Ο Μάρτης στο Νηπιαγωγείο μας!

0

Συγγραφέας: ΚΕΛΙΟΥΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 31-03-2025

 

“Μάρτης είναι, νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει…”pantomima

 

Ο Μάρτης μάς βρήκε με το κλείσιμο των Αποκριών και το πέταγμα του χαρταετού! Τα παιδιά περιέγραψαν πού πήγαν και τι έφαγαν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ συζητήσαμε γιατί κάποιοι κατάφεραν να πετάξουν χαρταετό και άλλοι όχι λόγω της βροχής. Μια μαθήτρια μάς θύμισε ότι “ο Μάρτης νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει”, και έτσι γνωρίσαμε τα διαφορετικά ονόματα του μήνα μέσα από παντομίμα.

Μάθαμε τα κάλαντα της Άνοιξης και τα δραματοποιήσαμε! Συζητήσαμε για τα χελιδόνια και το έθιμο του “Μάρτη”, το βραχιολάκι που φοράμε στον καρπό. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για τα βραχιολάκια – Μάρτη που μας δώρισαν. Καλωσορίσαμε την Άνοιξη, γνωρίσαμε τους μήνες της.

 

Μια μέρα ήρθε στην τάξη μας ένα κλαδάκι αμυγδαλιάς. AmygdaliaΠαρατηρήσαμε τα άνθη του, ονομάσαμε τα μέρη του, το ζωγραφίσαμε και μάθαμε τον μύθο της Αμυγδαλιάς στα ελληνικά και στα αγγλικά, τον οποίο και δραματοποιήσαμε.

Μια ξεχωριστή επίσκεψη μάς περίμενε! Η κυρία Ξανθή μάς διάβασε παραμύθια για το bullying και δημιουργήσαμε μια ομαδική εργασία κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Ξεκινήσαμε επίσης το Εργαστήριο Δεξιοτήτων STEAM με θέμα το ηλιακό σύστημα (θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο γι’ αυτό!).

Μια ξεχωριστή επίσκεψη μάς περίμενε! Η κυρία Ξανθή μάς διάβασε παραμύθια για το bullying και δημιουργήσαμε μια ομαδική εργασία κατά του σχολικού εκφοβισμού.

 

 

25η Μαρτίου: Διπλή γιορτή!

Ασχοληθήκαμε με την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Eyzvnaw

 

 

🔹 Ανοίξαμε το σεντούκι του 1821 και γνωρίσαμε τον Εύζωνα Θεόδωρο, ο οποίος μάς έκανε να αναρωτηθούμε γιατί φοράμε διαφορετικά ρούχα από εκείνον. Μάθαμε τους συμβολισμούς της στολής του και ντυθήκαμε κι εμείς Εύζωνες! Παίξαμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αντιστοίχισης λέξεων με ρούχα.

 

 

 

 

Kryfo sxoleio🔹 Ο Θεόδωρος μας είπε πως πήγαινε σχολείο βράδυ και αναρωτηθήκαμε γιατί! Μέσα από εικόνες και συζήτηση, μάθαμε για το κρυφό σκολειό, τους φόβους των παιδιών τότε και το τραγούδι “Φεγγαράκι μου λαμπρό”. Μεταμορφώσαμε κι εμείς το σπιτάκι της τάξης μας σε εκκλησία και δοκιμάσαμε να φτάσουμε εκεί χωρίς να μας δουν οι Τούρκοι!

 

🔹 Δραματοποιήσαμε το παιδομάζωμα και καταλάβαμε πόσο δύσκολο ήταν για τα παιδιά της εποχής. Ανακαλύψαμε ότι οι οικογένειες τότε πάντρευαν τα παιδιά από μικρά για να τα προστατεύσουν.

 

🔹 Αναρωτηθήκαμε: “Και οι γυναίκες; Τι έκαναν τότε;” Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821”, είδαμε την ιστορία των σημαιών και μάθαμε πως οι γυναίκες έραβαν σημαίες, μαγείρευαν, όργωναν, αλλά και πολεμούσαν!

 

🔹 Μάθαμε για τη Φιλική Εταιρεία και δώσαμε κι εμείς τον δικό μας μυστικό όρκο!

Agio layra

 

 

🔹 Ταξιδέψαμε στη φαντασία μας μέχρι την Αγία Λαύρα, όπου παρακολουθήσαμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να σηκώνει το λάβαρο και να λέει “Ελευθερία ή Θάνατος”. Παρατηρήσαμε πως το σύνθημα αυτό αποτυπώνεται στη σημαία μας μέσα από τις συλλαβές των λέξεων!

 

 

 

 

choros zaloggoy

 

 

🔹 Γνωρίσαμε τους αγωνιστές της Επανάστασης, άντρες και γυναίκες, που πολέμησαν στη στεριά και στη θάλασσα. Μιλήσαμε για τις Σουλιώτισσες που προτίμησαν τον θάνατο, τραγουδώντας το “Έχε γεια καημένε κόσμε”, και αναρωτηθήκαμε τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους.

 

 

 

 

🔹 Μάθαμε τραγούδια και χορούς της εποχής και τα παρουσιάσαμε στη γιορτή μας!

Μία μικρή γεύση από τις γιορτούλες μας…

giorth agiorth bgiorth 2giorth1

🔹 Στο τέλος, βρήκαμε στο σεντούκι έναν κρίνο και μια εικόνα του Ευαγγελισμού. Συζητήσαμε για το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου στην Παναγία, το διαβάσαμε από ένα βιβλίο και το δραματοποιήσαμε με τον δικό μας τρόπο.

eyaggelismos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση