Οι συγκεκριμένες κατασκευές είχαν ετοιμαστεί στα πλαισια των αποκριάτικων δράσεων που ετοίμαζα, όμως μια ίωση δεν μας επέτρεψε να τις ολοκληρώσουμε. Τροποποιήσαμε λοιπόν τα σχέδια μας και αντί για αποκριάτικα τερατάκια, οι μαθητές ζωγράφισαν μικρόβια.
Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2020
Χριστός Ανέστη!!! Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, με υγεία κι αγάπη σε όλον τον κόσμο!!!
Λίγο πριν κλείσουμε για την απολύμανση των σχολείων του Περάματος -Τελευταία ημέρα πριν ανακοινωθεί η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της χώρας.
Η ιστορία του Αρλεκίνου σε μικρά βιβλία από τους μαθητές
Κοπή πίτας 2020
Αργήσαμε και φέτος να κόψουμε την πίτα μας , μιας και οι ιώσεις μας αποδεκάτισαν στην κυριολεξία για διάστημα τριών εβδομάδων. Δυστυχώς είχαμε και πάλι απουσίες, όμως το κομμάτι των απόντων το κόψαμε κανονικά.
Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!
Δύο σχολεία, προγραμματισμός για μια κοινή δράση και….το αποτέλεσμα!!!!
Με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μαθητές και των δύο σχολείων ολοκληρώθηκε η ΔΡΑΣΗ που είχε ξεκινήσει με τον χειμωνιάτικο πίνακα ζωγραφικής του Edward Munch.
Την επίσκεψη μας στο Ειδικό Δημοτικό Περάματος και την προσεκτική παρατήρηση του πίνακα, ακολούθησε μια δεύτερη επίσκεψη, όπου δημιουργήθηκε η παρακάτω ιστορία.
Η τρίτη μας συνάντηση έγινε στο χώρο του νηπιαγωγείου, όπου οι μαθητές εικονογράφησαν την ιστορία κι έγινε και ηχογράφηση αυτής. Η εκπαιδευτικός επεξεργάστηκε τα συγκεκριμένα αρχεία και δημιουργησε ένα βιντεο.
Ένα λαικό παραμύθι της Ηπείρου γίνεται αφορμή για τη δημιουργία του νέου μας επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Ένα έργο τέχνης γίνεται η αφορμή της νέας συνεργατικής δράσης που ξεκινάει ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Περάματος.
Οι μαθητές μας αξιοποίησαν τη ρουτίνα σκέψης “Βλέπω, Σκέφτομαι, Αναρωτιέμαι” του προγράμματος Artful Thinking. Οι σκέψεις και οι ιδέες που ακούγονταν, όλες καταγράφηκαν σε χαρτάκια, τα οποία και αναρτήσαμε δίπλα στον διαδραστικό πίνακα, προκειμένου να γίνεται ορατή η σκέψη τους και σε επόμενες χρονικές στιγμές.
Ως επέκταση της δραστηριότητας, παίξαμε κινητικά παιχνίδια και ζωντανέψαμε τον πίνακα.
Η δράση μας θα συνεχιστεί!!!!
Μικρά βιβλία: Οι φίλοι μου τα ζώα!!!
Ο “ηλιος με τα δόντια” της ιστορίας μας γίνεται κινούμενο σχέδιο.
Πρόσφατα οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον στην διαδικασία δημιουργίας των κινουμένων σχεδίων. Στοχεύοντας στην κατανόηση της γρήγορης εναλλαγής των εικόνων , η οποία παράγει την κίνηση στους ήρωες, εκμεταλεύτηκα την πρόσφατη ιστορία που δημιούργησαν και επιλέγοντας για κινούμενο σχέδιο, ως ήρωα, τον ήλιο με τα δόντια , δημιουργήσαμε το παρακάτω βίντεο. Στο τέλος της ιστορίας φαίνεται πως ο ήλιος ανατέλει σιγά σιγά μέχρι να φθάσει στον ουρανό.
