«Οι Ωκεανοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» – Μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ στην Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

0.24630100 1544687213 marine

«Η αναστροφή της δυσμενούς κατάστασης χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες και απαιτείται η λήψη μέτρων τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, ακόμα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ»

Τις μέρες αυτές, μέχρι την 01.07.2022,  διενεργείται στην Λισαβόνα η διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το μέλλον των Ωκεανών. Απευθυνόμενος στην Διάσκεψη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπενθύμισε ότι, οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της γης και παράγουν το 50% του οξυγόνου και τόνισε ότι, απορροφούν το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ανακόπτοντας, έτσι,  τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, κήρυξε τους Ωκεανούς σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τέλειωσε τονίζοντας ότι, χρειάζεται να αντιστραφεί η κατάσταση.   

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί, συμβάλλουν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινη δραστηριότητας. Στους ωκεανούς παράγεται πάνω από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι, ο καιρός και το κλίμα, μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνεται, το οξυγόνο της αναπνοής, ακόμα και το πόσιμο νερό, τελικά ρυθμίζεται από την θάλασσα. Οι κίνδυνοι που απειλούν το ωκεάνειο περιβάλλον  είναι πολλοί και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, την ρύπανση, την εισβολή των ξενικών ειδών,  την απώλεια θαλάσσιων οικοτόπων και την μείωση της βιοποικιλότητας αφού οι βασικοί δείκτες της Κλιματικής Αλλαγής (αέρια του θερμοκηπίου, άνοδος επιπέδου των ωκεανών, άνοδος της θερμοκρασίας και οξίνιση των ωκεανών), σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Οι επιστήμονες σε πρόσφατη μελέτη, ισχυρίζονται ότι, η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί και μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι ωκεανοί να έχουν επιστρέψει στην προηγούμενη αίγλη τους.

Η αναστροφή της δυσμενούς κατάστασης χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες και απαιτείται η λήψη μέτρων τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, ακόμα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο  παραγωγής και κατανάλωσης στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ.

Χρειάζεται λοιπόν, να υιοθετηθεί πορεία προς ένα βιώσιμο, Ανανεώσιμο Μέλλον.

Επιστήμονες ερευνούν τη σχέση ανάμεσα στο «αιμάτινο χιόνι» και την κλιματική αλλαγή

kokkino hioni

Ο Ερίκ Μαρεσάλ στέκεται στη χιονισμένη πλαγιά γύρω στα 2.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας κρατώντας ένα βαθυκόκκινο δοκιμαστικό σωλήνα. Μέσα σ’ αυτόν υπάρχει δείγμα μιας άλγης που είναι γνωστή ως «snow blood», «αιμάτινο χιόνι», ένα φαινόμενο που επιταχύνει το λυώσιμο των αλπικών πάγων και για το οποίο οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι εξαπλώνεται.

«Αυτή η άλγη είναι πράσινη. Όταν όμως βρίσκεται μέσα στο χιόνι, συσσωρεύει λίγες χρωστικές ουσίες σαν αντηλιακό, για να προστατεύεται», λέει ο Μαρεσάλ, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γκρενόμπλ, ο οποίος συγκεντρώνει με συναδέλφους εργαστηριακά δείγματα στο όρος Λε Μπρεβάν.

Στα πόδια του, λωρίδες κόκκινου χιονιού λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου.

Η άλγη είχε περιγραφεί για πρώτη φορά τον τρίτο αιώνα π.Χ. από τον Αριστοτέλη. Όμως ταυτοποιήθηκε επισήμως μόλις το 2019 και της δόθηκε η λατινική ονομασία Sanguina nivaloides.

Επιστήμονες κάνουν τώρα κούρσα με το χρόνο για να την κατανοήσουν καλύτερα πριν είναι πολύ αργά, καθώς οι όγκοι του χιονιού μειώνονται λόγω των θερμοκρασιών που αυξάνονται παγκοσμίως και οι Άλπεις πλήττονται δυσανάλογα σκληρά.

«Υπάρχει διπλός λόγος» για να μελετήσουμε την άλγη, εξηγεί ο Μαρεσάλ. Ο πρώτος είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί πολύ και ο δεύτερος είναι ότι αυτή η περιοχή, που δεν έχει εξερευνηθεί πολύ, λιώνει μπροστά στα μάτια μας, έτσι το πράγμα επείγει», δήλωσε.

Μερικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Αλμπέρτο Αμάτο, ερευνητής στη γενετική μηχανική στο Κέντρο CEA της Γκρενόμπλ, λέει πως οι όγκοι της άλγης φαίνεται να αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς ευνοούν την ανάπτυξή της οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η έρευνα συνεχίζεται και το βέβαιο είναι πως η παρουσία της άλγης επιταχύνει το λιώσιμο του χιονιού, καθώς ο χρωματισμός της μειώνει την ικανότητά της να αντανακλά τη ζέστη του ήλιου.

Άλλοι τύποι άλγης, περιλαμβανομένης μιας μωβ ποικιλίας, καθώς και η καπνιά από τις δασικές πυρκαγιές, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αν η άλγη επεκταθεί, το λιώσιμο του χιονιού και των παγετώνων σε όλο τον κόσμο μπορεί να επιταχυνθεί.

«Όσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο περισσότερη είναι η άλγη και τόσο πιο γρήγορα λιώνει το χιόνι», λέει ο Αμάτο. «Είναι ένας φαύλος κύκλος και προσπαθούμε να κατανοήσουμε όλους τους μηχανισμούς ώστε να κατανοήσουμε αυτό τον κύκλο και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι».

Οι οικονομικές απώλειες από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και το κλίμα στην Ευρώπη έφτασαν περίπου το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία 40 χρόνια

Bildschirmfoto 2022 05 15 um 09.10.19

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, καύσωνες και πλημμύρες προκάλεσαν οικονομικές απώλειες περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ τα τελευταία 40 χρόνια και οδήγησαν σε 85.000 έως 145.000 ανθρώπινους θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Λιγότερο από το ένα τρίτο αυτών των απωλειών ήταν ασφαλισμένα, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για τις οικονομικές απώλειες και τους θανάτους από καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Περίπου το 3% όλων αυτών των γεγονότων ευθύνονται για το 60% των απωλειών σύμφωνα με την  ενημέρωση του ΕΟΧ « Οικονομικές απώλειες και θάνατοι από φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα στην Ευρώπη » μαζί με έναν ενημερωμένο δείκτη ΕΟΧ αξιολογεί δεδομένα σχετικά με τις οικονομικές απώλειες λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και συμβάντων που σχετίζονται με το κλίμα. Ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες αυξήθηκαν τον τελευταίο μισό αιώνα, (μελέτες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού), τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν μια σαφή τάση απωλειών για την Ευρώπη τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Η αξιολόγηση καλύπτει την περίοδο 1980-2020 και 32 χώρες μέλη του ΕΟΧ (συμπεριλαμβανομένων και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, συν τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν).

Η προσαρμογή είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καταστροφής, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα

Ο στόχος της ενημέρωσης και του δείκτη του ΕΟΧ είναι να παράσχει περισσότερες πληροφορίες βασισμένες σε δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων και των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ξηρασίες και ο αυξημένος κίνδυνος που ενέχουν για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποδομές και την ανθρώπινη υγεία. Τα γεγονότα αυτά, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν ήδη σημαντικές οικονομικές απώλειες. Η παρακολούθηση των επιπτώσεων τέτοιων γεγονότων είναι σημαντική για την ενημέρωση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τα μέτρα μείωσης του κινδύνου καταστροφών για την ελαχιστοποίηση των ζημιών και των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Η στρατηγική προσαρμογής της ΕΕ στοχεύει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και στη διασφάλιση ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη να διαχειριστεί τους κινδύνους και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η κάλυψη του χάσματος προστασίας του κλίματος με την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης μπορεί να είναι ένα από τα βασικά εργαλεία διαχείρισης οικονομικών κινδύνων για την αύξηση της ικανότητας των κοινωνιών να ανακάμπτουν από καταστροφές, να μειώσουν την ευπάθεια και να προωθήσουν την ανθεκτικότητα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανταποκρίνονται επίσης εφαρμόζοντας εθνικές πολιτικές προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών, περιφερειακών και τομεακών αξιολογήσεων του κλιματικού κινδύνου.

Σημαντικά ευρήματα

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει οικονομικές απώλειες και θανάτους από ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες κάθε χρόνο και σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των γεγονότων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΕΟΧ. Για τις χώρες μέλη του ΕΟΧ, οι συνολικές οικονομικές απώλειες από φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα ανήλθαν μεταξύ 450 και 520 δισεκατομμυρίων ευρώ (το 2020 ευρώ), για την περίοδο 1980-2020.

  • Σε απόλυτες τιμές, οι υψηλότερες  οικονομικές απώλειες  την περίοδο 1980-2020 καταγράφηκαν στη Γερμανία, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και μετά την Ιταλία.
  • Οι υψηλότερες  κατά κεφαλήν απώλειες  καταγράφηκαν στην Ελβετία, τη Σλοβενία ​​και τη Γαλλία και οι  μεγαλύτερες απώλειες ανά περιοχή  στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία (με βάση τα στοιχεία CATDAT).
  • Περίπου το 23 % των  συνολικών ζημιών ήταν ασφαλισμένο , αν και αυτό διέφερε επίσης σημαντικά μεταξύ των χωρών, από 1 % στη Ρουμανία και τη Λιθουανία έως 56 % στη Δανία και 55 % στην Ολλανδία (με βάση τα στοιχεία CATDAT).

Η αξιολόγηση διαπίστωσε επίσης ότι το συντριπτικό ποσό των θανάτων – πάνω από το 85% στην περίοδο των 40 ετών – οφειλόταν σε καύσωνες . Ο καύσωνας του 2003 προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους, αντιπροσωπεύοντας μεταξύ 50 και 75% όλων των θανάτων από καιρικά και κλιματικά φαινόμενα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Παρόμοιοι καύσωνες μετά το 2003 προκάλεσαν σημαντικά μικρότερο αριθμό θανάτων, καθώς λήφθηκαν μέτρα προσαρμογής σε διαφορετικές χώρες και από διαφορετικούς παράγοντες.

Ιστορικό

Παρά τις υπάρχουσες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας μηχανισμός στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ για τη συλλογή, αξιολόγηση ή αναφορά οικονομικών απωλειών από ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα με ομοιογενή τρόπο και με επαρκείς λεπτομέρειες για την υποστήριξη πολιτικές προσαρμογής. Ωστόσο, ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες συλλέγουν αυτά τα δεδομένα και ο ΕΟΠ έχει πρόσβαση σε 2 από αυτές τις ιδιωτικές πηγές με δεδομένα για την περίοδο 1980-2020: NatCatSERVICE από τη Munich Re και CATDAT από τη Risklayer.

«Ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων και αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από τον καταναλωτή»

europe heat

«Πρέπει να παρέμβουμε στο συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο, αυτό που επέβαλλαν τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας απευθείας από τον καταναλωτή. «Ο κλιματικός εκτροχιασμός συνεχίζεται με ταχύτητα που ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη. Παράλληλα, ειδικά μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και πιο πριν, τα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο όσων σχετίζονται με το οικοσύστημα των ορυκτών καυσίμων εντείνονται: ενεργειακή φτώχεια, ανισότητα, αισχροκέρδεια εν μέσω πολέμου (μαυραγοριτισμός). Είναι καθήκον όλων μας, όσων βρίσκονται σε κέντρα αποφάσεων, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης που έχουμε παραγνωρίζοντας το ατομικό, ή το παραταξιακό συμφέρον. Όποιος δεν το κάνει, όποιος αρνείται το κατεπείγον των ημερών, εγκληματεί κατά των πολιτών σήμερα αλλά και των επερχόμενων γενεών. Μέρος αυτής της προσπάθειας αφορά τα κτίρια. Οι πολίτες έχουν συνηθίσει να το αντιλαμβάνονται ως επιχορηγήσεις βελτιώσεων στην περιουσία τους μέσω προγραμμάτων αλλαγής κουφωμάτων για παράδειγμα, αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας, παράγοντας το 36% των αντίστοιχων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Επιτροπή Ενέργειας, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) υποστήριξα πως επιβάλλεται να είμαστε φιλόδοξοι στους στόχους που θα θέσουμε στο Σχέδιο Γνωμοδότησης σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Δεν μπορούμε πια να μιλάμε για το 2050 ως στόχο – πρέπει και μπορούμε να πετύχουμε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 45% μέχρι το 2030. Παράλληλα πρέπει να παρέμβουμε στο συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο, αυτό που επέβαλλαν τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας απευθείας από τον καταναλωτή. Δεν μπορεί το κέρδος λίγων να εμποδίσει άλλο το αυτονόητο. Σε εθνικό επίπεδο, με την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων τα κράτη μέλη μπορούν να ενισχύσουν ευάλωτα νοικοκυριά και καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έργα και παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν στηριχτούν από τα κράτη μέλη, οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της διευκόλυνσης των έργων ενεργειακής απόδοσης, της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, καταλήγοντας σε σταθερά χαμηλότερα τιμολόγια. Είναι σημαντικό πως τα κράτη μέλη θα κληθούν να ενσωματώσουν μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό υποχρεωτικών πλαισίων για την ενεργειακή αποδοτικότητα, με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου τομέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακών κοινοτήτων, με πράσινα κριτήρια για τις δημόσιες συμβάσεις.

Πλανήτης στο χείλος του γκρεμού: Σε ύψη ρεκόρ οι 4 δείκτες – κλειδί της κλιματικής αλλαγής

rypansi 3 1021x576

Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, η θερμοκρασία και η οξίνιση των ωκεανών έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση για την «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021» που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έσπασαν νέα ρεκόρ το 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή. Η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, η θερμοκρασία και η οξίνιση των ωκεανών έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση για την «Κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2021» που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). «Το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας είναι κατεστραμμένο και μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην κλιματική καταστροφή», προειδοποίησε ο ίδιος, ζητώντας «να τερματιστεί η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχυνθεί η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προτού καεί το μοναδικό μας σπίτι». «Το μόνο βιώσιμο μέλλον είναι το ανανεώσιμο. Τα καλά νέα είναι ότι η σανίδα σωτηρίας βρίσκεται μπροστά μας. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη διαθέσιμες και στις περισσότερες περιπτώσεις πιο φθηνές από τον άνθρακα και τα άλλα ορυκτά καύσιμα. Αν δράσουμε όλοι μαζί, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αναχθεί στο ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα», εκτίμησε ο Γκουτέρες. Ο WMO επεσήμανε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί αλλαγές στη Γη, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, με βλαβερές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Το 2021 είναι μια από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, με την παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά κατά μέσο όρο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου αυτή της προβιομηχανικής εποχής.

«Το κλίμα μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο επικεφαλής του WMΟ Πέτερι Τάαλας. «Η ζέστη που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου που οφείλονται στον άνθρωπο θα ζεσταίνει τον πλανήτη για πολλές γενιές στο μέλλον. Η άνοδος του επιπέδου των θαλασσών, η ζέστη και η οξίνιση των ωκεανών θα συνεχιστούν για πολλές εκατοντάδες χρόνια αν δεν βρεθούν τρόποι να εξαλειφθεί ο άνθρακας από την ατμόσφαιρα», πρόσθεσε. Υπερθέρμανση Οι τέσσερις δείκτες- κλειδί της κλιματικής αλλαγής «συνθέτουν μια εικόνα ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται», σημειώνει η έκθεση. Η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου έσπασε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2020, με το διοξείδιο του άνθρακα να φτάνει τα 413,2 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) παγκοσμίως, αύξηση 149% σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα εξακολούθησαν να αυξάνουν το 2021 και στις αρχές του 2022. Εξάλλου και το μέσο επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε για να φτάσει το 2021 σε νέο ρεκόρ, αφού αυξανόταν κατά μέσο όρο 4,5 χιλιοστόμετρα ετησίως από το 2013 ως το 2021. Η θερμοκρασία των ωκεανών επίσης ανέβηκε, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι και ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2020. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η τρύπα στο στρώμα του όζοντος στην Ανταρκτική είναι «εξαιρετικά βαθιά και εκτεταμένη», φτάνοντας τα 24,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2021. Ο Γκουτέρες πρότεινε πέντε δράσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: «να τερματιστούν οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να καταργηθεί η γραφειοκρατία, να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός πρώτων υλών για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να χαρακτηριστούν αυτές οι τεχνολογίες παγκόσμια, δημόσια αγαθά, διαθέσιμα ελεύθερα.

Πηγή: https://twitter.com/WMO

 

Εξι ελληνικές πόλεις στο Πρόγραμμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030»

Bildschirmfoto 2022 02 19 um 09.10.49

Εξι ελληνικές πόλεις η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι 6 ελληνικές πόλεις, εντασσόμενες στο Πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια τον στόχο της κλιματική ουδετερότητας, – δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη – αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη. Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και να υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται εντατικά για τον στόχο αυτόν και σε συνεργασία με τo EU Mission Board προετοίμασε τις περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από τον Απρίλιο του 2020. Σημειώνεται ότι είχαν υποβληθεί 22 αξιόλογες αιτήσεις από ελληνικούς Δήμους / Φορείς Σύμπραξης Δήμων οι περισσότεροι εκ των οποίων συνάψει τον Ιανουάριο του 2022 Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030» με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας ταυτόχρονα από την πανδημία του κορωνοϊού. Τελικός στόχος της Ευρωπαϊκής Αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Η πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 θα λάβει συνολική χρηματοδότηση 360 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe της περιόδου 2022-23, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι δράσεις καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Οι δράσεις αυτές θα αφορούν πολλαπλούς τομείς, όπως η καθαρή κινητικότητα, η ενεργειακή απόδοση κι ο πράσινος αστικός σχεδιασμός. Επιπλέον θα προσφερθούν δυνατότητες ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και ανάπτυξης συνεργασιών στο πλαίσιο άλλων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ

Στο δίλημμα CNG ή LNG η απάντηση είναι περισσότερη εξοικονόμηση

revma energeia

Η Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ήταν το σχέδιο RepowerEU το οποίο παρουσίασε αρκετές θέσεις για αντιμετώπιση σε βραχυχρόνιο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του προβλήματος της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Η ραγδαία αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, που ξεκίνησε ουσιαστικά σαν κρίση του φυσικού αερίου εδώ και 8 μήνες περίπου και εντάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει φέρει και αρκετές χώρες σε ενεργειακά αδιέξοδα. Οι χώρες φυσικά που είναι πιο ευάλωτες είναι αυτές που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, αυτές που δεν έχουν πολλές εναλλακτικές συνδεδεμένες στο ενεργειακό τους σύστημα και αυτές που δεν έχουν ολοκληρωμένο (ή κανέναν απολύτως) σχεδιασμό ανθεκτικότητας της οικονομίας. Μία τέτοια χώρα ακριβώς είναι και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ήταν το σχέδιο RepowerEU το οποίο παρουσίασε αρκετές θέσεις για αντιμετώπιση σε βραχυχρόνιο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του προβλήματος της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Το βασικό όμως που φάνηκε και σε αυτό το σχέδιο είναι ότι όλες οι λύσεις που προκρίνονται, είναι στο επίπεδο της προσφοράς ενέργειας, όπως με την αλλαγή προμηθευτών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία σε LNG από άλλες χώρες, η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αντίθετα, στο επίπεδο της ζήτησης φάνηκε ότι και πάλι δε δόθηκε η δέουσα σημασία και παρουσιάστηκε σαν συμπληρωματικό μέτρο, ενώ θα έπρεπε να είναι το πρωτεύον. Ο λόγος είναι απλός: το αυξημένο κόστος στα νοικοκυριά και τα οικονομικά αδιέξοδα οφείλονται στη χρήση ενέργειας και στις υψηλές τιμές, οπότε αν μειώνονταν διαρθρωτικά η ζήτηση (χωρίς να μειωθεί το επίπεδο των ενεργειακών υπηρεσιών), σίγουρα δε θα χρειαζόταν και η αύξηση της εισαγόμενης ποσότητας, επομένως και το συνολικότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα μειωνόταν. Όλα τα σενάρια πια (όπως και οι πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνής Επιτροπής Ενέργειας και του IPCC) δείχνουν περίτρανα ότι ο οικονομικότερος τρόπος να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην οικονομία είναι μέσω των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης με αρνητικό, πολλές φορές, κόστος σε σχέση με τις άλλες επενδύσεις που σχεδιάζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι φιλόδοξοι και αναγκαίοι Ευρωπαϊκοί στόχοι για κλιματική ουδετερότητα θα πρέπει να παίξουν πρωτεύον ρόλο.

Για να πετύχουμε μάλιστα τους στόχους του πακέτου Fit-for-55 σαν Ευρώπη, θα πρέπει οι στόχοι των ΑΠΕ, της μείωσης ορυκτού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και στη θέρμανση, και της ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια να ισχυροποιηθούν και να γίνουν απόλυτα δεσμευτικοί. Αντί για αυτό όμως, αρκετά κράτη μέλη δράττονται της ευκαιρίας, όπως και η Ελλάδα, να αγνοήσουν το ρόλο της ρύθμισης της ζήτησης και να παραμερίσουν – ή έστω να αιτηθούν παράταση των στόχων – και να δαπανήσουν τεράστια ποσά στην προσφορά με κύριο γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία στο μεγαλύτερό της κομμάτι θα εξασφαλιστεί και πάλι από ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ενδιαφέρον για οικονομικά ασύμφορους αγωγούς και εξορύξεις ξαναφουντώνει ακόμα και στην Ελλάδα, και η χώρα είναι έτοιμη να θυσιάσει την πράσινη μετάβαση προς ένα μοντέλο πλήρους εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Η συσσώρευση δημόσιου κόστους από το άνοιγμα και κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων (όπως επιτάσσεται τώρα) καθώς και της Πτολεμαϊδας V με το κόστος των 2 δις Ευρώ για λίγα χρόνια ακόμα πριν μετατραπεί με νέο κόστος σε μονάδα φυσικού αερίου σίγουρα δεν αποτελεί σταθερή γραμμή ενός κράτους. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελληνική ενεργειακή αγορά, όπως με τον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας που θα έπρεπε να επιτρέπει και μεγαλύτερη συμμετοχή διμερών συμφωνιών για μείωση τιμών (καθότι και ο αριθμός των παικτών δεν επιτρέπει τη λειτουργία μιας πραγματικής χρηματιστηριακής αγοράς), όπως επίσης και οι ταχύτερες επενδύσεις σε ΑΠΕ, θα έπρεπε να αποτελούν στόχο σε συνάφεια με τη ρύθμιση της ζήτησης.

Η διαχείριση της ζήτησης και η αντίστοιχη μείωσή της μέσω δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης έχει μείνει αρκετά πίσω.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα του 2018 ενώ σε λίγους μήνες ξεκινάει και νέα Οδηγία με νέους υψηλότερους στόχους. Ενδεικτικό είναι ότι η χώρα αργεί υπερβολικά στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης (πχ. ακόμα και το τελευταίο Εξοικονομώ διαφημιζόταν από τον Μάρτιο του 21 και τελικά ξεκίνησε τον Δεκέμβριο εν μέσω του peak του COVID19 και όταν το κόστος των υλικών είχε ήδη αυξηθεί από τον πληθωρισμό). Αντίστοιχη ιστορία και για τα αλλα προγράμματα που προαναγγέλονται χωρίς τελικά να υλοποιούνται (πχ. οι φοροαπαλλαγές για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που τελικά έμεινε μόνο στην εργασία και όχι στα υλικά κοκ). Επιπλέον, η Ελλάδα δε θα έχει πιάσει τους στόχους της περιόδου 2014-2020 για ενεργειακή εξοικονόμηση καθότι δεν υλοποίησε τα προγράμματα που είχε υποσχεθεί, ενώ ακόμα και το 2021 είναι αμφίβολο αν 60.000 κατοικίες δέχτηκαν ριζική αναβάθμιση… Αντίθετα, ήδη δαπανήθηκαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, χωρίς ουσιαστικά να λύνουν το πρόβλημα. Από την αρχή της κρίσης (Αύγουστος 2021), η χώρα είχε αρκετό χρονικό περιθώριο για να υλοποιήσει στοχευμένα μέτρα διαρθρωτικών σύντομων λύσεων ενεργειακών παρεμβάσεων στα ευάλωτα νοικοκυριά. Ένα είναι σίγουρο: Όσο και να θέλει η ελληνική πλευρά να μιλάει για πρόσκαιρο φαινόμενο, προφανώς είχε άγνοια των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας που δείχνουν αύξηση των τιμών σταθερά έως το 2050 (ίσως με μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις) άρα προετοιμασία έπρεπε να είχε γίνει. Η διαχείριση της ζήτησης είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση, και το δυναμικό στην Ελλάδα είναι τεράστιο (για να μην αναφέρουμε και την ευκαιρία πραγματικής εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων). Τελικά, η άποψη ότι δεν προλαβαίνουμε για εξοικονόμηση ενέργειας τώρα, αλλά προλαβαίνουμε για εξορύξεις και γεωτρήσεις, είναι αν μη τι άλλω, ανεδαφική και εντελώς παραπλανητική.

Πηγή: ETERON

 

«Σοκαριστική» μέτρηση του μποζονίου W σε αμερικανικό επιταχυντή μπορεί να φέρει επανάσταση στη Φυσική

w08 95636fermilab

Μετά από δέκα χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντή Fermilab του υπουργείου Ενέργειας στο Ιλινόις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν την πιο ακριβή έως τώρα μέτρηση της μάζας του μποζονίου W, ενός από τα θεμελιώδη υποατομικά σωματίδια. Η μέτρηση έχει διπλάσια ακρίβεια από την προηγούμενη καλύτερη μέτρηση, αλλά χαρακτηρίστηκε απρόσμενα «σοκαριστική», επειδή διαφέρει – είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 0,1% – από αυτό που προβλέπει η κυρίαρχη θεωρία από τη δεκαετία του 1970, το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) της σωματιδιακής Φυσικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην παγκόσμια κοινότητα των φυσικών και να ακούγονται – για μία ακόμη φορά – εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν σημαντικές αναθεωρήσεις, ίσως και μια πραγματική επιστημονική επανάσταση σχετικά με τον τρόπο που βλέπουμε την ύλη και το σύμπαν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πειραματικό σωματιδιακό φυσικό Ασουτός Κοτγουάλ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι αν η μέτρηση της μάζας του μποζονίου W επιβεβαιωθεί, τότε πιθανότατα θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στο Καθιερωμένο Πρότυπο ή ακόμη και επεκτάσεις του σε νέες κατευθύνσεις. Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μετρήσεις από άλλο επιστημονικό πείραμα για να φωτίσουν περισσότερο το ζήτημα. Το μποζόνιο W, που ανακαλύφθηκε το 1983, είναι «αγγελιοφόρος» ή φορέας της ασθενούς πυρηνικής δύναμης και ευθύνεται (μαζί με το «ξαδερφάκι» του, το μποζόνιο Ζ) για τις περισσότερες πυρηνικές διαδικασίες, όπως μέσα στον Ήλιο ή κατά τη διάσπαση των σωματιδίων. Η μάζα του είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός πρωτονίου. Με βάση τη νέα μέτρηση, είναι 80,433 MeV (μεγαηλεκτρονιοβόλτ), με περιθώριο σφάλματος μόλις συν/πλην 9,4 MeV. Η προηγούμενη καλύτερη μέτρησή του ήταν από το πείραμα ATLAS του CERN (80,370 MeV με περιθώριο σφάλματος συν/πλην 19 MeV). Η θεωρητική πρόβλεψη είναι για μάζα 80,357 MeV.

Ο εκπρόσωπος των ερευνητών καθηγητής Ντέηβιντ Τόμπακ του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας χαρακτήρισε «σοκαριστικά» τα ευρήματα και δήλωσε στο BBC ότι «αν επιβεβαιωθούν από άλλα πειράματα, ο κόσμος πρόκειται να δείχνει διαφορετικός. Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβολή παραδείγματος. Η ελπίδα είναι ότι ίσως αυτό το αποτέλεσμα πρόκειται να είναι αυτό που τελικά θα σπάσει το φράγμα». Ο άλλος εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινοπραξίας καθηγητής Τζόρτζιο Κιαρέλι του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν είδαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. «Κανένας δεν το περίμενε. Νομίζαμε ότι κάναμε κάτι λάθος», είπε, αλλά παρά τις προσπάθειές τους στη συνέχεια, δεν βρήκαν κάποιο σφάλμα. Παρά τη μακροβιότητα του, το Καθιερωμένο Πρότυπο δεν μπορεί να εξηγήσει βασικά πράγματα στο σύμπαν, όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Γι’ αυτό πολλοί επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι είναι ανεπαρκές ως σφαιρική περιγραφή της φύσης, όμως δεν έχουν ακόμη βρει τον δρόμο προς μια Νέα Φυσική, καθώς αναζητούνται νέα σωματίδια και νέες δυνάμεις. Όλα τα μάτια στρέφονται πλέον προς τον μεγάλο επιταχυντή (LHC) του CERN στην Ευρώπη, ο οποίος πρόκειται να επαναλειτουργήσει μετά από τριετή συντήρηση και αναβάθμιση.

Το 99% των ανθρώπων αναπνέει μολυσμένο αέρα

delhi molinsi

4,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα που ξεπερνά τα διεθνώς εγκεκριμένα όρια, με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, δήλωσαν ιατροί επιστήμονες του ΟΗΕ, παράλληλα με την έκθεση του οργανισμού για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Σημειώνοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες από τις επιβλαβείς εκπομπές που συνδέονται με οξεία και χρόνια ασθένεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) ζήτησε απτά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης τους. Η υπηρεσία του ΟΗΕ προέτρεψε επίσης περισσότερες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σημαντικές αναθεωρήσεις στους δείκτες ποιότητας του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων -γνωστά ως PM2.5- που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μαζί με το διοξείδιο του αζώτου (NO2), ένα άλλο κοινό αστικό ρύπων και πρόδρομων σωματιδίων και του όζοντος.

Χαμηλότερο επίπεδο

«Έχει αναγνωριστεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως », δήλωσε η Δρ. Sophie Gumy, Τεχνική Υπεύθυνη στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ. «Έτσι, με όλα τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει τα τελευταία 15 χρόνια από την τελευταία ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ, οι περισσότερες από τις τιμές των επιπέδων των κατευθυντήριων γραμμών έχουν μειωθεί . Έτσι (για) τα σωματίδια έχει μειωθεί κατά δύο, και για το διοξείδιο του αζώτου έχει μειωθεί κατά τέσσερις». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη έκθεση σε ανθυγιεινά επίπεδα σωματιδίων σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά τα πρότυπα διοξειδίου του αζώτου «είναι διαφορετικά, παρουσιάζοντας μικρότερη διαφορά μεταξύ χωρών υψηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Αόρατος κίνδυνος

Τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπλέον των 3,8 εκατομμυρίων των οποίων οι θάνατοι συνδέονται με τον οικιακό καπνό που παράγεται από ρυπογόνες σόμπες και καύσιμα. Και με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση του ΠΟΥ για τα διαθέσιμα δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το 80 τοις εκατό των αστικών περιοχών του κόσμου, δείχνει ότι σχεδόν κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, πνευμονοπάθειας, καρκίνου και πνευμονίας. Όσο καταθλιπτική και επικίνδυνη κι αν είναι αυτή η κατάσταση, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ επιμένει ότι η δυναμική αυξάνεται για καλύτερη ποιότητα αέρα παντού την τελευταία δεκαετία. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι περισσότερες από 6.000 πόλεις σε 117 χώρες παρακολουθούν τώρα την ποιότητα του αέρα , σε σύγκριση με 1.100 πόλεις σε 91 χώρες πριν από μια δεκαετία. Η επίτευξη καθαρότερου αέρα είναι επίσης ένας από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών του ΟΗΕ έχουν εγκρίνει ψηφίσματα που καλούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία του αέρα γεμάτο αιθαλομίχλη.

Ψηφιοποίηση, αξία για το μέλλον

1 REFR40 1 22 696x432

Είμαστε ολοένα και περισσότερο συνδεδεμένοι, και μαζί μας οι τεχνολογικές λύσεις που επιβλέπουν τις εγκαταστάσεις και τις διεργασίες. Ξεκινώντας από το Διαδίκτυο, όλο και πιο συχνά το Διαδίκτυο θα είναι ένα επίκαιρο θέμα, όρος που περιγράφει έναν κόσμο όπου δισεκατομμύρια αντικείμενα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για την ανίχνευση της μέτρησης και την αξιολόγηση της κατάστασής τους. Όλα συνδέονται σε δημόσια ή ιδιωτικά δίκτυα χρησιμοποιώντας τυπικά και ιδιόκτητα πρωτόκολλα. Δισεκατομμύρια συνδεδεμένα στοιχεία, ικανά να συλλέγουν δεδομένα που μπορούν να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να μετατραπούν σε πληροφορίες και, στη συνέχεια, σε υπηρεσίες. Συμβαίνει σε πολλαπλούς τομείς, συμβαίνει και στην ψύξη. Συμβαίνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός επικρατεί όλο και περισσότερο, επίσης στον κόσμο της ψύξης. Ωστόσο, τι σημαίνει αυτό; Ποιες δυνατότητες και πολυπλοκότητες προβλέπει; Δοκιμάσαμε να δώσουμε απαντήσεις, παραδείγματα και τροφή για σκέψη σε αυτά τα ερωτήματα κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης «Ψηφιοποίηση για το μέλλον της ψυχρής αλυσίδας» που πραγματοποιήθηκε στο Refrigera.

Όλα συνδέονται: ψηφιοποίηση και αλλαγές στις απαιτήσεις
Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών, από το IoT έως το Big Data Analytics, από το τηλεχειριστήριο έως την προγνωστική συντήρηση και έως τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους καινοτομίας στην ψυχρή αλυσίδα στο πεδίο διανομής. Ωστόσο, δεν είναι καινοτομίες από ορισμένες απόψεις. «Η απομακρυσμένη παρακολούθηση της εμπορικής ψύξης υπήρχε τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και γινόταν με σχετικά απλές ηλεκτρονικές τεχνολογίες», εξηγεί η Vitali, Aftersales manager της Epta. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τεχνολογική εξέλιξη, οι υψηλότερες απαιτήσεις των παικτών «και των ψυκτικών μονάδων» και των εξαρτημάτων για διασύνδεση και επικοινωνία ολοένα και περισσότερων πληροφοριών –προσθέτει η Vitali– Στην πραγματικότητα, η τεχνολογική εξέλιξη επιδιώκει την κατεύθυνση της συνδεσιμότητας του προϊόντος, Ένα παράδειγμα δίνει η Tetra Pak με τα «Συνδεδεμένα πακέτα». Κυκλοφόρησαν το 2019, σήμερα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια, επισημαίνονται με έναν μόνο ψηφιακό γραμμωτό κώδικα, μετατρέποντας τα πακέτα σε διανύσματα δεδομένων. Αυτή η ψηφιοποίηση επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα από άκρο σε άκρο για τους παραγωγούς, μεγαλύτερη διαφάνεια της αλυσίδας παροχής για τους μεταπωλητές και την πρόσβαση στις πληροφορίες για τους καταναλωτές.

Η τάση γίνεται ακραία: «Αν μόλις πριν από λίγα χρόνια η παρακολούθηση αφορούσε τις πιο σημαντικές μονάδες σε απόσταση BOD και logistics, σήμερα έχει προκύψει η απαίτηση από πελάτες που ζητούν τη δυνατότητα να έχουν περισσότερες πληροφορίες για πιο απλά προϊόντα». Ένα παράδειγμα είναι το τυπικό κινητό plug-in τροφίμων και ποτών όπου είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν βασικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία, αλλά και η γεωγραφική θέση, με άλλα λόγια η ακριβής γεωγραφική θέση όπου είναι εγκατεστημένος ένας συγκεκριμένος μετρητής, ο αριθμός ανοίγματος και άλλα . «Ως εκ τούτου, το προϊόν εξελίσσεται, για να συνδέεται όλο και περισσότερο και να επικοινωνεί όλο και περισσότερες πληροφορίες, επίσης εκείνες που φαινόταν ελάχιστα σχετικές πριν από λίγο».

Ψηφιακός μετασχηματισμός: η σημασία των δεδομένων και της διαχείρισης αλλαγών
Όταν μπορούμε να έχουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, που παράγονται από συσκευές, τι μπορούμε να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε διαδικασίες και μοντέλα που επιτρέπουν την ανίχνευση δεδομένων και την παρέμβαση όπου χρειάζεται; «Δεδομένου ότι σήμερα και στο μέλλον η έννοια των δεδομένων θα είναι απολύτως στρατηγική, η τεχνολογία είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να παραμερίσει ένα καθαρά οργανωτικό ζήτημα. Η διαχείριση της αλλαγής, δηλαδή η ικανότητα διαχείρισης και εκπαίδευσης των ανθρώπων για την αλλαγή και τη χρήση της σωστής τεχνολογίας, καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία ενός έργου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο οι διαδικασίες να είναι μετρήσιμες. Εξ ου και η σημασία των δεδομένων», δήλωσε ο Sergio Scornavacca, διευθυντής βιομηχανικής αγοράς και επικεφαλής στη Βόρεια Ιταλία της Minsait, της διεθνούς πραγματικότητας που ειδικεύεται στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Πληροφορική. «Ωστόσο, δεν χρειαζόμαστε Big Data, αλλά Value Data, με άλλα λόγια αυτά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά». Ως προς αυτό, η έννοια της παρακολούθησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (RTDM) είναι υποδειγματική. Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ένας διαχειριστής μπορεί να εξετάσει, να αξιολογήσει και να τροποποιήσει την προσθήκη, την ακύρωση, την τροποποίηση και τη χρήση δεδομένων σε ένα λογισμικό, μια βάση δεδομένων ή ένα σύστημα. Επιτρέπει στους διαχειριστές δεδομένων να ελέγχουν τις διαδικασίες και τις συνολικές λειτουργίες που εκτελούνται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ή ενώ συμβαίνουν, μέσω γραφημάτων και ράβδων σε μια κεντρική διεπαφή/πίνακα εργαλείων. «Σε αυτή την περίπτωση, δύο κατηγορίες δεδομένων αποκτούν σημασία: τα περιβαλλοντικά δεδομένα, σχετικά με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία ή η υγρασία, και τα συναλλακτικά, αυτά που εκτελούνται κατά μήκος της ψυχρής αλυσίδας». Τα δεδομένα συναλλαγών αναφέρονται στις συναλλαγές του οργανισμού και περιλαμβάνουν τα δεδομένα που συλλέγονται, για παράδειγμα, όταν ένα προϊόν πωλείται ή αγοράζεται. 
«Η σημαντική πτυχή (για την οποία φροντίζουμε) είναι να επιτύχουμε την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων, κάτι που ενεργοποιείται από τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης και Βαθιάς Μάθησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βοηθάμε τους οργανισμούς να εντοπίσουν κάποια προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν καλύτερα αυτά τα δεδομένα, πτυχή που περιλαμβάνεται στο θέμα της κυβερνοασφάλειας».

Copyright © Ψυγείο και Κλιματιστικό          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση