Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας της αδιαμφισβήτητα! Ποιανής; Της ελιάς φυσικά!
Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα δείτε! Μέσα στα υπέροχα δέντρα και φυτά που συναντάμε στην πόλη μας , θα βρούμε δεντράκια φορτωμένα με καρπούς, όπως νεράντζια, λεμόνια και πορτοκάλια, θα δούμε όμως και ελίτσες! Φυσικά καταγράψαμε όσα γνωρίζουμε! (Εργαστήριο δεξιοτήτων: Οικολογία: Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά).
Και πώς όλα αυτά τα δέντρα φυτρώσανε, κυρία ; Πώς έγιναν τα δάση; Ένα βιβλίο μας έλυσε την απορία!
Μια ελιά κρυμμένη μέσα στην τάξη μας έγινε η αφορμή για ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, που πάντα μας διασκεδάζει αλλά και μας μαθαίνει! Ορίστε και ο χάρτης!
Χρειαζόμαστε την ελιά; Γιατί να την μαζέψουμε; Και γιατί το ελαιόλαδο είναι σημαντικό; Ο παππούς Αισχύλος μας εξήγησε ότι το λάδι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα βοηθά τους ανθρώπους να φτιάξουν καλλυντικές κρέμες, καθαριστικά και φάρμακα αλλά και να έχουν φως στο καντήλι και τη λάμπα. Επίσης, χρησιμοποιούσαν και τα κλαδιά της ελιάς ως έπαθλο για Ολυμπιονίκες αλλά και τα ξύλα για να ζεσταθούν.
Μας είπε, ακόμη, ότι από τότε μέχρι τώρα οι άνθρωποι μαζεύουν τις ελιές κουνώντας τα κλαδιά και πηγαίνουν τους καρπούς στο ελαιοτριβείο, το οποίο με τα χρόνια έχει αλλάξει αρκετά. Εμείς είδαμε και τους δύο τρόπους και μάλιστα τους παίξαμε στην τάξη! Σειραθετήσαμε και τη διαδικασία!
Μια ιστορία από τη μυθολογία που συνδέει την Αθήνα με την ελιά και τη θεά Αθηνά, μας τράβηξε το ενδιαφέρον!
Ακούσαμε το τραγούδι “λαδάκι για φαγάκι” και προσπαθήσαμε να βρούμε το ε μέσα στο ποιηματάκι.
Το ε το παίξαμε σε λαβύρινθο!
Βρήκαμε λεξούλες που αρχίζουν από ε…
Και φτιάξαμε με τη βοήθεια του bing( εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης) μια εικόνα που να τις περιέχει. Σκεφτήκαμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξουμε τη δική μας αλφαβήτα!
Μάθαμε για τις λέξεις που συνδέονται με την ελιά…
Αγγίξαμε και μυρίσαμε ένα σαπούνι ελιάς! Το άρωμα καταπληκτικό! Πλέναμε τα χεράκια μας και διαπιστώσαμε πόσο καθαρά, απαλά και μοσχομυρωδάτα είναι!
Η έκφραση εικαστικά είναι αγαπημένη μας δραστηριότητα!
Αλλά και τα παιχνίδια μαθηματικών με φυτά!
Αυτό ήταν; Μας άνοιξε η όρεξη, δεν θα δοκιμάσουμε τίποτα; Αν είναι δυνατόν, θα φτιάξουμε λαδοκούλουρα. Ας γράψουμε τη συνταγή κι ας μαζέψουμε τα υλικά…
Μια σημαντική ημερομηνία αυτής της εβδομάδας μας έκανε να ασχοληθούμε με τα δικαιώματα των παιδιών!
20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού! Έχω δικαιώματα; Ναι , φυσικά! Ποια είναι; Μια πολλή ωραία συζήτηση, ένα παιχνίδι μέσα στην τάξη αλλά και διαδραστικά παιχνίδια μας βοήθησαν να σκεφτούμε αν έχουν όλα τα παιδιά δικαιώματα και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να τα διεκδικήσουν.
Η Νεράιδα Μελωδία μας ζήτησε να καταγράψουμε ήχους της πόλης μας, να παίξουμε ένα παιχνίδι αναγνώρισης ήχων και να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό όργανο βροχής!
Η γιορτή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας (21 Νοεμβρίου: Τα Εισόδια της Θεοτόκου) στην Ελευσίνα, έγινε ο λόγος για να έρθουμε ακόμη μια φορά κοντά στην σπουδαία ιστορία της πόλης μας! Ο παππούς Αισχύλος μας είπε ότι το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο που συνδέεται με τη θεά Δήμητρα! Πόσο όμορφα κεντημένη είναι η ιστορία της Ελευσίνας! Είδαμε φωτογραφίες και ανακαλύψαμε κάτι που θα γίνει αντικείμενο διερεύνησης….το στάχυ και ο ρόδακας!Χμμμμ….
Ανυπομονούμε για τη συνέχεια…