Πρόσφυγας – Μετανάστης «Όταν η Τέχνη μας εμπνέει»

Το πρόγραμμα με τίτλο: Πρόσφυγας – Μετανάστης «Όταν η Τέχνη μας εμπνέει», που υλοποιήθηκε με μαθητές της Ε΄ τάξης, που φοιτούν στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου μας, είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στην προσφυγιά, στη μετανάστευση και στον ρατσισμό.

Ως αφόρμηση για συζήτηση και προβληματισμό, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα έργα τέχνης («Το κουτσό» του Βλάση Κανιάρη, «Post card» της Δήμητρας Χανιώτη, «Όχι ξεχασμένοι» της Αντρέα Μπάουερς και «Μνημείο» της Έμιλυ Ζασίρ) με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η τέχνη στην προβολή και στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων.

Οι μαθητές παρατήρησαν τα έργα, διατύπωσαν ιδέες και εντυπώσεις γι’ αυτά, γνώρισαν  τους καλλιτέχνες και τις πηγές της έμπνευσής τους και έμαθαν τις ιστορίες που «κρύβουν» πίσω τους αυτά τα έργα.

Στη συνέχεια, κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τη μορφή του ελευθέρου στίχου και του χαϊκού και ζωγράφισαν τη δική τους εκδοχή σχετικά με το θέμα του κάθε έργου τέχνης που γνώρισαν.

Επιπλέον, το πρόγραμμα είχε ως στόχο οι μαθητές να εξασκηθούν στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια του προφορικού και του γραπτού λόγου, στον συλλαβισμό, στη σύνταξη και στην ορθογραφία.

Το πρόγραμμα διήρκησε περίπου 2-3 μήνες και τα παιδιά έδειξαν να χαίρονται την όλη διαδικασία, που τους έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα νιώθοντας μικροί καλλιτέχνες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς