Σεναριογράφοι και κουκλοπαίκτες οι μαθητές του Α τμήματος

κα Σοφία

Σε συνέχεια της αναρτησης μας για τα χρυσάνθεμα, https://blogs.sch.gr/9nippera/2024/11/17/chrysanthema-omorfa-fthinoporina-loyloydia-ginontai-aformi-gia-polles-drastiriotites/, οι μαθητές μου αφού ετοίμασαν όλοι μαζί με υπομονή και μεράκι την σκηνή του κουκλοθεάτρου τους, μοιράστηκαν σε ομάδες των τριών ατόμων, επιλέγοντας μόνοι τους τα άτομα που ήθελαν να συνεργαστούν.

εικόνα Viber 2024 11 19 17 56 50 684

Δόθηκε ο χώρος και ο χρόνος σε κάθε ομάδα για να συζητήσει και να έρθει για να καταγράψω το σενάριο που είχαν σκεφτεί. Οι κούκλες που είχαν στην διάθεση τους, ήταν οι ήρωες του μύθου των χρυσανθέμων, που είχαν ήδη ετοιμάσει συνεργατικά όλο το τμήμα, μαζί και το σκηνικό του μύθου.εικόνα Viber 2024 11 19 11 55 10 459

Επέλεγαν αρχικά τον ήρωα που προτιμούσαν να παίξουν, μου έλεγαν τα λόγια τους και κατέγραφα. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύτηκαν και χρειάσθηκε να εκμαιεύσω με ερωτήσεις τα λόγια τους. Όμως τελικά καταφέραμε να γράψουμε ένα μίνι σενάριο, η κάθε ομάδα.

Μαρία (δράκος), Μαρίλια (πριγκίπισσα), Γλυκερία (κύριος)

-γεια σας

-καλημερα δράκε, τι κάνεις?

– θέλετε να πάμε βόλτα?

-να πάμε στη θάλασσα?

-ναι, πάμε να κανουμε βουτιές!

Φελίσια (πριγκίπισσα), Μελίνα (Δράκος)

-θες να καθαρίσουμε το βουνό από τα σκουλήκια και τις αράχνες?

-ναι, θέλω αλλα δεν μου αρέσουν

-Θα μαζέψουμε τα σκουλήκια και θα τα βάλουμε στις τρύπες τους στο χώμα

-εντάξει, πάμε να βρούμε σκουλήκια

Φάνης(δράκος), Ρέινα(κύριος), Κορίνα(πριγκίπισσα)

-είμαι ο δράκος και θέλω να πω ευχαριστώ γιατί μου έδωσες σοκολάτα.

-παρακαλώ

-Πώς σε λένε πριγκίπισσα?

Ίριδα(κύριος), Αριστέα(δράκος), Κύνθια(πριγκίπισσα)

-Δεν μπορείς να πάρεις τον άνδρα σου γιατί μου έσπασε τα πράγματα και τον έβαλα στην φυλακή.

-Το έκανε καταλάθως και θέλει να βγει από τη φυλακή

-το έκανε επίτηδες

-δράκε πρέπει να είσαι καλός

-να βρεις ένα χρυσάνθεμο, να πάρεις μια καρφίτσα και να μοιράσεις τα πέταλα 100 και να το δώσεις στον δράκο.

Γιάννης(δράκος), Χρήστος(πρίγκιπας), Παναγιώτης(κύριος)

-Δράκε κανε ενα χρυσάνθεμο με 100 πέταλα

-θα σου κάνω τη χάρη, αν μου δώσεις μαι σοκολάτα

-σταμάτα να τρως σοκολάτες, γιατί θα χαλάσουν τα δόντια σου και θα πας στον οδοντογιατρό. Ξέρω πόσο πονάει ο οδοντίατρος!

Γιώργος Κ.(κύριος), Γωγώ(δράκος), Γιώργος Π. (πρίγκιπας)

-καλημέρα κύριε, θα μου καθαρίσεος το πάτωμα?

-χρειάζομαι βοήθεια και σκούπα και σφουγγαρίστρα και κουβά

-θα σφουγγαρίσουμε μαζί

-θέλω σκούπα, σφουγγαρίστρα και κουβά. Θα μου δώσεις αρχοντόπουλο?

-θα πάω στο παλάτι να σου φέρω!

Η παραπάνω διαδικασία μας πήρε αρκετό χρόνο, οπότε την επόμενη ημέρα ήρθε η στιγμή να αναλάβουν τον ρόλο του κουκλοπαίχτη. Χρειάσθηκε να τους υπενθυμίζω τους διαλόγους που είχαμε καταγράψει την προηγούμενη ημερα. Ήταν ακρως δημιουργική δραστηριότητα, που έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάσουν και να εκφραστούν μέσα από τις κούκλες τους. Ζητήσαν να το ξανακάνουμε και απάντησα θετικά, με την προυπόθεση να δημιουργήσουν νέες κούκλες και σενάρια. Τα σχετικά βιντεάκια από τις μινι παραστάσεις των παιδιών θα αποσταλούν στα μειλ των γονέων, επειδή φαίνονται τα πρόσωπα τους σε κάποια και δεν μου επιτρέπεται η δημοσίευση τους.

Είμαστε όλοι φίλοι,γλυκό τσαμπί σταφύλι!!!

Β τμήμα-κα Χριστίνα

Ασχοληθηκαμε με το αγαπημένο φθινοπωρινό φρούτο των παιδιών,το σταφύλι και παράλληλα δουλέψαμε και συνδέσαμε αρκετές δραστηριότητες από το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο.
Με αφορμή τις εικόνες για το σταφύλι και τα προϊόντα του, ξεκίνησε συζήτηση όπου τα παιδιά μίλησαν για όσα γνωρίζουν για το συγκεκριμένο φρούτο,για τις βιταμίνες που περιέχει και τα προϊόντα που δίνει στον άνθρωπο.Καταγραψαμε τα προϊόντα και τα παιδιά δίπλα τα ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο.

εικόνα Viber 2024 11 17 15 36 52 444

 

Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τον τρύγο και την παραγωγή του κρασιού.Εκοψαν και τοποθέτησαν σε σωστή χρονική σειρά τις εικόνες που αναπαριστούν τον κύκλο του κρασιού.Στη συνέχεια,χωριστηκαμε σε 5 ομάδες,(εργαστήριο δεξιοτήτων) και η κάθε ομάδα συνεργάστηκε και ζωγράφισε από ένα στάδιο του κύκλου και έγραψε λίγα λόγια για το στάδιο.
Αναφέραμε ότι το σταφύλι αποτελεί από τα αρχαία χρόνια το δημοφιλέστερο ίσως φρούτο στη χώρα μας.Διαβασαμε το βιβλίο <Ο Θεός Διόνυσος> όπου γνωρίσαμε το Θεό Διόνυσο,τον Θεό του κρασιού, όπου διέδωσε στον κόσμο την καλλιέργεια του αμπελιού και τα χαρακτηριστικά σύμβολα του ήταν ο κισσός,το κλίμα,το σταφύλι και το κρασί.Τα παιδιά ζωγράφισαν τον Θεό Διόνυσο όπως τον φανταζόταν.Ειδαμε το βίντεο <Ο Διόνυσος και οι Πειρατές>.Οι μαθητές συνεργάστηκαν, διάλεξαν ρόλους και δραματοποιησαμε το μύθο (2ο εργαστήριο δεξιοτήτων).

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 11 17 160550

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 11 17 160513

 

Γνωρίσαμε τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου και αφού αναλύσαμε -επεξεργαστηκαμε όλα τα στοιχεία του πίνακα,ζωγραφισαμε τον δικό μας πίνακα.
Με αφορμή το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων,τα παιδιά διάλεξαν το ζευγάρι τους και σχεδίασαν με τη σειρά μία ο ένας και μία ο άλλος τις ρώγες του σταφυλιού και στη συνέχεια ο καθένας ζωγράφισε το δικό του σταφύλι.Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και με την κατασκευή του σταφυλιού από γκοφρε χαρτόνι.Το κάθε ζευγάρι διάλεξε χρώματα ( μωβ, κόκκινο, πράσινο), φτιάξανε μπαλάκια και στη συνέχεια κολλούσε μία ο ένας μία ο άλλος τις ρώγες του σταφυλιού.

