Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο πλαίσιο της προώθησης της ένταξης και των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στη σχολική μας μονάδα πραγματοποιήθηκαν σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Αρχικά μέσω διαδραστικής παρουσίασης ο κοινωνικός λειτουργός του σχολείου μας κ. Χατζηπαύλου, φρόντισε να ενημερωθούν τα παιδιά για τις περισσότερες μορφές αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά των ατόμων με τύφλωση, νοητική υστέρηση, κώφωση, κινητικές αναπηρίες, αυτισμό, ΔΕΠΥ, δυσλεξία κ.α.
Επίσης έμφαση δόθηκε στα ψυχικά αποθέματα που διαθέτουν αυτοί οι άνθρωποι και στον τρόπο που ζουν και επιβιώνουν παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, μέσα από διάφορες βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά κλήθηκαν να «μπουν» στο σώμα ενός ατόμου με αναπηρία και να βιώσουν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει αυτό στην καθημερινότητά του αισθητηριακά (ακοή, όραση, αφή), κινητικά, χωροταξικά και επικοινωνιακά. Στις τάξεις τους οι μαθητές διάβασαν κείμενα και παρακολούθησαν ταινίες με σχετική θεματολογία. Πήραν μέρος σε συζητήσεις και εκφράστηκαν με εικαστικές δημιουργίες. Έλυσαν απορίες και διατύπωσαν απόψεις. Ήρθαν πιο κοντά σε δυσνόητες έννοιες και άγνωστες καταστάσεις. Κυρίως όμως, συνειδητοποίησαν με βιωματικό τρόπο τη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης σε ένα σχολείο το οποίο διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες του αύριο και τους προετοιμάζει για τις προκλήσεις του μέλλοντος.