Λίγο πριν κλείσουμε για την απολύμανση των σχολείων του Περάματος -Τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθεί η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της χώρας.

Οι συγκεκριμένες κατασκευές είχαν ετοιμαστεί στα πλαισια των αποκριάτικων δράσεων που ετοίμαζα, όμως μια ίωση δεν μας επέτρεψε να τις ολοκληρώσουμε. Τροποποιήσαμε λοιπόν τα σχέδια μας και αντί για αποκριάτικα τερατάκια, οι μαθητές ζωγράφισαν μικρόβια.

 Τα μικρόβια κυκλοφορούν παντού και απαιτείται καθαριότητα και εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Τα μικρόβια του 9ου νηπιαγωγείου Περάματος αναστατώθηκαν πολύ, όταν έμαθαν για την απολύμανση  😆  😆  😆

Κοπή πίτας 2020

Αργήσαμε και φέτος να κόψουμε την πίτα μας , μιας και οι ιώσεις μας αποδεκάτισαν  στην κυριολεξία για διάστημα τριών εβδομάδων. Δυστυχώς είχαμε και πάλι απουσίες, όμως το κομμάτι των απόντων το κόψαμε κανονικά.

Εκτός τη γευστική και φρεσκότατη βασιλόπιτα, που μας ετοίμασε η μανούλα της Ανδριάννας και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό, οι ίδιοι οι μαθητές είχαν ετοιμάσει για την ημέρα, τα καπέλα του 2020.

 

Κι επειδή από ένα ρεβεγιόν δεν λείπει η σαμπάνια, ήπιαμε κι εμείς χυμό φράουλας σε ποτήρια σαμπάνιας.

 

Το τυχερό φλουρί και μαζί τα συμβολικά δωράκια κέρδισε ο Κωνσταντίνος μας. Πάντα τυχερός και καλότυχος να είναι και ο Κωνσταντίνος και όλα τα παιδάκια μου!!!

 

Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

Δύο σχολεία, προγραμματισμός για μια κοινή δράση και….το αποτέλεσμα!!!!

Με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μαθητές και των δύο σχολείων ολοκληρώθηκε η ΔΡΑΣΗ που είχε ξεκινήσει με τον χειμωνιάτικο πίνακα ζωγραφικής του Edward Munch.
Την επίσκεψη μας στο Ειδικό Δημοτικό Περάματος και την προσεκτική παρατήρηση του πίνακα, ακολούθησε μια δεύτερη επίσκεψη, όπου δημιουργήθηκε η παρακάτω ιστορία.

“Μια χειμωνιάτικη μέρα, έκανε πολύ κρύο και είχε  χιονίσει. Ήταν 10 και μισή το πρωί. Δύο αδερφάκια, η Εύα και ο Γιώργος πάνε στο σχολείο. Ξύπνησαν αργά. Ξενύχτησαν το προηγούμενο βράδυ, γιατί φάγανε σουβλάκια και πόνεσε το στομάχι τους.
Την ώρα που περπατούσαν στο δρόμο, εμφανίστηκε μπροστά τους ένα φάντασμα. Ήταν άσπρο με μαύρο στόμα και μπλε μάτια. Η Εύα και ο Γιώργος μόλις είδαν το φάντασμα χάρηκαν, γιατί  κατάλαβαν ότι είναι η φίλη τους, η Κατερίνα, μεταμφιεσμένη. Το “φάντασμα” μόλις τους είδε τους είπε «Φάρσα ή Κέρασμα;»  Τα αδελφάκια διάλεξαν  κέρασμα. Έβγαλαν ένα σακουλάκι και κέρασαν το «φάντασμα» μπισκότα. Ξεκίνησαν και οι τρεις να πάνε στο σχολείο.
Όμως, την ώρα που περπατούσαν οι τρεις φίλοι, έγινε σεισμός. Κουνήθηκε ο δρόμος, κουνήθηκαν και οι ίδιοι,. Πέταξαν τα πουλιά στον ουρανό και τα σκιουράκια κατέβηκαν από τα δέντρα φωνάζοντας «Βοήθεια!».
Οι τρεις φίλοι έσκυψαν, έβαλαν τα χέρια τους στο κεφάλι  για να το προστατέψουν και μάζεψαν τα πόδια τους. Έμοιαζαν με χελωνάκια.
Μόλις τελείωσε ο σεισμός, οι τρεις φίλοι αγκαλιάστηκαν και συνέχισαν το δρόμο για το σχολείο τους. “

