Οι δράσεις για την εθελοντική αιμοδοσία συνεχίζονται με ένα περίεργο μήνυμα που λάβαμε!!!

Το περιέργο μήνυμα.

Ανεξήγητο πως, αυτό το μήνυμα βρέθηκε μέσα στην τάξη 😉 . Οι μαθητές προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το συμβάν, ανέφεραν ότι ίσως το έφεραν εξωγήινοι, μιας που μιλάμε για το διάστημα αυτές τις ημέρες, ίσως ο Άγιος Βασίλης, ίσως μπήκε κάποιος κλέφτης….

Θορυβηθήκαμε όλοι. Τι να σήμαιναν άραγε αυτά τα σύμβολα;

Η νηπιαγωγός ανέλαβε να εξιχνιάσει τον γρίφο και την επόμενη ημέρα ενημέρωσε τους μαθητές ότι  επρόκειτο για έναν κώδικα τον οποίο και μπόρεσε, μετά από πολύ διάβασμα και αναζήτηση στο διαδίκτυο  😯 🙂 να αποκωδικοποιήσει. Τους εξήγησε ότι αυτά τα σχέδια είναι κώδικες, σύμβολα που το καθένα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα. Ο πίνακας με τους κώδικες και το ελληνικό αλφάβητο αναρτήθηκε στο τοίχο για να μπορούν όλοι να τον βλέπουν. Το μόνο που έμενε ήταν να βρουν οι μαθητές τι έγραφε το μήνυμα και γιατί μας το έστειλαν.

Ανέλαβαν τα νήπια να γράφουν αυτό που τους υποδείκνυε η υπόλοιπη ομάδα. Κάθε νήπιο έπαιρνε ένα χαρτί και ξεκινούσε να περιγράφει πως είναι το πρώτο σύμβολο που βλέπει και μετά συνέχιζε με το επόμενο. Η υπόλοιπη ομάδα εντόπιζε στον πίνακα το σύμβολο, φώναζε το γράμμα και το νήπιο έγραφε κάτω από το σύμβολο το γράμμα που αντιστοιχούσε, πετυχαίνοντας έτσι την σταδιακή αποκωδικοποίηση του μηνύματος.

Η πρώτη λέξη έγραφε ΔΩΣΕ. Αναρωτηθήκαμε τι να δώσουμε; Οι απαντήσεις πολλές, διαφορετικές και αρκετά χιουμοριστικές. Αυτό συνέβαινε κάθε φορά που ανακαλύπταμε τι έγραφε η επόμενη λέξη.

“Μάλλον γιατρός θα άφησε το μήνυμα κυρία”, “Μήπως κάποιο ζώο κινδυνεύει;”, “Μήπως κάποιος άνθρωπος χτύπησε;”, “Mήπως θέλουν αίμα για την αλεπού;”

 

“Ποιον να σώσουμε;” “Kάποιος χρειάζεται αίμα, κυρία”

 

 

“Γιατι λέει και;”, “Tι άλλο θέλει να κάνουμε;”, Εμείς είμαστε παιδιά, δεν μπορούμε να δώσουμε αίμα.”

“Τι να γίνουμε;” , “Γιατροί;””Λέτε να είναι η αλεπού που έστειλε το μήνυμα;”

Είχαν μείνει δύο χαρτιά, η αγωνία ήταν μεγάλη. Κάθε σχήμα που αποκωδικοποιούσαν ενίσχυε όλο και περισσότερο τον ενθουσιασμό αλλά και την περιέργεια τους.

 

Ο γρίφος λύθηκε. Τελικά, οι μαθητές συμπέραναν ότι κάποιος καλός πρέπει να έστειλε το μήνυμα γιατί είναι καλό αυτό που ζητάει. Γιατί όμως το έστειλαν σε εμάς το μήνυμα αυτό; Η απάντηση ήρθε αμέσως από ένα νήπιο, “γιατί βοηθήσαμε την αλεπού που χτύπησε στα κλαδιά, της δώσαμε αίμα και σώθηκε”. (Σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε παρουσιάσει τις κατασκευές των μαθητών, οι οποίες είχαν βασιστεί πάνω στο βιβλίο του Κώστα  Μάγου “Τι ζητούσε μια φορά, η αλεπού στη ρεματιά? – https://blogs.sch.gr/9nippera/2021/01/17/oi-mathites-toy-9oy-n-g-peramatos-gnorizoyn-tin-ethelontiki-aimodosia/)

Οι μαθητές ρωτήθηκαν ξανά, γιατι έστειλαν σε εμάς το μήνυμα, αφού τα παιδιά, δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα. Οι απαντήσεις ήταν οι ακόλουθες:

  • “Για εσάς κυρία και την κυρία Μαρία”
  • “Για να το πούμε στους γονείς μας. Αυτοί μπορούν να δώσουν αίμα”.