Κανονισμός Λειτουργίας

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020) επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου και να επιτυγχάνονται όσο γίνεται καλύτερα οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό, γονείς/κηδεμόνες).

Ο Κανονισμός βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των σχολείων, ενσωματώνει αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές και είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του νηπιαγωγείου και τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής και ευρύτερης κοινότητας

ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιήθηκε ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας του Νηπιαγωγείου, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων. Στη συνεδρίαση δε συμμετείχε εκπρόσωπος του Δήμου. Επίσης, καθώς δεν υπάρχει Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για το 9ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου δεν ήταν παρών εκπρόσωπος των γονέων και κηδεμόνων. Υποβάλλεται για έγκριση στη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, η οποία έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου, καθώς και στην Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας κοινοποιείται στους γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται με την έναρξη του σχολικού έτους στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου.

Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας: της Διεύθυνσης του Νηπιαγωγείου, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού, των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων.

Ο Κανονισμός, όταν κριθεί αναγκαίο, αναπροσαρμόζεται, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η σχολική ζωή θα πρέπει να ρυθμίζεται από κάποιους κανόνες, οι οποίοι βοηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και, συνεπώς, το σχολείο να λειτουργεί αποτελεσματικότερα ως μια ασφαλής κοινότητα μάθησης.

Με τον όρο «σχολικός κανονισμός» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου.

Η σχολική κοινότητα είναι μία οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ο Κανονισμός Εσωτερικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου μας, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου.

  1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Σκοπός του νηπιαγωγείου είναι να δημιουργήσει στα νήπια τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουν τη μελλοντική τους μάθηση. Το σύγχρονο ελληνικό νηπιαγωγείο προσφέρει μαθησιακές εμπειρίες, που θα επιτρέψουν στα παιδιά, σε όποιο αναπτυξιακό και μαθησιακό στάδιο κι αν βρίσκονται, να αναπτυχθούν ομαλά και ολόπλευρα, δηλαδή σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά και να θεμελιώσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουν την εκπαιδευτική τους πορεία.

Το νηπιαγωγείο, ως φορέας κοινωνικοποίησης του παιδιού (μετά την οικογένεια), θα πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να αναπτύσσονται και να κοινωνικοποιούνται ομαλά και πολύπλευρα. Επιπλέον, το σύγχρονο νηπιαγωγείο επιδιώκει το σεβασμό της προσωπικότητας του νηπίου, την ικανοποίηση των φυσικών και ψυχικών του αναγκών και το σεβασμό στις ατομικές του διαφορές.

Η εμπειρία του παιδιού από τη φοίτηση του στο νηπιαγωγείο είναι σημαντική γιατί εδραιώνει μια πορεία με πολυετή διάρκεια και μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα σχέση του με το σχολικό πλαίσιο. Γι’ αυτό στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή των παιδιών. Μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί όλη η φοίτηση στο νηπιαγωγείο ως μια διαδικασία προσαρμογής στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Καταληκτικά, το νηπιαγωγείο είναι το μέρος εκείνο, που καθορίζει το αν το παιδί μας θα αποκτήσει θετική ή αρνητική στάση για το σχολείο και τη γνώση γενικότερα. Είναι η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης που θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει βιωματικά, να κοινωνικοποιηθεί, να μάθει παίζοντας και κυρίως να μάθει πώς να μαθαίνει. Να κάνει λάθη χωρίς να φοβάται και να μαθαίνει από αυτά.

Αυτό λοιπόν είναι με πολύ απλά λόγια το νηπιαγωγείο… Ένας χώρος που γίνεται πραγματική δουλειά με αγάπη και σεβασμό για το παιδί. Και εμείς οι νηπιαγωγοί κάνουμε ό ,τι πιστεύουμε καλύτερο για  το κάθε παιδί και το δικό σας παιδί…

  1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Στο επίκεντρο του οράματός μας βρίσκεται ο μαθητής. Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να εξελιχθούν σε υπεύθυνα άτομα, τα οποία έχουν αυτοεκτίμηση και προσπαθούν διαρκώς να εξελιχθούν αλλά και να αξιοποιήσουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους. Για το σκοπό αυτό επιθυμούμε να παρέχουμε ένα φιλόξενο, χαρούμενο, ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης στο οποίο όλοι είναι ίσοι και όλα τα επιτεύγματα επιβραβεύονται.

Βασικές επιδιώξεις του σχολείου μας είναι:

  • η ισόρροπη προσωπική ανάπτυξη του κάθε παιδιού ξεχωριστά, στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε όλους τους τομείς (γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη αλλά και περιβαλλοντική ευαισθησία και ανάπτυξη σωστών στάσεων απέναντι στο περιβάλλον)
  • η παροχή ευκαιριών σε κάθε μαθητή ξεχωριστά έτσι που όλοι οι μαθητές να μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ατομικές τους δυνατότητες, ώστε να μάθουν πώς να μαθαίνουν, πώς να εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν, πώς να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με τους άλλους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες
  • η δημιουργία μιας σχολικής μονάδας που να καλλιεργεί την ασφάλεια, την αποδοχή και την αναγνώριση ώστε το κάθε παιδί να γεύεται την επιτυχία και τη χαρά της μάθησης.

Προσδοκούμε σε μια σχολική μονάδα μέσα στην οποία εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να εργάζονται με ζήλο, άνεση και δημιουργικότητα, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και δημοκρατικότητας.

Φιλοδοξούμε να είμαστε μια σχολική μονάδα που διαπνέεται από μία κουλτούρα μάθησης για όλους, ένα σχολείο σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό όπου όλα τα μέλη του (εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) εμπλέκονται ενεργά και νιώθουν ότι έχουν τη θέση που τους ταιριάζει.

  1. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ

Η εγγραφή των προνηπίων γίνεται ηλεκρονικά με ευθύνη των γονέων μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας proti-eggrafi.gov.gr .

Το πιστοποιητικό γέννησης του νηπίου εκδίδεται από την προϊσταμένη.

Οι γονείς υποχρεούνται να προσκομίσουν:

Υπεύθυνη δήλωση έτερου γονέα  που να δηλώνει ότι συναινεί στην κατάθεση αίτησης εγγραφής για το παιδί στο 9ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4800/21-05-2021 (Α΄ 81) και περιγράφεται στη υπ’ αρ. Φ1/117162/ΓΔ4/20-09-2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Αν δεν την έχει ήδη επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση)

Το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ή άλλο στοιχείο στο οποίο να φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα από το νόμο εμβόλια.

Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).

Υπεύθυνη δήλωση του γονέα / κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή μετακίνηση του νηπίου από και προς το σχολείο.

Αποδεικτικό στοιχείο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 1, του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161/1998), (πχ. λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο οικίας, ή άλλο έγγραφο) από το οποίο, κατά την κρίση της Διευθύντριας του Νηπιαγωγείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

  1. ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ – ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ

Το σχολικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου. Το διδακτικό έτος ξεκινά την  1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες αρχίζουν την 11η Σεπτεμβρίου και λήγουν την 15η Ιουνίου του επόμενου έτους, ημέρα κατά την οποία χορηγούνται τα αναμνηστικά στα νήπια. Όταν η 15η Ιουνίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες λήγουν την προηγούμενη Παρασκευή.

Το σχολείο παραμένει κλειστό στις επίσημες αργίες, δηλαδή:

Την 26η (τοπική αργία) και 28η Οκτωβρίου

Από 24 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου

Την 30η Ιανουαρίου, επέτειο της γιορτής των 3 Ιεραρχών

Την Καθαρή Δευτέρα,

Την 25η Μαρτίου

Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά

  1. ΤΜΗΜΑΤΑ – ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Στο 9ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου το τρέχον σχολικό έτος λειτουργούν τέσσερα (4) Τμήματα Υποχρεωτικού Πρωινού Προγράμματος, ένα (1) Τμήμα Πρωινής Υποδοχής και ένα (1) Τμήμα Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος. Σε αυτά διδάσκουν:

Τμήμα Υποχρεωτικού Προγράμματος 1: Ελευθεριάδη Σοφία, Διευθύντρια, εκπ/κός κλ. ΠΕ60

Τμήμα Υποχρεωτικού Προγράμματος 2: Χριστοδούλου Ελπινίκη, εκπ/κός κλ. ΠΕ60, Δημητρουλοπούλου Σοφία, εκπ/κός κλ. ΠΕ60 ΕΑΕ

Τμήμα Υποχρεωτικού Προγράμματος 3: Αγκακεχαγιά Κριστίνα, εκπ/κός κλ. ΠΕ60

Πρωινή Υποδοχή και Τμήμα Υποχρεωτικού Προγράμματος 4: Τσιλινγκιρίδου Αρτεμισία, εκπ/κός κλ. ΠΕ60

Τμήμα Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος: Γιάννε Δήμητρα, εκπ/κός κλ. ΠΕ60

Το μάθημα της αγγλικής γλώσσας σε όλα τμήματα διδάσκει η εκπαιδευτικός ΠΕ06 Δημητροπούλου Δήμητρα.

Η προσέλευση των νηπίων γίνεται από τις 08:15 έως τις 08:30. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σε καμία περίπτωση η πόρτα δεν θα ανοίγει πριν από τις 08:15. Θα κλείνει, δε, στις 08:30 αυστηρά. Αποκλειστικά για τους/τις μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο Τμήμα Πρωινής Υποδοχής η προσέλευση γίνεται από τις 07:45 έως τις 08:00.

Για την ασφάλεια των παιδιών μετά από τις προαναφερθείσες ώρες οι κεντρικές είσοδοι των κτιρίων παραμένουν κλειστές.

Τα παιδιά κατά την προσέλευση πρέπει να παραδίδονται στη νηπιαγωγό τους από τον/την υπεύθυνο/η συνοδό τους. Παρακαλούμε οι αποχαιρετισμοί να είναι σύντομοι και αποφασιστικοί, ώστε να διευκολύνουμε το παιδί να συνηθίσει στο καινούριο περιβάλλον του.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών των Τμημάτων Υποχρεωτικού Προγράμματος γίνεται στις 13:00 ενώ εκείνων του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος στις 16:00. Σας παρακαλούμε να τηρείτε αυστηρά το ωράριο παραμονής στο σχολείο. Τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τυχόν καθυστερήσεις και να αγχωθούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα παιδιά δεν μπορεί να τα παραλάβει ανήλικο άτομο.

Δεν παραδίδονται σε πρόσωπα που δεν έχετε δηλώσει.

Η αποχώρηση νωρίτερα του ωραρίου απαγορεύεται. Γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από συνεννόηση με την εκπαιδευτικό και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ COVID19 ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή συστήνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο εκπαίδευσης και επικοινωνίας.

  1. ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (SELF TEST)

Οι μαθητές/τριες δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τακτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ COVID-19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

– Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR)

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ` οίκον, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της. Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19, τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR).

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ο γονέας/κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας ή ο εκπαιδευτικός, ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ για COVID-19.

  1. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΝΟΣΟ COVID-19

Ο/Η μαθητής/τρια και το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα του θετικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο/η μαθητής/τρια ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Ως ημέρα 0 θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

  1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΝΟΣΟ COVID-19

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο/η ενήλικος/η μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Αν ο πυρετός επιμένει συστήνεται η παράταση της απομόνωσης εντός της οικείας μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Για την επιστροφή στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου εργαστηριακού διαγνωστικού τεστ ούτε η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Σε περίπτωση, όμως, που, παρά τις συστάσεις, πραγματοποιηθεί νέος εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος και είναι θετικός, τότε το γεγονός αυτό δεν αποτελεί λόγο μη επανόδου στο σχολείο. Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το παραπάνω απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να παραταθεί, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού. Οι μαθητές/τριες καθώς και τα μέλη του προσωπικού όταν επιστρέφουν στο σχολείο ή στην υπηρεσία τους υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε (5) ημέρες από την ημέρα λήξης της απομόνωσης.

  1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο/η ενήλικος/η που χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 και υποβλήθηκε σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών και την υποχώρηση/βελτίωση των συμπτωμάτων. Για την επάνοδο στο σχολείο δεν απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης ή αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

  1. ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση μπορείς να εφαρμοστεί σε καταστάσεις κατά τις οποίες αναστέλλεται προσωρινά λόγω έκτακτων συνθηκών προσωρινά η λειτουργία της σχολικής μονάδας ή/και τμήματος της αυτής.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τους μαθητές/τριες και καταγράφονται κανονικά οι απουσίες. Η υλοποίηση πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία καθιστά δυνατή την απευθείας μετάδοση (ήχου ή/και εικόνας) του μαθήματος προς τους/τις μαθητές/τριες. Προς το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει στη διάθεση των διδασκόντων και των μαθητών/ τριών όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας την υπηρεσία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings, η οποία έχει διαμορφωθεί ειδικά για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις ανάγκες παροχής της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έχει ενταχθεί στις διαπιστευμένες εφαρμογές του ΠΣΔ. Για την πρόσβαση στην πλατφόρμα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες δύνανται να χρησιμοποιούν εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή ταμπλέτα, κινητό, και στην περίπτωση των μαθητών/ τριών και σταθερό τηλέφωνο) που ανήκει στη σχολική μονάδα ή στους ίδιους. Βασικά χαρακτηριστικά της ειδικά παραμετροποιημένης πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ότι: I. Για την αυθεντικοποίηση και σύνδεση των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Webex θα χρησιμοποιηθεί η υπηρεσία Κεντρικής Πιστοποίησης Χρηστών (Υπηρεσία «Single Sign On» – SSO) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). II. Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής/ αποθήκευσης του μεταδιδόμενου μαθήματος. III. Έχουν δημιουργηθεί «κλειδωμένες» ψηφιακές αίθουσες, στις οποίες ο εκπαιδευτικός έχει τον αποκλειστικό έλεγχο εισόδου.

Στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση η εκπαιδευτικός, θα αποστείλει τον σύνδεσμο της προσωπικής του ηλεκτρονικής τάξης στους/στις μαθητές/τριες ή στους γονείς/κηδεμόνες αυτών με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, προκειμένου να εισέλθουν στην ηλεκτρονική αίθουσα διδασκαλίας. Οι μαθητές/τριες ακολουθούν τον σύνδεσμο της διαπιστευμένης εφαρμογής τηλεκπαίδευσης και ανακατευθύνονται στην πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αίθουσα διδασκαλίας, ο σύνδεσμος της οποίας τους έχει κοινοποιηθεί κατά τα ανωτέρω από τον/την εκπαιδευτικό. Ο/Η μαθητής/τρια μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη μέσω υπολογιστή, ταμπλέτας, κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου. Θα παρασχεθούν εγγράφως οδηγίες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες για την πρόσβασή τους στην ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων και τη χρήση αυτής.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος συλλέγονται μεταδεδομένα, τα οποία παράγονται κατά τη χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και είναι απαραίτητα για τη διάγνωση των ανακυπτόντων τεχνικών ζητημάτων και συνακόλουθα την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Τα μεταδεδομένα αυτά περιλαμβάνουν α) τη διεύθυνση IP, β) το αναγνωριστικό «User Agent», γ) τον τύπο υλικού, δ) τον τύπο και την έκδοση λειτουργικού συστήματος, ε) την έκδοση διακομιστή-πελάτη, στ) τη διεύθυνση Mac (κατά περίπτωση), ζ) την έκδοση εφαρμογής, η) τις υλοποιηθείσες ενέργειες (είσοδος, έξοδος, κοκ), θ) τις πληροφορίες σύσκεψης: i) τίτλος, ii) ημερομηνία και ώρα, iii) συχνότητα, iv) μέση και πραγματική συχνότητα, v) ποιότητα, vi) ποσότητα, vii) δραστηριότητα δικτύου και viii) συνδεσιμότητα. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σκοπούς ερευνητικούς ή/και στατιστικούς, αφού προηγουμένως ανωνυμοποιηθούν. 7) Απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση ήχου ή/και εικόνας του ηλεκτρονικώς μεταδιδόμενου μαθήματος καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήση του περιεχομένου που μεταδίδεται ηλεκτρονικώς, πέραν της ζωντανής μετάδοσης ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο με αποκλειστικούς αποδέκτες τους/τις μαθητές/ τριες. Η πλατφόρμα από το σχεδιασμό της και την παρα μετροποίηση που πραγματοποιήθηκε για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποκλείει τέτοιου είδους καταγραφή. Στην περίπτωση παράνομης καταγραφής επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρ. 38 του ν. 4624/2019.

Οι μαθητές/τριες ενημερώνονται από τον/την εκπαιδευτικό, για τους κανόνες και όρους ορθής συμπεριφοράς που οφείλει να τηρεί ο/η μαθητής/τρια στην ψηφιακή τάξη, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΙΕΘΥΝΤΡΙΑ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου έχουν στόχο να αποτελέσουν πρότυπα για τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες με το ήθος τους, το ύφος της γλώσσας και την εν γένει στάση ζωής που ακολουθούν. Συνεισφέρουν στη δημιουργία ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος στο σχολείο. Οι μεταξύ τους σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις τους με την διευθύντρια του Νηπιαγωγείου είναι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, συναδελφικότητας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Ειδικότερα:

α. Ακολουθώντας το αναλυτικό πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές τάσεις που επικρατούν, εφαρμόζουν δραστηριότητες που εξασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή των νηπίων στη μαθησιακή διαδικασία σεβόμενοι τα ενδιαφέρονται, τις κλίσεις και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, το μαθησιακό τους προφίλ και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν την πρόοδο και τη συμπεριφορά τους.

β. Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, αξιοποιώντας τα εποπτικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.

γ. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα αλλά και σε διαφορετικά τμήματα συνεργάζονται, τόσο στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή των διαθεματικών δραστηριοτήτων και συζητούν μεταξύ τους τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη και επιλέγουν από κοινού τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

δ. Διδάσκουν στους μαθητές τα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τις οδηγίες των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου. Διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με τη συνεργασία των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης.

ε. Συμμετέχουν στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους.

στ. Προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα, εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και τηρούν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Καταγράφουν καθημερινά τις απουσίες των μαθητών. Λαμβάνουν μέρος σε όλα τα προγράμματα και στις εκδηλώσεις του σχολείου, και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

ζ. Εκτονώνουν τις εντάσεις που παρουσιάζονται στην τάξη, με παιδαγωγικό τρόπο. Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών επιτηρώντας τους κατά την είσοδο, τα διαλείμματα, την παραμονή και την αποχώρησή τους από το σχολείο.  Επιτηρούν την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών. Ενδιαφέρονται για την προστασία του σχολικού χώρου και τη σχολική περιουσία, καθώς και την ευκοσμία του σχολείου γενικά.

η. Ενημερώνουν τους γονείς προγραμματισμένα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, γνωστοποιώντας τους τον χρόνο κατά τον οποίο μπορούν να δέχονται τους γονείς για λεπτομερή ενημέρωση για την επίδοση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Για θέματα που αφορούν την τάξη τους (επισκέψεις, εκδηλώσεις) προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές και τους γονείς με τη σύμφωνη γνώμη της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων.

θ. Ενημερώνονται από τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, και από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής για τα διατάγματα, τις οδηγίες, τις ανακοινώσεις και τις εγκυκλίους. Αναλαμβάνουν εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης απουσίας τους από το σχολείο ενημερώνουν έγκαιρα τη Διεύθυνση του σχολείου.

ι. Τηρούν εχεμύθεια σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και τυχόν συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών για την εν γένει πορεία κάποιων μαθητών και ιδιαίτερα για θέματα που θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Επικοινωνούν με τους γονείς όταν απουσιάζει ο μαθητής πλέον των τριών (3) ημερών και δεν έχουν ενημερωθεί για την αιτία της απουσίας.

ια. Αντιμετωπίζουν τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών ως συνεργάτες, αρωγούς στο έργο τους για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακούν με σεβασμό τους όποιους προβληματισμούς τους και προσπαθούν να δώσουν λύσεις ως ειδικοί του χώρου, οι οποίες θα βελτιώσουν τις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών.

