Υποδεχόμαστε την Άνοιξη!!! Α τμήμα-Ολοήμερο

Με ένα μήνα καθυστέρηση ξεκινήσαμε να μιλάμε για την νέα εποχή, λόγω της κακοκαιρίας. Τωρα ομως θα το απολαύσουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Α τμήμα και Ολοήμερο -κα Ευγενία

Η κα Ευγενία ξεκίνησε τις δράσεις της με πανέμορφα καδράκια με χελιδόνια, δεν περιοριστήκανε βέβαια στην κατασκευή. Οι μαθητές βάζοντας το μυαλουδάκι τους να σκεφτεί, αναρωτήθηκαν τι κάνει το όμορφο χελιδονάκι!!!

  1. Το χελιδόνι θέλει να πιει λίγο νερό από την θάλασσα γιατί ίδρωσε και μετά πήγε σπίτι του και έκανε μπάνιο. (Ιωάννα)
  2. Το χελιδόνι σταμάτησε στο βουνό για να ξεκουραστεί και να πάει σε άλλη χώρα για να φάει σκουλήκια . (Μαρένια)
  3. Το χελιδόνι πάει να βρει κάτι να φάει. (Κρυσταλλένια)
  4. Το χελιδόνι σκέφτεται να φυτέψει το κλαδί της αμυγδαλιάς. (Ντέιβι)
  5. Το χελιδόνι θέλει να βουτήξει στη θάλασσα για να πιάσει ψάρια.(Γιώργος Σ)
  6. Το χελιδόνι σκέφτεται να βρει σκουλήκια να φάει. (Έκτορας)
  7. Το χελιδόνι σκέφτεται να φάει σκουλήκια και να φτιάξει μια φωλιά. (Μάξιμος)

20220329 145129

 

Α τμήμα -κα Σοφία

Τα χελιδόνια ανήκουν στα αποδημητικά πουλιά που επιστρέφουν στην ιδια φωλια, ακόμα και για 10 συνεχόμενα χρόνια.  Οι μαθητές μου σχεδίασαν το σπίτι, το ζωγράφισαν με πινέλο με τα χρώματα της αρεσκείας τους, έκοψαν τη φωλια και το χελιδόνι και δημιουργησαν τα παρακάτω αριστουργήματα.

Viber 2022 04 03 18 25 07 101 Viber 2022 04 03 18 52 06 918

 

Γιορτή 25ης Μαρτίου 1821 – Α τμήμα και Ολοήμερο

Γέμισαν κατασκευές στολίζοντας την αίθουσα και το σκηνικό μας τα νήπια και τα προνήπια του Α τμήματος, για την διπλή αυτή γιορτή της 25ης Μαρτίου. Με φόντο το παρακάτω σκηνικό, με δυνατή φωνή και περηφάνεια, είπαν τα ποιήματα τους  και τραγούδησαν. Η γιορτή μας έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο και παρέλαση των μαθητών στην αυλή του σχολείου.

Viber 2022 03 24 15 07 51 593

Viber 2022 03 24 15 07 51 048 Viber 2022 03 24 10 52 48 539 Viber 2022 03 24 15 07 48 978

Viber 2022 03 24 10 52 48 751 Viber 2022 03 24 10 52 49 324

Δεν περιοριστήκαμε βέβαια μόνο σε χαρτοκοπτική και κολάζ. Με αφορμή την παρατήρηση των παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών της εποχής του 1821, οι μαθητές δοκίμασαν  μια δύσκολη δεξιότητα για την ηλικία τους, το κέντημα. Η λέξη που κέντησαν οι μαθητές, σημαντική  και επίκαιρη. – ΕΙΡΗΝΗ-

Η κα Ευγενία και η κα Σοφία κέντησαν μόνο τα ράμφη και τα κλαδιά ελιάς των περιστεριών. Το υπόλοιπο το έκαναν τα μικρούλια μας, με την διαδικασία που φαίνεται στο βίντεο. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην γιαγιά Χρυσούλα , η οποία μας έπλεξε την μπορντούρα γύρω από το κέντημα μας, κάνοντας το ακόμα πιο όμορφο!!!

