Πρωί πρωί Δευτέρας στο σχολείο κατέφθασαν σακούλες με φυσικό φθινοπωρινό υλικό! Κίτρινα, πορτοκαλί, καφέ, κόκκινα και πράσινα χρώματα πλημμύρισαν την τάξη. Τι είναι όλα αυτά; Που τα βρήκαμε; Γιατί η φύση αλλάζει;
Μα φυσικά γιατί ήρθε το Φθινόπωρο! Και τι παθαίνουν τα δεντράκια και ρίχνουν τα φύλλα τους; Η απάντηση ήρθε από ένα εκπαιδευτικό βίντεο. Ναι αλλά όλα τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα; Μμ…. άρχισαν οι υποθέσεις και αποφασίσαμε να παρατηρούμε την ελιά γιατί κάποιοι επέμεναν ότι κραταει τα φύλλα….
Στη συνέχεια, άρχισαν οι φθινοπωρινές κατασκευές. Η παλέτα του Φθινοπώρου είναι αγαπημένη οπότε τα εικαστικά είχαν την τιμητική τους. Βρήκα τα χρώματα στην τάξη μου και τα χρησιμοποίησα για το φθινοπωρινό μου καπέλο! Διαφορετικές όμως και οι τεχνικές: Ζωγραφική, τυπώματα και φροταζ ! Μέχρι και την πόρτα στολίσαμε και διάφορα μόμπιλε στολίζουν το σχολείο μας! Γονείς, ευχαριστούμε!!!!
Πάντα είναι ευκαιρία για μαθηματικά, μετρήσαμε τα φύλλα και τα αντιστοιχίσαμε με αριθμούς!
Όσα φύλλα περίσσεψαν και έπεσαν, τα σκουπίσαμε γιατί είμαστε νοικοκύρηδες!
Σιγά μη σταματούσαμε εκεί! Ανάμεσα στις 4 εποχές, ξεχώρισα το δέντρο του φθινοπώρου, τις εικόνες και τους μήνες του. Κατέγραψα όσα χρειάζομαι να έχω…
Τα βιβλία, που είναι αγαπημένη μας συνήθεια, μας βοήθησαν απολαμβάνοντας ιστορίες να κατανοήσουμε τη ζωή στη φύση! Πως μεταφέρονται τα σποράκια και πως κάνει κύκλο το νερό στη Γη….Τα παιδιά του ολοήμερου το παρουσίασαν στα παιδιά του πρωινου προγράμματος.
Κύκλος; Τι είναι ο κύκλος; Ένα ευχάριστο φύλλο εργασίας και η αγαπημένη μου πλαστελίνη με βοήθησαν να τον μάθω καλύτερα.
Πάμε πάλι… Ο κύκλος του νερού. Γιατί βρέχει; Γιατί αστράφτει και μπουμπουνίζει; Μια τέτοια μέρα ζήσαμε και στο σχολείο! Από πού ξεκινά και που καταλήγει το νερό; Γυρίζει από τη θάλασσα, στα σύννεφα, στο ποταμάκι και χύνεται πάλι στη θάλασσα… και για να το καταλάβουμε καλύτερα κάναμε πειράματα, πολλά πειράματα. Εξάτμιση και συμπύκνωση. Με τη βοήθεια του βραστήρα, των παγάκια και μιας κανάτας φτιάξαμε το δικό μας σύννεφο και τη δική μας βροχούλα! Για εμπέδωση, φτιάξαμε μια τρισδιάστατη ομαδική κατασκευή, μια ατομική για να το παρατηρούμε στο σπίτι, μια ομαδική καταγραφή και τέλος, με την αγαπημένη μας ρομποτική μεταφέραμε τη σταγόνα από τη θάλασσα, στο σύννεφο, στο ποταμάκι και πάλι στη θάλασσα. Μάλιστα, διαλέξαμε να κάνουμε τη δραστηριότητα στην αυλή αφιερώνοντας τη μέρα στην Outdoor Classroom Day.
Γνωρίσαμε και τη λαλίτσα, ένα παλιό παιχνίδι που μιμείται το κελάηδισμα των πουλιών χρησιμοποιώντας μέσα στο πήλινο σώμα του νερό και φυσώντας με αέρα.
Χωρίς μουσική μπορούμε; Δεν μπορούμε! Πως αλλιώς να καλλιεργηθεί το αυτί και η ψυχή; Ξεκινήσαμε από τον Vivaldi και τις 4 εποχές, συνεχίσαμε με παιδικά τραγούδια και στο τέλος συνθέσαμε τη δική μας μουσική με τα μουσικά όργανα όπου αντιστοιχίσαμε ένα όργανο με ένα φαινόμενο (βροχή, καταιγίδα κλπ) και περιγράψαμε τα συναισθήματα μας.
Στο νερό σταθήκαμε λίγο περισσότερο: γιατί είναι σημαντικό για τη ζωή, ποιες είναι οι ιδιότητες αλλά και γλωσσικά παιχνίδια όπως οι σύνθετες λέξεις… Κάναμε και πάλι πειράματα για να καταλάβουμε ότι είναι υγρό και παίρνει το σχήμα του δοχείου που το αποθηκεύουμε. Επίσης, το είδαμε να γίνεται αέριο (στο πείραμα με την εξάτμιση) αλλά το βάλαμε στην κατάψυξη και το είδαμε να γίνεται στερεό!
Στο Ημερολόγιο, έγραφε ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Διάβασα την ιστορία της Ζωής κι έφτιαξα φανταστικούς κουμπαράδες με πασχαλίτσες και πεταλούδες αλλά κι έναν αληθινό για να αποταμιεύω τα χρήματα μου. Ένα γνωμικό έγινε η αφορμή για εικαστικά!
Στα αγγλικά, αφιερώσαμε τη μέρα στο γνωστό Halloween, με αρκετές πληροφορίες για το έθιμο, ζωγραφιές και τραγούδια! Μιλήσαμε όμως και για τα μέλη της οικογένειας με αφορμή ένα αγγλικό τραγούδι!
Trick or treat? Have a nice weekend!