Η εβδομάδα αυτή τα είχε όλα!!!
Άνοιξη, Εθνική γιορτή 25ης Μαρτίου 1821, Απόκριες, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αλλά και Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού!
Πάμε να εξιστορήσουμε μαζί από την αρχή!
Άνοιξη: Μιλήσαμε για τα χελιδονίσματα, τα κάλαντα της άνοιξης! Τα ακούσαμε και αλλάξαμε τον πίνακα που αλλάζουμε σε κάθε αλλαγή εποχής! Ξυπνήσαμε και την αρκούδα! Τελείωσε η χειμερία νάρκη για φέτος!
25η Μαρτίου: Διαβάσαμε την ιστορία μέσα από το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου: Τα Ελληνάκια! Το βιβλίο αυτό μεταφέρει μοναδικά την ιστορία αλλά και τη λαογραφία του τόπου μας! Φυσικά, δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε ότι η γιορτή είναι διπλή γιατί είναι και ο Ευαγγελισμός της Παναγίας εκείνη την ημέρα!
Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού: Παρακολουθήσαμε τις κυρίες μας σε ένα μικρό ζωντάνεμα του βιβλίου “Η μέρα που έγινα κι εγώ λύκος”. Είδαμε εικόνες που σχετίζονται με την ημέρα και καταγράψαμε το STOP με τη βοήθεια του δασκάλου των αγγλικών, ο οποίος μας εξήγησε και τον όρο bullying αλλά και το ΜΙΛΑ! Μπήκαμε στο ρόλο του θύματος, του θύτη αλλά και όσων βρίσκονται μπροστά σε τέτοια συμβάντα. Τώρα ξέρουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε!
Η όμορφη συζήτηση συνεχίστηκε με το βιβλίο: “Μια σταλιά θάρρος” και την μικρή Αριάδνη που βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να βιώνει τέτοιες συμπεριφορές στο σχολείο! Χωριστήκαμε σε ομάδες και βρήκαμε λύσεις στα προβλήματά της !
Απόκριες: Το καράβι για την Αφρική ξεκίνησε και αυτό που δεν παρέλειψα να πάρω είναι τα κυάλια μου για να θαυμάσω τα μοναδικά μέρη!
Στη συνέχεια, σαν άλλος Picasso κι εγώ έφτιαξα τη μάσκα μου και το κολιέ από χάντρες! Όλα φτιαγμένα από τα χεράκια μου και με έμπνευση από τον μεγάλο καλλιτέχνη!
Ένα ακόμη ταξίδι, στη μοναδική Βενετία! Την πόλη που βρίσκεται πάνω στο νερό! Καρναβάλι, στολές και λίγη ιστορία από το καρναβάλι της Βενετίας, θαύμασα στο μάθημα των αγγλικών!
Τσικνοπέμπτη χωρίς παράδοση γίνεται; Δεν γίνεται;
Από νωρίς το πρωί άκουσα παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας και βρέθηκα για λίγο στη Νάουσα! Θαύμασα τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, έμαθα την ιστορία και έφτιαξα τη δική μου μάσκα!
Τσικνοπέμπτη χωρίς να το ρίξω έξω γίνεται; Όχι, δεν γίνεται!
Το μεσημεριανό μου το απόλαυσα κάτω από τον ήλιο, στην όμορφη αυλή μας τηρώντας το έθιμο με παραδοσιακή μουσική!
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ποιες γυναίκες γνωρίζω; Ποια η σημασία της γιορτής Αφιερώσαμε τη σημερινή ημέρα σε δύο σημαντικές γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο:
- Τη Ρόζα Παρκς. Τη γυναίκα σύμβολο της αρχής του αγώνα κατά του ρατσισμού στην Αμερική, τιμημένη με μετάλλια για τη δράση της! Την φτιάξαμε ψηφιδωτό για να τη θυμόμαστε και μαζί με τη Ρόζα αγαπήσαμε και μια καινούρια τεχνική!
2 Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, ένα κορίτσι από το Πακιστάν που αγωνίστηκε για το δικαίωμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών αλλά και για την ειρήνη στον κόσμο.Βρήκε το μαγικό της μολύβι στα λόγια και στις πράξεις της και βραβεύτηκε το 2014 με Νόμπελ Ειρήνης. “Ένα παιδί ,ένας δάσκαλος ,ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.
Λίγες ασκήσεις γλώσσας με αφορμή τις Απόκριες, τον Αρλεκίνο και όλα που αρχίζουν από αααααα….
Κι ένα όμορφο παραμύθι χαλάρωσης από τη ζεστή βιβλιοθήκη των γονιών μας…
Καμάρωσα το κοινό μας έργο “Μεγάλα Παράθυρα”στους “Συνοδοιπόρους της Αγάπης” ! Η αγάπη και το όραμα εκμηδενίζει τις αποστάσεις!
Και του χρόνου!!!