Viber 2022 03 24 15 07 51 655

Viber 2022 03 24 15 07 51 308 1

 

Κι αφού παρατηρήσαμε παραδοσιακές φορεσιές, γνωρίσαμε τα μέρη της φορεσιάς του τσολιά αλλά και της ελληνοπούλας δεν μπορούσαμε να μην ντυθούμε και με παραδοσιακές φορεσιές, από υφάσματα-κατασκευές της κας Σοφίας, με την βοήθεια γονέων και γιαγιάδων προηγούμενων ετών.

.jpg

.jpg

.jpgΜην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι οι μαθητές, τιμώντας την φορεσιά τους, χόρεψαν κι έναν παραδοσιακό ελληνικό χορό, το τραγούδι “Δώδεκα ευζωνάκια” από τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη!!!

Ήταν πολύ όμορφη η γιορτούλα μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί το ευχαριστηθήκαμε όλοι πολύ, αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι η απουσία των υπόλοιπων μαθητών μας έγινε αισθητή.

Και του χρόνου, με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο!!!

Καλωσορίζοντας την Άνοιξη- Β τμήμα, κα Λίζα

Παρά τα νάζια του Μάρτη, που πότε κλαίει και πότε γελάει και φέτος μας έχει ξεπαγιάσει, τα παιδιά του Β΄ τμήματος καλωσόρισαν την Άνοιξη, άκουσαν τα κάλαντα της Άνοιξης που τραγουδούσαν τα παιδιά τα παλιά χρόνια και έμαθαν για τα χελιδόνια, τα πουλιά που φέρνουν την Άνοιξη. Έμαθαν πληροφορίες για το μακρύ ταξίδι που κάνουν το χειμώνα για να πάνε σε πιο ζεστές χώρες, αλλά και το ταξίδι της επιστροφής την άνοιξη παρατήρησαν τα μέρη του σώματός τους, το χρώμα τους, τον τρόπο που φτιάχνουν τις φωλιές τους, έμαθαν αινίγματα και τραγούδια και έγιναν τα ίδια χελιδόνια, πέταξαν μακριά και μας είπαν τι συνάντησαν στο ταξίδι τους.

 

Περιμένουμε με αισιοδοξία τις ανοιξιάτικες μέρες…

IMG 20220310 091319 IMG 20220310 112110 IMG 20220310 112118 IMG 20220310 121503

Αντιπολεμικό μήνυμα από το Β τμήμα και την κα Λίζα

Η συζήτηση για τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 καθώς και οι σχετικές εικόνες έκαναν τα παιδιά να αναρωτηθούν «Κυρία, ήταν λυπημένοι οι άνθρωποι τότε;». Η απορία τους αυτή σε συνδυασμό με το αντιπολεμικό τραγούδι που μαθαίνουμε για τη γιορτή μας «Τα ραφτικά της γιαγιας» https://www.youtube.com/watch?v=ds4ZbQ2oaLM

ήταν η αφορμή να συζητήσουμε και πάλι για τα αγαθά της ειρήνης και τα δεινά του πολέμου.

 

Αφού παρακολουθήσαμε το θεατρικό «Το κανόνι της Ειρήνης» στο Youtube φτιάξαμε το δικό μας κανόνι που αντί για βόμβες είναι γεμάτο με αγάπη και λουλούδια, όπως θα θέλαμε να είναι και ο κόσμος μας. Φτιάξαμε και τα περιστεράκια της ειρήνης με αποτύπωμα της παλάμης του κάθε παιδιού και σας παρουσιάζουμε με χαρά τις δημιουργίες μας.

IMG 20220321 123952

Η τρισδιάστατη, γιγάντια κυρα-Σαρακοστή μας Α τμήμα- Ολοήμερο

Οι μαθητές ετοίμασαν το κεφάλι με γυψόγαζες,  που βουτούσαν σε νερό και κολλούσαν σε μπαλόνι, το άφησαν να στεγνώσει, πριν το ζωγραφίσουν με τέμπερα και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μία ζωγράφισε την φούστα και η δεύτερη ομάδα, που αποτελούνταν από 7 μαθητές, σχεδίασε, έκοψε και ζωγράφισε από ένα ποδαράκι. Τα φαγητά και τις χρωματιστές πούλιες τα έκοψαν όλοι μαζί και τα κόλλησαν.

Viber 2022 03 15 15 12 00 673

Η κυρά Σαρακοστή…με qr codes – A τμήμα

Ήρθε και η Σαρακοστή μετα τις Απόκριες και οδεύουμε αισίως προς το Πάσχα. Μιλήσαμε λοιπόν για την Σαρακοστή, την περίοδο αυτή της νηστείας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, αναφερθήκαμε στα νηστίσιμα και στα αρτύσιμα φαγητά και βέβαια οι μαθητές γνώρισαν την κυρά Σαρακοστή, το παλιό αυτό έθιμο, που είναι ένα πρωτότυπο ημερολόγιο που έφτιαχναν από παλιά οι γιαγιάδες μας με αλεύρι και νερό, προκειμένου να μετρούν τις εβδομάδες μέχρι τη πασχαλιά. Επτά οι εβδομάδες αυτής της χρονικής περιόδου, επτά και τα πόδια της κυρα Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε ένα ποδαράκι, υπολογίζοντας έτσι τον χρόνο που περνά.

Για το συγκεκριμένο έθιμο, έχει γραφτεί και σχετικό τραγουδι. https://www.youtube.com/watch?v=xn-tbcwe4e0

Θελήσαμε λοιπόν να φτιάξουμε κι εμείς τις δικές μας σαρακοστές με αλεύρι και νερο. Ετοιμάσαμε την αλατοζύμη και ενω υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός να ξεκινησουμε το πλάσιμο, τους εξήγησα οτι για να κερδίσουν το ζυμαράκι τους πρέπει πρωτα να κερδίσουν τα γράμματα της λέξης ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

Ανυπομονούσαν να βρουν που είναι τα γράμματα και τελικά τα βρήκαν απλωμένα στο πλέγμα της  αυλής. Συμβουλευόντουσαν την ολόκληρη λέξη για να ξέρουν πιο γράμμα αναζητούν κάθε φορά, μόνο που κάθε γράμμα είχε έναν κώδικα. Υπήρχε ένας qr code, τον οποίο διαβάζαμε με το κινητό. Οι μαθητές έπρεπε να βρουν την απάντηση στη ερώτηση που αποκάλυπτε ο κώδικας και βέβαια οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με όλες τις πληροφορίες που είχαν ακούσει από την συζήτηση μας νωρίτερα.

20220308 103515 20220308 103528

Όλοι οι  κώδικες διαβάστηκαν και όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν. Οι μαθητές κέρδισαν δικαίως το ζυμαράκι τους κι ετοίμασαν ο καθένας την κυρα Σαρακοστή του, αφού προηγουμένως έβαλαν τα γράμματα στη σωστή σειρά και σχημάτισαν τη λέξη στο πάτωμα και αφού την αντέγραψαν σε λευκά χαρτιά.

“Αγαθά κόποις κτώνται” 😆

Viber 2022 03 11 16 07 39 204 Viber 2022 03 11 16 07 41 000

Mηνύματα κατά του πολέμου – Α τμήμα

“Οι χαρταετοί της Καθαράς Δευτέρας , πέταξαν πολύ ψηλά και κατόρθωσαν να φθάσουν πολύ μακριά. Από εκεί ψηλά αντίκρυσαν και την παρακάτω εικόνα.”

Αυτή ήταν η έναρξη της δραστηριότητας, που στόχο είχε να γίνει συζήτηση για τα δεινά του πολέμου και βέβαια να γίνει αναφορά στην ειρήνη και στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, όταν αυτή επικρατεί.

SmartSelect 20220309 090518 Instagram

Οι μαθητές κλήθηκαν, αφού παρατηρήσουν προσεχτικά την εικόνα, πρώτα να σχολιάσουν τι βλέπουν και στη συνέχεια τι σκέφτονται σχετικά. Ήταν δύσκολο να το ξεχωρίσουν και παρότι έχουν ξαναδουλέψει την συγκεκριμένη ρουτίνα σκέψης, επέμεναν να λένε περισσότερο το “τι σκέφτονται”.

Είδαν ένα πουλί με κλειστά μάτια, το οποίο πατάει ένας άνθρωπος με τα χέρια του, υπάρχουν σπασμένα σπίτια, ένα δέντρο μαύρο, ένα κλαδάκι δίπλα στο πουλί, ένα χέρι, έναν πύραυλο, τα πόδια του πουλιού είναι κόκκινα, ο άνδρας έχει όπλο, σπασμένες κολώνες, έχει λίγα χρώματα, πιο πολύ γκρι και καφέ….

Σκέφτηκαν ότι το πουλί κοιμάται, το πουλί μήπως είναι πάπια ή χήνα, είναι το περιστέρι της Ειρήνης, έχει κλαδάκι, το πουλί ροχαλίζει, έχει πέσει κεραυνός κι έκαψε το δέντρο γι’ αυτό είναι μαύρο, έπεσε ένας αστεροειδής στην πόλη και τα έσπασε όλα, ήρθε ένα τέρας στην πόλη και διέλυσε τα πάντα, πέρασε ένα όχημα που είχε μια τεράστια μπάλα και με αυτήν έσπαγε οτι έβρισκε, ήταν μια μπάλα από τσιμεντόλιθα που κύλησε κι έσπασε τα σπίτια, είναι ενας κυνηγός, αφού έχει όπλο, δεν είναι κυνηγός είναι στρατιώτης….κι ενώ ακούγονταν τα παραπάνω, ένας μαθητής είπε: “Κυρία, έχω δει τετοιες εικόνες στην τηλεόραση. Είναι πόλεμος”

Η απάντηση μου έπρεπε να είναι ξεκάθαρη αλλά και καθησυχαστική. ‘Έχεις δίκιο είναι σκηνικό πολέμου, οι χαρταετοί μας τελικά πήγαν πολύ μακριά για να αντικρύσουν τέτοιες εικόνες. Αφού λοιπόν, είναι σκηνή πολέμου, τι νομίζετε ότι κάνει ο στρατιώτης;”

“O Στρατιώτης θέλει να βοηθήσει το περιστέρι της Ειρήνης”, ήταν η απάντηση τους.

“Kαι πως νομίζετε ότι πρέπει να το κάνει αυτό;”

Αναρωτήθηκαν :Mήπως να φέρει νοσοκόμο στο περιστέρι της Ειρήνης, μήπως να του δώσει φάρμακα, εγώ λέω να του δώσει λίγο νεράκι και θα συνέλθει, μπορεί και να το ζεστάνει στη φωτιά γιατι κάνει κρύο κι έχει παγώσει, να προσέξει μόνο μην το κάψει, να το πάει στο σπίτι να του δώσει λίγη σουπίτσα, να το πάει σε άλλη χώρα που δεν έχει πόλεμο, να του δώσει μαγικό φίλτρο να γίνει καλά, εγώ λέω…ο αρχηγός των κρατών να είναι το περιστέρι της Ειρήνης γαι να σταματάει τον πόλεμο.

“Οι ιδέες σας είναι όλες εξαιρετικές, νόμιζω όλες θα βοηθούσαν το περιστέρι της Ειρήνης. Όμως τελικά από όλα αυτά που συζητήσαμε, τι θα κρατήσουμε στο μυαλό μας, βλέποντας αυτήν την εικόνα;” ήταν η τελευταία μου ερώτηση.

“Κρατάμε στο μυαλό μας ότι θελουμε ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ, ΧΑΡΑ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ” ήταν οι απαντήσεις τους.

Η δραστηριότητα μας ολοκληρώθηκε με την δημιουργία μιας αφίσας κατα του πολέμου. όπου αξιοποιήθηκε η συγκεκριμένη εικόνα και οι σκέψεις-ιδέες των μαθητών μας!

Viber 2022 03 11 16 07 41 175