ιβ. Σε περίπτωση που η συμπεριφορά (γνωστική, κινητική, κοινωνική, συναισθηματική, προβλήματα λόγου) των νηπίων χρήζει διάγνωσης/ υποστήριξης από ειδικούς επιστήμονες, οι εκπαιδευτικοί κατευθύνουν/συμβουλεύουν τους γονείς/κηδεμόνες για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας προς αυτούς.

ιγ. Για την εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου έχουν διανεμηθεί αρμοδιότητες σε κάθε εκπαιδευτικό: βιβλιοθήκη, διαχείριση αναλώσιμων υλικών, σχολικής βίας, εκπαιδευτικών επισκέψεων κ.λ.π.

Η Διευθύντρια του Σχολείου ενδιαφέρεται για την οργάνωση και την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού έργου μέσα στο σχολείο, καθώς και για τη διευκόλυνση του έργου των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού και γι’ αυτό έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Οι εντολές και οι οδηγίες της είναι σύννομες και απορρέουν από τη νόμιμη εξουσία της . Η Διευθύντρια οφείλει να έχει όραμα για τη σχολική μονάδα που προΐσταται και να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κάνει πραγματικότητα το όραμα αυτό που έχει ως μοναδικό σκοπό και στόχο το καλό των μικρών μαθητών και μαθητριών.

Ειδικότερα η Διευθύντρια:

α. Έχει ως πρωταρχικό της μέλημα την καλύτερη δυνατή παροχή εκπαίδευσης και παιδείας στους μαθητές, βάσει του αναλυτικού προγράμματος. Προτείνει και υποστηρίζει καινοτόμες δράσεις, οι οποίες προάγουν τη μάθηση και παρέχουν κίνητρα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Ενημερώνει για τις εγκυκλίους και φροντίζει για την εφαρμογή τους.  Διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά του σχολείου, ιεραρχώντας τις ανάγκες και συνεργαζόμενη με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας σχετικά με την προτεραιότητα ικανοποίησης των αναγκών αυτών.

β. Καταβάλλει προσπάθειες για να αναπτύξει διαύλους ουσιαστικής επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Δημιουργεί κλίμα ομάδας, την οποία εμπνέει με την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά της, δημιουργώντας σε κάθε εκπαιδευτικό αίσθημα αφοσίωσης στην αποστολή του σχολείου. Ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να μιλούν ανοικτά για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.

γ. Έχει τακτική επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες επιδιώκοντας την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και στην οικογένεια για την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται. Προσπαθεί να αποκαθιστά την επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, όταν υπάρχουν προβλήματα. Δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο καθένας να ασκεί σωστά τον ρόλο του εξασφαλίζοντας την έντιμη διοικητικά και παιδαγωγικά σχέση, αναγνωρίζοντας και κατοχυρώνοντας τον ρόλο της κάθε πλευράς με δικαιοσύνη απέναντι σε όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς.

δ. Δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου να ικανοποιούν την ανάγκη τους για αναγνώριση της προσωπικότητας και της αξίας τους από το περιβάλλον με τη συμμετοχή τους στη σχεδίαση και την οργάνωση της εργασίας τους και τη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές, να αναπτύσσουν πνεύμα συλλογικότητας, να έχουν όραμα για το σχολείο και την εκπαίδευση και να συνειδητοποιούν ότι η σωστή λειτουργία του σχολείου είναι υπόθεση όλων.  Κατανοεί τον σημαντικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του σχολείου, παραδέχεται και εκτιμά την προσωπικότητα του άλλου και προσπαθεί να αναπτύξει θετικές στάσεις απέναντι στους συναδέλφους, τους γονείς και όλους τους εμπλεκομένους.

ε. Συνεργάζεται με τις δημοτικές αρχές και υπηρεσίες και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του σχολείου. Προσπαθεί να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και σύνεση έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν. Εφαρμόζει ασκήσεις ετοιμότητας, όποτε χρειαστεί. Αξιοποιεί κάθε δυνατότητα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο για τη σχολική μονάδα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ

  1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι καλύτερο η προετοιμασία να γίνεται από το προηγούμενο βράδυ. Συγκεκριμένα:

Τηρούμε σταθερό ωράριο ύπνου για το παιδί, έχοντας υπόψη ότι το παιδί αυτής της ηλικίας έχει ανάγκη από τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου την ημέρα.

Καλό θα ήταν να διαλέγετε μαζί με το παιδί τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα στο σχολείο. Προτιμήστε ρούχα απλά και άνετα. Αποφύγετε ζώνες και τιράντες γιατί δημιουργούν δυσκολία όταν το παιδί επείγεται να πάει στην τουαλέτα. Σας τονίζουμε ότι στο σχολείο το παιδί αυτοεξυπηρετείται τόσο στην τουαλέτα (ξεκουμπώνει και κουμπώνει μόνο του τα ρούχα του, σκουπίζεται μόνο του) όσο και στο φαγητό. Προτιμήστε παπούτσια με βέλκρο και αποφύγετε κορδόνια και ανοιχτά παπούτσια γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα κοσμήματα. Αφενός μπορεί να χαθούν, αφετέρου να προκαλέσουν τραυματισμούς σε ενδεχόμενο τράβηγμα.

Ξυπνήστε το παιδί αρκετά νωρίς ώστε να έχει χρόνο να πλυθεί, να πλύνει τα δόντια του, να ντυθεί και να φάει πρωινό χωρίς να αγχωθεί.

  1. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ

Η σχολική τσάντα του παιδιού πρέπει να περιέχει:

Ένα μπουκαλάκι νερό

Το δεκατιανό του φαγητό.

Μία πετσέτα για το τραπέζι

Τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν το μεσημεριανό τους φαγητό αποθηκευμένο σε ειδικό μεταλλικό φαγητοδοχείο πάνω στο οποίο θα αναγράφεται με ανεξίτηλο μαρκαδόρο το ονοματεπώνυμό τους.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

Επιτρεπόμενα είδη κολατσιού: τοστ, σάντουιτς, σπιτικές πίτες, σπιτικά κέικ, κουλούρια, φρούτα, γιαούρτι, φυσικοί χυμοί, δημητριακά.

Απαγορευμένα είδη κολατσιού: κρουασάν, σοκολατοειδή, γαριδάκια, πατατάκια, καραμέλες, τσίχλες, έτοιμα γλυκά, τυποποιημένες τροφές, αναψυκτικά.

Για το μεσημεριανό φαγητό προτιμήστε πιρούνια και κουτάλια ασφαλή για παιδιά και σε καμία περίπτωση μη δίνετε μαχαίρι. Επίσης, φροντίστε το φαγητό να μην κρύβει κινδύνους (πχ ψάρι).

Καλό θα είναι στα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού να υπάρχει το όνομά του.

Δεν επιτρέπονται τα παιχνίδια και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο από το σπίτι, εκτός και αν προηγουμένως το έχει εγκρίνει η νηπιαγωγός. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν τα βιβλία.

  1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Κατ’ εξοχήν στόχος του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει την ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των νηπίων, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά με τους εξής τρόπους:

  • καλλιεργώντας τις αισθήσεις και οργανώνοντας τις πράξεις τους
  • προκαλώντας το ενδιαφέρον για εκμάθηση και προάγοντας τη γνώση και κατανόηση δεξιοτήτων
  • κινητοποιώντας την κριτική και δημιουργική σκέψη
  • αναπτύσσοντας την ικανότητα κατανόησης και έκφρασης μέσα από τα σύμβολα, υποστηρίζοντας το ρόλο της γλώσσας σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα
  • ενσωματώνοντας την τεχνολογία στις διάφορες δραστηριότητες του προγράμματος
  • ενισχύοντας τη συνεργασία με τους γονείς.
  • αναδεικνύοντας το παιχνίδι ως πυρήνα του προγράμματος.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας που ακολουθεί το Νηπιαγωγείο διαμορφώνεται από το Δ.Ε.Π.Π.Σ (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών) και καθορίζεται από το Υπουργείο. Το Δ.Ε.Π.Π.Σ. περιλαμβάνει στόχους που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη φοίτηση του παιδιού στο νηπιαγωγείο, δηλαδή καθορίζει τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά και σε τι πλαίσιο θα επιτευχθεί η μαθησιακή διδασκαλία.

Το Δ.Ε.Π.Π.Σ. αναφέρει πέντε τομείς ανάπτυξης του παιδιού, που θα πρέπει να κατακτηθούν κατά τη φοίτησή στο νηπιαγωγείο. Οι τομείς αυτοί είναι: Παιδί και Γλώσσα, Παιδί και Μαθηματικά, Παιδί και Περιβάλλον, Παιδί Δημιουργία και Έκφραση, Παιδί και Πληροφορική. Κάθε τομέας ανάπτυξης περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και ικανότητες, που συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οργανωμένες ή ελεύθερες . Σταδιακά, τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή, την πολιτιστική τους ταυτότητα, την ανεξαρτησία τους και την προσωπικότητά τους και διευρύνουν τις γνώσεις τους για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της δικής τους συμπεριφοράς με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των νηπιαγωγών.

Στα πλαίσια της επεξεργασίας των διαφόρων θεματικών ενοτήτων οργανώνονται και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους ιδιαίτερου πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Η οργάνωση τέτοιων επισκέψεων τη φετινή χρονιά θα γίνει κανονικά- εκτός αν οι συνθήκες που σχετίζονται με την πανδημία δεν το επιτρέψουν. Καλό θα ήταν τα παιδιά να συμμετέχουν στις παραπάνω επισκέψεις- στην περίπτωση που αυτές προγραμματιστούν- ώστε να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, να ψυχαγωγούνται αλλά και να αντιλαμβάνονται τον τρόπο που κινούμαστε και λειτουργούμε σε πραγματικές συνθήκες.

Από τη σχολική χρονιά 2021-2022 εισήχθησαν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μάθησης. Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Σκοπός των Εργαστηρίων δεξιοτήτων  είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές. Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότητας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης. Προβλέπεται η υλοποίηση τεσσάρων Θεματικών Ενοτήτων που δύναται να περιλαμβάνει από 20 ως 28 Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων. Η διάρκειά τους στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι τρεις διδακτικές ώρες.

Από το σχολικό έτος 2021-2022, επίσης, εισήχθη καθολικά στα νηπιαγωγεία της χώρας η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας (ΥΑ Φ.80378/ΓΔ4/2021). Η εισαγωγή της Αγγλικής γίνεται με τη διάθεση εκπαιδευτικών ΠΕ06 για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα, σε κάθε τμήμα του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος των νηπιαγωγείων, σε πλαίσιο συνεργασίας με τον/την νηπιαγωγό του τμήματος.

Η νηπιαγωγός κατά τις ώρες αυτές παραμένει στην τάξη λαμβάνοντας ενεργό μέρος στη μαθησιακή διαδικασία, με βάση τις ανάγκες και την οργάνωση των δραστηριοτήτων, όπως συναποφασίζονται από τις δύο εκπαιδευτικούς (ΠΕ06 και ΠΕ60).

Σκοπός της ενσωμάτωσης της Αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος του νηπιαγωγείου – μεθοδολογικά και θεματικά – σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι εμείς οι νηπιαγωγοί ενθαρρύνουμε τον εορτασμό των ονομαστικών εορτών και γενεθλίων στην τάξη. Ωστόσο, καθώς το νηπιαγωγείο είναι χώρος εκπαίδευσης το παιδαγωγικό πρόγραμμα δε μπορεί να διαταράσσεται με κοπή τούρτας και διοργάνωση γενέθλιου πάρτυ. Επομένως, στην περίπτωση που το παιδί στα γενέθλιά του επιθυμεί να κεράσει τους συμμαθητές του μπορεί να φέρει συσκευασμένα ατομικά γλυκά και πάντα σε συνεννόηση με τη νηπιαγωγό.

  1. ΧΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δεν επιτρέπεται στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών να αναρτήσουν φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο από διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου. Εικόνες από σχολικές δραστηριότητες των παιδιών που θα αναρτηθούν από τους εκπαιδευτικούς σε εγκεκριμένους εκπαιδευτικούς ιστότοπους και στον ιστότοπο του σχολείου, θα έχουν υποστεί επεξεργασία και θα γίνονται μόνο μετά την ενυπόγραφη έγκριση των γονέων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νηπίων.

  1. ΑΠΟΥΣΙΕΣ, ΙΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΥΣΙΕΣ: Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική. Η ανελλιπής φοίτηση του παιδιού αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την ομαλή προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου. Οι απουσίες ενημερώνονται ηλεκτρονικά στην εφαρμογή του myschool , για αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτιολόγησή της. Αν είναι άρρωστο, σκόπιμο θα ήταν να φέρετε ιατρική βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται επακριβώς το είδος της ασθένειας που είχε και θα τονίζεται σαφώς από το θεράποντα ιατρό η δυνατότητά του να επανέλθει στο νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειάς του στα άλλα παιδιά. Αν δεν ήταν άρρωστο, υποχρεωτικά βεβαίωση των γονέων στην οποία θα αναφέρεται ο λόγος της απουσίας του. Αν το παιδί σας υποβάλλεται σε  κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή αν έχει ευαισθησία σε φάρμακα, σε κάποιες τροφές ή σε κάτι άλλο, παρακαλούμε να ενημερώσετε για το θέμα αυτό τη νηπιαγωγό. Θα σας δίδονται και συγκεκριμένα έντυπα για το φάκελο του παιδιού σας, τα οποία θα κληθείτε να συμπληρώσετε. Απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τους νηπιαγωγούς, όπως ορίζει σχετική νομοθεσία. Παρέχονται όμως οι πρώτες βοήθειες και ενημερώνονται τηλεφωνικά οι γονείς του παιδιού ή το ΕΚΑΒ (σε περίπτωση εξαιρετικού περιστατικού).

Η παρουσία των παιδιών στις γιορτές του σχολείου είναι, επίσης, υποχρεωτική.

ΙΩΣΕΙΣ: Οι ιώσεις είναι μια αναπόφευκτη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των παιδιών- ιδιαιτέρως αν είναι η πρώτη τους χρονιά στο σχολείο. Αν το παιδί εμφανίσει συμπτώματα αδιαθεσίας – έστω και ελαφριάς μορφής- θα πρέπει να μένει στο σπίτι, αφού στο σχολικό περιβάλλον η ασθένειά του θα επιδεινωθεί αλλά και θα μεταφέρει μικρόβια στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου.

Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τη νηπιαγωγό της τάξης. Για το λόγο αυτό οι συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών θα είναι τακτικές, εκτός διδακτικού ωραρίου αλλά εντός ωραρίου εκπαιδευτικού. Ως ημέρα συνεργασίας έχει οριστεί η Πέμπτη για τα Τμήματα Υποχρεωτικού Προγράμματος 1, 3 και 4 και η Παρασκευή για το Τμήμα Υποχρεωτικού Προγράμματος 2, κατόπιν ραντεβού.

Οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στη σχολική ιστοσελίδα και τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές. Επίσης, οφείλουν να ελέγχουν τακτικά την αλληλογραφία τους στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει καθώς η πλειοψηφία των ενημερώσεων αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή γονέων σε διάσταση πρέπει το Νηπιαγωγείο να γνωρίζει ποιος από τους δυο γονείς έχει την κηδεμονία και να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα.

Οφείλουν να γνωστοποιούν εμπιστευτικά στη νηπιαγωγό της τάξης και στην Διευθύντρια κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού (π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό κ.λπ.), προκειμένου η νηπιαγωγός να γνωρίσει καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψει πάνω σ’ αυτές.

Σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο..

Προσκομίζουν στο σχολείο τους αριθμούς τηλεφώνων τους για άμεση επικοινωνία μαζί τους και ενημερώνουν το σχολείο για κάθε αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου τους.

Σε περίπτωση που ένα νήπιο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, δηλώσει αδιαθεσία, αμέσως ενημερώνεται τηλεφωνικά από τη νηπιαγωγό ή την Διευθύντρια του σχολείου ο γονέας/κηδεμόνας του για την άμεση προσέλευσή του στο σχολείο και την παραλαβή του παιδιού του.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών θα πρέπει να προσκομίζουν έγκαιρα τα διάφορα έγγραφα (π.χ. Α.Δ.Υ.Μ., Βιβλιάρια Εμβολίων, Υπεύθυνες Δηλώσεις, κ.ά.) που τους ζητούνται από το σχολείο.

Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στον χώρο του σχολείου. Όταν κάποιος μαθητής δημιουργεί πρόβλημα, πρέπει να το συζητούν πρώτα με την υπεύθυνη νηπιαγωγό και στη συνέχεια – αν δεν επιλυθεί- με την Διευθύντρια.

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες, προβλήματα και διευκρινίσεις. Κοινό μας μέλημα είναι η σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών. Μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε θέμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί. Οι συζητήσεις μας είναι εμπιστευτικές και στοχεύουν αποκλειστικά στην παροχή εξατομικευμένης υποστήριξής του.

  1. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είτε στο τηλέφωνο του νηπιαγωγείου, 2105599983 , είτε ηλεκτρονικά στο mail@9nip-asprop.att.sch.gr.

Επίσης, στον ιστολόγιο του νηπιαγωγείου μας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για γονείς και μαθητές (https://blogs.sch.gr/9nipasprop/).

Η Διευθύντρια και το προσωπικό του σχολείου δε φέρουν καμία ευθύνη για κάθε άλλο ιστολόγιο ή ιστοσελίδα που εμφανίζεται με τα στοιχεία του σχολείου μας στο Διαδίκτυο.

Υπεύθυνη για τη διαχείριση του παραπάνω ιστολογίου είναι η Διευθύντρια του σχολείου.

Κάθε εκπαιδευτικός του σχολείου μπορεί να αναρτά, σε συνεννόηση με Διευθύντρια, στο διαδικτυακό τόπο του σχολείου ό,τι θεωρεί σχετικό με το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

Η Διευθύντρια και όλο το προσωπικό μεριμνά για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο Διαδίκτυο και ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες του Π.Σ.Δ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

  1. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών. Η απρόβλεπτη ή περιστασιακή κρίση είναι αυτή που συνδέεται ευθέως με την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου διαχείρισής της. Τα κρίσιμα συμβάντα χρήζουν έγκαιρων και έγκυρων ενεργειών ανταπόκρισης. Η έγγραφη και οργανωμένη αποτύπωση αυτών, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, συνιστά το πρωτόκολλο – σχέδιο διαχείρισης κρίσεων. Τα οφέλη ενός τέτοιου σχεδίου έγκεινται στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχικής υγείας του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου: Οι φάσεις του σχεδίου υλοποίησης της διαχείρισης κρίσεων είναι οι εξής:

  1. Προσδιορισμός της κρίσης – γεγονότος (π.χ. πλημμύρα, πυρκαγιά).
  2. Επίπεδο αντιμετώπισης.
  3. Ειδοποίηση – ενημέρωση όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.
  4. Επιλογή τρόπου και πλαισίου ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, των γονέων και κηδεμόνων.
  5. Αξιολόγηση διαχείρισης της κρίσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε κάθε σχολική μονάδα δημιουργείται μια Ομάδα Διαμόρφωσης Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων, που συνήθως είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων με επικεφαλής την Διευθύντρια, και αρχικώς να αναπτυχθεί ένα γενικό σχέδιο προετοιμασίας του σχολείου για την αντιμετώπιση κρίσεων. Για την προστασία από σεισμούς και σύνοδα φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην αρχή της σχολικής χρονιάς και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η Διευθύντρια του νηπιαγωγείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Επίσης, ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης οι μαθητές/μαθήτριες παραδίδονται μόνο στους γονείς/κηδεμόνες τους ή στα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για την παραλαβή των μαθητών/τριών από τη σχολική μονάδα. Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, Προϊστάμενοι/Προϊστάμενες οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

  1. ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια των παιδιών έχει καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο κοινά συμφωνημένος κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό) με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του. Θέματα που ανακύπτουν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Διευθύντρια και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

Ασπρόπυργος , 12 Σεπτεμβρίου 2022

 

Η Διευθύντρια

 

 

Σοφία Ελευθεριάδη