Μικρότερη η εβδομάδα που πέρασε αλλά πολύ σημαντική και πολύ ξεχωριστή!
Την Τρίτη, το σχολείο μας έγινε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο! Παρουσιάστηκαν όμορφα είδη λαϊκής τέχνης από τη Σκύρο και την Κρήτη! Ένα ριχτάρι, ένα κεραμικό ποτήρι, ένα κέντημα σε κάδρο κι ένα κέντημα σεμέν! Είδα τα Ελληνάκια μπροστά μου! Το να βλέπω τους ήρωες του βιβλίου ζωντανούς σε είδη καθημερινής χρήσης με εντυπωσίασε!
Εμνευσμένοι από τη λαογραφία φτιάξαμε τις προσκλήσεις της γιορτής μας! Πώς θα έρθουν αλλιώς οι καλεσμένοι μας να μας καμαρώσουν;
Την Τετάρτη, γνωρίσαμε το έργο ενός πολύ γνωστού και ιδιαίτερου δημιουργού της χώρας μας. Το έργο του Χρήστου Μποκόρου . Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα “Ιστορία-Μνήμη-Κοινότητα-Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χ. Μποκόρου 1821, η γιορτή” που οργανώνει το Ίδρυμα Λαμπράκη. Σταθήκαμε λίγο περισσότερο στο έργα “Η ιστορία: υφαίνοντας φως” και “Η ιστορία: Υφαίνοντας σκοτάδι”. Μας εντυπωσίασαν και οι ήρωες που φαίνονται μόνο οι σκιές του σε κάδρα με φως. Ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, ποιες είναι οι φωτεινές στιγμές μιας Επανάστασης; Ποιες είναι οι σκοτεινές; Στη ζωή μας, έχουμε αντίστοιχες; Στον εαυτό μας; Έχουμε φωτεινή και σκοτεινή πλευρά; Πολύ γρήγορα, φτιάχνοντας ένα μικρό θέατρο σκιών αποτυπώσαμε φωτεινές και σκοτεινές στιγμές της ζωής. Ήταν πολύ ξεχωριστά και πολύ ουσιαστικά!
Η έμπνευση από τον υπέροχο καλλιτέχνη συνεχίστηκε καθώς φτιάξαμε τα πορτρέτα των ηρώων και την Εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας με τον ίδιο τρόπο. Είναι διπλή γιορτή, το ξεχάσατε; Εκτός από την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους γιορτάζουμε την χαρούμενη είδηση της Παναγίας ότι θα γεννήσει τον Χριστό!
Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου το ημερολόγιο έδειχνε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Είναι δυνατόν να απέχουμε από μια τέτοια μέρα; Τρεις ποιητές, τρία ποιήματα. Τους γνωρίσαμε, διαβάσαμε τις δημιουργίες τους, χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε δουλειά! Η δράση μας αυτή έγινε σε συνεργασία με άλλα δύο σχολεία στο πλαίσιο ενός προγράμματος “Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους στίχους” για το οποίο σύντομα θα έχετε όλο το υλικό. Ρήγας Φεραίος, Διονύσιος Σολωμός και Γιάννης Ρίτσος! Πολύ περήφανοι και για αυτή τη δουλειά!
Στα αγγλικά υγιεινά και ανθυγιεινά φαγητά σε φύλλο εργασίας και σε ηλεκτρονικά κουίζ στον διαδραστικό πίνακα!
Την Παρασκευή ήταν η μέρα της γιορτής! Ξαναζωντάνεψαν τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου! Στην τάξη μας, με ωραία μουσική και υπέροχους θεατές! Τις οικογένειές μας! Πρώτη μας γιορτή, πρώτη μας έκθεση και πρώτη ομαδική παράσταση με κοινό! Εξαιρετικά τα πήγαμε! Και του χρόνου!
Χρόνια πολλά, Ελλάδα ! Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!