εικόνα Viber 2024 11 17 15 36 53 307 εικόνα Viber 2024 11 17 15 36 53 420
Αφού διαβάσαμε τον μύθο <Η αλεπού και τα σταφύλια> , φτιάξαμε μια ομαδική εργασία όπου ο καθένας ζωγράφισε ένα στρογγυλό προσώπο όπου ήταν η ρώγα από ένα σταφύλι.Στη συνέχεια περίμενε τη σειρά του για να κολλήσει τη δική του ρώγα και να δημιουργηθεί ένα τσαμπί σταφύλι λέγοντας την παροιμία ,<Είμαστε όλοι φίλοι,γλυκό τσαμπί σταφύλι> (2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων)

εικόνα Viber 2024 11 17 15 36 53 192 3

 

 

 

Τέλος, ακούσαμε το τραγούδι <Τσιριτρι -τσιριτσο>, είδαμε και αναλύσαμε το εικονολεξο και μετά οι μαθητές το αποτύπωσαν με τη δική τους φαντασία.

Χρυσάνθεμα…όμορφα φθινοπωρινά λουλούδια, γίνονται αφορμή για πολλές δραστηριότητες.

Α τμήμα – κα Σοφία

LR 00 000225 1300x700 1

Αρχικά παρατηρήσαμε τον πίνακα ζωγραφικής “Βάζο με χρυσάνθεμα” του Ρενουάρ και αφού εφαρμόσαμε τη ρουτίνα σκέψης “Βλέπω, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι” για να ενεργοποιήσουμε την σκέψη και την φαντασία των παιδιών, δημιουργήσαμε τον δικό μας πίνακα.  Όλοι οι μαθητές/τριες δημιουργησαν συνεργατικά το φόντο, πίσω από το βάζο και ο καθένας/καθεμία έκοψαν, ζωγράφισαν και κόλλησαν το χρυσάνθεμο τους.

εικόνα Viber 2024 11 14 12 07 32 375

Δεν μείναμε όμως μόνο στην παρατήρηση και στην δημιουργία του δικού μας πίνακα. Αφηγήθηκα στους μαθητές/τριες μου τον Ιαπωνικό μύθο των χρυσανθέμων και αποφασίσαμε να τον παίξουμε κουκλοθέατρο.

 “Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στη μακρινή Ιαπωνία, που τη λένε και Χώρα των Χρυσανθέμων γιατί εκεί φυτρώνουν πολλά χρυσάνθεμα, μια όμορφη κοπέλα, που ήταν αρραβωνιασμένη μ’ ένα αρχοντόπουλο. Κοντά στη πόλη τους, στα γειτονικά βουνά, έμενε σε μια σπηλιά ένας δράκος. Ένας πελώριος δράκος που είχε ανθρώπινη λαλιά κι έλεγαν γι’ αυτόν πως δεν ενοχλούσε αυτούς που δεν τον ενοχλούσαν.

Μια μέρα η όμορφη Γιαπωνέζα έχασε τον αρραβωνιαστικό της. Έψαξε παντού, ρώτησε όλο τον κόσμο, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να της δώσει μια χρήσιμη πληροφορία. Μετά από δέκα μέρες κάποιος της είπε πως το παλικάρι είχε πέσει στα χέρια του δράκου. Τη συμβούλεψε να μην πάει να το αναζητήσει, γιατί θα έβαζε τη ζωή της σε κίνδυνο. Μα η κοπέλα αγαπούσε τόσο τον αρραβωνιαστικό της, που δεν δίστασε ούτε στιγμή. Μια και δυο ξεκίνησε για τη σπηλιά του δράκου αποφασισμένη να φέρει τον αρραβωνιαστικό της πίσω.

Ύστερα από μισής μέρας δρόμο έφτασε στα βουνά και μόλις πλησίασε τους μεγάλους βράχους, είδε το φοβερό δράκο να βγαίνει από τη σπηλιά του.

– Τι ζητάς εσύ εδώ; τη ρώτησε ο δράκος. Δεν με φοβάσαι;

– Δεν σε φοβάμαι, γιατί μου έχουν πει πως είσαι καλός και δίκαιος, του απάντησε με θάρρος η κοπέλα. Γιατί όμως αιχμαλώτισες τον αρραβωνιαστικό μου;drakos

– Είμαι καλός με τους καλούς και κακός με τους κακούς, της απάντησε ο δράκος. Ο αρραβωνιαστικός σου μίλησε άσχημα για μένα, το έμαθα και γι’ αυτό τον αιχμαλώτισα. Θα τον κρατήσω σκλάβο, να με υπηρετεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η κοπέλα έπεσε τότε με κλάματα στα πόδια του δράκου και τον παρακάλεσε να τους λυπηθεί και ν’ αφήσει το παλικάρι ελεύθερο.

– Άκουσε, της είπε ο δράκος, ύστερα από λίγη σκέψη. Θα σου κάνω τη χάρη και θα αφήσω τον αγαπημένο σου ελεύθερο, αρκεί να μου φέρεις ένα χρυσάνθεμο που να έχει εκατό πέταλα.

Η κοπέλα δέχτηκε αμέσως. Δεν ήξερε όμως ότι μέχρι τότε τα χρυσάνθεμα είχαν μόνο τριάντα πέταλα. Γύρισε στην πόλη κι άρχισε να ψάχνει.

– Μην ψάχνεις άδικα, τη συμβούλεψαν όλοι. Δεν υπάρχει πουθενά χρυσάνθεμο με εκατό πέταλα.

Αλλά εκείνη δεν ήθελε να παραδώσει τα όπλα. Το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κει και αποφάσισε: «μπορεί να μην υπάρχει χρυσάνθεμο με εκατό πέταλα, αλλά κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει να το δημιουργήσω, όσος κόπος κι αν χρειάζεται, για το χατίρι του αγαπημένου μου». Έκοψε από τον κήπο της ένα χρυσάνθεμο και άρχισε να χαράζει τα πλατιά του πέταλα με μια λεπτή καρφίτσα των μαλλιών της. Σιγά σιγά, με άπειρη υπομονή, κατάφερε να χωρίσει τα πέταλα του λουλουδιού σε εκατό λεπτά κομμάτια. Μετά, επέστρεψε στη σπηλιά του δράκου με το κατόρθωμά της.

– Σου έφερα το χρυσάνθεμο με τα εκατό πέταλα, του είπε αποφασιστικά.

Ο δράκος πήρε γεμάτος περιέργεια το χρυσάνθεμο, μέτρησε τα πέταλά του με προσοχή και τα βρήκε εκατό. Άφησε τότε ελεύθερο το παλικάρι, όπως είχε υποσχεθεί. Το αγαπημένο ζευγάρι γύρισε ευτυχισμένο στην πόλη κι από τότε λένε πως τα χρυσάνθεμα δεν ξαναφύτρωσαν ποτέ με τριάντα πέταλα. Φύτρωναν απευθείας με εκατό για να θυμούνται όλοι το θαύμα της αγάπης και της υπομονής της όμορφης Γιαπωνέζας!”

 

Μέχρις στιγμής τα παιδιά ετοίμασαν συνεργατικά το σκηνικό για την παράσταση και τους ήρωες -κούκλες. Θα αναρτηθεί προσεχώς φωτογραφικό υλικό. Εκκρεμεί να βοηθήσουν όλοι για να ετοιμαστεί η σκηνή του κουκλοθεάτρου και να σκεφτούν τους διαλόγους τους.

Ο μύθος επίσης μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε διάφορα παιχνίδια που μας εισάγουν στην έννοια της διαίρεσης.

Επέτειος του Πολυτεχνείου 2024

κα Φανή

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου οι μαθητές/τριες της κας Φανής ετοίμασαν τα δικά τους πανό.

