Το νηπιαγωγείο μας για πρώτη φορά συμμετέχει σε e-twinning έργο, ως δημιουργός αυτού.
Mε αφορμή την Ευρωπαική Εβδομάδα Κώδικα, τον Οκτώβριο του 2021, το 9ο ΝΓ Περάματος συζητάει πρόταση για δημιουργία συνεργατικού έργου και κάνει πρόσκληση συμμετοχής, αρχικά στο προσωπικό του νηπιαγωγείου και εν συνεχεία στο 17ο ΝΓ Κερατσινίου, στο 2 ΝΓ Μάνδρας, στο 27 ΝΓ Πειραιά, στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Καθαρής Δημήτρη Λιπέρτη, στη Λάρνακα της Κύπρου.
Οι εκπαιδευτικοί που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και συνεργάστηκαν στο etwinning έργο μας , το οποίο ονομάσαμε “Pixel-mania” είναι οι ακόλουθοι:
9ο ΝΓ Περάματος
Α τμήμα και Ολοήμερο
Σοφία Μανοπούλου (ως διαχειρίστρια), Ευγενία Τσούτσουρα, Σπυριδούλα Τεγκελίδου
17ο ΝΓ Κερατσινίου
Ευγενία Βάσσου (ως διαχειρίστρια)
2 ΝΓ Μάνδρας
Μαρία Λίγγου
27ο ΝΓ Πειραιά
Μαρία Σαμαντά
Δημόσιο Νηπιαγωγείο Καθαρής Δημήτρη Λιπέρτη, Κύπρος
Χριστίνα Κούκου
Bέβαια δεν νοείται συνεργατική δράση etwinning χωρίς μαθητές, για ευνόητους λόγους όμως δεν επιτρέπεται να αναφερθούν τα ονόματα των παιδιών.
Το έργο μας ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου και προηγήθηκαν πολλαπλές διαδικτυακές, τηλεφωνικές, ηλεκτρονικές συναντήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών του έργου, προτού διοργανωθεί η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείωνκαι γενικότερα προκειμένου να οργανωθεί το έργο. Οι μαθητές των 5 συνεργαζόμενων σχολείων σε on line μετάδοση, μέσα από την σχολική τους τάξη, γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Εμφανίστηκαν στην κάμερα, πήραν το λόγο και είπαν το όνομα τους κι έναν χαιρετισμό στους νέους τους φίλους. Η δεύτερη συναντηση μας ορίστηκε να γίνει λίγο πριν κλείσουμε για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ήταν μια διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη γιορτή, όπου κάθε σχολείο είχε και κάτι να παρουσιάσει στους νέους του φίλους.
Το etwinning έργο μας, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορα web2 εργαλεία. Ένα από αυτά ήταν και το GIF-MANIA, με το οποίο όλα τα σχολεία δημιούργησαν το λογότυπο του σχολείου τους. Διάλεξαν μια φιγούρα, μέσα από τη εφαρμογή και συμμετέχοντας σε προαναγνωστική κια προγραφική άσκηση, έγραψαν το όνομα του σχολείου τους και δημιούργησαν μια κινούμενη εικόνα.
Τα νηπιάκια μου διάλεξαν το παραπάνω λαγουδάκι. Προτάθηκε τότε στην ομάδα των εκπαιδευτικών να δημιουργήσει κάθε σχολείο ένα καπέλο του etwinning, στολισμένο με τους ήρωες από τις κινούμενες εικόνες των 5 σχολείων.
Τα καπέλα μας
Στην επόμενη διαδικτυακή μας συνάντηση δεσμευτήκαμε ότι θα φοράμε τα pixel-mania καπέλα μας!!!
Πριν αρχίσουν οι μαθητές να ασχολούνται με τα Pixels, γνώρισαν τι είναι και πως δημιουργούνται οι qr codes. Mέσα από συζήτηση στην ολομέλεια υπήρξε η παραδοχή ότι πλέον συναντάμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα μας qr codes, αφού υπάρχουν πάνω στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Υπάρχουν στα προϊόντα που ψωνίζουμε από τα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν στα εστιατόρια και στις καφετέριες πάνω στα τραπέζια.
Προκειμένου λοιπόν να αφυπνίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών αποστολή κάθε σχολείου ήταν να δημιουργήσει το δικό του qr code στον οποίο θα κρύβεται ένα μήνυμα προς τους φίλους τους, προς τα άλλα συνεργαζόμενα σχολεία. Αξιοποιήθηκε το web 2 εργαλείο goqr.me. Οι κώδικες αναρτήθηκαν από τις εκπαιδευτικούς στο twinspace του έργου και από εκεί όλα τα τμήματα σκανάραν τα μηνύματα για να τα διαβάσουν.
Μπορείτε να σαρώσετε κι εσύ με το κινητό ή το τάμπλετ σας για να διαβάσετε το μήνυμα που έγραψαν οι μαθητές του Α τμήματος προς τους εταίρους τους.
Και ξεκινάει η ουσιαστική δράση μας γνωρίzoντας πρώτα τα Pixels. Μεγενθύναμε εικόνες στον υπολογιστή και καταφέραμε να τις σπάσουμε σε πολλα κομματάκια-pixels. Έτσι ήρθε η παραδοχή ότι οι εικόνες σχηματίζονται από pixels, που έχουν τοποθετηθεί με συγκεκριμένη σειρά. Βασιστήκαμε σε αυτήν μας την διαπίστωση και ξεκινήσαμε να…..
…δημιουργούμε κώδικες με pixels
Για να δημιουργήσουμε κώδικες αξιοποιήσαμε το επιδαπέδιο πλέγμα της τάξης. Όλοι οι μαθητές κλήθηκαν, προκαλώντας την ενεργοποίηση της φαντασίας και της σκέψης τους, να αποτυπώσουν μια εικόνα στο πλέγμα, χρησιμοποιώντας τα μαύρα, χάρτινα, τετράγωνα pixels. Mόλις ολοκλήρωναν τον κώδικα τους, αποκάλυπταν στην νηπιαγωγό τι αντικατοπρίζεται στη σύνθεση των pixels που δημιούργησαν. Η νηπιαγωγός σημείωνε σε μια λίστα το όνομα του μαθητή και τον κώδικα που δημιούργησαν.
Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε κάποιους από τους κώδικες που δημιούργησαν οι μαθητές μας με τα χάρτινα pixels τους.
Αξιοποίησαν όμως και τρισδιάτατα pixels προκειμένου να δημιουργήσουν κώδικες. Ξύλινα τουβλάκια και πλαστικά ποτήρια έγιναν pixels σε νέα πλέγματα.
Kάθε μας βήμα, κάθε νέα μας δράση αποτυπωνόταν στον ψηφιακό μας τοίχο Pixel-mania.
Και περάσαμε στην αποκωδικοποίηση των κωδικών μας σε φύλλα εργασίας
Η αποκωδικοποίηση αρχικά γινόταν στην ολομέλεια, μεχρι ότου βεβαιωθούμε ότι οι μαθητές είχαν κατανοήσει την διαδικασία. Στην ουσία μεταφέραμε εικονικά το επιδαπέδιο πλέγμα σε ένα φύλλο εργασίας και αυτό που ζητήσαμε από τους μαθητές ήταν να μετρούν, να υπολογίζουν και να μας λένε για να καταγράφουμε τον κώδικα, τωρα όμως, όπου έβλεπαν pixel χαρτινο, ξύλινο ή πλαστικό, γράφαμε στο αντίστοιχο κελί του πίνακα, τον αριθμό -1- και όπου υπήρχε κενό, γραφαμε το -0-.
Έτσι προέκυψαν οι πρώτες αποκωδικοποιήσεις, των δικών μας κωδικών. Ουσιαστικά γράφαμε τους κώδικες που χρειαζόμασταν για να αποκωδικοποιηθούν στη συνέχεια του έργου μας.
Η δράση συνεχίστηκε με τους μαθητές να συνεργάζονται σε ζευγάρια προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν ένα κώδικα τους. Ο ένας μαθητής διάβαζε τον κώδικα, μετρούσε, υπολόγιζε και υπαγόρευε στον συμμαθητή του να γράψει, είτε -0-, είτε -1- στο φύλλο εργασίας. Οι μαθητές όλοι συνεργάστηκαν και αποκωδικοποίησαν τους κώδικες του τμήματος, συμπληρώνοντας μόνοι τους τα φύλλα εργασίας.
Αποκωδικοποίηση των κωδικών των έτερων σχολείων
Οι μαθητές των 5 συνεργαζόμενων σχολείων έχουν πλέον εξασκηθεί με την διαδικασία και η δράση μας συνεχίζεται. Ήρθε η στιγμή να αποκωδικοποιήσει κάθε σχολείο κώδικες από τους εταίρους τους. Μέσω του ψηφιακού μας τοίχου “Pixel-mania”, όπου είχαν αναρτηθεί όλοι οι κώδικες των μαθητών σε διαφορετικές στήλες, με το όνομα του κάθε σχολείου να φαίνεται, μπαίναμε καθημερινά και ο μαθητής που αποκωδικοποιούσε διάλεγε τον κώδικα από το όνομα του παιδιού. Η νηπιαγωγός τους διάβαζε τα ονόματα και ο μαθητής την σταματούσε στο όνομα που του άρεσε. Τον κώδικα αυτού του παιδιού, παρατηρούσε προσεχτικά στην οθόνη του υπολογιστή και υπολογίζοντας, αναζητούσε την σωστή θέση για να τοποθετήσει τα χάρτινα pixels στο επιδαπέδιο πλέγμα. Οι νηπιαγωγοί φροντίσαμε οι μαθητές μας να αποκωδικοποιήσουν κώδικες από τα άλλα 4 σχολεία και επιπλέον, για να αποκωδικοποιηθούν όλοι οι κώδικες, αφήναμε κάτω από την ανάρτηση ένα σχόλιο, όπου ανέφερε ποιο σχολείο έκανε την αποκωδικοποίηση. Μόλις ο μαθητής ολοκλήρωνε την τοποθέτηση των pixels στο επιδαπέδιο πλέγμα, μαζευόμασταν όλοι γύρω του και προσπαθούσαμε να μαντέξουμε τι δημιουργήσε ο φίλος μας, από το άλλο σχολείο. Έδινα χρόνο στα παιδιά να σκεφτούν και αφού είχαν ακουστεί πολλες προτάσεις, για το τι θα μπορούσε να απεικονίζει ο κώδικας, τους διάβαζα την λύση.
Όλοι οι κώδικες εκτός από το όνομα του μαθητή/τριας δημιουργού είχαν μπροστά κι έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός παρέπεμπε στην λύση, την οποία είχε δώσει ο ίδιος ο μαθητής/τρια. Εδώ να σημειωθεί ότι υπήρξαν κώδικες που δεν μας θύμιζαν αυτό που έλεγε οτι δημιούργησε ο μαθητής, όμως γινόταν απολύτως σεβαστό το δημιούργημα της φαντασίας του και δεν μας απασχολούσε αυτό, μιας που άλλοι ήταν οι στόχοι της δράσης μας.
Τα Χριστούγεννα πλησιαζαν και αποφασίσαμε να στολίσουμε το pixel-mania χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Κάθε σχολείο αποφασίσει ποιο θα είναι το χριστουγεννιάτικο pixel-art στολίδι του. Οι μαθητές πλέον ζωγραφίσουν pixels. Tα χριστουγεννιάτικα pixels-art στολίδια φωτογραφίζονται, μετατρέπονται σε εικόνες και ολα τα σχολεία μαζί, το ένα μετά ατο άλλο, στολίζουν το etwinning δέντρο τους σε μια συνεργατική παρουσίαση Power-point.
Οι κώδικες μας είναι έτοιμοι και ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε την δημιουργία της συνεργατικής ιστορίας μας. Η ιστορία με κάποιο τρόπο έπρεπε να συνδεθεί με τα pixels, έτσι προτάθηκε οι κώδικες να μετατραπούν σε λέξεις.
Κάθε σχολείο με ενδοσχολικές διαδικασίες ψηφίζει 3 κώδικες-λέξεις από το γενικό σύνολο των κωδικών, που είχε εξαρχής δημιουργήσει. Η ενδοσχολική ψηφοφορία που πραγματοποιείται στα 5 συνεργαζόμενα σχολεία, αναδεικνύει 15 κώδικες-λέξεις. Τα αποτελέσμτα του δικού μας σχολείου ήταν:
No7-Aυτοκίνητο
Νο11-Ήλιος
Νο15-Τετράγωνο
Οι 15 υποψήφιοι κώδικες -λέξεις μπαίνουν σε διασχολική ψηφοφορία κωδικών-λέξεων προκειμένου να αναδειχθούν οι 10 επικρατέστεροι από όλους, με τους οποίους θα δημιουργηθεί στην συνέχεια η ιστορία.
Σε αυτό το σημείο αξιοποιήθηκε το web2 εργαλείο Αnonvote.com http://www.anonvote.com/strawpoll/um46867f
στον οποίο αναρτήθηκαν οι 15 εικόνες των κωδικών, που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές των 5 νηπιαγωγείων μαζί με τις λέξεις τους. Το λινκ της διασχολικής ψηφοφορίας διαμοιράστηκε στους γονείς των μαθητών, προκειμένου να ψηφίσουν, μαζί με τα παιδιά τους από το σπίτι.
Τα αποτελέσματα της διασχολικής ψηφοφορίας ανέδειξαν τους 10 επικρατέστερους κώδικες, αυτούς που είχαν τους περισσότερους ψήφους και με οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στην δημιουργία της συνεργατικής ιστορίας.
Οι 10 επικρατέστεροι κώδικες-λέξεις ήταν οι ακόλουθοι:
Ρομπότ – 127
Παγωτό – 36
Δέντρο – 18
Ήλιος – 11
Αυτοκίνητο -9
Γάτα – 9
Τετράγωνο – 6
Δεινόσαυρος – 6
Δεινόσαυρος – 6
Σπίτι με παράθυρα -5
Η γνωριμία μας με ΤΠΕ on line εργαλεία συνεχίζονται. Οι 10 κώδικες εισάγονται στον τροχό της τύχης.
https://wheelofnames.com/wz8-8v9
Κάθε σχολείο καλείται να γυρίσει τον τροχό δύο φορές. Με τους δυο κώδικες-λέξεις που θα πετύχει, θα δημιουργήσει το κομμάτι της ιστορίας του. Γίνεται αναφορά στο “κομμάτι της ιστορίας” γιατι η ιστορία θα δημιουργηθεί τμηματικά από όλους τους ετέρους του έργου. Στο Twinspace του έργου έχει αναρτηθεί η σειρά με την οποία θα γραφτεί η ιστορία.
Η συνεργατική pixel-mania ιστορία μας είναι έτοιμη!!!
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα περίεργο ρομπότ. Ήταν πολύχρωμο δηλαδή άσπρο, καφέ, μωβ, ροζ και γαλάζιο. Είχε 2 γουρλωτά μάτια , σαν της κουκουβάγιας για να βλέπει καλά. Του άρεσε να περπατάει στην πόλη και να τρώει λουκάνικα, σπανάκι αλλά πιο πολύ του άρεσε να τρώει παγωτό! Φοβόταν όμως τους κεραυνούς…
Το ρομπότ αισθανόταν πολυ άσχημα, φόβο και ήθελε να πάει στο σπίτι του. Τότε συνάντησε έναν γιγάντιο δεινόσαυρο, που τον έλεγαν Ρεξ και φορούσε ζεστά δεινοσαυρένια ρούχα. Ο Ρεξ, πήγαινε σπίτι του, που τον περίμενε η μαμά , ο μπαμπάς και ο αδερφός του.
“Καλησπέρα, θες να μείνεις μαζί μου και να με πας στο σπίτι μου;”, ρώτησε το ρομπότ.
“Γεια σου”, απάντησε ο Ρεξ, “Εγώ, θέλω να πάω στο δικό μου σπίτι”.
Το ρομπότ με ευγενικό τρόπο του είπε: “Σε παρακαλώ, πάμε πρώτα στο δικό μου σπίτι γιατί νιώθω χάλια, άσχημα και είμαι πολύ τρομαγμένος”
“Εντάξει, θα έρθω μαζί σου, μην φοβάσαι”, απάντησε ο Ρεξ.
27o NΓ Πειραιά
“Σπίτι με παράθυρο -Δέντρο”
Τώρα που ο ήλιος ήταν στον ουρανό το ρομπότ δεν φοβόταν πια και δεν ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του.
“Θέλεις να γίνουμε φίλοι;” είπε στο δεινόσαυρο “και να πάμε να παίξουμε στην παιδική χαρά;”
“Ναι, ” είπε ο Ρεξ και ξεκίνησαν. Στο δρόμο έβλεπαν αυτοκίνητα, ανθρώπους να περπατάνε και πολλά σπίτια με παράθυρα.
Όταν έφτασαν στην παιδική χαρά κάθισαν κάτω από ένα δέντρο κι έκαναν πικ νικ. Μετά μπήκαν στις τσουλήθρες, έκαναν κούνια, έπαιξαν κυνηγητό και κρυφτό. Όμως η ώρα πέρασε, νύχτωσε και ήρθε το σκοτάδι.
“τι θα κάνουμε τώρα;” είπαν οι δύο φίλοι.
“πώς θα βρούμε το δρόμο για να γυρίσουμε στα σπίτια μας;”
Δημόσιο Νηπ/γείο Καθαρής Δημήτρη Λιπέρτη
“Γάτα-Τετράγωνο”
Kαθώς σκέφτονταν οι δυο φίλοι ,πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, άκουσαν ένα νιαούρισμα. Μια κάτασπρη γάτα που έσερνε ένα κόκκινο τετράγωνο καρότσι στάθηκε
17o ΝΓ Κερατσινίου
“Δεινόσαυρος – αυτοκίνητο”
Καθώς προχωρούσαν συνάντησαν ένα μεγάλο πολύχρωμο αυτοκίνητο! Mε χαρά είδαν ότι το οδηγούσε ο αγαπημένος τους τρικεράτοπας δεινόσαυρος Ρόκυ.
-Που πάτε φίλοι μου τέτοια ώρα;
-Ψάχνουμε το σπίτι του ρομπότ, απάντησαν.. Έχει μπερδευτεί και δεν ξέρουμε προς τα που να πάμε..
-Ανεβείτε στο αυτοκίνητό μου, τους είπε και θα το βρούμε. Θέλω να μάθω και τα νέα σας!
Κάθισαν στις θέσεις, έδεσαν τις ζώνες τους και ξεκίνησαν. Πήγαν από δω, πήγαν από κει… τίποτα… Το ρομπότ έδινε συνεχώς λάθος πληροφορίες. Και τότε ο Ρόκυ σκέφτηκε πως μάλλον οι μπαταρίες του ρομπότ είχαν ξεφορτίσει. Σταμάτησε μπροστά σε ένα σπίτι και παρακάλεσε να το φορτίσουν.
Αμέσως εκείνο θυμήθηκε και τους οδήγησε χαρούμενο στο σπίτι του. Όλοι όμως υποσχέθηκαν να είναι πιο προσεκτικοί για να μην έχουν άλλη φορά δυσάρεστες περιπέτειες..
Η δημιουργία της συνεργατικής ιστορίας μας ολοκληρώθηκε και άμεσα διοργανώθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία για να αναδειχθεί ο τίτλος αυτής. Όλοι οι εταίροι, με ενδοσχολική ψηφοφορία, προτείνουν και καταλήγουν σε έναν τίτλο, τον οποίο, μαζί με τους μαθητές τους καταχωρούν σε On line συνεργατικό έγγραφο
Οι 5 τίτλοι, εν συνεχεία, εισάγονται στο διαδικτυακό εργαλείο https://www.tricider.com/brainstorming/3KgOoSE4iCN;jsessionid=q67NvmrTHvoiQByT7EiyGA
Το λινκ για άλλη μια φορά διαμοιράζεται στους γονείς για να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά τους στο έργο μας. Με διαφορά μόνο έναν ψήφο, ψηφίστηκε “Το χρωματιστό ρομπότ” ως τίτλος της ιστορίας μας.
Το επόμενο βήμα είναι η εικονογράφηση της ιστορίας.
Η ιστορία μας χωρίστηκε σε καρέ και κάθε σχολείο ανέλαβε να ζωγραφίσει το τμήμα της ιστορίας που δημιούργησε ένας εταίρος του.
- Το 2ο ΝΓ Μάνδρας ζωγράφισε το κομμάτι που έγραψε το 17ο ΝΓ Κερατσινίου.
- Το 9ο ΝΓ Περάματος ζωγράφισε το κομμάτι της ιστορίας που έγραψε το σχολείο της Κύπρου.
- Το 27ο ΝΓ Πειραιά εικονογράφησε το κομμάτι της ιστορίας που έγραψε το 9ο ΝΓ Περάματος.
- Το νηπιαγωγείο Δημήτρη Λιπέρτη, Κύπρου εικονογράφησε το 2ο ΝΓ Μάνδρας.
- Το 17ο ΝΓ Κερατσινίου ολοκλήρωσε την εικονογράφηση, αποτυπώνοντας στο χαρτί το κομμάτι της ιστορίας που εμπνεύστηκε το 27ο ΝΓ Πειραιά.
Οι εικόνες της ιστορίας που ζωγράφισαν οι μαθητές του 9ου ΝΓ Περάματος είναι οι παρακάτω:
Μόλις ολοκληρώθηκε η εικονογράφηση από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία, η συνάδερφος Ευγενία Βάσσου από το 17ΝΓ Κερατσινίου, ανέλαβε να ψηφιοποιήσει την ιστορία.
Λίγο πριν το τέλος του έργου, εκπαιδευτικοί και μαθητές γνωρίζουμε ένα νέο web2 εργαλείο, το οποίο απολαύσαμε πάρα πολύ. Πρόκειται για το Animated drawings, https://sketch.metademolab.com/canvas
To συγκεκριμένο εργαλείο μας έδωσε τη δυνατότητα να ζωντανέψουμε τους ήρωες της ιστορίας δίνοντας τους κίνηση. Στα μάτια όλων μας, μικρών και μεγάλων, φάνηκε κατι μαγικό και άκρως διασκεδαστικό. Ήταν αυτό το συναίσθημα που μου έδωσε κίνητρο να δημιουργήσω το εισαγωγικό-επεξηγηματικό βίντεο της δράσης μας, που ακολουθεί.
Η ταινία μας
Το etwinning έργο μας έχει φθάσει στο τέλος του. Η αξιολόγηση αυτού που θα δώσει στις εκπαιδευτικούς την απαραίτητη ανατροφοδότηση είναι το τελευταίο μας βήμα.
Aξιολόγηση του έργου κλήθηκαν να κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας και οι βέβαια οι γονείς, μετα την παρουσίαση του προγράμματος σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν ρουμπρίκα αξιολόγησης. Για την ρουμπρίκα των μαθητών, οι νηπιαγωγοί έχοντας δώσει οδηγίες προηγουμένως, διάβαζαν προσεχτικά και περίμεναν μέχρι να απαντήσουν όλοι οι μαθητές, προτού αναγνώσουν την επόμενη ερώτηση.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μαθητών του νηπιαγωγείου μας φαίνονται συγκεντρωτικά παρακάτω:
To ερωτηματολόγιο απάντησαν οι 15 από τους 16 εγγεγραμμένους μαθητές του τμήματος.
Το λινκ του ψηφιακού τοίχου που ακολουθεί διαμοιράστηκε από τις εκπαιδευτικούς των 5 συνεργαζόμενων σχολείων στους γονείς των μαθητών, προκειμένου να αξιολογήσουν την δράση μας!