Ελάτε να παίξουμε….

 Κου-Κου, Ιακωβίδης  1895

 

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά, σε μια προσπάθεια φυσικής άσκησης  και ψυχοκινητικής  ανάπτυξης τους.

Παραδοσιακά παιχνίδια παλιά και σύγχρονα…
Απλά παιχνίδια, όπως κρυφτό και κυνηγητό , σχοινάκι ( παιχνίδια που παίζατε και εσείς όταν ήσασταν στην ηλικία τους), μπορούν να αποτελέσουν μία καλή μορφή άσκησης σε εσωτερικούς χώρους.

Ακόμα  μπορείτε να χορέψτε μαζί με τα παιδιά σας το αγαπημένο σας τραγούδι, ή ακόμα να διαλέξτε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της τάξης.

Να κάνετε αγώνες ισορροπίας τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ή ένα βιβλίο στο κεφάλι σας και να κάνετε μια διαδρομή που θα έχετε καθορίσει.

Να κάνετε σκυταλοδρομίες με ένα κουτάλι στο στόμα και ένα μικρό μπαλάκι ή ότι άλλο σκεφτείτε.

Διαδρομές με εμπόδια :Καρέκλες, που θα περνάνε και από κάτω, ή ανάμεσα από αυτές.

Μαξιλάρια του καναπέ τοποθετημένα στο πάτωμα ανά διαστήματα , όπου θα επαναλαμβάνεται το μοτίβο  περπατώ-πηδώ, περπατώ-πηδώ….

Τραπεζάκια του σαλονιού: να συρθούν από κάτω.

Ασκήσεις ισορροπίας: Κολλήστε μια χαρτοταινία στο πάτωμα, και πέστε στα παιδιά να προσπαθήσουν να περπατήσουν πάνω στην ταινία , γιατί από κάτω βρίσκεται…. ο φοβερός και τρομερός ωκεανός που όλα τα καταπίνει..

Παιχνίδια με εφημερίδες

Μπορούμε να φτιάξουμε μπάλες από τσαλακωμένη  εφημερίδα και στην συνέχεια  να  χτυπήσουμε  προκαθορισμένο σημείο, που είναι σημειωμένο στο πάτωμα με χαρτοταινία.

Μπορούμε  να παίξουμε το  “Κόλλα το μπαλάκι σου  στον ιστό της  αράχνης”: Φτιάξτε μπαλάκια από εφημερίδα και ρίξτε τα στον ιστό, που έχετε φτιάξει με χαρτοταινίες(κολλημένες διαγωνίως), στο άνοιγμα μιας πόρτας του σπιτιού σας.

Μπορούμε να σκίσουμε κομμάτια εφημερίδας και να ακούμε τον ήχο τους.

-Ποιος θα μαζέψει όμως όλες αυτές τις εφημερίδες;

-Να κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα κομμάτια έως το 10.(Φυσικά όλοι επιβραβεύονται και εσείς  ως γονείς φροντίστε  να μετρήσετε χαλαρά έως το 10, για να νιώσουν ότι πρόλαβαν.)

Μπορείτε να φτιάξετε μια γωνιά μεταμφίεσης , μέσα στην οποία θα βάλετε παλιά ρούχα δικά σας, παλιές τσάντες και κοπέλα, κασκόλ  ή ακόμα και αποκριάτικες στολές. Τα παιδιά διαλέγουν ότι θέλουν και τα αφήνουμε να παίξουν σε αυτό το συμβολικό παιχνίδι διαφόρους ρόλους.

 

Παίξτε με παζλ ή  ντόμινο(Θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες)

Παιχνίδια στην αυλή:

Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα:  Ένα παιδί “τα φυλάει” κλείνοντας  τα μάτια, και λέει: “Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα, αμίλητα, μέρα ή νύχτα;” Όσο μιλάει όλοι οι υπόλοιποι κινούνται. Μόλις τελειώσει τη φράση του, ανοίγει τα μάτια και όποιος κινείται χάνει και  στη συνέχεια θα πρέπει να “τα φυλάει” εκείνος.

Κουτσό : Μπορείτε να σχεδιάσετε στην αυλή σας ένα κουτσό, σαν και αυτό που είχαμε φτιάξει στο σχολείο μας πριν μερικά χρόνια.

Ή ακόμα μπορείτε να φτιάξετε και την κλασσική εκδοχή με την κιμωλία. Φτιάχνουμε  1 ορθογώνιο  το οποίο χωρίζουμε σε 8 μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια  πετάμε την αμάδα στο 1ο τετράγωνο  και στηριζόμενοι στο ένα πόδι, (“κουτσό”),  προσπαθούμε  να σπρώξουμε από το 1ο τετράγωνο στο 2ο μέχρι το 8ο, την αμάδα, χωρίς να σταματήσουμε.

 

Τέλος, τώρα που είμαστε στην άνοιξη , μπορείτε να φυτέψετε σπόρους σε γλάστρα στο μπαλκόνι και τα παιδιά να αναλάβουν το πότισμά του, ή ακόμα και την καταγραφή της εξέλιξης του.

Φύλλο εργασίας: Φυτεύω το σποράκι

Περισσότερες ιδέες για παιχνίδια μπορείτε να βρείτε  σε παλαιότερη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.