 εικόνα Viber 2024 11 12 10 35 09 968

κα Σοφία-κα Χριστίνα

Οι μαθητές των δύο τμημάτων αφού παρακολούθησαν την ιστορία της Ντενεκεδούπολης σε κουκλοιθέατρο, δημιουργησαν συνεργατικά την δική τους Ντενεκεδούπολη!

εικόνα Viber 2024 11 15 08 39 28 690

 

κα Κωνσταντίνα

Το περιστέρι της Ειρήνης είναι σχηματισμένο με τα φτερά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

εικόνα Viber 2024 11 17 15 19 30 737

 

κα Φανή, καΣοφία, κα Κωνσταντίνα, κα Χριστίνα

Για την ημέρα του εορτασμού της επετείου οι μαθητές/τριες των δύο τμημάτων κατέθεσαν το γαρύφαλλο που είχαν τις προηγούμενες ημέρες ζωγραφίσει και κόψει, στην καγκελένια πόρτα του Πολυτεχνείου.

εικόνα Viber 2024 11 15 09 09 48 695

“Ο μύθος των Υάδων” Α τμήμα

κα Σοφία

Ψιχάλισε σήμερα επιτέλους και μου δόθηκε η αφορμή να αναφερθώ στον Μύθο των Υάδων. Πρόκειται για θεότητες της μυθολογίας, που μεταφόρφωσε ο Δίας σε σμήνος αστεριών, επειδή τις λυπήθηκε, όταν έχασαν τον αγαπημένο αδερφό τους Υα. Τα δάκρυα από τα κλάματα των Υάδων είναι οι ψιχάλες της βροχής, σύμφωνα με τον μύθο.

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να σχεδιάσουν με μπατονέτες και τέμπερες τις Υάδες στον ουρανό.

εικόνα Viber 2024 11 12 11 23 59 426

“Αγρότες και σκιάχτρα στα χωράφια μας” – Α τμήμα

κα Σοφία – κα Κωνσταντίνα

Για το όργωμα και η σπορά, την βασική ενασχόληση των αγροτών του τόπου μας, αυτήν την περίοδο, είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να δραματοποιήσουν και να παίξουν οι μαθητές μας.

Η κατασκευή τους, ένα μικρό χωράφι, το οποίο ανέλαβαν υπεύθυνα να τοποθετήσουν σε σημείο ευάερο και ευήλιο, μέσα στο σπίτι τους και να το ποτίζουν, μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι που έσπειραν.

εικόνα Viber 2024 11 08 12 29 12 641

Νήπια και προνήπια του Α τμήματος εμπνέονται από τον Vasili Kadinsky και δημιουργούν συνεργατικά τους δικούς τους ομόκεντρους κύκλους!!!

Α τμήμα- κα Σοφία + κα Κωνσταντίνα

Προκειμένου να κατανοήσουν οι μαθητές τον “ομόκεντρο” κύκλο και να έχουμε το επιτυχημένο αυτό αποτέλεσμα,  προηγήθηκαν συγκεκριμένες δραστηριότητες https://blogs.sch.gr/9nippera/quot-synergasia-sto-nipiagogeio-quot/

εικόνα Viber 2024 11 06 20 41 45 815

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης 2024

Α τμήμα – κα Σοφία

Παγκοσμια ημερα αποταμίευσης και γνωρίσαμε το αγαπημένο μας γουρουνάκι-κουμπαρά. Οι μαθητες/τρεις άκουσαν ενα ποιημα και στοχεύοντας στην μεγιστη ενεργητική ακρόαση το ξαναδιάβασα κι οποιος/α μου ελεγε κατι που άκουσε απο το ποίημα, κέρδιζε ενα γουρουνάκι κουμπαρα για να το ζωγραφίσει και να το κόψει.
Ομως το γουρουνάκι μας ήταν πεινασμένο γι αυτό ζωγράφισαν, έκοψαν και κόλλησαν τα νομίσματα του ευρώ στην κοιλιά του.

εικόνα Viber 2024 10 31 11 21 00 297

Αφηγήθηκα στους μαθητές/τρεις μου και τον μύθο του Αισώπου”Ο τζίτζικας και ο μέρμυγκας” και μετά από την συζήτηση μας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι “Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι”. Για να θυμόμαστε την παροιμία που μάθαμε ετοιμάσαμε την παρακάτω κατασκευή, όπου νήπια και προνήπια ζωγράφισαν με νερομπογιές, έκοψαν, κόλλησαν, αντέγραψαν την λέξη.

εικόνα Viber 2024 10 31 11 19 05 871 εικόνα Viber 2024 10 31 11 19 05 822

Στα πλαίσια του δεύτερου εργαστηρίου δεξιοτήτων “Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο” και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης τους διάβασα το παραμύθι ” Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος”. Στην συνέχεια οι μαθητές/τρεις κλήθηκαν να διαλέξουν τι ήθελαν να ζωγραφίσουν. Την Τσεπούλα ή τον Κουμπαράκο? Όταν ζωγράφισαν την επιλογή τους και αντέγραψαν τις λέξεις, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μετα ανά ζεύγη. Έπρεπε κάθε Τσεπούλα να διαλέξει έναν Κουμπαράκο. Οι ζωγραφιές των παιδιών είχαν κολληθεί πάνω στην μπλούζα τους και κρατήθηκαν εκεί μέχρι να σχολάσουν για να θυμούνται τα ζευγάρια τους και για τις δραστηριότητες που ακολούθησαν.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 11 03 190805

Μια από τις δραστηριότητες ήταν αυτή του κυνηγητό. Βγήκαμε στην αυλή και με το σύνθημα μου οι Τσεπούλες έπρεπε να κυνηγήσουν και να πιάσουν τον Κουμπαράκο τους και το αντίστροφο.
Ακόμα και το πάρτι αποχαιρετισμου του Οκτώβρη και υποδοχής του Νοέμβρη έγινε με τα ίδια χορευτικά ζευγάρια.

Β τμήμα -κα Χριστινα

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι!!! Διαβάσαμε την παροιμία, συζητήσαμε τι σημαίνει και φτιάξαμε το δικό μας σακούλι κολλώντας τα φασόλια μας.Μεσα από εποπτικό υλικό μάθαμε την σκοπιμότητα των χρημάτων και πως τα αποκτάμε.Τι είναι έσοδα – έξοδα.Πιο είναι το δικό μας νόμισμα.Πως θα ήταν η ζωή των ανθρώπων χωρίς χρήματα;
Πως γινόταν οι συναλλαγές των ανθρώπων στα παλιά;
Τι αγοράζουμε και τι όχι με τα χρήματα;Τι είναι ο κουμπαράς
Πως τον χρησιμοποιούμε
Τι βάζουμε μέσα σε αυτόν και πότε τον ανοίγουμε
Τι είναι το χαρτζιλίκι;

εικόνα Viber 2024 11 04 12 47 45 103 1

Διαβάσαμε το παραμύθι: Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος, και…

Το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του πορτοφόλι
Ζωγράφισε το δικό του όνειρο και το φύλαξε με την υπόσχεση να το πραγματοποιήσει κάνοντας Αποταμίευση.Προσεγγίσαμε την έννοια της αποταμίευσης, συζητώντας, τα παρακάτω….
-Οικονομία στα χρήματα

-Οικονομία στο νερό, στο ρεύμα, στο χαρτί

-Κάνουμε ανακύκλωση, για οικονομία στους φυσικούς πόρους της γης

-Χαρίζουμε τα ρούχα μας και δεν τα πετάμε, όταν δεν μας χωράνε πια……

εικόνα Viber 2024 11 04 12 47 45 011
Και για να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της αποταμίευσης…….
-Διαβάσαμε: Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας ……
γιατί και τα ζώα κάνουν αποταμίευση σε τρόφιμα, για μην πεινάσουν το χειμώνα.Τελος, φτιάξαμε μια ομαδική κατασκευή της αποταμίευσης: Στιγμών καλοσύνης και προσφοράς.

εικόνα Viber 2024 11 04 12 47 43 359