Παρουσίαση έργου “Yummy eaTwinning Restaurant” – Έκθεση φωτογραφιών

Την Παρασκευή 26/05/2023 οι μαθητές/-τριες παρουσίασαν στη σχολική κοινότητα το έργο τους μέσα από μια έκθεση φωτογραφιών στην αυλή του σχολείου.

Dissemination Schoolboard    Dissem13

Dissem6b  Dissem3

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΕWINNING: “Yummy eTwinning Restaurant”.

Οι μαθητές/τριες της Α’ Γυμνασίου που συμμετείχαν στο έργο δημιούργησαν, σε συνεργασία με μαθητές/-τριες από άλλα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τουρκίας, Ρουμανίας, Ιορδανίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ουκρανίας και Πολωνίας, το δικό τους εικονικό εστιατόριο. Μέσα από το έργο αναπτύχθηκαν οι επιχειρηματικές δεξιότητες των μαθητών και καλλιεργήθηκαν υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενώ ταυτόχρονα γνώρισαν παραδοσιακές κουζίνες και συνταγές άλλων χωρών.

Στα πλαίσια του έργου οι μαθητές χρησιμοποίησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους αξιοποιώντας συνεργατικά σε μεικτές-διακρατικές ομάδες διάφορα ψηφιακά εργαλείαενισχύοντας τις ήπιες και ψηφιακές τους δεξιότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα: google.docs, canva, genially, voicethread, bookcreator, tricider, padlet κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά έγινε κατανομή των διαφόρων εργασιών μεταξύ των μαθητών με χρήση συνεργατικού εγγράφου της Google. Αφού παρουσίασαν τον εαυτό τους δημιουργώντας το δικό τους avatar, κατά περίπτωση οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες, τις επεξεργάστηκαν και τις παρουσίασαν με σύντομα κείμενα ή/και εικόνες αναπτύσσοντας δικό τους πρωτογενές ψηφιακό υλικό, σχεδίασαν λογότυπα, σκέφτηκαν σλόγκαν, δημιούργησαν μασκότ, ανέλαβαν ρόλους ως προσωπικό στελέχωσης της επιχείρησης και κατασκεύασαν τους χαρακτήρες του εστιατορίου (ιδιοκτήτης, σεφ, ταμίας, σερβιτόρος) και intro του εστιατορίου με renderforest. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, έδωσαν κίνηση στις δημιουργίες τους με το animateddrawings.

Επιπρόσθετα, δημιούργησαν συνεργατικά αφίσες για το εστιατόριό τους με canva και χρωμάτισαν τον τίτλο του έργου τους κάνοντας χρήση του scrapcoloring. Μετά από κάθε εργασία επέλεξαν, κάθε φορά σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες (ψηφοφορία), τη δημιουργία που ήθελαν να εκπροσωπήσει το κοινό τους εστιατόριο.

Ακόμη, έκαναν έρευνα πάνω στα θρεπτικά συστατικά των τροφών και δημιούργησαν συνεργατικά ψηφιακό βιβλίο (bookcreator) με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Επιπρόσθετα, έμαθαν να διαβάζουν τις ετικέτες με τα θρετπικά συστατικά των προϊόντων, δημιούργησαν συνεργατικά συννεφόλεξο σχετικό με τις υγιεινές τροφές με χρήση του mentimeter, έφτιαξαν αινίγματα για παραδοσιακά φαγητά με Chatterpix, μελέτησαν τις ομάδες τροφίμων και έφτιαξαν συνεργατικά ψηφιακό βιβλίο με το bookcreator.

Επιπλέον, δημιούργησαν λεξικό με όρους εστιατορίου στις γλώσσες των χωρών που συμμετείχαν στο έργο με canva και ανέπτυξαν πολύγλωσσο λεξικό με εικόνες και ήχο με χρήση του voicethread. Τέλος, γιόρτασαν την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου δημιουργώντας τα δικά τους κόμικ με χρήση του toonytool, φύτεψαν σπόρους δυόσμου και βασιλικού (μυρωδικά για νόστιμα φαγητά) σε δικά τους γλαστράκια, δημιούργησαν συνεργατικά το μενού του εστιατορίου (ορεκτικό: πρασοτυρόπιτα, επιδόρπιο: γιαούρτι με φράουλες, μέλι και καρύδια – μανταρίνια-χιονάνθρωπος, χουρμάδες και σταφίδες) με παραδοσιακές υγιεινές συνταγές, συμμετείχαν σε διαδικτυακή online συνάντηση με τους μαθητές των σχολείων εταίρων και έπαιξαν Kahoot και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι και τον Μάιο 2023 στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και ασύγχρονα μέσω e-class και της πλατφόρμας Twinspaceμε υπεύθυνες καθηγήτριες τις Ταγαρά Κ. και Αργυροπούλου Μ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι για πιο άμεση επικοινωνία δημιουργήθηκε ομάδα στο viber με τους μαθητές και την εκπαιδευτικό που συντόνιζε το έργο.

Στο ιστολόγιο του σχολείου https://blogs.sch.gr/8gymkala/archives/category/etwinning υπάρχει σχετική “Κατηγορία: eTwinning” με όλους τους ψηφιακούς πίνακες όπου μπορεί κανείς να δει ανά μήνα την πορεία των εργασιών όλων των σχολείων που συμμετείχαν στο eTwinning έργο. Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι αναρτημένες ανά μήνα οι εργασίες μόνο του δικού μας σχολείου:https://padlet.com/ktktagara/yummy-eatwinning-restaurant-fb3v0nf751kj7ehm

Σχετικά με 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Το Ιστολόγιο του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: 1 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, eTwinning, Εκδηλώσεις δράσεις 2022-2023, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.