Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 και κατά τη διάρκεια της 2ης ώρας, οι μαθητές της Α’ τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την εθελοντική ομάδα “Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης”.
Οι εθελοντές της ομάδας παρουσίασαν στους μαθητές τις παρακάτω δράσεις τους:
- Ανάκτηση τροφής από διάφορες πηγές, πχ λαϊκή (λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πουληθεί στο κλείσιμο της λαϊκής), σούπερ μάρκετ (προϊόντα που πλησιάζουν στη λήξη τους).
- Αξιοποίηση της ανακτημένης τροφής είτε με ειδική επεξεργασία πχ τουρσί, σάλτσα ντομάτας, μαρμελάδες κτλ).
- Μαγείρεμα της ανακτημένης τροφής και διανομή σε συμπολίτες που τη χρειάζονται με τη μορφή ζεστών γευμάτων (αλληλεγγύη).
- Κομποστοποίηση των υπολειμμάτων που απομένουν και μετατροπή τους σε λίπασμα για καλλιέργειες.
Η δραστηριότητα αυτή έχει σκοπό να καλλιεργηθεί στους μαθητές:
- Οικολογική συνείδηση σε σχέση με τη σπατάλη τροφής (και φυσικών πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή της) και να μάθουν τρόπους με τους οποίους αποφεύγουμε κάτι τέτοιο και γινόμαστε πιο αυτάρκεις στο θέμα της διατροφής.
- Το αίσθημα της αλληλεγγύης στο θέμα της διατροφής.
Ευχαριστίες εκφράζονται στον σύλλογο “Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης” για την ευγενική τους προσφορά και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.