Οι μαθητές έπλασαν τον ουρανό με τα αστέρια και το φεγγάρι του Γενάρη με πλαστελίνη. “Έχτισαν” την πόλη, επιλέγοντας με τη σειρά και τοποθετώντας τα τουβλάκια και τα δεντράκια πάνω στον τάπητα. Δημιούργησαν τη χιονόπτωση και κατασκεύασαν τον ήλιο με τα δόντια και τον χιονάνθρωπο από πλαστελίνη κατά ομάδες.
Πατήστε πάνω στον τίτλο της ιστορίας για να παρακολουθήσετε το βίντεο.
“Μια χειμωνιάτικη ιστορία”
“Πέντε ιπποποταμάκια μικρά”, ένας αριθμός, ενα τραγούδι!!!
Το φύλλο εργασίας για τον αριθμό πέντε είχε ιπποποταμάκια για να ζωγραφιστούν. Αυτό ήταν και η αφορμή για την παρακάτω δραστηριότητα.
Ακούσαμε προσεκτικά και συζητήσαμε τους στίχους από το “Πέντε παπάκια μικρα”, από τα Ζουζούνια. Εν συνεχεία προσπαθήσαμε να εμπνευστούμε τους δικούς μας στίχους. Η νηπιαγωγός κατέγραφε τις ιδέες-προτάσεις των μαθητών και μία από αυτές ήταν να ετοιμάσουμε και μάσκες με ιπποποταμάκια.
Η γραφή των στίχων του τραγουδιού σε εικονοιστορία, προέκυψε από την ανάγκη να μπορούν να διαβάζουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τα ίδια τα παιδιά το τραγούδι μόνα τους.
Μια παροιμία, ένα τραγούδι και μια έκφραση της ελληνικής γλώσσας μας οδηγούν στην δημιουργία μιας νέας ιστορίας.
Η έναρξη του νέου χρόνου επέβαλλε να αναφερθούμε και στον πρώτο μήνα αυτού, τον Ιανουάριο. Μέσα σε όλα που είπαμε , μάθαμε και την παροιμία “Του Γενάρη το φεγγάρι, λάμπει σαν μαργαριτάρι”.(αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και παρατηρήσαμε και τα μαργαριτάρια)
Το κυρίως θέμα όμως που μας απασχόλησε, λόγω του έντονου κρύου αλλά και της χιονόπτωσης, είναι οι χιονονιφάδες και όλα όσα σχετίζονται με το χιόνι. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο που αναφέρεται στον τρόπο που σχηματίζονται οι χιονονιφάδες αλλά και στα είδη αυτών. Εκπαιδευτήκαμε στον τρόπο κατασκευής χιονονιφάδων και ετοιμάσαμε τις δικές μας.
Με αφορμή αυτές τις δραστηριότητες ακούσαμε και το τραγούδι Το μπαλέτο των νιφάδων. Στοχεύοντας πάντοτε στην ενεργητική ακρόαση απο τους μαθητές, συζητήσαμε τους στίχους του τραγουδιού.
Να αναφέρω επίσης ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, κατα τη διάρκεια των δραστηριοτήτων ρουτίνας και συγκεκριμένα όταν λέγαμε τον καιρό της ημέρας, αναφέραμε ότι είχαμε “Ηλιο με δόντια”, εξηγώντας τι σημαίνει αυτό.
Ως επέκταση των παραπάνω δραστηριοτήτων οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ιστορία που να περιλαμβάνει την παροιμία, τις χιονονιφάδες και την παραπάνω έκφραση για τον καιρό. Το αποτέλεσμα είναι όντως αξιόλογο!!!!!
“Ενα χειμωνιάτικο βράδυ, στον καθαρό ουρανό με τα αστέρια, λάμπει το φεγγάρι του Γενάρη, σαν μαργαριτάρι.
Από τον ουρανό πέφτουν πολλές και διαφορετικές χιονονιφάδες και σκεπάζουν την κοιμισμένη πολιτεία. Πέφτουν πάνω στα κλώνια των δέντρων, στα σχολεία, στο δάσος, σε τσουλήθρες, στα φύλλα του δέντρου. Οι χιονονιφάδες σκεπάζουν τις καμινάδες, τις σκεπές των σπιτιών, τα βουνά, τη λίμνη, τις πινακίδες στους δρόμους, τα φανάρια. Πέφτουν ακόμα και πάνω στα αυτοκίνητα, στη θάλασσα, στο καράβι, στην αυλή και στους θάμνους, στα παιδιά.
