Μια δραματική, ίσως όχι και τόσο γνωστή ιστορία διαδραματίστηκε στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως την ημέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα και ανέβηκαν στην Ακρόπολη για να υψώσουν την σβάστικα. Ήρωας της ιστορίας είναι ο Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης.

Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλουν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει τη σβάστικα.

Oι Γερμανοί αντικρίζουν στο ακραίο σημείο τού βράχου της Ακρόπολης πού δεσπόζει τής πόλης, την γαλανόλευκη σημαία η οποία θ’ αντικατασταθεί από τον αγκυλωτό σταυρό. Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου στις 8:45 το πρωί ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον Εύζωνα, Κωνσταντίνο Κουκίδη,  να κατεβάσει το Εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία που φρουρούσε και να την παραδώσει. Εκείνος ψυχρός, άτεγκτος και αποφασισμένος… απλά αρνήθηκε!  Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση… “ΟΧΙ” !

Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτε άλλο. Μια απλή λέξη, με πόση όμως τεράστια σημασία και αξία. Η Ελληνική μεγαλοσύνη.

Ο εύζωνας τυλίχτηκε με τη σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε μ’ ένα σάλτο στον γκρεμό, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλικάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη.