιστήμιο του Limerick.

Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι τα συνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα οχήματα αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της συχνότητας και της σοβαρότητας των ατυχημάτων. Σύμφωνα με την American Automobile Association, από τον Μάιο του 2018, το 92,7% των νέων οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τουλάχιστον ένα σύστημα υποβοήθησης ADAS.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, τα οχήματα με ADAS, συμπεριλαμβανομένου του Automatic Emergency Braking (AEB), γίνονται όλο και πιο συχνά και η χρήση τους είναι σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Αν και αυτά τα συστήματα παρέχουν σημαντικά οφέλη, αυτή η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Transportation Research Interdisciplinary Perspectives (TRIP), έχει αποκαλύψει τον πιθανό αντίκτυπό τους στον αριθμό των ατυχημάτων σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η επισκευή και η συντήρηση των συστημάτων ADAS αποτελεί μία από τις κύριες επιχειρηματικές εργασίες των συνεργείων. Την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νομοθεσία απαιτεί όλα τα νέα αυτοκίνητα να έχουν τα πιο σημαντικά συστήματα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέος ηλεκτρικός κινητήρας χωρίς σπάνιες γαίες

w15 121709battery

Ο γερμανικός προμηθευτής κινητήρων Mahle και εξαρτημάτων κατάλληλων για τα αυτοκίνητα και άλλες κατασκευές ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων που εξασφαλίζουν υψηλή ισχύ και μέγιστη απόδοση, χωρίς να απαιτείται η χρήση μαγνητών και στοιχεία σπάνιων γαιών.

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που όταν εξελιχθεί και εφαρμοστεί στη μαζική παραγωγή των ηλεκτρικών κινητήρων θα επιφέρει σημαντική αλλαγή στον κλάδο των ηλεκτροκινητήρων, που αποτελούν μαζί με την μπαταρία τα σημαντικότερα τμήματα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων EV, αναφέρει το Automotive News.

Το κιτ τεχνολογίας κινητήρα της Mahle, συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα Superior Continuous Torque με τον Contactless Transmitter χωρίς μαγνήτες.

Ο κινητήρας EV της Mahle εξαλείφει τους μαγνήτες και την ανάγκη για σπάνιες γαίες.

Η σύζευξη των δύο τεχνολογιών επιτρέπει στα EV να λειτουργούν με μέγιστη ισχύ, ενώ εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει καμία τριβή μεταξύ του πομπού και του ρότορα -επιτρέποντας στον κινητήρα να λειτουργεί για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φθορά», δήλωσε ο CEO της Mahle, Arnd Franz στο Automotive News στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ.

Ο Arnd Franz τόνισε ότι οι κινητήρες χωρίς μαγνήτες, τους οποίους η Mahle αναμένει να έχει σε μαζική παραγωγή έως το 2027 ή το 2028, έχουν τραβήξει την προσοχή των αυτοκινητοβιομηχανιών που θέλουν να ενισχύσουν την απόδοση των μοντέλων τους EV, περιορίζοντας τη χρήση των ακριβών μετάλλων σπάνιων γαιών.

Τα στοιχεία σπάνιων γαιών παράγονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν κάνει τη μακροπρόθεσμη προσφορά τους πιο αβέβαιη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Βόρειας Αμερικής.

Η Mahle, παραδοσιακός κατασκευαστής εξαρτημάτων κινητήρων εσωτερικής καύσης, όπως έμβολα και κύλινδροι, χρησιμοποιεί νέα προϊόντα όπως ο πομπός χωρίς μαγνήτη για να προωθήσει την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων που αυξάνεται παγκοσμίως.

Η Mahle είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, με παγκόσμιες πωλήσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες ύψους 13,1 δισ. δολαρίων το 2022, αναφέρει το Automotive News.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν οδηγούμε σε συνθήκες βροχής και έντονης ολισθηρότητας

w07 151927Defender

Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου σημειώνονται αρκετές βροχές. Όμως πολλές φορές οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες συνοδεύονται και από άλλα φαινόμενα, όπως από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και ενισχυμένους ανέμους.

Η μετακίνηση με το αμάξι κάτω από αυτές τις συνθήκες αποτελεί μια δραστηριότητα που χρειάζεται προσοχή, σύνεση και καλή κατάσταση του αυτοκινήτου. Επειδή το βρεγμένο οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το πρώτο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η κατάσταση των ελαστικών μας, τα οποία πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρόσφυση είναι μηδαμινή, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος, καθώς αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά αυτά που λέει. Αν δεν τα γνωρίζουμε υπάρχουν γραμμένα στο άκρο της πόρτας του οχήματος, στο στύλο της πόρτας, στο πορτάκι της θήκης ή στο πορτάκι των καυσίμων.

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ολίσθηση και τα χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης είναι η χαμηλή ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο. Από την άλλη, ο οδηγός έχει καλύτερη οπτική του οδοστρώματος και περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει, κυρίως όταν κινείται σε επαρχιακό δρόμο. Οι έντονες βροχοπτώσεις σε πολλά σημεία του δρόμου μπορεί να δημιουργήσουν καθίζηση ή απώλεια του οδοστρώματος. Η μικρή ταχύτητα βοηθάει την έγκαιρη ακινητοποίηση του αυτοκινήτου.

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση του τιμονιού και του κινητήρα. Σε βρεγμένο οδόστρωμα το τιμόνι είναι πιο ελαφρύ και στις απότομες στροφές δεν υπακούει, ενώ το φρενάρισμα θα ολοκληρωθεί μέχρι και σε τριπλάσια απόσταση απ’ ό,τι σε στεγνό οδόστρωμα.

Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή και έχετε μπει στο αυτοκίνητο, να γνωρίζετε ότι τα παπούτσια θα γλιστράνε στην αρχή στα πεντάλ. Είναι καλό να τα τρίψουμε πρώτα στο πατάκι, ώστε να φύγει η υγρασία. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα πρέπει να είναι αναμμένα τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα να είναι σε καλή κατάσταση, όπως τα φώτα φρένων και τα φλας. Επίσης, θα πρέπει οι υαλοκαθαριστήρες να λειτουργούν και τα μάκτρα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Η ολίσθηση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε συνθήκες βροχής. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει θυμηθείτε να μην πατήσετε απότομα φρένο, παρά μόνο να εφαρμόσετε σταθερή πίεση. Αν φύγει το πίσω μέρος θα πρέπει να στρίψουμε το τιμόνι από την κατεύθυνση που έχει φύγει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες και να μην έχουμε καλή ορατότητα, όσο γρήγορα και αν τους βάζουμε να λειτουργούν. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη πρώτα ελαττώνουμε την ταχύτητά μας και αν εξακολουθούμε να μην έχουμε καλή ορατότητα, τότε σταματάμε το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο. Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, κάντε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα πορείας σας αναμμένα και ανάψτε παράλληλα και τα φώτα κινδύνου για να ειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζει οδηγός ότι το βρεγμένο οδόστρωμα κρύβει παγίδες. Επειδή υπάρχει παντού νερό δεν μπορεί να διακρίνει ο οδηγός την κατάστασή του. Μπορεί να έχει ένα σημείο καθίζηση με μεγάλη ποσότητα νερού, άρα όταν περάσει το αυτοκίνητο από πάνω θα χάσει τα επίπεδα πρόσφυσης ή μπορεί να έχει λακκούβα, άρα μπορεί να σκάσει το ελαστικό ή να στραβώσει η ζάντα.

Το χρώμα σε ένα αυτοκίνητο αποτελεί στρατηγικό παράγοντα, που καθορίζει την πρώτη εντύπωση

w01 120845OpelMokkae

Το χρώμα σε ένα αυτοκίνητο αποτελεί σημαντικό και στρατηγικό παράγοντα που καθορίζει την πρώτη εντύπωση. Τα τελευταία χρόνια η χρωματική παλέτα των αυτοκινήτων άλλαξε ριζικά και έφυγε από τα κλασικά χρώματα. Βγήκαν στην παραγωγή δυναμικά, έντονα χρώματα που αναδεικνύουν ένα μοντέλο και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Τα δυναμικά χρώματα που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελετών συγκεκριμένου τμήματος μέσα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Για να βγει ένα χρώμα στην κυκλοφορία έχει αναλυθεί και δουλευτεί τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια στα εργοστάσια. Είναι αποτέλεσμα τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί μέσω της έρευνας και της ανάδειξης τάσεων, σχεδιασμού και δημιουργίας τολμηρών και μοναδικών χρωμάτων.