Η τρίτη μας συνάντηση έγινε στο χώρο του νηπιαγωγείου, όπου οι μαθητές εικονογράφησαν την ιστορία κι έγινε και ηχογράφηση αυτής. Η εκπαιδευτικός επεξεργάστηκε τα συγκεκριμένα αρχεία και δημιουργησε ένα βιντεο.

Επόμενη και τελευταία συνάντησης της δράσης, παραγματοποιήθηκε στον χώρο από όπου ξεκίνησε, εννοώντας την αίθουσα με τον διαδραστικό πίνακα του Ειδικού Δημοτικού, όπου έγινε παρουσία των μαθητών η προβολή της ταινίας.
Αν θέλετε κι εσείς να την παρακολουθήσετε πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

 

Ένα λαικό παραμύθι της Ηπείρου γίνεται αφορμή για τη δημιουργία του νέου μας επιτραπέζιου παιχνιδιού.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την αφήγηση της “Λιοτήρως” από την εκπαιδευτικό.
(Το παραμύθι είναι από τη συλλογή της Γιάννα Σέργη, Λαικά παραμύθια της Ηπείρου, εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ)
Στην συνέχεια δραματοποίησαν το παραμύθι αλλά ήταν τόσο το ενδιαφέρον που τους είχε προκαλέσει που συνέχιζαν να το παίζουν για μέρες , στο ελεύθερο παιχνίδι τους στην αυλή.
 Με αφορμή αυτό, εγινε η πρόταση να το κάνουμε επιτραπέζιο κι έτσι κι έγινε. Οι μαθητές αποφάσισαν ποια θα είναι η αφετηρία και ποιο το τέρμα, όρισαν τα πιόνια να είναι οι ήρωες του παραμυθιού, η Λιοτήρω, η κόρη του Ήλιου και η Μπαλάσιω , η αρκούδα και βέβαια πρότειναν και αποφάσισαν ποιες θα είναι οι βοήθειες και ποιες οι παγίδες για τους παίκτες .
 Και το παιχνίδι ξεκίνησε!!!!!

Ένα έργο τέχνης γίνεται η αφορμή της νέας συνεργατικής δράσης που ξεκινάει ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Περάματος.

Oι μαθητές του 9ου Νηπιαγωγείου Περάματος επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Περάματος, τους φίλους μας, όπως αποκαλούμε τους συμμαθητές μας της μεγαλύτερης βαθμίδας, για την έναρξη μιας ακόμα συνεργατικής δράσης που θα αποδείξει ότι όταν έχεις να κάνεις με παιδιά δεν υπάρχουν διαφορές στα συναισθήματα. Γιατί όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας και ορατών ή μη δυσκολιών, τα διακρίνει η ανάγκη για παιχνίδι μέσα σε συνθήκες που τους διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ελευθερία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.
Η δράση μας λοιπόν ξεκίνησε με προσεχτική παρατήρηση του πίνακα “Νέο χιόνι στη Λεωφόρο”του Edward Munch και καταγραφή των σκέψεων των μαθητών των δύο βαθμίδων.

Οι μαθητές μας αξιοποίησαν  τη ρουτίνα σκέψης “Βλέπω, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι” του προγράμματος Artful Thinking. Οι σκέψεις και οι ιδέες που ακούγονταν, όλες καταγράφηκαν σε χαρτάκια, τα οποία και αναρτήσαμε δίπλα στον διαδραστικό πίνακα, προκειμένου να γίνεται ορατή η σκέψη τους και σε επόμενες χρονικές στιγμές.

Ως επέκταση της δραστηριότητας, παίξαμε κινητικά παιχνίδια και ζωντανέψαμε τον πίνακα.

Η δράση μας θα συνεχιστεί!!!!

Μικρά βιβλία: Οι φίλοι μου τα ζώα!!!

Οι μαθητές επέλεξαν τα ζωάκια που θα υπήρχαν μέσα στο βιβλίο τους, σχεδίασαν ακολουθώντας τις οδηγίες και το σχέδιο της νηπιαγωγού, αντέγραψαν τη πληροφορίες που  οι ίδιοι όρισαν, στη σελίδες των βιβλίων τους.

Ο “ηλιος με τα δόντια” της ιστορίας μας γίνεται κινούμενο σχέδιο.

Πρόσφατα οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον στην διαδικασία δημιουργίας των κινουμένων σχεδίων. Στοχεύοντας στην κατανόηση της γρήγορης εναλλαγής των εικόνων , η οποία παράγει την κίνηση στους ήρωες, εκμεταλεύτηκα την πρόσφατη ιστορία που δημιούργησαν και επιλέγοντας για κινούμενο σχέδιο, ως ήρωα, τον ήλιο με τα δόντια , δημιουργήσαμε το παρακάτω βίντεο. Στο τέλος της ιστορίας φαίνεται πως ο ήλιος ανατέλει σιγά σιγά μέχρι να φθάσει στον ουρανό.
Οι μαθητές έπλασαν τον ουρανό με τα αστέρια και το φεγγάρι του Γενάρη με πλαστελίνη. “Έχτισαν” την πόλη, επιλέγοντας με τη σειρά και τοποθετώντας τα τουβλάκια και τα δεντράκια πάνω στον τάπητα. Δημιούργησαν τη χιονόπτωση και κατασκεύασαν τον ήλιο με τα δόντια και τον χιονάνθρωπο από πλαστελίνη κατά ομάδες.

Πατήστε πάνω στον τίτλο της ιστορίας για να παρακολουθήσετε το βίντεο.
“Μια χειμωνιάτικη ιστορία”

“Πέντε ιπποποταμάκια μικρά”, ένας αριθμός, ενα τραγούδι!!!

Το φύλλο εργασίας για τον αριθμό πέντε είχε ιπποποταμάκια για να ζωγραφιστούν. Αυτό ήταν και η αφορμή για την παρακάτω δραστηριότητα.

Ακούσαμε προσεκτικά και συζητήσαμε τους στίχους από το “Πέντε παπάκια μικρα”, από τα Ζουζούνια. Εν συνεχεία προσπαθήσαμε να εμπνευστούμε τους δικούς μας στίχους. Η νηπιαγωγός κατέγραφε τις ιδέες-προτάσεις των μαθητών και μία από αυτές ήταν να ετοιμάσουμε και μάσκες με ιπποποταμάκια.

 

 

Η γραφή των στίχων του τραγουδιού σε εικονοιστορία, προέκυψε από την ανάγκη να μπορούν να διαβάζουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τα ίδια τα παιδιά το τραγούδι μόνα τους.

 

Η εικονοιστορία μας είναι έτοιμη, οι μάσκες μας είναι έτοιμες, τις φορέσαμε και καλέσαμε τους γονείς να τους τραγουδήσουμε.
Ακολουθεί το τραγούδι μας!!!

Μια παροιμία, ένα τραγούδι και μια έκφραση της ελληνικής γλώσσας μας οδηγούν στην δημιουργία μιας νέας ιστορίας.

Η έναρξη του νέου χρόνου επέβαλλε να αναφερθούμε και στον πρώτο μήνα αυτού, τον Ιανουάριο. Μέσα σε όλα που είπαμε , μάθαμε και την παροιμία “Του Γενάρη το φεγγάρι, λάμπει σαν μαργαριτάρι”.(αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και παρατηρήσαμε και τα μαργαριτάρια)
Το κυρίως θέμα όμως που μας απασχόλησε, λόγω του έντονου κρύου αλλά και της χιονόπτωσης, είναι οι χιονονιφάδες και όλα όσα σχετίζονται με το χιόνι. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο που αναφέρεται στον τρόπο που σχηματίζονται οι χιονονιφάδες αλλά και στα είδη αυτών. Εκπαιδευτήκαμε στον τρόπο κατασκευής χιονονιφάδων και ετοιμάσαμε τις δικές μας.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν με ιδιαίτερη αδυναμία στους πιγκουίνους που ζουν στα χιόνια και τους πάγους και ζήτησαν να κατασκευάσουν τα δικά τους ζωάκια.
Mobile πιγκουίνοι με κομμάτια πάγου-φελιζόλ.

Με αφορμή αυτές τις δραστηριότητες ακούσαμε και το τραγούδι Το μπαλέτο των νιφάδων. Στοχεύοντας πάντοτε στην ενεργητική ακρόαση απο τους μαθητές, συζητήσαμε τους στίχους του τραγουδιού.
Να αναφέρω επίσης ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, κατα τη διάρκεια των δραστηριοτήτων ρουτίνας και συγκεκριμένα όταν λέγαμε τον καιρό της ημέρας, αναφέραμε ότι είχαμε “Ηλιο με δόντια”, εξηγώντας τι σημαίνει αυτό.
Ως επέκταση των παραπάνω δραστηριοτήτων οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ιστορία που να περιλαμβάνει την παροιμία, τις χιονονιφάδες και την παραπάνω έκφραση για τον καιρό. Το αποτέλεσμα είναι όντως αξιόλογο!!!!!

“Ενα χειμωνιάτικο βράδυ, στον καθαρό ουρανό με τα αστέρια, λάμπει το φεγγάρι του Γενάρη, σαν μαργαριτάρι.
Από τον ουρανό πέφτουν πολλές και διαφορετικές χιονονιφάδες και σκεπάζουν την κοιμισμένη πολιτεία. Πέφτουν πάνω στα κλώνια των δέντρων, στα σχολεία, στο δάσος, σε τσουλήθρες, στα φύλλα του δέντρου. Οι χιονονιφάδες σκεπάζουν τις καμινάδες, τις σκεπές των σπιτιών, τα βουνά, τη λίμνη, τις πινακίδες στους δρόμους, τα φανάρια. Πέφτουν ακόμα και πάνω στα αυτοκίνητα, στη θάλασσα, στο καράβι, στην αυλή και στους θάμνους, στα παιδιά.
Τα παιδιά της πόλης βγαίνουν και φτιάχνουν έναν χιονάνθρωπο. Του φοράνε κασκόλ, γάντια, κουμπιά στην κοιλιά, κάροτο για μύτη, καπέλο, δύο μανταρίνια για μάτια. Του βάζουν να κρατάει μια σκούπα απο την μία πλευρά κι ένα φαράσι από την άλλη.
Έτοιμος ο χιονάνθρωπος!
Ξημερώνει και βγαίνει ήλιος. Είναι ήλιος με δόντια. Η πόλη ξυπνάει. Η νοικοκυρά αρχίσει τις δουλειές, ο μπαμπάς τεντώνεται και τα παιδιά παίζουν. Ετοιμάζονται όλοι για το “ΤΙ ΝΕΑ” και για να πάνε βόλτα. Βγαίνουν έξω  παίζουν χιονοπόλεμο και βγάζουν φωτογραφίες με τον χιονάνθρωπο. Ήταν μια όμορφη χειμωνιάτικη ημέρα!!!

Οι συγγραφείς της ιστορίας όμως δεν έμειναν εκεί. Ανέλαβαν και τον ρόλο του εικονογράφου κι ετοίμασαν νέα Μικρά Βιβλία.

 

Τα μικρά βιβλία περιελάμβαναν τυπωμένο το κείμενο από την ιστορία των μαθητών και σε αυτό το σημείο τα νήπια εικονογράφησαν την ιστορία.

 

 

και οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν…
Η ιστορία μας δεν έγινε μόνο μικρό βιβλίο.
Χτίσαμε μια ολόκληρη πόλη, δημιουργήσαμε χιονόπτωση, πλάσαμε έναν χιονάνθρωπο, κατασκευάσαμε έναν ήλιο με δόντια και ετοιμάσαμε το παρακάτω βίντεο.

 

“Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος” γνωρίζει τα καταπληκτικά πιγκουινάκια του 9ου νηπιαγωγείου Περάματος.

Το κρύο και οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και λάτρεις του χιονιού δεν είναι αλλοι από τους αγαπημένους των παιδιών πιγκουίνους.
Μετα την ανάγνωση της πολύ όμορφης και διδακτικής ιστορίας της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη, οι μαθητές πήραν την πολύ μεγάλων διαστάσεων μάσκα πιγκουίνου και μας μίλησαν πιγκουινίστικα????????????.
Εν συνεχεία, αποπηράθηκαν όλοι να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν τους δικούς τους πιγκουίνους. Δεν έφτανε όμως αυτό, παρακολούθησαν κι ένα εκπαιδευτικό βίντεο του Walt Dinsey,
Στόχος η ενεργητική ακρόαση και γενικότερα η προσεχτική παρακολουθηση του βίντεο. Τις νέες γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές, τις δήλωσαν λίγο λεπτά αργότερα και η νηπιαγωγός κατέγραφε.

Tα μικρά μας βιβλία γίνονται διάσημα!!!

Με αφορμή το έθιμο των Αράπηδων, που αναβιώνει την ημέρα των Φώτων στο χωριό Προφήτη, στη Θεσσαλονίκη ετοιμάσαμε μικρά βιβλία στο σχολείο αλλά ετοίμασαν και οι μαθητές στο σπίτι τους άλλα βιβλία, με τη βοήθεια των γονέων τους.
Αρχικά οι μαθητές αφού διάβασαν το μικρό βιβλίο που είχε ετοιμάσει η νηπιαγωγός κι αφορούσε την φορεσιά των Αράπηδων,

ετοίμασαν τα δικά τους μικρά βιβλία με το ίδιο περιεχόμενο.

 

 

 

 

Την ημέρα που παρουσιάσαμε στους καλεσμένους μας το έθιμο, μοιράσαμε στο τέλος τα μικρά βιβλία με την προετοιμασία του εθίμου, ως αναμνηστικό της δράσης μας. Αυτη την φορά οι εικόνες του βιβλίου ήταν απο τις κατασκευές των μαθητών και τα γράμματα τυπωμένα.

Οι δράσεις όμως με τα μικρά βιβλία συνεχίστηκαν την ίδια ημέρα, μιας που διαβάστηκαν παρουσία των καλεσμένων μας τα μικρά βιβλία με τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές απο το σπίτι.

 

 

 

 

Ολη αυτή η προσπάθεια των μικρών μου μαθητών επιβραβεύεται για άλλη μια φορά, μιας που τα μικρά τους βιβλία αναρτήθηκαν στον ιστότοπο “Το δικό σου Μικρό βιβλίο”και γίνονται έτσι πιο διάσημα ????????????
Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να περιηγηθείτε κι εσείς και να διαβάσετε με τα παιδιά σας πολλά μικρά βιβλία μικρών συγγραφέων!!!

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές 2019

Τα ημερολόγια μας με χαρτοπετσέτα και ξυλινες χάντρες.

 

Ταρανδάκια με μύτη γλυφειτζούρι

 

Ελατάκια από κουκουνάρια και μπαλίτσες απο πλαστελίνη.

 

Διακοσμητικά κηροπήγια δεντράκια με ξυλινο κρεμαστό στολιδάκι, σε βάση απο cd

 

Αγγελάκια mobile με ξυλινες καρδούλες που                                                 βούτηξαν στη χρυσόσκονη.

 

                Στοπ πόρτας με τη φωτογραφία τους

 

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια με πούλιες και γλωσσοπίεστρα.

 

Χάρτινα στεφανάκια με αστεράκια.

Οι κάρτες μας με ζωγραφική από νερομπογιά και χρυσόσκονη.

 

Τα αγιοβασιλάκια μας.

 

Ρόδια-γούρια από φελλό.

 

Χάρτινες διακοσμητικές μπάλες για το σκηνικό της γιορτής μας.

 

                                    Χριστουγεννιάτικα σουπλά με                            χαρτοπετσέτα και ζωγραφική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και του χρόνου!!!

3 Δεκεμβρίου 2019-Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Γιορτάζουν οι φίλοι μας από το Ειδικό Δημοτικό Περάματος και ήταν μια καλή αφορμή για εμάς να ξαναβρεθούμε και να το γιορτάσουμε παρέα.
Καλέσαμε λοιπόν τους φίλους μας, καθήσαμε όλοι μαζί στα τραπέζια, γιατί όλα τους είναι παιδιά κι όλα τους έχουν τις ίδιες ανάγκες στη χαρά, στη φιλία, στο παιχνίδι, στα χαμόγελα, στην ικανοποίηση της δημιουργίας κι ετοιμάσαμε μια χριστουγεννιάτικη κατασκευή.

 

 

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!

Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων κατασκευών με τους γονείς

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε πολύ όμορφα με την παρέα των γονέων στη τάξη μας, οι οποίοι κάθησαν δίπλα στα παιδιά τους και δούλεψαν μαζί τους.

Πρώτη κατασκευή ένας χιονάνθρωπος, μιας που μπήκαμε επισήμως στον Δεκέμβριο και νιώσαμε χειμωνιάτικο κρύο.
Ένα αστεράκι μάσκα με χριστουγεννιάτικο σκουφί.
Μια κάρτα με χριστουγεννιάτικο δεντράκι που διακόσμησαν οι μαθητές, όπως ήθελαν.
Χαμόγελα και ικανοποίηση από τους συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους.
                Και του χρόνου!!!

Λίγο πριν την πρώτη επιστολή μας…

 Στοχεύοντας να αντιληφθούν οι μαθητές και να γνωρίσουν τη μέθοδο της αλληλογραφίας, μιλήσαμε για το ταχυδρομείο και για την διαδικασία που γίνεται η επικοινωνία με αυτό το μέσο.
Αρχικά οι μαθητές ετοίμασαν μια ζωγραφιά για έναν συμμαθητή τους , την έβαλαν σε φακελο και έγιναν αποστολείς αυτού, ενώ μπήκαν και στη θέση του παραλήπτη, μιας που δέχτηκαν κι από ένα γράμμα-ζωγραφια απο συμμαθητή τους.
Τη συζήτηση ακολούθησε η παρατήρηση εποπτικού υλικού, η επικοινωνία των μαθητών με τη νηπιαγωγό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ανταλλάξαμε μηνύματα με τους μαθητές, με τη βοήθεια πάντα και συνεργασία των γονέων τους, οι οποίοι τους έγραψαν σε ενα χαρτί το μήνυμα που υπαγόρευσαν οι μαθητές και στη συνέχεια τους βοήθησαν να εντοπίζουν τα γράμματα στο πληκτρολόγιο, προκειμένου να γράψουν μόνοι τους το μήνυμα.   Επιπλέον γνωρίσαμε τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών. Οι μαθητές εμαθαν για το κυρήκειο του Ερμή και κατασκεύασαν ένα δικό τους. Ετοίμασαν τα φτερά για το κεφάλι τους και τα πόδια τους, όπως άλλωστε ήταν και ο Ερμής, έγραψαν σε ένα Α4 κι ένα μήνυμα για τους γονείς τους “Μαμά, μπαμπά σ΄αγαπαω” και μια μερα πριν, την ώρα που σχολάσαμε μετέφεραν όλοι το μήνυμα αυτοπροσώπως στις μανούλες, ντυμένοι Ερμής και “Ερμούλες”(την ονομασία του θηλυκού Ερμή την έδωσαν οι μαθητές .
Τα κυρήκεια των μικρών αγγελιοφόρων. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες απο τους ίδιους τους αγγελιοφόρους με τα φτερά στο κεφάλι και στα σανδάλια. Με το που τα φόρεσαν πέταξαν και δεν πρόλαβα  😀
Για να δείτε τις πρώτες μας επιστολές, πατήστε τον σύνδεσμο.

Η πρώτη μας αλληλογραφία

 Μία από τις θεμελιακές αρχές της Παιδαγωγικής Freinet είναι η ελεύθερη έκφραση και η επικοινωνία, η οποία αποτελεί πηγαία ανάγκη του ατόμου και αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη για τη πνευματική ανάπτυξη και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών.
Όλοι οι άνθρωποι, αναξαρτητου ηλικίας, εκφράζουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αξιοποιώντας τα μέσα που έχει ο καθένας τους. Ένα απο τα εργαλεία ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας είναι και η αλληλογραφία. Τα νήπια και τα προνήπια μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ζωγραφικής, του ελεύθερου σχεδίου τους και της γραφής, στο επίπεδο βέβαια, που έχει φθασει ο κάθε μαθητής.
Οι μαθητές του 9ου Νηπιαγωγείου Περάματος ξεκινούν αλληλογραφία με τους μαθητές του 22ου Νηπιαγωγείου Κερατσινίου, με το τμήμα της κας Κωνσταντίνας Παπαδόγκωνα .

Διαβάστε εδώ  για τις Τεχνικές της Παιδαγωγικής Freinet.

Τοιχογραφία στην αυλή μας

Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με χρώματα, πινέλα, περιγράμματα και πολύ μεγάλο ενθουσιασμό από τους μικρούς μου καλλιτέχνες .

 Τα παιδιά ανέλαβαν δράση με περίσσια χαρά και προσοχή.
Και ιδού το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας.
Σας παρουσιάζουμε τον Έλμερ, τον παρδαλό ελέφαντα, βαμμένο από τα χεράκια των μαθητών !!!
Ακολουθεί η τελική διαμόρφωση της τοιχογραφίας από τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Ευχαριστούμε πολυ ΜΙΚΡΗ ΟΥΤΟΠΙΑ για την υπέροχη τοιχογραφία που θα κοσμεί από σήμερα το νηπιαγωγείο μας!!!
Ευχαριστούμε προσωπικά τους υπεύθυνους του προγράμματος κο Γιάννη και κα Έυη για την βοήθεια τους.
Οφείλουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς της Ανδριάννας, που προσφέρθηκαν να συμπληρώσουν το χρηματικό ποσό που απαιτήθηκε για να γίνει το πρόγραμμα.

17 Νοέμβρη 1973

       Η αναπαράσταση ενός γκράφιτι, του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη Bansky.

Οι μαθητές αρχικά φωτογραφήθηκαν μπροστά από τον τοίχο,κρατώντας ψηλά ένα λευκό χαρτί και εν συνεχεία έγραψαν στις εκτυπωμένες φωτογραφίες τα δικά τους συνθήματα.
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αν θέλετε να δείτε κι ένα βιντεάκι …από πλαστελίνη, που ετοιμάσαμε με τους μαθητές μου, πατήστε τον σύνδεσμο