Ο πρώτος δάσκαλος

Χρήστος Ι. Αντωνιάδης (1910 ? 1996): ο πρώτος δάσκαλος του Kαρέα 

   antoniadis     

 «? εδώ, στον Καρέα, δεν ήρθαμε να ζήσουμε μόνοι
μας, αλλά να ζυμωθούμε όλοι μαζί σε μια κοινωνία ? »

 

Βιογραφικό Χρήστου Ι. Αντωνιάδη

1910: Γεννιέται στην Αμισό του Πόντου.

1921: Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους τον βρίσκει σε ηλικία 11 ετών.

Γλυτώνει τη σφαγή κρυμμένος κάτω από τα πτώματα των συγγενών του. Ζει για μήνες κυνηγημένος στα βουνά. Δώδεκα ετών παιδί, συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και καταδικάζεται σε εξορία στα βάθη της Ανατολίας και σε βέβαιο θάνατο από πείνα και δίψα. Ενώ οδεύει στην εξορία τον σώζει τελευταία στιγμή -άγνωστο γιατί- έφιππος Τούρκος αξιωματικός. Οδηγείται σε ορφανοτροφείο στην  Αμισό. Τα ορφανά, έρχονται με πλοίο στον Πειραιά και στην συνέχεια στην Αθήνα στο Ζάππειο μέγαρο, το οποίο χρησιμοποιείται ως ορφανοτροφείο.

Μέσω του Ερυθρού Σταυρού βρίσκει τις μεγάλες αδελφές του που έχουν εγκατασταθεί στη Δράμα. Χάρη στην φιλομάθειά του καταφέρνει να φοιτήσει στο οικοτροφείο του Διδασκαλείου Δράμας και να αποφοιτήσει με «άριστα» έχοντας μάθει ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική.

Διορίζεται δάσκαλος στο σχολείο Ποταμών Δράμας για 2 σχολικά έτη.

1933: Ζητούν νέο δάσκαλο στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας στη Βραΐλα της Ρουμανίας, όπου διδάσκει για 13 χρόνια. Ψάλλει στην Ευαγγελίστρια, το Ναό της Ελληνικής κοινότητας.

1947: Παντρεμένος πια, επιστρέφει, δεύτερη φορά πρόσφυγας στην Ελλάδα και τοποθετείται στα σχολεία της περιφέρειας Παρανεστίου στη Δράμα.

1955: Μετά από οκτώ χρόνια μακριά από την οικογένειά του, μετατίθεται, στο Μαρούσι και μετά στη Νέα Πεντέλη.

1958: Αποκτά προσφυγική κατοικία στον Άγιο Ιωάννη  Καρέα, ενώ υπηρετεί ακόμα στη Νέα Πεντέλη.

Οκτώβρης 1959: Με προτροπή του συνταξιούχου φυσικής Σωτήριου Μαρκόπουλου, επιτυγχάνεται η έγκριση ίδρυσης Δημοτικού Σχολείου στον Καρέα. Ζητά μετάθεση στο νέο σχολείο και συγκεντρώνονται 65 μαθητές. Από το 1960 μαζί με τον Σ. Μαρκόπουλο ενεργούν για την παραχώρηση του οικοπέδου στην οδό Ελλήνων Αξιωματικών 2.

1969: Μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας βγαίνει στη σύνταξη.

Συνεχίζει τη δραστηριότητά του συμμετέχοντας σε φορείς της συνοικίας μας: Ένωση Ελλήνων εκ Ρουμανίας και Ρωσίας, Οργανισμός Αναπτύξεως Καρέα, 4ο Σύστημα Προσκόπων Καρέα, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα. Συμμετέχει επίσης στον Ερυθρό Σταυρό, στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και στο Σωματείο ?Παναγία Σουμελά? .  από την εγκατάστασή του στον Καρέα ψάλλει αδιαλείπτως τόσο στον Άγιο Στυλιανό όσο και στον Άγιο Κωνσταντίνο. Λαογραφεί σε ποντιακά περιοδικά, προσπαθώντας να αποτυπώσει τις παιδικές του αναμνήσεις, ήθη και έθιμα από την αγαπημένη του πατρίδα. Για την πολυετή συνεργασία του με το λαογραφικό περιοδικό «Ποντιακή Εστ?α» του σωματείου «Παναγία Σουμελά» , βραβεύεται δύο φορές: το 1983 και το 1986. Η ενασχόλησή του αυτή τον οδηγεί το 1982 στην ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Καρέα, με τη βοήθεια του δικηγόρου Κώστα Ψωμιάδη.

Κείμενο: Γιάννης  Δημητριάδης (εγγονός) ιστορικά στοιχεία: Συμέλα  Αντωνιάδου (κόρη)