Τα παιδιά της πόλης βγαίνουν και φτιάχνουν έναν χιονάνθρωπο. Του φοράνε κασκόλ, γάντια, κουμπιά στην κοιλιά, κάροτο για μύτη, καπέλο, δύο μανταρίνια για μάτια. Του βάζουν να κρατάει μια σκούπα απο την μία πλευρά κι ένα φαράσι από την άλλη.
Έτοιμος ο χιονάνθρωπος!
Ξημερώνει και βγαίνει ήλιος. Είναι ήλιος με δόντια. Η πόλη ξυπνάει. Η νοικοκυρά αρχίσει τις δουλειές, ο μπαμπάς τεντώνεται και τα παιδιά παίζουν. Ετοιμάζονται όλοι για το “ΤΙ ΝΕΑ” και για να πάνε βόλτα. Βγαίνουν έξω παίζουν χιονοπόλεμο και βγάζουν φωτογραφίες με τον χιονάνθρωπο. Ήταν μια όμορφη χειμωνιάτικη ημέρα!!!
Οι συγγραφείς της ιστορίας όμως δεν έμειναν εκεί. Ανέλαβαν και τον ρόλο του εικονογράφου κι ετοίμασαν νέα Μικρά Βιβλία.
Τα μικρά βιβλία περιελάμβαναν τυπωμένο το κείμενο από την ιστορία των μαθητών και σε αυτό το σημείο τα νήπια εικονογράφησαν την ιστορία.
“Ένας πιγκουίνος όχι και τόσο τέλειος” γνωρίζει τα καταπληκτικά πιγκουινάκια του 9ου νηπιαγωγείου Περάματος.
Tα μικρά μας βιβλία γίνονται διάσημα!!!
Με αφορμή το έθιμο των Αράπηδων, που αναβιώνει την ημέρα των Φώτων στο χωριό Προφήτη, στη Θεσσαλονίκη ετοιμάσαμε μικρά βιβλία στο σχολείο αλλά ετοίμασαν και οι μαθητές στο σπίτι τους άλλα βιβλία, με τη βοήθεια των γονέων τους.
Αρχικά οι μαθητές αφού διάβασαν το μικρό βιβλίο που είχε ετοιμάσει η νηπιαγωγός κι αφορούσε την φορεσιά των Αράπηδων,
ετοίμασαν τα δικά τους μικρά βιβλία με το ίδιο περιεχόμενο.
Την ημέρα που παρουσιάσαμε στους καλεσμένους μας το έθιμο, μοιράσαμε στο τέλος τα μικρά βιβλία με την προετοιμασία του εθίμου, ως αναμνηστικό της δράσης μας. Αυτη την φορά οι εικόνες του βιβλίου ήταν απο τις κατασκευές των μαθητών και τα γράμματα τυπωμένα.
Οι δράσεις όμως με τα μικρά βιβλία συνεχίστηκαν την ίδια ημέρα, μιας που διαβάστηκαν παρουσία των καλεσμένων μας τα μικρά βιβλία με τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές απο το σπίτι.
Ολη αυτή η προσπάθεια των μικρών μου μαθητών επιβραβεύεται για άλλη μια φορά, μιας που τα μικρά τους βιβλία αναρτήθηκαν στον ιστότοπο “Το δικό σου Μικρό βιβλίο”και γίνονται έτσι πιο διάσημα ????????????
Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να περιηγηθείτε κι εσείς και να διαβάσετε με τα παιδιά σας πολλά μικρά βιβλία μικρών συγγραφέων!!!
Χριστουγεννιάτικες κατασκευές 2019
Αγγελάκια mobile με ξυλινες καρδούλες που βούτηξαν στη χρυσόσκονη.
Οι κάρτες μας με ζωγραφική από νερομπογιά και χρυσόσκονη.
Ρόδια-γούρια από φελλό.
Και του χρόνου!!!
Η πρόσκληση για την χριστουγεννιάτικη γιορτή μας!!!
3 Δεκεμβρίου 2019-Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Γιορτάζουν οι φίλοι μας από το Ειδικό Δημοτικό Περάματος και ήταν μια καλή αφορμή για εμάς να ξαναβρεθούμε και να το γιορτάσουμε παρέα.
Καλέσαμε λοιπόν τους φίλους μας, καθήσαμε όλοι μαζί στα τραπέζια, γιατί όλα τους είναι παιδιά κι όλα τους έχουν τις ίδιες ανάγκες στη χαρά, στη φιλία, στο παιχνίδι, στα χαμόγελα, στην ικανοποίηση της δημιουργίας κι ετοιμάσαμε μια χριστουγεννιάτικη κατασκευή.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!
Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων κατασκευών με τους γονείς
Η εβδομάδα μας ξεκίνησε πολύ όμορφα με την παρέα των γονέων στη τάξη μας, οι οποίοι κάθησαν δίπλα στα παιδιά τους και δούλεψαν μαζί τους.
Λίγο πριν την πρώτη επιστολή μας…
Αρχικά οι μαθητές ετοίμασαν μια ζωγραφιά για έναν συμμαθητή τους , την έβαλαν σε φακελο και έγιναν αποστολείς αυτού, ενώ μπήκαν και στη θέση του παραλήπτη, μιας που δέχτηκαν κι από ένα γράμμα-ζωγραφια απο συμμαθητή τους.
Τη συζήτηση ακολούθησε η παρατήρηση εποπτικού υλικού, η επικοινωνία των μαθητών με τη νηπιαγωγό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ανταλλάξαμε μηνύματα με τους μαθητές, με τη βοήθεια πάντα και συνεργασία των γονέων τους, οι οποίοι τους έγραψαν σε ενα χαρτί το μήνυμα που υπαγόρευσαν οι μαθητές και στη συνέχεια τους βοήθησαν να εντοπίζουν τα γράμματα στο πληκτρολόγιο, προκειμένου να γράψουν μόνοι τους το μήνυμα. Επιπλέον γνωρίσαμε τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών. Οι μαθητές εμαθαν για το κυρήκειο του Ερμή και κατασκεύασαν ένα δικό τους. Ετοίμασαν τα φτερά για το κεφάλι τους και τα πόδια τους, όπως άλλωστε ήταν και ο Ερμής, έγραψαν σε ένα Α4 κι ένα μήνυμα για τους γονείς τους “Μαμά, μπαμπά σ΄αγαπαω” και μια μερα πριν, την ώρα που σχολάσαμε μετέφεραν όλοι το μήνυμα αυτοπροσώπως στις μανούλες, ντυμένοι Ερμής και “Ερμούλες”(την ονομασία του θηλυκού Ερμή την έδωσαν οι μαθητές .
Η πρώτη μας αλληλογραφία
Όλοι οι άνθρωποι, αναξαρτητου ηλικίας, εκφράζουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αξιοποιώντας τα μέσα που έχει ο καθένας τους. Ένα απο τα εργαλεία ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας είναι και η αλληλογραφία. Τα νήπια και τα προνήπια μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ζωγραφικής, του ελεύθερου σχεδίου τους και της γραφής, στο επίπεδο βέβαια, που έχει φθασει ο κάθε μαθητής.
Οι μαθητές του 9ου Νηπιαγωγείου Περάματος ξεκινούν αλληλογραφία με τους μαθητές του 22ου Νηπιαγωγείου Κερατσινίου, με το τμήμα της κας Κωνσταντίνας Παπαδόγκωνα .
Διαβάστε εδώ για τις Τεχνικές της Παιδαγωγικής Freinet.
Τοιχογραφία στην αυλή μας
Ευχαριστούμε πολυ ΜΙΚΡΗ ΟΥΤΟΠΙΑ για την υπέροχη τοιχογραφία που θα κοσμεί από σήμερα το νηπιαγωγείο μας!!!
Ευχαριστούμε προσωπικά τους υπεύθυνους του προγράμματος κο Γιάννη και κα Έυη για την βοήθεια τους.
Οφείλουμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς της Ανδριάννας, που προσφέρθηκαν να συμπληρώσουν το χρηματικό ποσό που απαιτήθηκε για να γίνει το πρόγραμμα.