Στην Πίνδο, κοντά στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, στέκει αγέρωχο για 1075 χρόνια ένα πεύκο, ο Άδωνις, όπως ονομάστηκε από τη διεθνή επιστημονική ομάδα δενδροχρονολόγων που το ανακάλυψε. Ο Άδωνις φύτρωσε το 940μ.Χ., την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο επικεφαλής της ομάδας, ο Σουηδός δενδροχρονολόγος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ανακάλυψή του: «Είναι εντυπωσιακό που αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός επιβίωσε για τόσο καιρό σε ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια περιοχή η οποία κατοικείται για πάνω από 3.000 χρόνια».
Οι δεντροχρονολόγοι υπολογίζουν την ηλικία των δέντρων με τη βοήθεια των δαχτυλιδιών του κορμού τους. Κάθε δαχτυλίδι αντιστοιχεί σε ένα έτος. Ο Άδωνις αριθμεί 1.075 τέτοια δαχτυλίδια κι ο κορμός του έχει διάμετρο 1 μέτρο. Η μελέτη των επιστημόνων δεν περιορίζεται στη χρονολόγηση των δέντρων αλλά στοχεύει και στη συλλογή δεδομένων για την κλιματική αλλαγή στο πέρασμα των αιώνων. Η ηλικία των δέντρων παρέχει πολύτιμες πληροφορίες.
Ν΄αναφέρουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο σε ηλικία δέντρο του πλανήτη βρίσκεται στα Λευκά Όρη στην Καλιφόρνια, είναι πεύκο επίσης και ονομάστηκε Μαθουσάλας εύλογα, αφού η ηλικία του υπολογίστηκε στα 4.600 έτη.
Το άρθρο συναντήσαμε στο AthensVoice.