Ένα δυναμικό χρώμα σε πρώτη φάση «τραβάει» την προσοχή στο δρόμο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το σχήμα του μοντέλου και την εικόνα της μάρκας. Αλλωστε το χρώμα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να επηρεάσει την απόφαση απόκτησης ή όχι για έναν πιθανό αγοραστή.

Ο σχεδιασμός ενός χρώματος αυτοκινήτου είναι πρόκληση. Λαμβάνει υπόψη τη σύνθετη αλληλεπίδραση της απόχρωσης, του κορεσμού, της υφής και των διαφόρων εφέ. Οι σχεδιαστές χρωμάτων παρακολουθούν συνεχώς τους δείκτες τάσης που καθορίζουν τη μελλοντική εμφάνιση των οχημάτων και δημιουργούν ελκυστικά χρώματα για μια πολύ απαιτητική αγορά. Είναι αυτοί που δείχνουν τον δρόμο του μέλλοντος. Στα σύγχρονα δυναμικά χρώματα οι σχεδιαστές αυτοκινήτων διατηρούν την αιχμή και τον δυναμισμό, ενώ θέλουν παράλληλα να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό. Άσχετα αν τα παραδοσιακά, τα κλασικά χρώματα είναι αυτά που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περισσοτέρων, τα ξεχωριστά χρώματα μένουν στις θύμησες όλων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίες αναδεικνύουν χρώματα, που είναι αποκλειστικά για συγκεκριμένα μοντέλα.

«Οι συναρπαστικές έγχρωμες καμπάνιες προκύπτουν από ποικίλες ανακαλύψεις, επηρεάζοντας την καινοτομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχεδιάστρια χρωμάτων για διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, Elizabeth Hoffmann, για να συμπληρώσει ο επικεφαλής σχεδιασμού της Basf στην Ευρώπη, Mark Gutjahr ότι «ως μελλοντολόγοι, επανεξετάζουμε την ιδέα του αυτοκινήτου ως προϊόν, με πολλές νέες ιδέες κινητικότητας».

Κίνα: Αυξημένη κατά 400% η παραγωγή οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας (NEV)

24 09 16 image 64e720086eb35

Στα 370.000 οχήματα έφτασε η παραγωγή οχημάτων NEV στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου της φετινής χρονιάς, με την ετήσια αύξηση που προσεγγίζει το 400%.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η προστιθέμενη αξία της παραγωγής οχημάτων και ανταλλακτικών στην Χεφέι κατέγραψε ετήσια αύξηση 130%.

Σημειώνεται πως η Χεφέι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανχουέι που βρίσκεται στα ανατολικά της Κίνας, έχει ως στόχο την οργάνωση ενός βιομηχανικού συμπλέγματος παραγωγής οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας (NEV), με ετήσια έσοδα άνω του ενός τρισεκατομμυρίου γιουάν (130 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέχρι το 2027. Η βιομηχανία παραγωγής οχημάτων NEV στη Χεφέι έχει καταγράψει μία εκρηκτική ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας περίπου 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αναφερόμενο τομέα και οι οποίες, έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Μέχρι το 2028 θα πρέπει να υπάρχουν φορτιστές ταχείας φόρτισης τουλάχιστον σε κάθε 60 χιλιόμετρα στους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της ΕΕ

w31 153911electric

Μέχρι το 2028, πρέπει να υπάρχουν φορτιστές ταχείας φόρτισης τουλάχιστον σε κάθε 60 χιλιόμετρα στους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το μέτρο είναι ένα από αυτά που πέρασε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προσπάθεια βελτίωσης και ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος «Fit for 55» που προβλέπει μείωση εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Αυτό θα πρέπει να ισχύσει στο σύνολο των δρόμων στην ΕΕ, δηλαδή για 24.500 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων. Οι υποχρεωτικοί ταχυφορτιστές κατά μήκος αυτών των δρόμων πρέπει όλοι να έχουν ισχύ τουλάχιστον 400 kW έως το 2026 και 600 kW έως το 2028.

Ειδικά για τα ηλεκτρικά λεωφορεία και τα φορτηγά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε σημεία φόρτισης σε απόσταση το πολύ 120 χιλιομέτρων μεταξύ τους έως το 2028 και με ισχύ από 1.400 έως 2.800 kW, ανάλογα με το δρόμο.

Εκτός από αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις για την πυκνότητα των φορτιστών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει επίσης περισσότερη απλότητα και διαφάνεια όσον αφορά την πληρωμή. Όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να πληρώνουν εύκολα με κάρτες ή ανέπαφες συσκευές, ενώ όλες οι τιμές πρέπει να εμφανίζονται καθαρά στους πελάτες (π.χ. ευρώ ανά kW).

Έως το 2027, η ΕΕ θα αναπτύξει μια δημόσια βάση δεδομένων σταθμών φόρτισης, με πληροφορίες σχετικά με τις τιμές, τη διαθεσιμότητα και τους χρόνους αναμονής. Φυσικά σε αυτή τη βάση δεδομένων δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την προσθήκη άλλων βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε εντολή τουλάχιστον σε έναν σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου κάθε 200 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων έως το 2031.

Τέλος, οι νέοι κανόνες υποδομής εναλλακτικών καυσίμων έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα τεθούν σε ισχύ έξι μήνες μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι λόγοι που ένα αυτοκίνητο παίρνει φωτιά εν κινήσει

w02 123102Kamenaoximata

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν τους βασικότερους λόγους που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης φωτιάς στο αυτοκίνητο εν κινήσει. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, που μπορούν να υπερθερμανθούν, να λιώσουν και τελικά να προκαλέσουν φωτιά.

Τα παλιότερα αυτοκίνητα από την άλλη, δεν είναι συνήθως σωστά συντηρημένα. Έτσι, μια μικρή διαρροή λαδιού ή εύφλεκτου υγρού μπορεί να προκαλέσει φωτιά, εάν υπάρξει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Επίσης, η ελαττωματική ηλεκτρική καλωδίωση, μπορεί να δημιουργήσει κάποιο βραχυκύκλωμα ή έναν σπινθήρα προκαλώντας φωτιά.

Για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας να τηρούμε τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου. Ο ετήσιος έλεγχος του αυτοκινήτου είναι αναγκαίος, καθώς ο μηχανικός μπορεί να εντοπίσει την βλάβη και να την διορθώσει στο αρχικό στάδιο. Παράλληλα, θα διακρίνει και τα σημεία του αυτοκινήτου που χρίζουν επισκευής, όπως και τα φθαρμένα ανταλλακτικά ώστε να αντικατασταθούν.

Εάν υπάρξει καπνός, μυρωδιά καμένου υλικού ή άλλα ύποπτα σημάδια, πρέπει ο οδηγός να σταματήσει το αυτοκίνητό του σε ασφαλές σημείο και να ελέγξει την πηγή του προβλήματος. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του σέρβις η χρήση γνήσιων ή πιστοποιημένων ανταλλακτικών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πολλές φορές ακόμη και η χαμηλή στάθμη λαδιού αποτελεί αιτία υπερθέρμανσης του κινητήρα, καθώς δεν υπάρχει επαρκής λίπανση. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η μειωμένη ποσότητα ψυκτικών υγρών που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του κινητήρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Όταν τα αυτοκίνητα είναι μποτιλιαρισμένα αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες. Ένας κινητήρας που ζεσταίνεται μπορεί να αναφλέξει εύφλεκτα υγρά (πχ λάδι ή ψυκτικό υγρό) αν υπάρχει διαρροή προς τα καυτά εξαρτήματα του. ‘Αλλωστε, περίπου το 50% της μηχανής αποτελείται από πλαστικά. Δυσλειτουργία στο σύστημα πέδησης (κολλημένο φρένο) προκαλεί υπερβολική τριβή και αρκετή θερμότητα στις δισκόπλακες ή στα ταμπούρα, που μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για πυρκαγιά. Τέλος το σύστημα εξάτμισης πρέπει, επίσης, να λειτουργεί κανονικά, βοηθώντας την σωστή λειτουργία του κινητήρα.

Στροφή στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντί των SUV προτείνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος

w25 163601OpelCorsae2020

Η ηλεκτροκίνηση δημιουργεί μεγάλη ζήτηση λιθίου, νικελίου, κοβαλτίου και μαγγανίου. Η πλήρης απαλλαγή των αυτοκινήτων από τον άνθρακα το 2050, θα δημιουργήσει πρόβλημα διαθεσιμότητας των δυσεύρετων ορυκτών. Παρόλο που θα αυξηθούν οι ανάγκες για μπαταρίες, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα μέταλλα μπορεί να μειωθεί έως και 49%, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υιοθετήσουν την πώληση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντί για των ενεργοβόρων SUV, μαζί με μικρότερες μπαταρίες οι οποίες θα έχουν άλλη χημική σύσταση.

Αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη να γίνει άμεσα στην Ευρώπη για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. Σύμφωνα με νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος (T&E), η προβλεπόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες θα μπορούσε να μειωθεί έως και 49% κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, αρκεί να υπάρξουν πολιτικές που ενθαρρύνουν μικρότερα και πιο οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα, να εισαχθούν καινοτόμες χημικές μπαταρίες και να βελτιωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να μειωθούν σημαντικά οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση, απαιτούνται μέτρα, όπως η οικολογική μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την αγορά μικρότερων μοντέλων και η απαίτηση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να βγάλουν στην παραγωγή μπαταρίες νέας σύστασης.

Αυτή την τάση την γνωρίζουν καλά οι κινεζικές εταιρείες οι οποίες επενδύουν σε αυτού του τύπου τα αυτοκίνητα, ώστε να μπορέσουν να διεισδύσουν ευκολότερα στην Ευρώπη. Γνωρίζουν καλά ότι θα πρέπει να έχουν στην γκάμα τους πολλά μικρά και προσιτά αυτοκίνητα.

Τα μικρότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ιδανικά για μετακινήσεις εντός πόλης. Για την κατασκευή τους απαιτούνται λιγότεροι πόροι, ενώ για την παραγωγή τους απαιτούνται έως και 20% λιγότερα μέταλλα. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι απαιτήσεις σε πρώτες ύλες μπορούν να μειωθούν κατά επιπλέον 7- 9% σε περίπτωση που υπάρξει μείωση των διανυόμενων χιλιομέτρων από τους κατόχους των αυτοκινήτων. Για τον σκοπό αυτό, η T&E ζητά μια σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα μειωμένους σε έκταση χώρους στάθμευσης, αναγκάζοντας την αγορά μικρότερων αυτοκινήτων, καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, αύξηση των μορφών κινητικότητας, όπως οι μετακινήσεις με το ποδήλατο και την ύπαρξη πολλών μικρών μοντέλων από τους κατασκευαστές.

«Τα μικρότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης των πρώτων υλών των μπαταριών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πρότυπο υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να προσφέρουν πιο αποδοτικά από άποψη πόρων ηλεκτρικά οχήματα, ξεφεύγοντας από τα σημερινά μεγάλα SUV. Η ζήτηση για μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τεράστια. Το ζήτημα είναι αν οι κατασκευαστές ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση ή θα αφήσουν αυτήν την αγορά προμηθευτές εκτός Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος (T&E), Friederike Piper.

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ελαστικών

w18 220540w2892236elastika

Τα ελαστικά εμφανίζουν πολλές αδυναμίες όχι μόνο στον παγετό, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι ο οδηγός πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος για τις αλλαγές που συντελούνται στα ελαστικά του αυτοκινήτου του κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σε συνθήκες καύσωνα, τα ελαστικά δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στις αυξημένες απαιτήσεις του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα ο οδηγός πολλές φορές να νιώθει ότι γλιστρούν και ότι υπάρχει απώλεια πρόσφυσης. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι θέλουν αλλαγή ή ότι το οδόστρωμα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ελαστικών. Αν και έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, εντούτοις σε συνθήκες καύσωνα τα πράγματα διαφοροποιούνται και χρειάζεται τακτικός έλεγχος της πίεσης του αέρα. Η υπερθέρμανση των ελαστικών από τις περιβαλλοντικές συνθήκες τα οδηγεί σε συνεχόμενη διαστολή και συστολή. Αυτό έχει ως συνέπεια τακτικές απώλειες πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει πως για κάθε μεταβολή 10 ° C στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η πίεση των ελαστικών αυξάνεται κατά 0,1 bar ακόμα και όταν αυτά είναι ακίνητα. Αυτά τα παραπάνω bar πίεσης αέρα μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη φθορά, ενώ η διαστολή ταλαιπωρεί ένα φθαρμένο ελαστικό. Το σίγουρο είναι πως η υψηλή πίεση μπορεί να επιφέρει μειωμένη πρόσφυση, άρα μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος.

Όλοι έχουμε διαπιστώσει πως η άσφαλτος από μακριά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών είναι σαν να έχει νερό. Αυτό είναι ένα σημάδι αυξημένης θερμοκρασίας του οδοστρώματος. Η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία της ασφάλτου φέρνει στην επιφάνεια τις λιπαρές ουσίες που περιέχονται στην πίσσα. Αυτό έχει ως συνέπεια την μειωμένη πρόσφυση λόγω ολισθηρότητας.

Η απουσία της βροχής οδηγεί σε συσσώρευση σκόνης στο δρόμο, ακόμη και εντός πόλης. Τα σωματίδια της σκόνης και του χώματος δημιουργούν συνθήκες σαν αυτές του νερού. Έτσι το φρενάρισμα γίνεται αρκετά πιο δύσκολο, καθώς τα ελαστικά δεν έχουν καλή πρόσφυση. Το χώμα, η σκόνη, τα λάδια και πολλά άλλα χημικά που υπάρχουν στο οδόστρωμα αλλοιώνουν την αποτελεσματικότητα του φρεναρίσματος. Ωστόσο, μετά τη βροχή δημιουργούνται, ειδικά στους επαρχιακούς δρόμους, διάφορες λιμνούλες. Πρόκειται για νέα σπασίματα στην άσφαλτο που δημιουργήθηκαν από την απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας. Ο οδηγός πρέπει να τις αποφεύγει γιατί δεν γνωρίζει το βάθος και τις συνέπειες που θα έχει όταν περάσει από μέσα από ένα αλλοιωμένο οδόστρωμα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να φθείρουν ή να σκάσουν τα ελαστικά. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις προτάσεις του κατασκευαστή, οι οποίες αναφέρονται στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού, αλλά και στο εγχειρίδιο του κατόχου. Οφείλουμε να έχουμε την σωστή πίεση στα ελαστικά μας. Η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνει πριν από ένα ταξίδι, καθώς τα πολλά χιλιόμετρα και η αυξανόμενη τριβή αυξάνουν τη θερμοκρασία.

Τα ελαστικά που έχουν ήδη φθαρεί είναι πιο πιθανό να χάνουν αέρα. Επιπρόσθετα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας μειώνεται δραστικά η απόδοση των ελαστικών, άρα και τα επίπεδα πρόσφυσης. Η τήρηση των ορίων ταχύτητας θα βοηθήσει να ελαστικά να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, ενώ όσο μεγαλύτερο βάρος υπάρχει στο αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά των ελαστικών.

Η ηλιακή ενέργεια μέρος της λύσης του προβλήματος φόρτισης και αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

w03 155209Lightyear

Η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι το βασικό στοιχείο μετάβασης προς την ηλεκτροκίνηση. Τόσο στην Ευρώπη, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν σταθερά την προτίμηση του κοινού που τα επιλέγουν γιατί υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση, αλλά και γιατί αποτελούν συμφέρουσες λύσεις μετακίνησης εντός πόλεων.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η συνακόλουθη αύξηση της κλίμακας παραγωγής, σημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση για την πλήρη αντικατάσταση των οχημάτων εσωτερικής καύσης. Αν και απέχουμε ακόμη αρκετό καιρό από αυτό το σημείο, κάποιες τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι ήδη ορατές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένες προκλήσεις που επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι η μειωμένη αυτονομία και η ανυπαρξία αρκετών σταθμών φόρτισης.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότεροι από 365.000 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης EV στην Ευρώπη (στοιχεία σύμφωνα με το ChargeUp Europe), ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ήδη πάνω από 5 εκατομμύρια στην ΕΕ. Τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό αυτής της ομάδας. Όμως, μεγάλη ανησυχία υπάρχει από την άνιση κατανομή των υποδομών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, καθώς περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς βρίσκονται στην Ολλανδία και στη Γερμανία, ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται αρκετά πίσω σε αυτό τον τομέα.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί την σημαντικότερη πρόκληση. Η ανάπτυξη των αυτοκινήτων με ηλιακή ενέργεια είναι ένα σημαντικό θέμα, που παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς με αυτή την τεχνολογία μια μικρή μπαταρία μπορεί να επιτρέψει άνετη οδήγηση χωρίς συχνή επαναφόρτιση. Επιπλέον, αποτελεί μια σημαντική λύση μείωσης του συνολικού ενεργειακού αποτυπώματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από έναν χρόνο παρουσιάστηκε το πρώτο μερικώς ηλιακό αυτοκίνητο στον κόσμο, το μοντέλο «0» από την ολλανδική startup Lightyear. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με τη δυνατότητα φόρτισης από πρίζα με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μπορεί να συλλέξει ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά πάνελ διπλής στρώσης επιφάνειας 5 m2 τοποθετημένα στην οροφή. Αυτά επιτρέπουν την αποδοτική κατανάλωση ενέργειας τόσο εν κινήσει όσο και σε στάση, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον αυτονομία 70 χιλιομέτρων την ημέρα. Αν και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται ηλιακά πάνελ, εντούτοις παραμένει χαμηλά ο αεροδυναμικός συντελεστής που στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παίζει σημαντικό ρόλο.

Η χρήση ηλιακών συλλεκτών καθιστά δυνατή τη χρήση τέτοιων οχημάτων ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Τα πρώτα μοντέλα που λειτουργούν με αυτή την τεχνολογία έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο αναμένεται να βγει σε μαζική παραγωγή μέχρι τις αρχές του 2025. Είναι πιθανό μέχρι τότε να υπάρξουν παρόμοιες προτάσεις και από άλλους κατασκευαστές. Ένα παράδειγμα είναι το μοντέλο Hyundai Sonata, το οποίο πρόκειται να εξοπλιστεί με φωτοβολταϊκά πάνελ ενσωματωμένα στην οροφή του οχήματος.

Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Ιδιαίτερα σε χώρες με πολλές ώρες ηλιοφάνειας, όπως η Ελλάδα, μπορεί να δώσει λύσεις που αγγίζουν το απόλυτο των μετακινήσεων. Αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης καθημερινά διανύει περίπου 50 χιλιόμετρα, μια αυτονομία 70 χιλιομέτρων είναι αρκετή όχι μόνο να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες, αλλά και να φορτίσει πλήρως το αυτοκίνητο. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα δώσει λύση σε αυτούς που επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά δεν έχουν χώρο παρκινγκ και την δυνατότητα φόρτισης. Από την άλλη το οικονομικό όφελος από την ηλιακή ενέργεια είναι τεράστιο, αφού οι καθημερινές μετακινήσεις θα γίνονται με μηδενικό κόστος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και την γρηγορότερη απόσβεση της αγοράς ενός τέτοιου οχήματος, εκτός από τη βιώσιμη κινητικότητα.

Copyright © Ψυγείο και Κλιματιστικό          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση