ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Πως διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά

Παραμύθια Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Παραμύθια Εικόνες |  Depositphotos®

 

Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Τα παραμύθια παραδοσιακά ξεκινούν με το υποσχόμενο “Μια φορά κι έναν καιρό” και τελειώνουν με το αισιόδοξο “Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Ανάμεσα στα δύο υπάρχει ένα πλήθος από νοήματα, μηνύματα και οφέλη για τον μικρό αναγνώστη.

 

Για την αφήγηση μιας ιστορίας στο παιδί έχουμε τις εξής δύο εναλλακτικές επιλογές:

  • την προφορική αφήγηση: είναι η διήγηση παραδοσιακής, λόγιας ή αυτοσχέδιας ιστορίας χωρίς την παρουσία βιβλίου,
  • την μεγαλόφωνη ανάγνωση: είναι η ανάγνωση του βιβλίου, έτσι ώστε να ακούγεται με δυνατή φωνή.

 

Η τέχνη της αφήγησης

Μια αφήγηση γίνεται ιδιαίτερη με την αγάπη και την τρυφερότητα του αφηγητή. Ακόμα και στην περίπτωση που το παραμύθι μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό και να προκαλεί φόβο στο παιδί, με την αγάπη και την τρυφερότητα όλα θα ξεπεραστούν και θα “ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”.

 

Πως διαβάζουμε ή αφηγούμαστε παραμύθια στα παιδιά

  • Ζούμε τη χαρά, το φόβο, την ανασφάλεια και τον ενθουσιασμό κάθε ήρωα, καλού ή κακού. Με την ταύτιση αυτή, τα ίδια συναισθήματα θα μεταδίδονται και στον ακροατή.
  • Είναι σημαντικό να έχουμε διαβάσει μόνοι μας από πριν το παραμύθι προτού ξεκινήσουμε την αφήγηση.
  • Διαλέγουμε ειδικό χρόνο και τόπο. Μια γωνιά απόλυτα ήσυχη και μισοσκοτεινή. Μια στιγμή της ημέρας, ήρεμη. Καθιερώνουμε τον τόπο και τον χρόνο της αφήγησης ή της ανάγνωσης. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά λατρεύουν την επανάληψη.
  • Μετά την αφήγηση σιωπούμε. Μόνο στη σιωπή μπορεί να δράσει το ίδιο το παραμύθι και τα σύμβολά του, η ενίσχυση της σχέσης γονέα- παιδιού, η τρυφερότητα της αφήγησης.

 

Η ώρα του παραμυθιού

Το παραμύθι και η ανάγνωσή του πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας προγράμματος με το παιδί. Πρέπει να υπάρχει η ώρα του παραμυθιού. Είναι η ώρα που μετατρέπεται σε σύμβολο κάθε καλό και κακό συμβάν της ημέρας, η ώρα της αναπόλησης, της ψύχραιμης αναφοράς. Συνήθως οι πιο κατάλληλες ώρες για ανάγνωση ή αφήγηση είναι οι απογευματινές ή οι βραδινές πριν τον ύπνο.

 

Η επιλογή του παραμυθιού

Δεν επιλέγουμε ποτέ ένα παραμύθι επειδή αρέσει σε εμάς, επειδή διαφημίζεται ή έχει γίνει της μόδας. Η επιλογή πρέπει να γίνει από κοινού με το παιδί. Έτσι, και το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό αλλά θα καλλιεργείται και η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού.

 

Τα οφέλη του παραμυθιού

  • Διασκέδαση: Το παιδί μαθαίνει από μικρό πως μπορεί μέσα από την όμορφη και ευφάνταστη χρήση του λόγου να λαμβάνει απόλαυση και να διασκεδάζει.
  • Άγχη και φοβίες: Μέσα από την πλοκή του παραμυθιού και συνήθως την μάχη μεταξύ καλού και κακού, το παιδί διαβεβαιώνεται πως ακόμα και οι πιο μικροί και ασήμαντοι μπορούν με βοήθεια και σωστή δράση να αντιμετωπίσουν ακόμα και τους …δράκους.
  • Οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης: Ο ήρωας ή η ηρωίδα μέσα από περιπέτειες ή και σφάλματα, ακολουθούν τα απαραίτητα στάδια για την ψυχική ολοκλήρωση. Μέσω αυτών, οδηγείται και το παιδί με τη σειρά του στην δική του ψυχική ολοκλήρωση.
  • Φαντασία: Το παραμύθι, με τις λίγες λέξεις του και τα σύμβολά του χωρίς πολλές εικόνες και ήχους, αναπτύσσει την μυθοπλαστική και εικονοπλαστική ικανότητα των παιδιών.
  • Σχέση γονέα-παιδιού: Μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού λέγονται πράγματα που το παιδί θα δίσταζε πιθανόν να εκφράσει. Αποδεικνύεται πως ο γονιός μπορεί να αποδεχτεί και να κατανοήσει κάθε φόβο ή ενθουσιασμό του παιδιού του.
  • Αξίες: Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη του στις ηθικές και τις κοινωνικές αξίες.

 

 

Πηγη: Δρ. Στέλιος Πελασγός (ιστορητής, παιδαγωγός, συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου Κοζάνης.