“Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια” Ν. Καζαντζάκης
Το φως και το σκοτάδι μας απασχόλησε με αφορμή τον αγαπημένο παππού Πλάτωνα.
Τι είναι η σκιά; Πώς φαίνεται; Παίζοντας καταλάβαμε ότι δεν έχει πάντα το ίδιο μέγεθος και ότι είναι πάντα μαύρη. Προσπαθήσαμε να την παραλληλίσουμε με τα συναισθήματά μας και προσπαθήσαμε να τα φέρουμε στο φως και το χρώμα!
Η “μιλιά” το δέντρο από το βιβλίο Μίλα μου της Μ. Γιώτη που διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα έγινε πραγματικότητα στο σχολείο μας κι έτσι σε κάθε μας άγχος μπορεί να μας καθησυχάζει κόβωντας ένα “μίλο”.
Σειρά είχε ο όμορφος χειμώνας , μέσα από το παραμύθι” Όχι δεν χάθηκε”. Ζωγραφίσαμε τα μούρα , στη συνέχεια φτιάξαμε το χιονισμένο μας δάσος και μαζέψαμε μούρα.
Πληροφορίες για τους μήνες του χειμώνα βρήκαμε στο παρακάτω κείμενο:
Μαζέψαμε χιονόμπαλες…
Με τις μπάλες από βαμβάκι παίξαμε παιχνίδια, χιονοπόλεμο και φτιάξαμε χιονανθρώπους.
Ακούσαμε το τραγούδια “ΑΑΑ αρχίζει η παγωνιά” κι έγινε μια ωραία αφορμή για γλωσσικά παιχνίδια, όπως και το “Χ” του χειμώνα.
Μέσα στην παγωνιά του χειμώνα, παρατηρήσαμε ότι δεν χρειαζόμαστε μπουφάν για να πάμε στην αυλή, μα τι συμβαίνει; Μπερδεύτηκε η Γη;
Φωνάξαμε τον άνθρωπό μας, τον παππού Αισχύλο! Κι αυτός μας είπε τον μύθο της Αλκυόνης…
Ο μύθος μας άρεσε πολύ, τον κάναμε βιβλίο για τη βιβλιοθήκη μας. Μπορείτε κι εσείς να το διαβάσετε εδώ. Καταγράψαμε και τι τελικά μάθαμε. Φυσικά, οι επιστήμονες έχουν δώσει εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο.
Σε σχέση με τον χρόνο, διαβάσαμε ένα αστείο βιβλίο με τα ρολόγια και βρήκαμε σε ένα ρολόι της κ. Ελπίδα, τον χρόνο από διάφορες χώρες του κόσμου.
Κι από πότε ο χρόνος άρχισε να μετρά; Ποιο είναι το πιο παλιό πράγμα που ξέρω. Η απάντηση όλων ήταν : “Οι δεινόσαυροι”. Μιλήσαμε για αυτούς, για όσους έχουμε μάθει από τους επιστήμονες για τη ζωή και την εξαφάνισή τους αλλά και για τη θαλάσσια χελώνα που είναι συγγενής τους. Βάλαμε σε μια σειρά αυτούς που γνωρίζουμε για να αγγίξουμε αυτό το θέμα λίγο περισσότερο. Δεινόσαυροι-παππούς Αισχύλος- κυρία- μαθήτρια!
Γιορτάσαμε τους 3 Ιεράρχες, τους προστάτες των γραμμάτων, των δασκάλων και των μαθητών φτιάχνοντας μια όμορφη εικόνα από ανακυκλώσιμα υλικά!
Κι επειδή η ομάδα μας δεν ησυχάζει ποτέ, αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε με όλα αυτά τα νεράτζια;Η αλήθεια είναι ότι μας απασχολεί που τα βλέπουμε πεταμένα και πατημένα. Μια καλή λύση είναι να φτιάξουμε καθαριστικό…απλό με φλούδες από εσπεριδοειδή και λευκό ξύδι! Και πιάσαμε δουλειά!
Το πρώτο μπουκάλι θα το δώσουμε στην κ. Μαρία! Μετά παρακαλούμε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!