ΓΕΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΕΡΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Έχουμε μπει πλέον στην εποχή των ιώσεων και ακόμα εξακολουθεί να μας προβληματίζει και ο κορονοϊός.

Υπάρχουν όμως τρόποι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ώστε να αποφύγουμε να νοσήσουμε ή να το περάσουμε πιο ήπια. Για αυτό πρέπει να επιτευχθεί και να διατηρηθεί καλή διατροφική κατάσταση για την καταπολέμηση των ιών.

Μια σωστή διατροφή μπορεί να διασφαλίσει ότι το σώμα είναι σε σωστή κατάσταση για να νικήσει έναν ξενιστή – ιό.

Εκτός από την πολύ καλή ατομική υγιεινή (σχολαστικό και επιμελές πλύσιμο χεριών, αποφυγή να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, συχνός αερισμός όσο είναι δυνατόν και αερισμός των ρούχων), η διατροφή έρχεται να βάλει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της προστασίας. Πριν αναλύσουμε συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την άμυνα του οργανισμού και δεν πρέπει να λησμονούνται. Αυτοί είναι το βάρος, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η αποφυγή του ήλιου, η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση της υγείας, ο τρόπος ζωής και πιθανόν η λήψη μίας φαρμακευτικής αγωγής.

Κάθε παράγοντας από τους ανωτέρω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα και επιπλέον, συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής σχετίζονται άμεσα με την λειτουργία του.

Προβιοτικά

Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό

ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο

θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. 1 τρις βακτήρια επηρεάζουν εκτός

από την πέψη και την απορρόφηση, και την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου

οργανισμού. Γρήγορο φαγητό, κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την

εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωματώστε

λοιπόν στην διατροφή καλές πηγές προβιοτικών και θα κάνετε το πιο σημαντικό

βήμα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το

γιαούρτι, ξινόγαλα, ελιές, το κεφίρ, ζυμωμένα λαχανικά, όπως το λάχανο και

το τουρσί. Αυξήστε επιπλέον και τα προβιοτικά, τα οποία είναι ένας τύπος ινών που

τρέφουν τα βακτήρια του εντέρου, όπως σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, κρεμμύδι,

πράσο, ραδίκια.

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή

Προσθέστε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο και άλλων

καροτενοειδών, όπως: Βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πράσινες

πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα,

μανταρίνια, ντομάτες. Μη ξεχνάτε βέβαια τα καρότα, εξαιρετική πηγή

αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για

υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσια επίσης σε

φυλλικό οξύ, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ και να βοηθήσουν στην

απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά.

Ψευδάργυρος

Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου

μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού.

Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τρόφιμου, καλές πηγές είναι επίσης το

κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη D

O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος

θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές τις πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες

δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η

έλλειψη της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προϋπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην ηλιόλουστη Ελλάδα), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο.

Βιταμίνη C

Η πλέον γνωστή βιταμίνη C δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού επιτελεί κύριες

μεταβολικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Να πούμε μόνο ότι η

εν λόγω βιταμίνη δεν βρίσκεται μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και σε αρκετά άλλα

τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι,

γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, τα νεκταρίνια, πιπεριές,

γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Βιταμίνη Ε

Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Τέλος να γνωρίζεται ότι το γνωστό ρητό «φάε πολύ να δυναμώσεις», οι πιο

πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν ισχύει. Μεγάλες ποσότητες φαγητού

επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού, άρα μικρές ποσότητες

φαγητού, υγιές και σταθερό βάρος, θα σας προστατέψουν πολύ πιο αποδοτικά.

 

 

Η διατροφή μπορεί να προωθήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ως προληπτικό μέτρο μειώνοντας τόσο τη φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες που μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες.

Είναι σημαντικό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να μην παραμελούνται πριν και κατά τη διάρκεια μίας λοίμωξης ή ίωσης.

 

 

 

Βιβλιογραφία

 

(Καφετζόπουλος, 2020)

(Butler & Barrientos, 2020)

Bibliography

Butler, M. J., & Barrientos, R. M. (2020, April 18). The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term consequences. Brain,Behavior and Immynity, 87, 53-54. doi:doi.org/10.1016/j.bbi.2020.04.040

Καφετζόπουλος, Ν. (2020, Δεκέμβριος 05). https://nutribase.gr/diatrofi-gia-anosopoiitiko-sistima/. Retrieved from https://www.nutribase.gr/: https://nutribase.gr/diatrofi-gia-anosopoiitiko-sistima/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς