Ο Λαχανόκηπός μας
Η δημιουργία και διατήρηση σχολικού κήπου είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία συμμετέχουν όχι μόνο εκπαιδευτικοί και μαθητές αλλά ολόκληρες κοινότητες. Tα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι η συμμετοχή στη καλλιέργεια σχολικού κήπου αυξάνει το ενδιαφέρον του μαθητή για μάθηση αφού ο ίδιος συμμετέχει ουσιαστικά στη διαδικασία της μάθησης μέσω της έρευνας, της ανακάλυψης και της δημιουργίας. Επιπλέον, βελτιώνεται η ακαδημαϊκή επίδοση του μαθητή, καλλιεργούνται συνεργατικές και οργανωτικές δεξιότητες, το αίσθημα της ευθύνης, της υπομονής και της επιμονής., όπως επίσης και θετικές στάσεις απέναντι στο φυσικό περιβάλλον (Blair 2009). Επίσης, δημιουργείται η αίσθηση του «ανήκειν» εφόσον ο κήπος δε φτιάχνεται για τους μαθητές αλλά από τους μαθητές.
Η καλλιέργεια σχολικού λαχανόκηπου μπορεί επίσης να επιδράσει θετικά στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στη καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.
Εμπνεόμενοι από τα παραπάνω, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς τον δικό μας λαχανόκηπο, στο πίσω μέρος του σχολείου μας, όπου υπήρχε χώρος πρακτικά ανεκμετάλλευτος.
Η όλη διαδικασία δημιουργίας του λαχανόκηπου έγινε βήμα-βήμα. Όλα άρχισαν με την οργάνωση εδάφους.
Εδώ, αλλά και σε όλη την προσπάθεια, αρωγός και οδηγός στάθηκε ο κ. Νεκτάριος Παπαμιχαήλ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, χωρίς τη βοήθεια του οποίου μάλλον δεν θα είχαμε καταφέρει και πολλά πράγματα. Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, εκτός από εργασία εθελοντών, στήριξε επίσης την προσπάθεια οικονομικά, όσον αφορά την προμήθεια των υλικών που χρειάστηκαν.
Το πείραμα του Ερατοσθένη 2019
Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς Παπαβασιλείου Γεώργιο και Κοκκινάκη Γεωργία, συμμετείχαν στη δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης», επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλόσοφου.
Πρόκειται για μια σχολική δράση, γνωστή και καθιερωμένη πλέον στη σχολική ζωή, που συνδιοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.), του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ).
Θυμίζουμε ότι η ανάλογη δράση είχε υλοποιηθεί και στην ισημερία του Φθινοπώρου, τον Σεπτέμβριο του 2018, και εκείνη τη φορά την υλοποίησε η Ε΄ τάξη του σχολείου με την εκπαιδευτικό Αντωνιάδου Βάσω.
Ας πούμε όμως μερικά λόγια για τον Ερατοσθένη και το διάσημο πείραμά του.
(περισσότερα…)
Πρόσφατα σχόλια