Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε το 1906 ή κατ’ άλλους το 1912  στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Μπαλάσογλου ή Βαλασιάδης.

Η οικογένειά του ήταν εύπορη, αλλά έχασε τα πάντα στον μεγάλο ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής και περιπλανήθηκε αρκετά, μέχρι να εγκατασταθεί το 1923 στο χωριό Εξαπλάτανος της Έδεσσας. Έτσι, ο νεαρός Δημήτρης αναγκάστηκε από τα νεανικά του χρόνια να εργαστεί σκληρά ως λαντζέρης, λούστρος, ψάλτης, δάσκαλος και επιστάτης στα έργα του Γαλλικού Ποταμού (Λουδίας). Από τον ποταμό Λουδία εμπνεύστηκε το φιλολογικό του ψευδώνυμο Λουντέμης. Μέσα από τις περιπλανήσεις του στην Ελλάδα και τις ταλαιπωρίες του αποκτά μια πνευματική καλλιέργεια, που τον βοηθάει αργότερα στο λογοτεχνικό του έργο. Κάποια στιγμή εξορίζεται από την Ελλάδα λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πραγματοποιεί αμέτρητα ταξίδια, φτάνοντας μέχρι την Κίνα και το Βιετνάμ. Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα και έναν χρόνο αργότερα πεθαίνει. Μια τιμητική διάκριση που του δόθηκε ήταν το Πρώτο Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο του: «Τα πλοία άραξαν»  Άφησε πίσω του πνευματική κληρονομιά περίπου σαράντα πέντε βιβλίων, που τον καθιστούν έναν από τους πολυγραφότερους Έλληνες συγγραφείς και μια κόρη, τη Μυρτώ. Ο Λουντέμης ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό. Μια συµβολική φυσιογνωµία αγωνιστή για τη ζωή, ενάντια στην αδικία, που τη βίωσε µε τον πιο σκληρό τρόπο και την πάλεψε µε παιδικό πείσµα µέχρι τέλους. Το µήνυµα του «να παλεύεις γι’ αυτό που λέει η καρδιά σου και να µην το βάζεις κάτω» είναι το πιο επίκαιρο µήνυµα στις µέρες µας. Ένα µήνυµα τόσο για τους µεγάλους (γονείς – δασκάλους), αλλά κυ­ρίως για τα παιδιά, που καλούνται να ξαναχτίσουν τον πολύχρωµο κόσµο τους, µέσα από τα συντρίµµια που τους αφήνουµε κυρίως εξαιτίας της ανοχής µας σε μια άσχημη εδώ και πολλές δεκαετίες κοινωνική πραγματικότητα».

Ο Μενέλαος Λουντέµης ήταν ένας από τους ωραίους της γενιάς των Ρωµιών λογοτεχνών που κλείσανε στο έργο τους τη δίψα και τους αγώνες του λαού µας για ελευθερία, δηµοκρατία, ανθρωπισµό…» (Διδώ Σωτηρίου)
 Στην παρακάτω παρουσίαση μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο από το πασίγνωστο μυθιστόρημα το οποίο διαβάστηκε και αγαπήθηκε από γενιές παιδιών: «Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα»!

Δείτε το στο slideshare.net