Άρθρα ανά μήνα: Οκτώβριος 2024
Εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ – 2024
Νήπια και προνήπια ντυθήκαν στα χρώματα της σημαίας μας και όλοι μαζί ακούσαμε τα ποιηματάκια και τα τραγούδια που είχαν μάθει. Έγινε κατάθεση στεφάνου προς τιμή των ηρώων του 1940, τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο και εν συνεχεία οι μαθητές με καμάρι παρέλασαν και χειροκροτήθηκαν από τους γονείς τους, κρατώντας τα σημαιάκια τους, που μονοι τους είχαν φτιάξει.
Για το σκηνικό μας το Α τμήμα ετοίμασε κατασκευή για τους ήρωωες του ΄40 και το Β τμήμα απέδωσε με τον δικό του τρόπο, το περιστέρι της ειρήνης, από πίνακα του Πικάσο.
Η “Γκουέρνικα” του Πάμπλο Πικάσο
Β τμήμα – κα Φανή
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου επεξεργαστήκαμε τον Πίνακα “Γκουέρνικα” που δημιούργησε ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μαύρο μαρκαδόρο κάθε παιδί έφτιαξε μια δική του ζωγραφιά για τον πόλεμο. Ενώσαμε όλες τις ζωγραφιές μας και έτσι δημιουργήσαμε “τη δική μας Γκουέρνικα”!
“Τα κανόνια της Ειρήνης” ηχήσαν στο 9ο νηπιαγωγείο Περάματος.
Δάφνινο στεφάνι για τους ήρωες του 1940
Με προσοχή οι μαθητές/τριες των δυο τμημάτων μοιράστηκαν τη δουλειά και συνεργάστηκαν προκειμένου να ετοιμάσουν το δάφνινο στεφάνι που θα καταθέσουν στα πλαίσια της εθνικής επετείου, προς τιμήν των ηρώων του 1940.
Με την κα Κωνσταντίνα έβαψαν με πινέλα το στεφάνι-βάση και με τις κα Σοφία και κα Φανή ετοίμασαν, έκοψαν και κόλλησαν τα φύλλα δάφνης.
To δεντράκι που έψαχνε παρέα!!!
Α τμήμα – κα Σοφία
Τα νέα της ημέρας ένα πρωινό στάθηκαν αφορμή να εκφράσει ένα προνήπιο τον φόβο που του προκάλεσε μια ταινία και είδε εφιάλτη. Προσπάθησα να τους καθησυχάσω λέγοντας χαρακτηριστικά οτι οι ταινίες είναι δημιουργήματα της φαντασίας κάποιων ανθρώπων, δεν είναι πραγματικότητα για να φοβόμαστε. Τους πρότεινα τότε να δημιουργήσουμε μαζί μια ταινία για να καταλάβουν την διαδικασία.
Μια μέρα πριν τους παρουσίασα το ακόλουθο βιντεο. Τους ρώτησα αν αναγνωρίζουν ποιος μιλάει και εννοείται πως αναγνώρισαν τη φωνή μου. Τους εξήγησα πως το δημιούργησα και τους πρότεινα να συμμετέχουν κι αυτά και ετοιμάσουμε το δικό μας βιντεο-ταινια, βοηθώντας το δεντράκι να βρει παρέα και να μην είναι μόνο του.
Τα παιδια κλήθηκαν να μου πουν την ιδέα τους, τι ήθελαν να ζωγραφίσουν για να κάνει παρέα στο δεντράκι. Στην συνέχεια το σχεδίασαν και το ζωγράφισαν μόνοι τους, αυτό που είχαν επιλέξει. Φθάσαμε στο σημείο των ηχογραφήσεων. Στις ταινίες οι ήρωες μιλάνε. Ήρθαν λοιπόν με τη σειρά, έλεγαν το όνομα τους και τι ζωγράφισαν για το δεντράκι.
Ηχογραφώντας με το κινητό αναφερθήκαμε και στην ένταση της φωνής και ακούσαμε ξανά και παρατηρήσαμε τα κύματα της δικής μας φωνής. Το υλικό για την ταινία μας είχε συγκεντρωθεί.
Μαθαίνω το όνομα μου -Β τμήμα, κα Χριστίνα
Μάθαμε να αναγνωρίζουμε, να εντοπίζουμε και να αποτυπώνουμε με πολλούς τρόπους το αρχικό γράμμα του ονόματός μας, μέσα από παιχνίδια φωνολογικής επίγνωσης και εικαστικής δημιουργίας. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη σύνθεση – ανασύνθεση ολόκληρου του ονόματός μας με καπάκια, ένα όμορφο παιχνίδι όπου οι ίδιοι οι μαθητές είχαν την επιθυμία να το παίξουν και στο σπίτι με τους γονείς τους.
Μια μαξιλαροθήκη ….λίγο διαφορετική -Α τμήμα, κα Κωνσταντίνα
Η μαξιλαροθήκη που ετοίμασε η κα Κωνσταντίνα με τα νήπια και τα προνήπια του ολοήμερου τμήματος έχει κατενθουσιάσει τα παιδιά. Οι μαθητές την ώρα της χαλάρωσης ακουμπούν τα κεφαλάκια τους στο μαξιλαράκι τους και στην συνέχεια βάζουν για ύπνο τα μαξιλάρια, στο κουτί που μόνοι τους ζωγράφισαν και διακόσμησαν.
Παίζουμε με τα γράμματα του ονόματος μας – Α τμήμα
κα Σοφία
Παίζοντας με τις φωνές μας και επιδιώκοντας να κατακτήσουν οι μαθητές την φωνολογική επίγνωση των γραμματων, σήμερα πρώτη φορά έγινε αναφορά στα φωνακλάδικα γραμματάκια (φωνήεντα), που μπορούν να φωνάζουν και τα παραπονιάρικα (σύμφωνα), που για να ακουστούν χρειάζονται ένα φωνακλάδικο γραμματάκι δίπλα τους. Όλα τα γράμματα των ονομάτων των μαθητών/τριώ μας τα είχε γράψει η κα Λαζαρία σε πλαστικά καπάκια.
Αρχικά νήπια και προνήπια κλήθηκαν να βρουν όλα τα γράμματα του ονόματος τους και να τα πάρουν στο τραπέζι τους. Έπρεπε να γράψουν το όνομα τους με καπάκια. Είχαν πάρει το μπολ τους στο τραπέζι, οπότε μπορούσαν εκεί να βλέπουν πως γράφεται το όνομα τους. Ήταν μια αντιγραφή διαφορετική αλλα πολύ διασκεδαστική. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι έγραψαν όλοι τα ονόματα τους, πέρασα από όλα τα τραπέζια και διαβαζα με “χιούμορ” τους αναγραμματισμούς, δείχνοντας τη σωστή σειρά των γραμματων στο μπολ. Μας ενδιαφέρει να κατανοήσουν τα παιδιά την διαδικασία της αντιγραφής και όχι να τονιστεί το λάθος. Τα λάθη στη τάξη μας είναι καλοδεχούμενα και μας βοηθούν να μάθουμε.
Σε αυτό το σημείο ξεκίνησαν οι “δύσκολες” αποστολές και στη γλωσσική δραστηριότητα προστέθηκε η κίνηση. Τους ζήτησα να ανακατέψουν τα καπάκια τους ο καθένας και μετα να βγουν και να κάνουν δυο γυρους τρέξιμο στην αυλή, με την ελπίδα ότι θα τους μπερδέψω και θα δυσκολευτούν να τα καταφέρουν. Κι όμως τα μικρά μου με γέλια, μπήκαν μέσα και αντεγραψαν το όνομα τους σωστότατα. Προσπάθησα πάλι να τους μπερδέψω και αυτη τη φορά ζήτησα να γυρίζουν αναποδα τα καπάκια τους και να τα ανακατέψουν. Τα κατάφεραν και αυτή τη φορά. Τα κατάφεραν ακόμα κι όταν επιστρέφοντας από το τρέξιμο της αυλής τους ζήτησα να καθήσουν στην θέση ενός φίλους τους και να αντιγράψουν το όνομα του/της.
Τα καπακο-ονόματα τους τα πήραν στο σπίτι για να συνεχίσουν τα παιχνίδια εκεί!
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων 2024
Β τμήμα -κα Χριστίνα
Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα
μην τάχα σαν εμένα,
κι εκείνα δεν πονούν;
Θα τα χαϊδεύω πάντα,
προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δεν θα τ’ αφήνω
στους δρόμους να πεινούν.
(Ιωάννης Πολέμης)
Γιορτάσαμε αυτή τη μέρα με ποιήματα, παραμύθια και παρουσιάσεις για τα ζώα. Τα παιδιά κατέγραψαν σε πίνακα διπλής εισόδου τα κατοικίδια που έχουν ή θα ήθελαν να αποκτήσουν. Μιλήσαμε και καταγράψαμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ζώων και δουλέψαμε συνεργατικά για την κατασκευή ενός ομαδικού κολάζ. Στη συνέχεια, φτιάξαμε και την δική μας αλεπου και μιμηθήκαμε ήχους και κινήσεις ζώων.
Έχουμε από την χθεσινή ημέρα που ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα ζωάκια. Τα παιδιά λοιπόν ζωγράφισαν με τέμπερα και ξυλομπογιές από μια μαϊμού και την έκοψαν και κλήθηκαν να βρούνε στο σπίτι πληροφορίες, με τους γονείς τους, για το χαριτωμένο ζωάκι και να μας τις φέρουν για να δημιουργήσουμε συνεργατικά “Το βιβλίο της Μαϊμούς”.
Δεν μείναμε όμως εκεί, δημιουργήσαμε όλοι μαζί και μια ιστορία με πρωταγωνιστές μαϊμουδάκια, που θα μπει κι αυτή στο βιβλίο μας.
“Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσαν στη ζούγκλα μαιμουδάκια (Φάνης). Χοροπηδούσαν στα δέντρα (Μαρίλια) κι έτρωγαν μπανάνες (Γλυκερία). Όταν θέλανε να κοιμηθούν, ξαπλώναν στα φύλλα (Ίριδα).
Μια μέρα εμφανίστηκε μια χελώνα (Χρήστος) και ξύπνησε τα μαιμουδάκια (Γωγώ). Η χελώνα τους είπε ¨Ελάτε να δείτε πώς κολυμπάω” (Γιώργος Κ.). Η χελώνα ήθελε να κολυμπήσει στα νερά της λίμνης (Τάσος). Η χελώνα προσπάθησε να κολυμπήσει (Αριστέα) αλλά παραλίγο να πνιγεί γιατί ήταν χελώνα της στεριάς (Παναγιώτης). Άρχισε να φωνάζει “Βοήθεια, βοήθεια” (Μελίνα). Τα μαιμουδάκια βοήθησαν κι έβγαλαν τη χελώνα από το νερό (Γιώργος Π.). Μετά την πήγαν σπίτι της (Κύνθια). Η χελώνα στο σπίτι έφαγε μπανάνες (Φελίσια). Μετά κάλεσε τα μαιμουδάκια να παίξουν όλοι μαζί (Γιάννης) κι έκαναν και τσουλήθρα (Μαρία).
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”.
Νωρίτερα αναφερθήκαμε στα κατοικίδια ζωάκια μας αλλα και στα αδέσποτα και συζητήσαμε για την φροντίδα που χρειάζονται όλα τους αλλά και τα δικαιώματα τους. Νήπια και προνήπια, ψήφισαν τι ζωάκι θα ήθελαν να είχαν ή έχουν τώρα.
Οι κανόνες της τάξης μας – Α τμήμα, κα Σοφία
Από την επομένη του Αγιασμού, μέσα στην καθημερινότητα που βιώνουμε, αναφερόμαστε και συμφωνούμε με επιχειρήματα στους κανόνες της τάξης. Πρόκειται για ένα άτυπο συμβόλαιο, που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, προκειμένου να λειτουργήσουμε όλη την χρονιά με ασφάλεια και πάντα με το μεγαλύτερο όφελος για τα μικράκια μας αλλα και τις νηπιαγωγούς.
Αφού λοιπόν έχουμε αναφερθεί αρκετά και έχουμε προσεγγίσει τα σημεία που θέλουμε να τονιστούν, ήρθε η στιγμή να αποτυπώσουμε τους κανόνες με μέσο που να μπορούν να ανακαλέσουν και τα παιδιά, ανα πάσα στιγμή στην μνήμη τους. Τι καλύτερο από εικόνες και μάλιστα με πρωταγωνιστές ζωάκια. Νήπια και προνήπια διάβασαν τις εικόνες και αποφασίσαμε στην ολομέλεια τι θα γράψουμε σε κάθε κανόνα. Την ανατιγραφή ανέλαβαν τα νήπια κυρίως, που ήταν πιο εύκολο, μιας που το έχουν ξανακάνει πέρυσι.
Οι κανόνες της τάξης -Β τμήμα, κα Χριστίνα
To παζλ της τάξης μας -Β τμήμα, κα Χριστίνα
Περίπατος στην παιδική χαρά της Πρόνοιας!
Ένας μικρός, κοντινός περίπατος, μια ευκαιρία για να βρεθούν οι συμμαθητές κι εκτός σχολείου, στον ίδιο χώρο για να παίξουν και να απολαύσουν τον χώρο μαζί με τις νηπιαγωγούς τους. Μια ευκαιρία για να “δέσει” η ομάδα!
Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς που εθελοντικά μας συνόδευσαν και βοήθησαν στην μετακίνηση μας.
Όλο και περισσότερα κουτιά καταφθάνουν καθημερινά και οι μικροί μας μαθητές παρουσιάζουν με χαρά το περιεχόμενο τους!
Μικροί δημοσιογράφοι …. μας θυμίζουν στιγμές του καλοκαιριού -Β τμήμα, κα Χριστίνα
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας 2024- Β τμήμα, κα Χριστίνα
Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας. Αφού ακούσαμε το παραμύθι “η καρδιά του παππού”, μιλήσαμε για τις αγαπημένες δραστηριότητες που μοιραζόμαστε με τον παππού και την γιαγιά μας,μάθαμε τραγούδια που μιλούν για εκείνους και στη συνέχεια ζωγραφισαμε τον δικό μας παππού και γιαγιά. Την μέρα μας κλείσαμε, φτιάχνοντάς τους ένα δωράκι για να τους δείξουμε την αγάπη μας.
ΓΙΑΓΙΑ, ΠΑΠΠΟΥ
ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ
ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!!
Έναρξη δράσης “Παρουσιάζω τον εαυτό μου-Γνωρίζω τους φίλους μου” Α + Β τμήμα
Την προηγούμενη εβδομάδα οι γονείς ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κλήθηκαν, χωρίς να είναι κάτι υποχρεωτικό, να συμμετέχουν με τα παιδιά τους στην δράση, την οποία αποφασίσαμε με τις συναδέλφους, προκειμένου να “λυθεί” η γλώσσα των πιο διστακτικών μαθητών μας αλλα και για εκφραστούν ελεύθερα και να μας δείξουν όλα τα παιδιά προσωπικά τους αντικείμενα, που φανερώνουν πόσο έχουν μεγαλώσει. Η δράση όσον αφορά τους γονείς ήταν να βρουν ένα κουτί από παπούτσια και να το διακοσμήσουν μαζί με το παιδί τους, να συζητήσουν με το παιδί και να του δώσουν το περιθώριο να εκφραστεί και να διαλέξει ποια προσωπικά αντικείμενα του, ακόμα και από τη βρεφική του ηλικία, θα ήθελε να βάλει μέσα στο κουτί του για να τα μοιραστεί και να τα παρουσιάσει στην υπόλοιπη τάξη.
Τα κουτιά καταφθάνουν καθημερινά, το καθένα ξεχωριστό και πανέμορφο και κρύβουν μέσα πραγματικούς θησαυρούς, που με περηφάνια περιγράφουν και δείχνουν στους φίλους τους, οι ιδιοκτήτες τους.
Ένα λαικό παραμύθι “Το κουδουνάκι” γίνεται αφορμή για μια σειρά δραστηριοτήτων- Α τμήμα, κα Σοφία και κα Κωνσταντίνα
Ολοκληρώνοντας την αφήγηση του συγκεκριμένου κλιμακωτού μύθου, θελήσαμε να το δραματοποιήσουμε προκαλώντας έτσι τους μικρούς μας ακροατές να προσπαθήσουν να ανακαλέσουν στην μνήμη τους τη διαδοχική σειρά των γεγονότων του παραμυθιού. Εκτός από την εξάσκηση της μνήμης και την καλλιέργεια του προφορικού τους λόγου, πειραματίστηκαν με νέα υλικά όπως είναι η χρήση του πινέλου, η χρήση του ψαλιδιού, η ζωγραφική σε έτοιμα περιγράμματα και σε ελεύθερο σχέδιο και η αντιγραφή λέξεων.
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024
Με χαμόγελα και γεμάτοι ενθουσιασμό οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στις κινητικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν από κοινού και στα δύο πρωινά τμήματα, στην αυλή του νηπιαγωγείου. Νήπια και προνήπια άκουσαν πληροφορίες για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, επανέλαβαν και έμαθαν τι σημαίνει “Νους υγιής, εν σώματι υγιεί”, παρακολούθησαν βιντεο με τους φετινούς ολυμπιονίκες μας και κλήθηκαν, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο, να περιμένουν τη σειρά τους για να κάνουν την προσπάθεια τους. Αυτό που καταλήξαμε και πάντοτε λέμε στο σχολείο μας είναι ότι όποιος προσπαθεί τα καταφέρνει και κάθε μας προσπάθεια είναι πάντα αξιέπαινη.
Οι μαθητές μας, σαν μικροί αθλητές, βραβεύτηκαν με τα μετάλια τους, που έκοψαν μόνοι τους, σαν μια ευκαιρία εκμάθησης της χρήσης του ψαλιδιού.