“Κι είν’ οι ελιές, Πατρίδα μου, ακούραστες γριούλες. Με τον καρπό τους τρέφουνε παιδάκια και μανούλες.” Ι. Πολέμης
Πόσο κουράστηκα αυτή την εβδομάδα! Σαν να ήμουν στο χωράφι και μάζευα ελιές! Γιατί γελάτε; Δεν γνωρίζετε ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που μαζεύουν τις ελιές; Αυτές τις μέρες στην Μεσσηνία, την Κρήτη, την Λέσβο αλλά και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα τινάζουν τις ελιές και τρέχουν να βγάλουν το πολύτιμο ελαιόλαδο!
Θα σας ενημερώσω και πως βγαίνει το λάδι μην ανησυχείτε, έκανα την έρευνά μου… Είδα ένα πίνακα του Θεόφιλου, ο οποίος με πληροφόρησε για τον τρόπο συγκομιδής της ελιάς τα παλιά χρόνια. Με την ευκαιρία πρόσεξα και τα ρούχα που φορούσαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια παρακολούθησα εκπαιδευτικά βίντεο για τον τρόπο συγκομιδής αλλά και τον τρόπο παραγωγής ελαιολάδου τότε και τώρα. Το σχόλιό μου ήταν ότι τώρα γίνεται πιο γρήγορα με τα μηχανήματα!
Και γιατί τόσος κόπος για το ελαιόλαδο όλους αυτούς τους αιώνες; Οι χρήσεις του είναι πολλές: Το τρώμε και μας κάνει υγιείς! Μας δίνει και όμορφα μαλλιά, όπως μας είπε η διατροφολόγος! Το συναντάμε στις βαφτίσεις, το βλέπουμε στα καλλυντικά και τα σαπούνια αλλά και παλιότερα άναβαν λάμπες με αυτό!
Το σαπούνι είχα τη χαρά να το μυρίσω και να πλυθώ όλη τη βδομάδα με αυτό! Ένιωθα τα χέρια μου πολύ καθαρά και είχε και πλάκα που γλιστρούσε!
Και μιας και θυμήθηκα την αρχαία Ελλάδα, ο παππούς Αισχύλος ξύπνησε μια μέρα και μας διάβασε ένα παραμύθι για το μύθο της ελιάς και την πόλη της Αθήνας! Ευλογημένο είναι από εκείνα τα χρόνια που το διάλεξαν οι Αθηναίοι! Για τη σκιά του, τα ξύλα για τη φωτιά, τις ελίτσες και το λάδι! Με λίγα αξεσουάρ και υφάσματα παίξαμε τον μύθο στη στιγμή!
Ο παππούς, βέβαια, μας είπε για το λάδι αλλά μας είπε και για όσα έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και ήταν υγιείς και δυνατοί! Του είπα κι εγώ τι θα ήθελα να με κεράσει ο παππούς Αισχύλος αν θα ταξίδευα στην Αρχαία Ελευσίνα.Δεν ήξερε όμως για τα κρουασάν, τα γλειφιτζούρια και άλλα τέτοια προϊόντα του σούπερ μάρκετ! Ε, τότε θα καλέσουμε ειδικό!
Ήρθε, ένα πρωί στο σχολείο μας η κυρία Πόγκα Μαρίνα, διατροφολόγος στην Ελευσίνα, χαμογελαστή και πολύ κατατοπιστική και με απλά λόγια μας εξήγησε για τι ο παππούς Αισχύλος ζει 2.500 χρόνια! Γιατί δεν τρώει επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή αλλαντικά αλλά και οτιδήποτε υπάρχει σε σακουλάκια. Γλυκό τρώει μόνο του σπιτιού κι αυτό μια φορά την εβδομάδα! Μας είπε για τρόφιμα που μας βοηθούν να ψηλώσουμε, να έχουμε ωραίο δέρμα κι έξυπνο μυαλό! Μας έδειξε πως είναι το σωστό μεσημεριανό πιάτο! Ε, κι εμείς, σαν φιλόξενα παιδιά, της δώσαμε αναμνηστικό βιβλίο με τις αγαπημένες τροφές του παππού Αισχύλου ! Πολύ την ευχαριστούμε!
Στην αρχαία Ελλάδα η στέψη των Ολυμπιονικών γινόταν με κλαδί ελιάς και ήταν μια πολύ τιμητική διάκριση!
Τα φύλλα της ελιάς ήταν η έμπνευση για μαθηματικά με ομαδικές δραστηριότητες στον διαδραστικό πίνακα αλλά και αισθητηριακά για να το χαρακτηρίσουμε αειθαλές! Δηλαδή δέντρο που κρατά τα φύλλα του όλο τον χρόνο!
Και τι σας έλεγα; Α, ναι…το λάδι πάει στο ελαιουργείο και πριν βγει στο δοχείο το ξεχωρίζουν από το νερό! Πώς όμως; Πάρε ένα ποτηράκι βάλε λάδι και νερό όπως εγώ και θα δεις! Το νερό ζεσταίνεται, εξατμίζεται και μένει το λαδάκι! Τα κατέγραψα κιόλας γιατί είμαι ένα μικρός-μεγάλος επιστήμονας! Και μιας και το νερό το αγαπώ πολύ, βρήκα στο παιχνίδι επάνω, ποια αντικείμενα επιπλέουν και βυθίζονται! Η πυκνότητα είναι ο λόγος!Τα κατέγραψα κι αυτά σε λίστα κι έβγαλα τα συμπεράσματά μου! Επιστήμονας κανονικός!
Γλώσσα τώρα: Λίγες σύνθετες λέξεις, η πρώτη φωνούλα της ελιάς αλλά και η σύνθεση της λέξης ελιά.
Πείνασα, όμως, με όλα αυτά. Λίγο ψωμάκι με λαδάκι για να πάρω τη γεύση και το άρωμα του λαδιού κι ένα ελιόψωμο για να ζυμώσω με τα χεράκια μου! Μοσχομύρισε το σχολείο μου!
Στα αγγλικά, μιλήσαμε για το σώμα. χορέψαμε ένα παιχνιδοτράγουδο και κάναμε ένα φύλλο εργασίας για εμπέδωση! Ο Mr Alex μας είπε ότι στην Αγγλία δεν βγάζουν λάδι! Το παίρνουν από άλλες χώρες!
Καλά, εβδομάδα χωρίς γυμναστική γίνεται; Όχι , δεν γίνεται! Τσουβαλοδρομίες στα σακιά από τις ελιές! Απαραίτητη προϋπόθεση το ζέσταμα και στο τέλος διατάσεις και αποθεραπεία!
Χαλάρωση και απαραίτητος αυτοσχεδιασμός με κουκλοθέατρο!
Στις 20 του μήνα το Ημερολόγιο έδειχνε την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού! Με μια αφίσα ενημερώθηκα για όλα όσα πρέπει να έχω εγώ και όλα τα παιδιά του κόσμου! Έφτιαξα κι εγώ το καδράκι μου για να ενημερώσω τους μεγάλους!
Οι γωνιές μας έχουν εμπλουτιστεί με παιχνίδια που βοηθούν στη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό κινήσεων!
Επιτέλους, Σαββατοκύριακο! Μα δεν ήταν «γεμάτη» κι αυτή η εβδομάδα; Καλή ξεκούραση σε όλους!