Παράταση εγγραφών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2023-24

λήψης

Σας ενημερώνουμε ότι δόθηκε παράταση για τις εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά για το σχολικό έτος 2023-2024 όπως φαίνεται και στο ακόλουθο έγγραφο:

Παράταση_Εγγραφών_Νηπιαγ.-Α_τάξης_Δ.Σ._2023_2024

Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, θα βρείτε στην καρτέλα της αρχικής σελίδας του ιστολογίου μας  με τίτλο: “ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024”.

Άνοιξη- χελιδόνια

Αφού διαβάσαμε το παραμύθι της Λ. Πέτροβιτσς – Ανδρουτσοπούλου “Το χελιδόνι και η πεταλούδα”

Viber 2023 03 14 16 24 19 830

στην συνέχεια δημιουργήσαμε τα δικά μας χελιδόνια, τραγουδώντας παράλληλα τα κάλαντα της άνοιξης.

Viber 2023 03 14 16 26 12 710Viber 2023 03 14 16 27 38 341

Παράλληλα, παίξαμε παιχνίδι οπτικής μνήμης μιλώντας ταυτόχρονα για τα έντομα.

20230316 122828

Τέλος, εξασκήσαμε την παρατηρητικότητα και τις μαθηματικές έννοιες μέσω παιχνιδιού αντιστοίχισης αριθμών.

20230328 123456

Γλωσσική δραστηριότητα “Σαρακοστή”

Αφού συζητήσαμε τις προηγούμενες μέρες για την κυρά – Σαρακοστή οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να σχηματίσουν την λέξη γράμμα- γράμμα ώστε να συνθέσουν την λέξη αυτή.

Viber 2023 03 14 16 18 14 824Viber 2023 03 14 16 20 03 711

Καλό μήνα

 

λήψης

Για να υποδεχτούμε τον Μάρτιο και την πρώτη μέρα της Άνοιξης φτιάξαμε τα μαρτάκια μας και μιλήσαμε για την ιστορία που συνδέεται με αυτό το έθιμο.

 

Viber 2023 03 01 11 42 22 484

ην πρώτη μέρα του Μάρτη συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι».

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31η του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη»ή «Μαρτιά». Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει τη χαρά και η λευκή την αγνότητα.

Τι λέει η λαϊκή παράδοση για το «Μαρτάκι» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.

Σε κάποιες άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να το πάρουν τα πτηνά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Αλλού το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες για να καεί μαζί τους. Σε άλλα μέρη το έκαιγαν στις φωτιές που άναβαν για το κάψιμο του Ιούδα.

H ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Sarakosti Kyra

Με αυτό το ποιηματάκι ξεκίνησε η αφήγηση στους μαθητές μας για την σημασία της και το συμβολισμό της, ενώ παράλληλα μελετήσαμε τα ήθη και έθιμα αλλά και τους μύθους που προέρχονται μέσω αυτής.

 

Το αυτοσχέδιο ημερολόγιο της κυρά-Σαρακοστής συνόδευε µικρούς και μεγάλους στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα από τα επτά πόδια κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν µέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο χάρτινο πόδι!
Σε πολλές περιοχές τοποθετούσαν το πόδι στο ψωµί της Αναστάσεως και όποιος το έβρισκε στο κομμάτι του ήταν ο τυχερός!

  • Στη Χίο: Όταν έκοβαν το τελευταίο πόδι της κυρά-Σαρακοστής, το Μεγάλο Σάββατο, το έβαζαν μέσα σ’ ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι!
  • Στον Πόντο: Η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Το έθιμο ονομαζόταν “κουκουράς” και ήταν το φόβητρο των μικρών.”
  • Στην Αμοργό, μόλις μπει η Σαρακοστή ζυμώνουν και κάνουν ανθρωπάκια με μύτη, με στόμα, με μάτια και τα δίνουν στα παιδιά!
    Αυτοί είναι οι Λάζαροι!

 

Τι σημαίνει Σαρακοστή; – Μια μικρή Αναδρομή

Η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη μέρα της νηστείας, ήταν ημέρα καθαριότητας για τις γυναίκες. Όλα τα σκεύη έπρεπε να ζεματιστούν, τα λίπη και τα βούτυρα να εξαφανιστούν. Μόνο νηστίσιμα θα μαγειρεύονταν από δω και πέρα μέχρι την Πασχαλιά. Τα αγόρια, μόλις ξυπνούσαν, είχαν δρομολόγιο. Έπρεπε να πάνε στο δάσος να βρουν φωλιά από πουλιά. Αν δεν έβρισκαν φωλιά, δεν δικαιούνταν να φάνε ψωμί. Τα κορίτσια έπρεπε να φέρουν μέσα σε λίγα άχυρα σύκα ή καραμέλες πάντα από ένα συγγενικό σπίτι. Ώσπου να γυρίσουν τα παιδιά, τα πάντα είχαν «καθαριστεί» και τα αρτύσιμα είχαν εξαφανιστεί. Για τους μεγάλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, το «τριομέρι» άρχιζε. Το «τριομέρι» ήταν απόλυτη νηστεία, αποχή απ’ όλα τα φαγητά πλην του νερού. Για τους εξασθενημένους και τους υπερήλικες το «τριομέρι» τηρούταν με έναν πιο χαλαρό τρόπο: επιτρεπόταν το ψωμί μόνο μια φορά το βράδυ.

Η πρώτη εβδομάδα μετά τις Αποκριές είναι γενικά εβδομάδα νηστείας και περισυλλογής. Τα κορίτσια έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους λίγο απ’ το σιτάρι που μοιραζόταν στην εκκλησία, για να «ονειρευτούν» αυτόν που θα παντρευτούν. Την Κυριακή μετά τη θεία λειτουργία είχε νηστίσιμα μοιράσματα για τις ψυχές στην εκκλησία. Οι γυναίκες συνήθιζαν να στέλνουν μοιράσματα στα σπίτια, σε ηλικιωμένους που αδυνατούσαν να πάνε στην εκκλησιά, σε πολύ φτωχούς που είχαν αυξημένες ανάγκες και σε κάθε ανήμπορο! Μ’ αυτήν τη διάθεση και την πίστη άρχιζε η Σαρακοστή για την υποδοχή της Πασχαλιάς, δηλαδή με ψυχή εξαγνισμένη από τις αμαρτίες μετά τη συγχώρεση, με τις παρακλήσεις, με τους Χαιρετισμούς, με  σωματική εγκράτεια και με αποχή από αρτύσιμα φαγητά! Ο ερχομός της Πασχαλιάς θεωρείται σημαντικός ψυχικά και σωματικά. «Πασχαλιά χωρίς Σαρακοστή δεν λοϊέται» έλεγαν οι παλιοί.

 

Στην συνέχεια, φτιάξαμε την δική μας κυρά σαρακοστή ώστε να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι να έρθει το Πάσχα.

Viber 2023 03 01 10 16 33 395

Επίσης,  μιλήσαμε για τη νηστεία και τις νηστίσιμες τροφές βάζοντας στην κοιλίτσα της κυράς Σαρακοστής μόνο τα φαγητά που μπορεί να φάει.

20230306 123045

20230306 123101

Τέλος, με αφορμή τη νηστεία μιλήσαμε για τα όσπρια κ κάναμε εξάσκηση στις μαθηματικές εννοεις: περισσότερα από, λιγότερα από, τόσα όσα.

20230308 12273420230308 122724